Rusdebatten fortjener bedre

rusdebatten fortjener bedre

VANSKELIG: − De færreste som bruker rusmidler og har bekymringer knyttet til det, vet hvem de kan gå til for å snakke om det.

Rusdebatten fortjener bedre

Fredrikke Sofie Frøshaug Poppe er elev i videregående og reagerer på at hver gang skoledebattanter har nevnt ordene joint, cannabis eller rus, så har de fått jubel og applaus fra salen. Også når de sa: «Det skal ikke være et problem å ta seg en joint på fest».

Dette er saken:

Da blinker det røde varsellamper for Poppe. Hun mener slike ytringer ufarliggjør virkningen av «narkotika» og at applausen sier noe om den skremmende utviklingen i ungdommers holdninger.

Det er en drøy påstand og innebærer en uheldig holdning som bidrar til å legitimere den type brudd på ytringsfriheten som Unge Venstre ofte utsettes for når de forsøksvis påtvinges å fjerne valgkampmateriell fra skolestands.

Dette minner til forveksling om den pågående «woke»-debatten der (grovt sett) den ene siden oppfattes som en politisk korrekt, fordømmende kanselleringsgjeng, og den andre som politisk ukorrekte som settes i bås med ekstreme stemmer i offentligheten, men samtidig hylles av overraskende mange.

Poppe gir uttrykk for at hun er livredd. For ubevisst å få i seg «narkotika». For at det skal skje henne noe når hun er russ neste vår. Og fordi «narkotikakulturen» er i en uheldig utvikling.

Så spør hun: «Er det virkelig verdt det? Vil vi leve i et samfunn der vi ikke føler oss trygge?»

Både Unge Venstre, Rød Ungdom, FpU, Grønn Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Unge Høyre og deler av AUF er for legalisering av cannabis. Og ifølge en undersøkelse fra Sentio (2022) er et flertall av de under 30 år for legalisering av cannabis.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hvordan skal vi få en nyttig og respektfull debatt når de som våger å ta ordet om rus og som ønsker regulering fremfor forbud skal fremstilles som folk med uheldige holdninger og gis skylden for rusutfordringer og for handlinger som å lure rusmidler inn i kroppen på andre?

Det er mindre problematisk å ta seg en joint på fest enn at folk drikker seg fra forstanden. De aller fleste som ytrer seg om rus og om narkotikapolitikken har gode intensjoner og ønsker en heldig utvikling på rusfeltet.

Bruk av ulovlige rusmidler er, som Poppe skriver, ikke avgrenset til noen få tunge miljøer, men ofte del av et vorspiel, en fest og et nachspiel og i andre sosiale lag. Akkurat som med alkohol, fører også denne rusbruken til at noen opplever press og at de ikke blir en del av flokken dersom de ikke deltar.

Både positive og negative erfaringer med rusmiddelbruk, det være seg i private eller i sosiale settinger, er uhyre viktig at unge kan snakke åpent om. Uten å bli utsatt for stigmatisering eller fordømmelse.

Der har vi som samfunn en lang vei å gå. Både i den offentlige samtalen, og i dialogen med ungdom.

Jeg forstår jubelen og applausen som en befriende reaksjon på at noen ungdomspolitikere tør å stå opp mot den fordømmende holdningen som råder på dette feltet. Samtidig er det lett å klappe og juble i flokk under et arrangement, men vanskelig å oppnå en konstruktiv dialog om rus og rusutfordringer for de samme personene.

På Verdens overdosedag 31. august i fjor, ble jeg via omveier invitert til to videregående skoler i Sogn og Fjordane.

På begge skolene ble jeg ved ankomst trukket inn til skoleledelsen, som påla meg å unngå å snakke om forrige regjerings foreslåtte rusreform og om legalisering. Det var dypt frustrerende, og jeg tok til motmæle.

Jeg og mine kolleger ble også forsøkt stanset midt under vårt foredrag, fordi en lærer syntes det vi sa var for utfordrende. Heldigvis tok hele salen til motmæle og læreren satte seg motvillig ned igjen og lot oss fortsette.

Den siste tiden har jeg også fått vite at sosialarbeidere som jobber opp mot ungdomsmiljøer med rusutfordringer, må holde tilbake informasjon overfor skolene.

For hvis skolene får vite om elever som bruker andre rusmidler enn alkohol, så kommer eleven til å bli utvist. Uavhengig av om rusmiddelbruken foregår på fritiden.

Den rådende holdningen går ikke bare utover muligheten for konstruktivt samarbeid overfor unge som virkelig trenger det, men når ungdom med rusutfordringer blir kastet ut fra skolen så står de igjen med sine rusutfordringer, altfor mye fritid og dårlige fremtidsutsikter.

Det er oppskriften på katastrofe.

Som med alkohol, er det slik at de aller færreste som bruker cannabis får problemer med det. Men de som er i risiko for å utvikle problemer må kunne ha anledning til å være åpne både overfor lærere, helsesøster, medelever og andre slik at man raskt kan komme i posisjon til å være en positiv ressurs og bidra til å hindre at det utvikler seg negativt.

I dag er det slik at de færreste som bruker rusmidler og har bekymringer knyttet til det, vet hvem de kan gå til for å snakke om det uten å bli møtt med skuffelse, fordømmelse, sanksjoner og straff.

De fortjener bedre.

News Related

OTHER NEWS

Verdensrankingen: Ingebrigtsen slo Warholm

SKANDINAVISKE STJERNER: Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm og svenske Armand Duplantis før Bislett Games i juni. De dominerer verdensrankingen. Verdensrankingen: Ingebrigtsen slo Warholm Jakob Ingebrigtsen (22) sterke sesongavslutning sendte han forbi ... Read more »

Ny smell: Norges Bank setter opp renten for 13. gang

GREP: Sentralbanksjefen Ida Wolden har måtte ta grep for å få ned inflasjonen i 2023. Ny smell: Norges Bank setter opp renten for 13. gang Saken oppdateres. Norges Bank melder ... Read more »

Denne lystabben kan koste deg flere tusen

Denne lystabben kan koste deg flere tusen Av Marie Henriksen Sist oppdatert: 21. september 2023 Bruker du lysene på bilen rett? Feil lysbruk kan koste deg flere tusen, og det ... Read more »

Erna Solberg bryter stillheten etter store skandalen: «Vanskelig for meg og familien»

Tidligere statsminister Erna Solberg (62) la frem ektemannens, Sindre Finnes aksjehandel på en pressekonferanse fredag forrige uke. Overfor pressen innrømmet Solberg at hun egentlig har vært inhabil i enkelte saker i sin ... Read more »

Raymond Johansen beklager Facebook-innlegg – burde aldri vært skrevet

I innlegget, som ble slettet etter få minutter, stilte byrådslederen spørsmål ved hvordan mediene hadde dekket skandalen rundt Sindre Finnes’ aksjehandler, og hvorfor omfanget ikke ble kjent før etter valget, ... Read more »

Nå kan laboratorie- og radiologisvar bli lettere tilgjengelig

– Mange kjenner igjen løsningen fra da vi tok koronatest på teststasjon og fikk prøvesvaret på Helsenorge. Det var en effektiv og trygg måte å dele informasjon mellom pasient, laboratorium ... Read more »

Dette skriver avisene om økonomi torsdag 21. september

LÅN MINDRE: – For de som skal låne til bolig er budskapet enkelt: Du skal ta opp mindre lån enn du tenkte for to år siden. sier Harald Magnus Andreassen ... Read more »

Michael Bloomberg vil bruke 500 millioner dollar på stenging av kullkraftverk

Summen tilsvarer over 5 milliarder kroner. Stengingen av kullkraftverkene skal skje som et ledd i kampanjen Beyond Carbon, i samarbeid med miljøorganisasjonen Sierra Club. Målet er på sikt å få ... Read more »

Skatteetaten fant feil hos over halvparten av utestedene: – Grove brudd

KONTROLL: Skatteetaten har gjennomført kontroller hos flere serveringssteder i Oslo, opplyser avdelingsdirektør Erik Nilsen i Skatteetaten Skatteetaten fant feil hos over halvparten av utestedene: – Grove brudd Skatteetaten har gjennomført ... Read more »

Huitfeldt ledet møte for Palestina: – Tiden er i ferd med å renne ut

Møtet fant sted i  i FNs hovedkvarter i New York. – 30 år etter den første Oslo-avtalen er målet om en selvstendig palestinsk stat lenger unna enn på mange år, ... Read more »

Torsdagsnedtur på Oslo Børs

Hovedindeksen er likevel på et rekordhøyt nivå på 1296 poeng. Equinor og Norsk Hydro faller begge rundt 1,5 prosent etter børsstart. Telenor vokser en halv prosent, mens Frontline vokser med ... Read more »

Zelenskyj vil be om gigantpakke fra USA

MØTES I WASHINGTON: USAs president Joe Biden og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, her under Nato-toppmøtet i Litauen i juli. Zelenskyj vil be om gigantpakke fra USA Volodymyr Zelenskyj, som onsdag ... Read more »

Volvo dropper dieselbiler fra neste år

OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com Det tar ikke lang tid før den siste dieseldrevne Volvoen ruller ut av fabrikken. Fra begynnelsen av neste år slutter bilprodusenten Volvo å produsere dieselmotorer. ... Read more »

Sikkerhetsanalytiker: – Man kan bli utsatt for utpressing

Sikkerhetsanalytiker: – Man kan bli utsatt for utpressing Forrige fredag erkjente Høyre-leder Erna Solberg at hun har blitt løyet til av sin ektemann gjennom sine åtte år som Norges statsminister ... Read more »

EA Sports WRC dypdykk viser massevis av gameplay

EA Sports WRC dypdykk viser massevis av gameplay Nå som EA og Codemasters for alvor har løftet på sløret for EA Sports WRC, har de stadig avslørt mer informasjon om ... Read more »

TV 2s sjokknyhet om God morgen Norge – dette skjer med programmet nå

Folkefavoritten «God morgen Norge» på TV 2 er fast inventar for mange i hverdagen. Dagen blir rett og slett ikke helt den samme uten de fine innslagene, maten som lages ... Read more »

To ungdommer siktet etter storbrann i Sandnes

– Den ene er innsatt i arrest og den andre blir ivaretatt av barnevernet, skriver Sørvest politidistrikt på X. Til NTB ønsker ikke politiet operasjonsleder Dag Steinkopf å gå i ... Read more »

Polens statsminister: Slutter å sende våpen til Ukraina

Morawiecki sa dette onsdag i et intervju med TV-stasjonen Polsat News, ifølge det polske nyhetsbyrået PAP. Striden mellom Polen og Ukraina er knyttet til eksport av ukrainsk korn. I intervjuet ... Read more »

Haunted Mansion lander på Disney+ i oktober

Haunted Mansion lander på Disney+ i oktober Fordelen med at Disney-filmer ser ut til å ha det vanskelig i kinobransjen, er at de til syvende og sist kommer til Disney+ ... Read more »

Sørkoreansk TV-kanal: Kim skal ha startet reisen til Russland – mulig møte med Putin denne uka

PÅ VEI TIL RUSSLAND: Kim Jong-un skal være på vei til Russland. Sørkoreansk TV-kanal: Kim skal ha startet reisen til Russland – mulig møte med Putin denne uka Nyhetskanalen viser ... Read more »

Ekspertene er enige: Det blir bare én renteheving til

NÆR TOPPEN: Ekspertene tror sentralbanksjef Ida Wolden Bache bare skal øke renten én gang til. Ekspertene er enige: Det blir bare én renteheving til Mandag kunne SSB melde at inflasjonen ... Read more »

Aquaman and the Lost Kingdom full trailer lovet til torsdag

Hvis du glemte at Warner Bros. og DC hadde tenkt å avslutte 2023 med en helt ny Aquaman-film, så fortvil ikke, det gjorde vi også. Underholdningsgigantene har vært elendige til ... Read more »

Tilsyn hos strømselskaper: Mange anmerkninger og avvik

– Hvis ikke et selskap følger pålegg, vil reaksjonen være tvangsmulkt. Forbrukerne legger til grunn at reglene skal følges. Det er en viktig del av å være kraftleverandør, sier Torfinn ... Read more »

Sjeføkonom om KPI-tall: Sikkert lettelse i Norges Bank

– Det var sikkert et pust av lettelse på Bankplassen nå når inflasjonen faktisk overrasket på nedsiden. Det er vel en stund siden sist, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB ... Read more »

Dag Otto Lauritzens hjerteskjærende beskjed etter farens død – åpner opp om vonde sykdommen

Dag Otto Lauritzen (66) fikk sitt store gjennombrudd som syklist, hvor han markerte seg som den første nordmannen til å vinne en etappe i Tour de France noen gang tilbake ... Read more »

Potter sa nei takk Gennaro Gattuso derimot er keen

Laurent Blanc som tidligere har ledet Paris Saint-Germain og det franske landslaget har definitivt ikke fått det til å svinge for Lyon. Fra å alltid befinne seg i det minste ... Read more »

Forsvaret skal øve på å beskytte Oslos innbyggere – stor øvelse de neste dagene

Målet med øvelsen er å utvikle forsvarets evne til å beskytte befolkningen og sikre viktig infrastruktur og samfunnsfunksjoner i en krisesituasjon, opplyser Oslo kommune. Øvingen fører til at det blir ... Read more »

Grådige utleiere kaster leietakere på dør

REAGERER: Kristin Nguyen i Jusbuss reagerer på flere ulovlige utkastelser. Grådige utleiere kaster leietakere på dør Jussbuss har den siste tiden opplevd at flere utleiere tar seg for godt til ... Read more »

Har spilt kortene sine rett

Julian Nagelsmann endte ikke i Premier League hos Tottenham eller Chelsea, etter dette har den tidligere Bayern-treneren smurt seg med tålmodighet. Nå skjønner vi hvorfor. I en alder av 36 ... Read more »

Slik ble det horehus i konsentrasjonsleirer

Slik ble det horehus i konsentrasjonsleirer Etter hvert som tysk industri ble stadig mer avhengig av fangenes innsats ved maskinene i den krigsviktige industrien, begynte SS-ledelsen å spekulere på hvordan ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự