Smittspridningen på uppåtgående

Smittspridningen på uppåtgående
© Johan Nilsson/TT Ampuller med använt vaccin från Pfizer (Comirnaty) och Moderna (Spikevax). Arkivbild.

Smittspridningen av covid-19 ökar i såväl Sverige som övriga Europa. Återigen uppmanas till vaccinering.

Folkhälsomyndighetens lägesbild är tyvärr negativ:

– Vi står nu i ett läge där vi ser ett ökande antal fall av covid-19, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Smittspridningen på uppåtgående
© Duygu Getiren/TT Britta Björkholm, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens om läget under coronapandemin.

Lägesbilden globalt är att det är ett stort antal ökande fall i Europa.

– Det är den världsdel som har högst incidens för tillfället, säger Björkholm.

Även i övriga nordiska länder ökar fallen. I Danmark och Norge ökar det mer än i Sverige just nu, säger Britta Björkholm.

– Men ökningen verkar fortsätta även i Sverige, säger hon.

Sex fall av omikron

Sex fall av omikron har hittats i Sverige. Alla har resehistorik till Sydafrika, säger Björkholm.

– På grund av detta har vi skalat upp vår typning och sekvensering.

FHM stärker även övervakningen för att hitta omikron snabbare.

Än så länge finns inget som tyder på att omikron är farligare än andra varianter. Det betyder dock inte att det inte skulle kunna vara så, säger Britta Björkholm.

– Det har gått för kort tid. Vi vet inte helt enkelt.

Britta Björkholm får en fråga om hur pass sjuka de personer i Sverige som bekräftats smittade med omikronvarianten har blivit.

– Jag har inga detaljer, men så vitt jag vet är det ingen som har varit allvarligt sjuk, utan man har haft mildare symtom.

Restriktioner

Björklund pratar även om de möjliga restriktioner som kan komma att bli aktuella på nytt, och som presenterades tidigare under torsdagen.

– De kommer beslutas och genomföras om vi ser en fortsatt ökad smittspridning och ökad belastning på vården. Det ligger i farans riktning att det kan hända i närtid, säger Björkholm.

För att behöva införa så få åtgärder som möjligt är det viktigaste att så många som möjligt vaccinerar sig, samt att man stannar hemma och testar sig vid symtom.

– Vi ser som sagt en ökad smittspridning och en viss ökad vårdbelastning i Sverige. I Europa har vi en annan situation med betydligt högre smittspridning och vårdbelastning. Det är det vi befarar skulle kunna hända här.

43 på iva

Totalt vårdas nu 286 personer med covid-19 på sjukhus, borträknat de som ligger på iva. På iva vårdas just nu 43 covidpatienter, säger Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen.

Bland de vaccinerade är det främst sköra äldre som är i behov av vård.

Flera regioner ser risk för en försämrad situation på kort och lång sikt, säger Fredricson.

– Jag vill lyfta fram att det på Socialstyrelsen pågår ett mycket aktivt arbete för att säkerställa att nya läkemedel för covid-19 kommer till Sverige för användning. Målsättningen är att läkemedlen ska komma till nytta så snart det är möjligt, säger han.

Testproblem

Från flera storstadsregioner har det rapporteras om problem att boka covid-hemtest. Från den 1 december är alla tider exempelvis fullbokade i Region Stockholm, enligt appen Alltid öppet.

Enligt Britta Björkholm på Folkhälsomyndigheten gör regionerna sitt yttersta för att testkapaciteten ska vara god, men den stora ökningen av antalet tester under förra veckan har gjort att man ligger efter.

– Det är klart att det alltid är svårt att skala upp och ned i verksamheten, men jag hoppas att kapaciteten ska komma ikapp så att det rullar på i fortsättningen också, säger hon.

Fira med avstånd

Angående lucia- och julfirande på skolor och förskolor säger Folkhälsomyndigheten att man ska vara beredd på att det kan komma nya rekommendationer och uppmaningar inom en snar framtid.

– I de allra flesta fall är det klart att det går att genomföra, men man kanske får tänka till lite och undvika de allra största samlingarna och ge möjlighet att hålla avstånd, säger Britta Björkholm.

Även det privata julfirandet behöver genomföras på ett smittsäkert sätt.

– Man kan naturligtvis ha ett julfirande, men jag tycker att man ska tänka på hur man gör det. Det viktigaste är naturligtvis att alla är vaccinerade.

TT: Är det rekommendabelt att en fullt vaccinerad person går ut och äter julbord på stan?

– Vi får se tiden an, möjligen kommer det beslut om fler åtgärder som riktar sig till både individer och verksamheter inom en snar framtid. Det viktiga är att man tar sin påfyllnadsdos när man blir erbjuden den och förhoppningen är att man kan genomföra sina aktiviteter och evenemang – möjligen med vissa smittskyddsåtgärder, säger Britta Björkholm.

News Related

OTHER NEWS

Ukraina kritiserer tysk beslutning om å ikke sende våpen

© Leveres av ABC Nyheter USAs utenriksminister Antony Blinken (til venstre) møtte onsdag Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba i Kiev. Utenriksminister Dmytro Kuleba ba Berlin om å «slutte å undergrave fellesskapet». ... Read more »

Bengtströms rivstart– sprang på världstid

© Christine Olsson/TT Carl Bengtström. Arkivbild. Inomhussäsongen fick en bra start för Carl Bengtström. I Växjö drog han till med nytt personbästa på 400 meter med tiden 45,91 – den ... Read more »

Tyskland i dubbelt bråk med Ukraina – marinchef sa att Putin förtjänar respekt

© Tillhandahålls av Omni Flera incidenter skakar relationen mellan Ukraina och Tyskland. Tyskland förser inte Ukraina med vapen och stoppar genom en klausul även Estland från att skicka tysktillverkade vapen ... Read more »

Islands EM-skräll – krossade Frankrike

© Zsolt Szigetvary/AP/TT Island slog Frankrike i handbolls-EM. Island stod för en jätteskräll i handbolls-EM och krossade Frankrike med 29–21 i mellanrundan i Budapest. Båda lagen har drabbats hårt av ... Read more »

Observation i Huskvarna får ufo-beteckning

© Tobias Lindgren/Ufo-Sverige Ufo-Sveriges illustration av iakttagelsen i Huskvarna, baserat på observatörens beskrivning. En kväll i februari ser en man ett märkligt föremål i luften från sin balkong i Huskvarna. ... Read more »

Taliban håper Oslo-samtaler bidrar til fredsatmosfære

© Leveres av ABC Nyheter Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) understreker at møtene i Norge ikke innebærer en legitimering eller anerkjennelse av Taliban. – Det islamske emiratet har tatt skritt for ... Read more »

Backdoldisen Eric Hjorth tillbaka i Sverige: "Trivs riktigt bra i AIK"

Eric Hjorth flyttade till Kanada för spel i OHL, men efter en säsong i Sarnia Sting hamnade han till slut i Finland och KalPa. Efter nästan två säsonger i det ... Read more »

Barn flydde dödsskjutning i Helsingborg: ”De skjuter!”

© Tillhandahålls av Omni Tisdagens mord i Helsingborg där en man i 40-årsåldern sköts till döds skedde bara ett kvarter från Tågaborgsskolan. Såväl lärare som elever befann sig i närheten ... Read more »

Fängelseattacken i Jemen fördöms – koalitionen nekar

© Tillhandahålls av Omni Minst 82 människor dödades i gårdagens flyganfall mot en fängelsebyggnad i ett rebellkontrollerat område i norra Jemen, enligt uppgifter från huthirebeller och människorättsgrupper. I ett gemensamt ... Read more »

Mamma dödade dotter med funktionsnedsättning – svalt ihjäl långsamt

© Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT Mamma dödade dotter med funktionsnedsättning – svalt ihjäl långsamt Mamman dödade 24-åriga dottern Debbie med funktionsnedsättning genom att vanvårda och långsamt svälta ... Read more »

Mener «Farmen»-kollegaen har blitt feil fremstilt: – Rett og slett veldig fascinerende

Mener «Farmen»-kollegaen har blitt feil fremstilt: – Rett og slett veldig fascinerende Forrige uke ble vårens sesong av «Farmen kjendis» endelig sparket i gang, og den første uken har vært ... Read more »

Konflikten stärker Kinas och Rysslands handelsband

© Tillhandahålls av Omni Den spända situationen mellan väst och Moskva efter den ryska upptrappningen kring Ukraina har fört Ryssland och Kina närmare varandra, skriver Nikkei Asia. Enligt nya siffror ... Read more »

Smitta i Västerås – tvingas skjuta upp match

© Foto: Maxim Thore/Bildbyrån Västerås IK. Västerås är nästa lag i HockeyAllsvenskan att drabbas av covid-19.  Deras match mot Tingsryd på tisdag skjuts därför upp.  – Förhoppningsvis har vi fått ... Read more »

Ny omikronvariant kan ta över spridningen

© Johan Nilsson/TT En ny omikronvariant är på väg att ta över spridningen i Danmark och ökar även i Sverige. Arkivbild. En ny variant av omikronviruset håller på bli dominerande ... Read more »

Larm om kollektiva bestraffningar på regemente

© TT Värnpliktiga i Skövde drabbades av kollektiva bestraffningar, visar en granskning från pliktrådet. Arkivbild Värnpliktiga på regementet i Skaraborg utsätts för kollektiva bestraffningar, rapporterar P4 Skaraborg med hänvisning till ... Read more »

Björk tappade i Abu Dhabi efter trippelbogey

© Adam Ihse/TT En trippelbogey förstörde dagen för Alexander Björk i Abu Dhabi. Arkivbild. Alexander Björk tappar mot täten i Europatourgolfens säsongspremiär i Abu Dhabi. Svensken gick runt på 72 ... Read more »

Norsk militærekspert om Russlands kommandolinjer: – Større sjanser for å gjøre feil

Det sier sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Tor Bukkvoll. Han peker på ulikheten mellom kommandolinjene i Nato og Russland, som kan bli utslagsgivende dersom den svært spente situasjonen skulle eskalere ... Read more »

Här flyger talibanerna till Oslo – brodern till eftersökt terrorist ombord

© Tillhandahålls av Omni Företrädare för talibanstyret i Afghanistan har lämnat Kabul och är på väg till Norge med ett privatplan, rapporterar norska medier. Från söndag till tisdag kommer förhandlingar ... Read more »

Ny smäll för Asbaghi - fortsatt jumbo i Championship

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt I november tog Poya Asbaghi över engelska Barnsley. Men något vidare lyft har inte Championship-laget fått under den förre IFK Göteborg-tränaren. I dag förlorade Barnsley på ... Read more »

Arkeologer har hittat Bellmans Pelikan

Huset där den dåtida restaurang Pelikan bedrev sin verksamhet från 1730-talet revs på 1930-talet för att göra plats åt trafikplats Slussen. Förr i tiden grävde man inte ur marken vid ... Read more »

Minst 82 innsatte drept i flyangrep på fengsel i Jemen

© Leveres av ABC Nyheter En mann hjelpes ut etter flyangrepet i Hodeida i Jemen. Lederen for Leger Uten Grenser (MSF) i Jemen, Ahmed Mahat, sier til AP at minst ... Read more »

Dette er Taliban-toppens beskjed til norske myndigheter før det historiske møtet

Dette er Taliban-toppens beskjed til norske myndigheter før det historiske møtet Flyet tok av fra Kabul lørdag ettermiddag norsk tid og har ifølge NRK med seg blant andre Anas Haqqani. ... Read more »

Stor kalabalik i SHL-mötet – delade ut tre matchstraff

© Tillhandahålls av Omni Stökiga scener utspelade sig när Oskarshamn tog emot Frölunda i lördagens SHL-omgång. Först fick Göteborgslagets Christan Folin matchstraff för en crosschecking på hemmalagets Dale Weise – ... Read more »

Jonas Junland sågade sitt lag i Linköpings förlust mot Luleå

© Foto: Bildbyrån Jonas Junland kritiserade LHC:s insats. Linköping gjorde en blek insats i två perioder mot Luleå och förlorade matchen.  Då var lagkaptenen Jonas Junland kritisk mot hur laget ... Read more »

Djurgården vinner – i Dick Axelssons comeback

© Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån Djurgården vann med Dick Axelsson i laget. Under lördagen gjorde Dick Axelsson comeback för Djurgårdens IF.  Då fick han lämna isen som en vinnare då han ... Read more »

Uppgifter: Malmö FF jagar mittback - parterna uppges förhandla

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Anel Ahmedhodzic kan komma att lämna Malmö FF i vinter. De regerande mästarna är därför på jakt efter en ny mittback. Enligt Sportbladet är MFF intresserade ... Read more »

Djurgårdare vinnare i Dick Axelssons comeback

© Jessica Gow/TT Axelssons comeback Dick Axelsson spelade fram till ett mål när stjärnan gjorde comeback för Djurgården i SHL. Stockholmarna fick börja året med seger med 2–1, efter straffar, ... Read more »

OS-spelare i fokus när Oskarshamn vann

© Adam Ihse/TT Frölundas Christian Folin åkte på matchstraff. Arkivbild. Två av isens blivande OS-spelare tilldömdes matchstraff redan i den första perioden. Tre Kronor-uttagna Fredrik Olofsson spelade dock hela matchen ... Read more »

Elangas ersättare frälste United

© Matt Dunham/AP/TT Marcus Rashford firar segermålet mot West Ham. Anthony Elanga fick chansen från start för tredje matchen i rad. Men det var ersättaren Marcus Rashford som frälste Manchester ... Read more »

Emerich Roth är död

© TT Emerich Roth har avlidit. Arkivbild. Fördes till Auschwitz — Emerich var en person som aldrig gav upp. Han gav sig aldrig. När han trodde på något så trodde ... Read more »

Luleå formstarkast – slog Linköping igen

© Pär Bäckström/TT Luleås Pontus Andreasson, Erik Gustafsson, Linus Omark och Juhani Tyrväinen. Luleå är fortsatt formstarka. Tabelltvåan besegrade Linköping med 3–2, efter att matchen gått till förlängning. Samtidigt skrällde ... Read more »

Flera myndigheter gör ingen bakgrundskoll på städare

© Tillhandahålls av Omni Flera svenska myndigheter som har hand om säkerhetskänslig information gör ingen bakgrundskoll på städare som ges tillgång till myndigheternas lokaler, enligt DN. Det handlar bland annat ... Read more »

Tusentals stockholmare i stor protest mot vaccinpass

© Tillhandahålls av Omni Demonstrationer mot vaccinpass har anordnats i både Stockholm och Göteborg under lördagen. Vid 14-tiden samlades tusentals människor på Norrmalmstorg i Stockholm, för att sedan röra sig ... Read more »

Andersson sågar sin insats: ”Jag förstör för de andra”

© Tillhandahålls av Omni Det svenska skidskyttelaget slutade på 14:e plats i lördagens stafett i Antholz på lördagen. Sverige ställde upp med ett reservbetonat lag då flera OS-klara åkare avstod, ... Read more »

Test: Lenovo Yoga Tab 13

Kort sammendrag De fleste kjøper seg et nettbrett som et nyttig alternativ til en laptop, som de kan ta med seg på farten og jobbe med, men i vår testperiode ... Read more »

USA uppmanar familjer till anställda att evakuera

© Tillhandahålls av Omni USA har uppmanat familjer till anställda vid landets ambassad i Kiev att inleda evakueringarna från Ukraina redan på måndag, uppger en källa för Fox News. USA:s ... Read more »

Källa: USA uppmanar familjer till ambassadpersonal att lämna

© Tillhandahålls av Omni USA har uppmanat familjer till anställda vid landets ambassad i Kiev att inleda evakueringarna från Ukraina redan på måndag, uppger en källa för Fox News. USA:s ... Read more »

PL-match avbruten efter drönarincident

© Jon Super/AP/TT Emiliano Buendía firar segermålet mot Everton. Robin Olsen var bänkad när hans nya lag Aston Villa vann med 1–0 mot Everton. Mötet mellan Brentford och Wolverhampton har ... Read more »

Efter covidfallen: "Det är inte helt kört"

© Stina Stjernkvist/TT Hanna Olssonär en av spelarna som har testats positivt inför OS. Men hon kan kallas in – som reserv. Arkivbild. Fyra covidsmittade spelare i Damkronorna missar resan ... Read more »

Topp 10 januarsalg hos Milrab

Topp 10 januarsalg hos Milrab I den anledning har vi valgt ut ti favoritter på januarsalget, som kan gi den lille ekstra boosten for deg som vil komme deg mer ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic