Så många portas från badhus och bibliotek

För snart ett år sedan gjorde en ny lag det möjligt att förbjuda stökiga personer från att visas i badhus och bibliotek. Sedan dess har bara ett 20-tal personer portats. Lagen har ju knappt använts, säger Björn Orring på Svensk biblioteksförening.

Den 1 juli 2022 utvidgades lagen som gjort det möjligt att efter beslut från åklagare porta besökare som begår brott eller trakasserar personer i butik, till att även gälla bibliotek och badhus.

Sedan dess har 15 personer blivit förbjudna att besöka olika badhus, och fem personer har förbjudits att besöka bibliotek, visar siffror från Åklagarmyndigheten.

Björn Orring, press- och opinionsansvarig på Svensk biblioteksförening, är inte förvånad över att det rör sig om så pass få personer.

— Man kommer helt enkelt inte upp till de krav som motiverar den här lagstiftningen, säger han.

så många portas från badhus och bibliotek

Antal beslutade tillträdesförbud sedan 1 juli 2022.

Bråk på de flesta simhallarna

Alla bibliotek hade varit drabbade av brott och ordningsstörningar, visade en rapport från Brottförebyggande rådet (Brå) hösten 2020.

På knappt hälften av simhallarna hade det förekommit våld mot antingen personal eller besökare under samma tidsperiod, visade rapporten.

Ett av de bibliotek som en person har blivit förbjuden att besöka ligger i Skänninge i Mjölby kommun.

I oktober 2022 blev en 55-årig man portad från biblioteket efter att han trakasserade personalen och uppträtt hotfullt. Mannen hade bland annat kastat en cykel mot ett fönster, följt efter personal utanför biblioteket och rivit ut sidor ur tidningar.

— Han kunde låsa in sig på toaletten i en timme. Vi misstänkte att han tog droger, säger Anya Feltreuter, bibliotekschef i Mjölby kommun.

Hon har gått från att vara skeptisk till att tycka att den nya lagen är bra som en sista utväg.

— Det ger mer styrka om man har ett tillträdesförbud. Då begår ju personen ett brott när personen försöker ta sig in på biblioteket. Men det ska inte bli slentrian. Det här är det enda fallet där vi ens har övervägt det, säger hon.

så många portas från badhus och bibliotek

Björn Orring, press- och opinionsansvarig på Svensk biblioteksförening.

Följde efter personalen

I Uppsala kommun har man inte begärt att förbjuda någon från att besöka vare sig badhus eller bibliotek under året.

Ordningsstörningarna har legat kvar på ungefär samma nivå, enligt bibliotekschef Mekrami Mohammed. Men man har själva kunnat hantera de situationer som uppstått.

— Just nu har vi inte behövt tillämpa tillträdesförbudet. De rutiner vi har i dag har räckt till helt enkelt, säger han.

Lagen ger bara möjlighet att porta personer över 15 år. En del av ordningsstörningarna i Uppsala orsakas av personer yngre än så. Trots det är bibliotekschefen Mekrami Mohammed positiv till åldersgränsen.

— En del barn och ungdomar kan vara utmanande. Man jag är glad över att vi inte ens har möjligheten att porta barn. Här måste vi och samhället hitta andra sätt att jobba med de målgrupperna.

Skepsis bland biblioteken

Inom bibliotekssfären har det funnit en skepsis mot den nya lagen. Det har ifrågasatts hur lagstiftningen ska hanteras i praktiken, och om lagen rimmar med bibliotekets demokratiska uppdrag att vara tillgängligt för alla.

Svensk biblioteksförening håller fast vid invändningarna.

— Vi bedömer inte att det här var rätt väg att gå. Det är andra mer långsiktiga åtgärder som behövs för att minska problemen med stök, bråk och våld på bibliotek, säger Björn Orring.

My Hedström, byråchef på Åklagarmyndigheten, ansvarade 2019 för en utredning om tillträdesförbud gällande butiker, badhus och bibliotek på uppdrag av den dåvarande justitieministern.

Hon tycker att det fortfarande är för tidigt att dra slutsatser om hur den nya lagen från 1 juli 2022 har fungerat.

— Det är bara ett år sedan lagen kom. Det är en ny företeelse för dem som företräder de här verksamheterna också, säger hon.

så många portas från badhus och bibliotek

Mekrami Mohammed, bibliotekschef i Uppsala.

News Related

OTHER NEWS

M och SD bakom nio av tio mediekritiska inlägg

Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna, låg ensam bakom nästan hälften av de mediekritiska inläggen i granskningen. Arkivbild. Moderater och sverigedemokrater ligger bakom nio av tio kritiska Twitterinlägg mot nyhetsmedier. Det ... Read more »

Segerskytten: "En otroligt skön känsla"

Matchvinnaren Johanna Rytting Kaneryd. Segern var precis vad de svenska fotbollsdamerna behövde i Nations League. Matchvinnaren: Johanna Rytting Kaneryd. Jag vet inte hur bollen kommer till mig. Jag satte den ... Read more »

Talman avgår efter hyllning till naziveteran

Talmannen i Kanadas underhus, Anthony Rota, har avgått. Bild från i fredags. Anthony Rota, talman i det kanadensiska parlamentet, avgår med omedelbar verkan. Anledningen är kritikstormen efter att han bjudit ... Read more »

Fem anhålla för misstänkt kidnappning

Flera män misstänks för människorov. Arkivbild. Fem män mellan 20 och 30 år har anhållits misstänkta för människorov i Trollhättan. — Det kom till vår kännedom i går, måndag, att ... Read more »

Kritik trots blågul seger: ”Ingen får högt betyg”

Kritik trots blågul seger: ”Ingen får högt betyg” Sverige vann sin ödesmatch mot Italien med 1–0, men det var med nöd och näppe som Sverige säkrade de tre poängen. Efter ... Read more »

Stjärntecken Matchning – Cancer och Vattumannen

Stjärntecken Matchning – Cancer och Vattumannen. Foto: Pixabay Cancer och Vattumannen: Denna duo är som vatten och olja, de kommer knappast att gå vidare efter det första mötet Det är ... Read more »

KD minst i ny mätning – får lägsta siffran på fem år

Stödet för Kristdemokraterna har minskat till 3 procent, avrundat nedåt, och partiet skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag, enligt en ny mätning från DN/Ipsos. Det är det ... Read more »

Michael bodde i köpcentrum i fyra år: Skapade en "hemlig lägenhet" i oanvända utrymmen

Foto: Shutterstock Michael Townsend bodde i ett köpcentrum i flera år, innan han slutligen blev avslöjad av säkerhetsvakter. Townsend flyttade in i köpcentret efter att ha blivit utkastad från sin ... Read more »

Tommi Tikka får matchstraff - igen

Tommi Tikka får matchstraff – igen För andra veckan i rad får Tommi Tikka lämna ett möte tidigt.  Denna gång efter en kollision med MoDos Josh Dickinson.  – Han kliver ... Read more »

Sverige vann måstematchen – med nöd och näppe

Svenskt jubel efter Johanna Rytting Kaneryds 1–0-mål i tisdagens Nations League-match borta mot Italien. Spelet var inget att skriva hem om. Men en seger är en seger. 1–0 borta mot ... Read more »

Optisk illusion utmaning: Försök hitta de 7 gömda hundarna i parken

Optisk illusion utmaning: Försök hitta de 7 gömda hundarna i parken (Foto: Reproduktion/SpinGenie) Sju hundar är skickligt gömda i den här optiska illusion utmaningen. Kan du hitta alla sju hundar ... Read more »

Jesper Pettersson får matchstraff - efter otäck smäll

Jesper Pettersson får matchstraff – efter otäck smäll Jesper Pettersson fick lämna kvällens möte mot Frölunda tidigt.  Detta efter en rejäl smäll som träffade Frölundas Jere Innala i huvudet.  – ... Read more »

Nordkorea varnar: På gränsen till kärnvapenkrig

Nordkoreas FN-ambassadör Song Kim i New York på tisdagen. Nordkoreas FN-ambassadör varnar för att Koreahalvön står på gränsen till ett kärnvapenkrig. Anledningen skulle vara att USA och Sydkorea skapat ett ... Read more »

Rörande: Polisens snabba agerande räddar fastkedjad hund från eldsvåda

Foto: YouTube I Arvin, Kalifornien, visade polisofficer Calderon prov på snabbtänkthet och mod när han stötte på en hund som var fastkedjad nära en brinnande husvagn. Calderon klättrade över ett ... Read more »

Sött video: Man Matar Samtidigt Mänsklig Bebis och Kattunge

Sött video: Man Matar Samtidigt Mänsklig Bebis och Kattunge (Foto: Reproduktion/Instagram) Det gulliga videoklippet där en man matar sin bebis och sin kattunge samtidigt värmer internetanvändarnas hjärtan! + Klicka här ... Read more »

Rasrisk efter explosion – för farligt för polisen

En kraftig explosion i ett bostadshus i området Ekholmen har sprängt bort ytterväggen i ett trapphus. En explosion inträffade tidigt på tisdagsmorgonen i ett flerfamiljshus i Linköping. Byggnaden har fått ... Read more »

IKVÄLL PÅ FD: Det blåste till på 45 minuter - så var allt slutsålt

IKVÄLL PÅ FD: Det blåste till på 45 minuter – så var allt slutsålt Det blåste till på 45 minuter – så var allt slutsålt Nu lyfter Hammarbys publiksiffror, extremt ... Read more »

Beskedet: AFC straffas inte - Solanos licens godkänns

Beskedet: AFC straffas inte – Solanos licens godkänns Det har funnits frågetecken kring Nolberto Solanos tränarlicens. Nu står det klart att AFC Eskilstuna inte straffas, detta enligt Fotbollskanalen.  Det var ... Read more »

Noice på stor Sverigeturné

Noice 1980. Arkivbild. Noice släpper nytt album och åker på turné. Bandet, som numera frontas av sångaren Charlie Grönwall, släpper skivan “Gustavsberg” den 29 september och släppet följs av en ... Read more »

Carolas uttalande om Lasse Berghagens kamp på sjukhuset – gripande orden till familjen: ”Kritiskt läge”

TV4 tvingades till en blixtändring i tablån. Lasse Berghagens förinspelade avsnitt sköts upp efter den förre Allsångsledarens kamp på sjukhus. I stället sändes Carola Häggkvists program – och nu väljer ... Read more »

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet Bygg- och bostadssektorn är hårt pressad av inflationen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med en pressträff om åtgärder för bygg- och bostadssektorn. – ... Read more »

USA:s och Kanadas signal till Kina: Seglade genom omstridda Taiwansundet

Kina hävdar att man kontrollerar Taiwansundet, men i gryningen på lördagsmorgonen seglade ett amerikanskt och ett kanadensiskt fartyg genom det. Besättningen på kanadensiska flottans HMCS Ottawa har i hemlighet förberett ... Read more »

Risk för höjda fastighetsavgifter för många

Det vankas höjda fastighetsavgifter för många när taxeringsvärdena höjs kraftigt. Arkivbild. Ägare till över 2,4 miljoner småhus får snart ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024, ... Read more »

Person hittad död i skog – misstänkt brott

En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Arkivbild. En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Polisen utreder om det kan röra sig om mord, ... Read more »

Man hittad död i Skellefteå – polisen utreder mord

Fynd på platsen gör att polisen utreder ett dödsfall i Skellefteå som mord. Arkivbild. En man i 35-årsåldern hittades på söndagskvällen död i Skellefteå. Nu utreds händelsen som mord, vilket ... Read more »

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand Simon Strand har varit viktig för Hammarby i år. Nu uppger Expressen att ytterbacken drog till sig intresse från rumänska Sepsi under sommaren.  Hammarby ... Read more »

Centralbankshot lyfter Kinas valuta

Kinas centralbank varnar valutaspekulanter. Arkivbild Kinas centralbank varnar valutahandlare för att spekulera mot landets valuta, yuanen, och sätter en offensiv riktkurs på sin så kallade referensränta. Åtgärden trycker upp landets ... Read more »

Barrymore trotsar strejken – sänder pratshow

Skådespelerskan Drew Barrymore har sadlat om och blivit pratshow-värd. Nu sänds hennes program mitt i den pågående Hollywoodstrejken. Arkivbild. Drew Barrymores pratshow “The Drew Barrymore show” återvänder till rutan mitt ... Read more »

Aquaman and the Lost Kingdom visar upp sig med en kort teaser trailer

Med lite knappt tre månader kvar till release var det många som började bli oroliga. Men under natten lät slutligen DCU och Warner meddela att, jodå, filmen är på väg ... Read more »

Skellefteå: Polisen rapporterar om anträffad död

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Under sen söndagskväll påträffas en avliden man i 35-årsåldern på en adress i Skellefteå”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Västerbotten rapporterar detta: Polisen ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự