Russiske kvinder kræver soldater hjem i opråb til Putin

russiske kvinder kræver soldater hjem i opråb til putin

Et russisk flag ses på ærmet af en soldat, der deltager i en mindehøjtidelighed for de soldater, der er blevet dræbt i kamp i Ukraine. I en sjældent protest mod Ruslands krig i Ukraine kræver en gruppe af kvinder, der er gift med russiske soldater, at præsident Putin trækker soldaterne hjem.

En gruppe russiske kvinder retter en skarp kritik mod Ruslands præsident, Vladimir Putin, som de beskylder for at skjule sandheden om, hvordan det går ved frontlinjen i Ukraine.

Det gør han for at kunne blive genvalgt ved det valg, der ventes at komme næste år, mener de.

Kvinderne er gift med soldater, der er sendt i krig i nabolandet.

I et opslag på beskedtjenesten Telegram opfordrer de Putin til at sende deres mænd hjem.

– Vi tier først stille, når vores mænd er hjemme i sikkerhed (for evigt, vi er ikke interesserede i rotation), lyder det i et brev, de har postet i en gruppe kaldet Vejen Hjem på Telegram.

Kvinderne har planer om at demonstrere, men de russiske myndigheder har ikke givet dem tilladelse. Den officielle forklaring lyder, at demonstrationer ikke er tilladt på grund af fare for coronasmitte.

Det er uvist, hvor mange kvinder der står bag kritikken af Putin.

Der er ikke sat navne på dem. I Rusland risikerer kritikere af krigen i Ukraine – som regeringen betegner som en “særlig militæroperation” – at blive idømt flere års fængsel.

– Vi kan huske, at præsidenten lovede, at soldater af reserven ikke ville blive indkaldt, og at opgaverne i særlige militæroperationer ville blive varetaget af professionelle frivillige, skriver soldaterkonerne.

I stedet har deres mænd nu været udsendt i 15 måneder. Mange af dem er blevet dræbt, lyder det videre i opslaget på Telegram.

– Mobiliseringen har vist sig at være en forfærdelig fejl, skriver kvinder.

I efteråret 2022 erklærede Putin, at Rusland ville mobilisere yderligere 300.000 soldater ud over dem, der allerede var sendt til Ukraine for at kæmpe.

I opslaget på Telegram advarer de russiske soldaterkoner om, at ingen kan vide sig sikker, hvis der kommer endnu en mobilisering i 2024.

/ritzau/dpa

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World