Sluta jaga lyckan - må bättre

Sluta jaga lyckan - må bättre
© Kurera Tidskrift AB Illustration av hjärna och två mediterande personer

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Psykiatern och författaren Anders Hansen är aktuell med boken ”Depphjärnan” där han går igenom det paradoxala i att vi mår så dåligt i dagens samhälle, trots att vi egentligen aldrig haft det bättre som människor, historiskt sett. Det är en fråga som gnagt i honom under hela hans yrkesliv.

LÄS OCKSÅ: Har du mobilabstinens?

Sluta jaga lyckan - må bättre
© Tillhandahålls av Kurera

Ångest och oro normalt

Boken går igenom och förklarar att lättare former av ångest, depression och oro faktiskt är normala tillstånd som sedan urminnes tider hjälpt oss att överleva. De är kvarlevor från tider då vi ständigt riskerade att dö av infektioner eller svält. Att ha ångest och oro är egentligen mer normalt än att inte ha det, menar han. Och att hela tiden vara lycklig är inte ett realistiskt tillstånd, och hade vi jämt varit glada och lyckliga hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge, resonerar Anders Hansen.

Men med det sagt så ska man förstås inte må så dåligt psykiskt att det begränsar ens liv och tar över handen. Då ska man förstås söka hjälp. ”Det är inte konstigare än om du har lunginflammation eller allergi. Hjälp finns att få och du är inte ensam”, skriver Anders Hansen. Och genom att ta bättre hand om vår kropp och hjärna går det att på egen hand må bättre, även i dagens ständigt uppkopplade och uppskruvade värld. För det som är genetiskt betingat är inte att likställa med att det är ofrånkomligt. Hur du lever ditt liv påverkar hur din hjärna fungerar, poängterar han.

LÄS OCKSÅ: En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

5 tankeverktyg för mindre depp

Här är några av de insikter och resonemang som Anders Hanssen förmedlar i boken.

  1. Strunta i att jaga efter lyckan. Vi är från början biologiska varelser som inte är utvecklade och byggda för lycka utan för överlevnad och reproduktion. Att förvänta sig att alltid må bra och vara lycklig är inte bara krävande och orealistiskt – det kan få rakt motsatt effekt! Det är som när man har för höga förväntningar på en film. Inte sällan tycker vi då att filmen inte var så bra som vi trodde den skulle vara.
  2. Ångest och depression är en normal del av den mänskliga naturen och betyder inte att du är trasig eller sjuk. De är ofta försvarsmekanismer och beror absolut inte på brister i din karaktär.
  3. Fysisk aktivitet skyddar mot både depressioner och ångest. Vi är byggda för att röra på oss och det är något vi gör för lite av i dag, samtidigt som det är normalt att vara lat.
  4. Sömnbrist, långvarig stress och för mycket tittande på andras photoshoppade, perfekta bilder på Instagram och andra sociala medier riskerar att sända signaler som hjärnan tolkar som ”jag befinner mig i en farlig värld” eller ”jag är inte tillräckligt bra”. Hjärnan svarar då med att du ska dra dig undan och får dig att må dåligt. Så försök att få tillräckligt med sömn, hitta återhämtning i vardagen och minska gärna ditt användande av sociala medier.
  5. Ensamhet kan kopplas till en rad sjukdomar. Men ett fåtal nära vänner är förmodligen bättre än ett stort antal perifera vänner, ur hälsosynpunkt.

LÄS OCKSÅ: Våra digitala vanor får konsekvenser för hjärnan

Källa: “Depphjärnan”, av Anders Hanssen (Bonnier Fakta)

 Av Carolina Eriksson

News Related

OTHER NEWS

M i Stockholm avfärdar kritik mot skolaffär

© Tillhandahålls av Omni En pågående försäljning av en skola i Gubbängen i södra Stockholm kritiseras av den lokala oppositionen, rapporterar ETC och DN. Internationella Engelska Skolan har hyrt lokalen ... Read more »

Uppgifter: Johnson-rapport ska snart lämnas över

© Tillhandahålls av Omni Tjänstemannen Sue Gray kommer att lämna över sin rapport om Boris Johnsons festskandal direkt till premiärministern, utan att vänta in Londonpolisens utredning, enligt uppgifter till BBC. ... Read more »

Palicka glänser – och Sverige leder EM-semin

© Fredrik Sandberg/TT Andreas Palicka i EM-semifinalen mot Frankrike. Andreas Palicka är tillbaka i EM-semifinalen mot Frankrike – och han briljerar. Målvakten har gjort sju räddningar och tre mål (!) ... Read more »

Man hölls fången i nio dygn – fem åtalas

© Henrik Montgomery/TT Fem personer åtalas för att ha hållit en man fången i flera dygn och pressat honom på pengar. Arkivbild. En man i Uddevalla misstänks ha hållits fången ... Read more »

FHI-tall: Tiltakene gir mer sykefravær enn corona

© Foto: Javad Parsa / NTB STOPP: Livet i samfunnet har åpnet gradvis opp igjen i januar, her fra 14. januar da første runde med lettelser ble varslet. Nå åpner ... Read more »

Ökad risk för patienter – sjukhus granskas

© Stina Stjernkvist/TT En nationell tillsyn av landets alla sjukhus genomförs av Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild. Vården på landets sjukhus ska granskas av Inspektionen för vård och omsorg ... Read more »

Osäker framtid för svenska insatsen i Mali

© Tillhandahålls av Omni Försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltog i dag i ett möte med kollegorna i den franskledda militärinsatsen Task Force Takuba i Mali. – Det pågår ett arbete ... Read more »

Kongene på haugen

Kongene på haugen Madrugada har vært savna av mange både innen- og utenfor Harald og Sonjas grenser helt siden bandets forrige livstegn i 2008. Årsakene har sikkert vært flere, men ... Read more »

Undersökning: Riksdagen tar kliv till höger om väljarna

© Tillhandahålls av Omni Ett skifte har skett i relationen mellan politikerna och de som röstar på dem, enligt Valforskningsprogrammets senaste undersökning som genomfördes 2018. Historiskt har riksdagens politiker legat ... Read more »

JUST NU: Jesper Jansson tillbakavisar uppgifter om internbråk kring Amoo

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Enligt uppgifter till Sportbladet.  Under fredagkvällen så pågår ett internbråk inom Hammarby kring nigerianske Akinkunmi Amoo. Han uppges enligt tidningen ha tränat med laget under fredagen. ... Read more »

Just nu: Sveriges målvakt har gjort tre mål i semin

© Tillhandahålls av Omni Sverige har hämtat in ett tidigt underläge i semifinalen mot Frankrike. Efter 20 minuter är ställningen 10–10 efter tre mål av den svenske målvakten Andreas Palicka. ... Read more »

Just nu: Frankrike i tidig ledning i semi mot Sverige

© Tillhandahålls av Omni Frankrike har tagit en tidig ledning i EM-semifinalen i handboll mot Sverige. I den tolfte minuten leder man med 7–5. Tillbaka i den svenska truppen är ... Read more »

UPPGIFTER: Stjärna vägrar att träna med Hammarby

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt De senaste dagarna har det diskuterats och budats på Hammarbys Akinkunmi Amoo. Nu ryktas det om ett intern bråk då nigerianen vägrar träna. Igår kom FC ... Read more »

Montler vann i säsongspremiären

© Jonas Ekströmer/TT Thobias Montler hoppade över åtta meter två gånger i tyska Karlsruhe. Arkivbild. Längdhopparen Thobias Montler fick en perfekt inledning på inomhussäsongen. Svensken nådde över åtta meter två ... Read more »

Inblandade i skott mot barn släppta

© Johan Jeppsson/TT Två barn skadades i Flemingsberg söder om Stockholm i somras. Arkivbild. I somras skottskadades två barn i Flemingsberg söder om Stockholm. På fredagen avslutades rättegången mot de ... Read more »

Alternativ for Tyskland mister en av sine mest moderate ledere

© (NTB scanpix) Jörg Meuthen (t.v.) i Berlin i september 2019. Fredag kunngjorde han at han trekker seg fra ledervervet i Alternativ for Tyskland. Han har spilt en viktig rolle ... Read more »

USA og EU jobber for å finne alternative gassforsyninger

© Leveres av ABC Nyheter Dette bildet er fra 12. desember 2019 og viser rør for bygging av Nord Stream 2-rørledningen stablet opp ved Mukran-havnen i Sassnitz på Østersjøøya Ruegen, ... Read more »

Lukas Wernblom hjälte efter otroligt solomål

© Tillhandahålls av Hockeysverige Mora 2-1-besegrade Björklöven på bortaplan. Man gjorde det efter ett galet solomål av Lukas Wernblom. Det såg länge ut som att matchen mellan Björklöven och Mora ... Read more »

Sprängning i Göteborg märktes i Västerbotten

© Janerik Henriksson/TT En sprängning vid Skanskas bergtäkt i Göteborg urartade i slutet av januari. Arkivbild. Ett kraftigt muller hördes flera mil och tryckvågen fick närliggande hus att skaka. När ... Read more »

TV: Är det en Dick Axelsson-effekt i Djurgården?

© Tillhandahålls av Hockeysverige Två raka segrar för jumbon Djurgården. Är det en Dick Axelsson-effekt vi ser? – Man ser lite fler leenden på Djurgårdsspelarna, säger Måns Karlsson i “Studio ... Read more »

Peacemaker er for øyeblikket den mest populære strømmede TV-serien

© Gamereactor Peacemaker er for øyeblikket den mest populære strømmede TV-serien TV-serien Peacemaker hadde premiere på HBO Max tidligere denne måneden, og den har mildt sagt hatt en god start. ... Read more »

Göteborgs filmfestival invigd i hela landet

© TT På duken förklarade kulturminister Jeanette Gustafsdotter Göteborgs filmfestival invigd . Det filmade invigningstalat visades under fredagskvällen på Stora teatern i Göteborg men också – för första gången – ... Read more »

Lukasjenko: Hviterussland går til krig sammen med Russland dersom de velger det

– Dersom vi ser noe form for aggresjon mot Hviterussland, så vil vi ønske flere hundre tusen russiske soldater velkommen, og sammen med flere hundre tusen hviterussiske soldater vil de ... Read more »

Starfelt fortsätter få förtroende i Skottland – tvålagsrace om titeln

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Antalet svenska spelare utomlands räknas i dag i hundratal. Men hur går det för alla där ute? Blir det någon speltid och några mål? I FotbollDirekts ... Read more »

Spanien till EM-final efter seger mot Danmark

© Anna Szilagyi/AP/TT Spaniens Aleix Gómez var vass i EM-semifinalen mot Danmark. Spanien är som första lag klart för EM-finalen i handboll. De två senaste EM-turneringarnas mästarlag vann något överraskande ... Read more »

USA: Ryssland förvarar blod och vårdmateriel vid gränsen

© Tillhandahålls av Omni Ryssland har utrustat sina trupper vid den ukrainska gränsen med blodförråd och sjukvårdsmateriel, uppger tre amerikanska militära källor för Reuters. Uppgifterna är en stark indikator på ... Read more »

Här överraskas Henrik Lundqvist av hyllningar från vänner och stjärnor – får svårt att hålla tillbaka tårarna

I natt hyllas Henrik Lundqvist av New York Rangers. Men redan nu får vi en försmak av vad som väntar. När svensken, i det här klippet, hyllas av vänner och ... Read more »

Svensk BNP ökade med 1,4 procent i fjärde kvartalet

© Tillhandahålls av Omni Svensk ekonomi växte med 1,4 procent i fjärde kvartalet jämfört med kvartalet innan, vilket är högre än ekonomer spådde. Det visar SCB:s BNP-indikator som ger en ... Read more »

Biden lovar hjälpa EU med naturgas vid rysk invasion

© Tillhandahålls av Omni USA lovar att leverera naturgas till EU vid leveranschocker som kan uppstå exempelvis om Ryssland invaderar Ukraina. Det skriver USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande ... Read more »

Spår fortsatt turbulens: ”Har aldrig sett så mycket skräp”

© Tillhandahålls av Omni Finansmannen Mats Qviberg tror att 2022 kommer att fortsätta vara ett turbulent börsår, av flera anledningar. Det säger han i en intervju med DI. Inflationen är ... Read more »

Malmö FF har nobbat ännu ett storbud – det andra sen igår

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Stade Reims fortsätter jakten på Anel Ahmedhodzic, 22. Enligt Sportbladets uppgifter har ett bud på 40 miljoner kronor lagts på mittbacken – som har nobbats av ... Read more »

Klart: Vlahovic till Juventus i jätteaffär

© Massimo Paolone/AP/TT Dusan Vlahovic är klar för Juventus. Arkivbild. Dusan Vlahovic är klar för Juventus, bekräftar Serie A på sin hemsida. Storklubben rapporteras betala 75 miljoner euro (cirka 790 ... Read more »

Klæbo tog privatjet hem – inga nya coronafall

© Terje Pedersen/NTB/TT Johannes Høsflot Klæbo. Arkivbild. Coronakrisen i det norska längdlandslaget har åtminstone tagit en paus. Inga nya positiva fall har rapporterats efter den senaste testrundan i OS-truppen. En ... Read more »

Ung mann (21) falt i døden da han tok selfie i Superstition Mountains i Phoenix i Arizona

© Leveres av ABC Nyheter Fjellet Superstition Mountains ligger øst for hovedstadsområdet Phoenix og er et populært rekreasjonsmål for innbyggere i Arizona og turister fra inn- og utland0. (AP Photo/Ted ... Read more »

Politiker gissar fel på väljarnas åsikter

© Vilhelm Stokstad/TT Åsiktsrepresentationen i riksdagen har blivit bättre de senaste åren, men fortfarande finns sakfrågor där riksdagsledamöterna inte har koll på vad väljarna tycker. Arkivbild. Nu är det valår ... Read more »

Tamson rasar mot staten: ”Historiskt misslyckande”

© Tillhandahålls av Omni På grund av sjukdomsbortfall ställer Trafikverket in hälften av tågtrafiken genom Stockholm i helgen. Trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) menar att ansvaret är statens och uppmanar infrastrukturminister ... Read more »

Maria Furberg gick från SDHL-spelare till OS-domare: "Spännande resa"

Maria Furberg hade en framgångsrik karriär som spelare. Nu har hon en än mer framgångsrik karriär som domare. På måndag åker hon till Peking för att döma OS. – Jag ... Read more »

Markant fall på Oslo Børs

© Leveres av ABC Nyheter Hovedindeksen på Oslo Børs falt fra start lørdag etter nedgangen på de asiatiske børsene. Fallet kommer etter at den amerikanske sentralbanken varsler renteheving i mars. ... Read more »

Styrker sikkerheten på vaksinesentre: Setter inn ekstra vektere

© Renold T. Christopher (Avisa Oslo) EKSTRA SIKKERHET: Torsdag kveld troppet en gjeng vaksinemotstandere inn på vaksinesenteret ved det gamle Munchmuseet på Tøyen. Rundt ti personer ble bortvis, mens to ... Read more »

Monarkiets plass i konsumerismens tidsalder

© Foto: Kimm Saatvedt / Det kongelige hoff MONARKIET: – Nettopp i vår tid trengs kulturelle uttrykk som representerer positive felleserkjennelser, og ikke knytter seg til individets digitale avtrykk og ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic