Säpo: Farligare läge efter koranbränningar

säpo: farligare läge efter koranbränningar

Fredrik Hallström, chef för kontraterrorism på Säpo. Arkivbild.

På kort tid har två misstänkta terrorplaner mot Sverige, motiverade av koranbränningarna, avslöjats. Enligt Säpo befinner sig Sverige i en farligare situation nu än innan Paludans aktion.

— Den här typen av kränkningar är inget man glömmer. De finns kvar i medvetandet och bilden av Sverige som ett islamkränkande land, den kommer att finnas kvar över tid, säger Fredrik Hallström, chef för kontraterrorism på Säpo.

Sedan den högerextreme Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i januari ser Säpo hur globala terroristorganisationer riktar sig mot Sverige med en helt ny kraft.

Fredrik Hallström talar om “en enorm export av hat”.

— Generellt är det IS och al-Qaida som målar upp Sverige som en mer prioriterad aktör baserat på det som inträffat.

Resultatet är att Sverige hamnat i en farligare situation. Extremister såväl i Sverige som Europa ser nu ut att ha hörsammat uppmaningarna.

“Är allvarligt”

I veckan blev det känt att två tyska bröder gripits i Tyskland, misstänka för att ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige. Och i april slog Säpo i en gryningsräd till mot fem personer på flera platser i Sverige som misstänks för stämpling till terrorbrott.

Båda fallen uppges ha kopplingar till koranbränningarna.

— Det är klart att det är allvarligt, säger Fredrik Hallström om fallen som avslöjats.

Han framhåller att det bekräftar vad Säpo tidigare sagt, att koranbränningarna varit hotdrivande och att Sverige gått från legitim till prioriterad måltavla.

Antalet attentatshot som riktas mot Sverige har inte heller mattats av nämnvärt sedan januari, enligt Hallström.

— Vi ser fortfarande en stor mängd information som inkommer till oss.

“Har legat högt”

I det svenska ärendet sitter fyra personer, varav en 15-årig pojke, fortsatt häktade. Flera av dem uppges ha varit aktiva i slutna grupper som hyllat våldsbejakande islamism och ska öppet ha visat stöd för IS.

Fallet är enligt Säpo ett av flera som man arbetar med efter koranbränningen. Hur många fler det handlar om och om ytterligare gripanden kan väntas framöver vill Fredrik Hallström inte gå in på.

Den svenska terrorhotnivån ligger samtidigt kvar på en trea på den femgradiga skalan, vilket innebär att ett terrordåd kan inträffa. Hallström framhåller dock att nivån är “rörlig”.

— Det är inte en statisk trea. Under vissa perioder har den legat lågt och under andra väldigt högt.

TT: Hur nära har ni varit att gå upp till en fyra under den här perioden?

— Det går inte att svara på. Men vi har haft en löpande dialog och diskussion om hotnivåskalan.

Svårare upptäcka

Efter de starka reaktionerna beslutade Polismyndigheten i februari att neka nya koranbränningar med hänvisning till att det påverkar hotbilden mot Sverige. Frågan ligger nu för avgörande i kammarrätten i Stockholm.

TT: Är du oroad att det ska bli fler koranbränningar i Sverige?

— Oroad är fel ord, men vi är vakna och fullt medvetna om att det kan komma att inträffa, säger Fredrik Hallström.

Beredskap finns – men Hallström framhåller också att det har blivit mer komplicerat för Säpo att upptäcka terrorhot när allt fler aktiviteter sker via krypterade och anonymiserade tjänster och på slutna forum.

— Att uppfatta och förstå hotet, identifiera och lokalisera potentiella attentatsaktörer, har aldrig varit så svårt som det är nu.

— Det är en utmaning som gör mig bekymrad.

News Related

OTHER NEWS

Ukraina hävdar: Rysk militärchef död i attack

Foto: Wikipedia Commons Attacken, som ägde rum på en fredag, skadade också flera andra högt uppsatta ryska tjänstemän. Enligt ukrainska armén kommer detaljerna om attacken att offentliggöras så snart som ... Read more »

Dunderkritiken mot giganten Sergej Bubka – sågas nu i hela Ukraina efter olämpliga beteendet: ”Fruktansvärt”

Den tidigare stavhopparen och ukrainaren Sergej Bubka har inte uttalat sig särkilt ofta sedan Rysslands invasion av Ukraina. Det får nu kritik av världsmästaren i höjdhopp Yaroslava Mahuchikh. – Bubka ... Read more »

Supertalangen Roony Bardghjis galna succé - stor derbyhjälte

Supertalangen Roony Bardghjis galna succé – stor derbyhjälte Roony Bardghji fortsätter att imponera stort i FC Köpenhamn. Igår blev jättetalangen stor derbyhjälte.  Roony Bardghji har inlett säsongen mycket starkt och ... Read more »

2-åring försvinner ut skogen – när hon hittas har en bjässe beskyddat henne med sitt liv

När en liten flicka gick vilse i skogen kunde det ha slutat riktigt illa. Men som tur var hade hon med sig två sanna beskyddare. Som förälder är ens värsta ... Read more »

Greta Thunberg bekräftar dejten – nya bilderna avslöjar allt: ”Låter som en plan”

Greta Thunberg I ett nytt klipp på Instagram springer tiktok-profilen Eliott Malhotra på självaste Greta Thunberg under en strejk. Han tar tillfället i akt att bjuda ut henne på dejt ... Read more »

Attack kan ligga bakom brand i Eskilstunamoské

Räddningstjänsten fick larm om brand en moské i Årby, Eskilstuna, klockan 12.20. En moské i Eskilstuna har totalförstörts i en brand. Företrädare för moskén hävdar att banden är resultatet av ... Read more »

Valter Skarsgård om nya Börje-serien: "En stor utmaning"

Valter Skarsgård axlar rollen som Börje Salming i nya serien “Börje”. Kommande dramaserien “Börje” skildrar hockeylegendaren Börje Salmings karriär i NHL och hans resa från Kiruna till Toronto. I huvudrollerna ... Read more »

Bibi Johns skandalösa privatliv – hur Svensktoppstjärnan levde med 40 år yngre kärleken skapade rabalder

Bibi Johns har haft en sagolik karriär i både Sverige och Tyskland. Svensktoppsstjärnan har blivit minst lika omskriven för sitt spännande privatliv. Runt millennieskiftet träffade hon kärleken i en 40 ... Read more »

"Jag känner ingen som vill stanna här"

Tusentals människor från Nagorno-Karabach uppgavs på måndagen ha tagit sig till Armenien. På bilden syns ett läger som upprättats i byn Kornidzor i sydöstra Armenien. Månader av hungersnöd och en ... Read more »

Rapinoes sista match: ”Vet att jag har betytt mycket”

Rapinoes sista match: ”Vet att jag har betytt mycket” Fotbollslegendaren Megan Rapinoe har spelat sin sista landskamp för USA. I matchen mot Sydafrika spelade hon 54 minuter och fick hyllades ... Read more »

Marcus Berg lägger skorna på hyllan – ryggen sätter stopp

Marcus Berg lägger skorna på hyllan – ryggen sätter stopp IFK Göteborgs anfallare Marcus Berg avslutar karriären, meddelar klubben i ett pressmeddelande. Matchen mot Häcken på Gamla Ullevi i slutet ... Read more »

Ingen Skyttedal i EU-valet: ”Har inte stödet som krävs”

Ingen Skyttedal i EU-valet: ”Har inte stödet som krävs” Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD) kommer inte att ställa upp som kandidat i EU-valet nästa år, skriver hon på Facebook. Anledningen är ... Read more »

Man åtalas för misstänkt styckmord i Malmö

Man åtalas för misstänkt styckmord i Malmö En 53-årig man i Malmö åtalas för att ha mördat en man i 20-årsåldern och därefter styckat kvarlevorna efter honom, meddelar Åklagarmyndigheten. Den ... Read more »

Äckliga anledningen - därför ska du byta handduk var femte dag

Det finns några specifika anledningar till varför du ska tvätta dina handdukar ofta. Att vira en nytvättad och väldoftande handduk runt sig är både trevligt och hälsosamt. Enligt Marléne Eriksson ... Read more »

Star Wars Eclipse är fortfarande under utveckling, men premiären är åratal bort

Star Wars Eclipse är fortfarande under utveckling, men premiären är åratal bort Både Ubisoft och Quantic Dream meddelade för två år sedan att de arbetade på Star Wars-titilar. Sedan dess ... Read more »

Tappar du mycket hår? Här är orsakerna bakom och tipsen som hjälper!

Tappar du mycket hår? Här är orsakerna bakom och tipsen som hjälper! Upplever du att du tappar ovanligt mycket hår? Oroa dig inte. Vi guidar dig genom orsakerna bakom samt ... Read more »

"Bröderna Lejonhjärta" spelas på teckenspråk

Akad Polus och Nikolai Schmidt Wisny spelar huvudrollerna i en nyuppsättning av “Bröderna Lejonhjärta” – på teckenspråk. Pressbild. För första gången sätts Astrid Lindgrens “Bröderna Lejonhjärta” upp på svenskt teckenspråk. ... Read more »

Sophie Ellis-Bextor gör Sverigespelning

Sophie Ellis-Bextor kommer till Sverige. Pressbild. Brittiska artisten Sophie Ellis-Bextor kommer till Stockholm för en spelning på Nalen den 9 mars nästa år. Sångerskan hade en stor hit med låten ... Read more »

Noice på stor Sverigeturné

Noice 1980. Arkivbild. Noice släpper nytt album och åker på turné. Bandet, som numera frontas av sångaren Charlie Grönwall, släpper skivan “Gustavsberg” den 29 september och släppet följs av en ... Read more »

Carolas uttalande om Lasse Berghagens kamp på sjukhuset – gripande orden till familjen: ”Kritiskt läge”

TV4 tvingades till en blixtändring i tablån. Lasse Berghagens förinspelade avsnitt sköts upp efter den förre Allsångsledarens kamp på sjukhus. I stället sändes Carola Häggkvists program – och nu väljer ... Read more »

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet Bygg- och bostadssektorn är hårt pressad av inflationen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med en pressträff om åtgärder för bygg- och bostadssektorn. – ... Read more »

USA:s och Kanadas signal till Kina: Seglade genom omstridda Taiwansundet

Kina hävdar att man kontrollerar Taiwansundet, men i gryningen på lördagsmorgonen seglade ett amerikanskt och ett kanadensiskt fartyg genom det. Besättningen på kanadensiska flottans HMCS Ottawa har i hemlighet förberett ... Read more »

Risk för höjda fastighetsavgifter för många

Det vankas höjda fastighetsavgifter för många när taxeringsvärdena höjs kraftigt. Arkivbild. Ägare till över 2,4 miljoner småhus får snart ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024, ... Read more »

Person hittad död i skog – misstänkt brott

En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Arkivbild. En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Polisen utreder om det kan röra sig om mord, ... Read more »

Man hittad död i Skellefteå – polisen utreder mord

Fynd på platsen gör att polisen utreder ett dödsfall i Skellefteå som mord. Arkivbild. En man i 35-årsåldern hittades på söndagskvällen död i Skellefteå. Nu utreds händelsen som mord, vilket ... Read more »

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand Simon Strand har varit viktig för Hammarby i år. Nu uppger Expressen att ytterbacken drog till sig intresse från rumänska Sepsi under sommaren.  Hammarby ... Read more »

Centralbankshot lyfter Kinas valuta

Kinas centralbank varnar valutaspekulanter. Arkivbild Kinas centralbank varnar valutahandlare för att spekulera mot landets valuta, yuanen, och sätter en offensiv riktkurs på sin så kallade referensränta. Åtgärden trycker upp landets ... Read more »

Barrymore trotsar strejken – sänder pratshow

Skådespelerskan Drew Barrymore har sadlat om och blivit pratshow-värd. Nu sänds hennes program mitt i den pågående Hollywoodstrejken. Arkivbild. Drew Barrymores pratshow “The Drew Barrymore show” återvänder till rutan mitt ... Read more »

Aquaman and the Lost Kingdom visar upp sig med en kort teaser trailer

Med lite knappt tre månader kvar till release var det många som började bli oroliga. Men under natten lät slutligen DCU och Warner meddela att, jodå, filmen är på väg ... Read more »

Skellefteå: Polisen rapporterar om anträffad död

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Under sen söndagskväll påträffas en avliden man i 35-årsåldern på en adress i Skellefteå”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Västerbotten rapporterar detta: Polisen ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự