RESTAURANT: Her serveres fransk velsmak med humoristisk tvist

Asia's Tech News Daily

RESTAURANT: Her serveres fransk velsmak med humoristisk tvist
© Leveres av Apéritif.no

Tvillingparet Nicolas og Jules Selukovs vei til Vestlandet er lang og med flere omveier, tross deres unge alder. De kommer fra en liten fjellandsby i franske Jura på grensen til Sveits. – I vår landsby hadde vi ikke en gang en restaurant eller butikk, bare en kirke og skole, gliser de.

RESTAURANT: Her serveres fransk velsmak med humoristisk tvist
© Leveres av Apéritif.no Jules (tv) og Nicolas Selukov foran Moon i Marken 33 i Bergen

Så at de to brødrene havnet i Norge, etter å ha reist verden rundt, er mer unntaket enn regelen.

Takker moren

Jules begynte å jobbe på Fjærland Fjordstove i 2018, et hotell og restaurant som er en del av De Historiske. Året etter kom også Nicolas. Da hadde han gjort ferdig sin bachelor i hotelledelse på Hotelschool The Hague i Nederland og jobbet som chef de rang for selveste Alain Ducasse, på et av hans Paris-brasserier.

Akkurat det et norsk fjordhotell trengte i den hektiske turistsesongen før-korona.

I Fjærland jobbet de sammen «rygg-mot-rygg» gjennom to sesonger. I desember 2019 begynte de å leke med ideene om å starte opp for seg selv. – Vi syntes det var gøy å jobbe sammen, og at vi var dyktige som team. Dessuten har vi de samme ideene om hvordan ting skal være. Derfor var det naturlig å tenke på veien videre, sier Jules. – I starten fleipet vi mye om det, men etter hvert ble det stadig mer seriøst.

Det er ikke første gangen de velger det samme. For mens Jules var i Singapore hvor han jobbet for La Cantine, eid av Bruno Menard, kjent fra trestjerneren L’Osier i Tokyo, kom også Nicolas for sin første jobb som var servitør på Ritz Carlton. Mens Jules startet sitt karriereløp allerede som 14-åring da han valgte kokkeutdannelsen, var det ikke gitt at det skulle bli service for Nicolas. Men etter hotell- og sommelierutdannelse ble det likevel det.

RESTAURANT: Her serveres fransk velsmak med humoristisk tvist
© Leveres av Apéritif.no Good eye deer: Hjorteroastbeef, bakt purre, majones og syltet grønt.

Når de skulle se framover, kom Bergen opp som et naturlig alternativ, for et sted hvor de kunne kombinere det å være attraktive for turister og samtidig ha et konsept som appellerte til lokalbefolkningen året rundt. Så kom korona og ting ble lagt på is. De fikk mye hjelp og støtte av sin forrige arbeidsgiver, hotelleier Bård Huseby, til å komme i gang med sitt nye prosjekt. 

Det er alltid en viss risiko forbundet med å starte opp noe nytt når markedet er borte, slik som under pandemien. – Vi tenkte oss lenge om, men så fant vi ut at det var nå eller aldri, istemmer de.

I slutten av april 2021 åpnet Moon, etter stor egeninnsats. Navnet Moon trenger en liten forklaring. Det er nemlig klengenavnet til moren. – Hun var den eneste i verden som var villig til å støtte oss finansielt. Verken banker eller andre ville låne oss penger, så da var det bare naturlig å kalle den opp etter vår søte og sjenerøse mor, sier de.

«Beste franske i byen»

De fant lokalene på finn.no. En nedslitt opprinnelig litauisk restaurant i Marken, i dag en smule bakevje, men på 80-tallet var gågaten blant de hottere adressene i byen med utesteder og motebutikker.

RESTAURANT: Her serveres fransk velsmak med humoristisk tvist
© Leveres av Apéritif.no Det måtte en betydelig opprydding før de første gjestene kunne ønskes velkommen idet Bergen gjenåpnet denne våren

Når noe blir ledig i Bergen, er selvsagt interessen stor, men så skulle det ha seg slik at eieren hadde spist middag på Fjærland og hørt historien om de to franske tvillingbrødrene som drømte om å åpne en restaurant i Bergen. Derfor fant de denne rimelige inngangen til Bergen.

– Vi er veldig fornøyde med å være her, for gågaten har mye energi, og vi har stor tro på dette området, sier Jules.

Før de første gjestene kunne komme, måtte det en betydelig rydding og rengjøring til – samt noe oppussing og nytt interiør. – Men siden det allerede hadde vært en restaurant, var kjøkkenet ok, sier Jules.

Restauranten har 18 plasser, for det meste småbord, og tiltrekker seg par, mange i 30-40-årene, men også noen eldre, samt små grupper av venner.

– For oss er det viktig å skille oss ut med å tilby god valuta for pengene, påpeker Nicolas.

De rimelige prisene har også gjort at Moon er blitt en TripAdvisor-yndling som beste franske i byen, noe som betyr full restaurant og ventelister hele uka.

RESTAURANT: Her serveres fransk velsmak med humoristisk tvist
© Leveres av Apéritif.no Boo Burrata på gresskarsalat med ristede gresskarfrø og aprikos.

Foreløpig holder de åpent fem dager i uka, mellom 18 og 21.30/22 og kjører bare en sitting. – Fram til nå har vi bare vært to, men heretter er antall ansatte doblet, med en kokk og en servitør, sier de tilfreds.

Mye humor

Konseptet i starten har vært valget mellom à la carte og en treretter som settes sammen fra den faste menyen. Den skiftes dessuten annenhver måned etter sesongen. – Det er fordi sesongene i Norge er så korte, ler Jules. – Bortsett fra vinteren, sukker Nicolas.

– Men også vintermenyen skal være spennende, slår Jules fast entusiastisk. – Vi prøver så langt som mulig å gjenspeile sesongen i menyen, og siden vi holder til i Bergen har vi rikelig tilgang på alt av grønnsaker, sjømat og vilt.

Mens de venter på at den norske lamme- og viltsesongen skal starte, har de brukt and fra Holte Gård til kjøtthovedretten. Den kalles Daffy – og tvillingenes humor gjennomsyrer alt de gjør. Men smakene er så seriøse som de kan bli.

RESTAURANT: Her serveres fransk velsmak med humoristisk tvist
© Leveres av Apéritif.no Cheat meal Sjokolade- og gresskarkake med brunostsaus og vaniljeiskrem.

Jules som har sin bakgrunn fra et rigorøst Michelin-regime, kombinerer det noe strenge franske kjøkkenet med en veldig avslappet og humoristisk tolkning, inspirert av sine mange reiser, selvsagt også med norske ingredienser.

– Vi har egentlig ingen regler, men lager det vi synes er gøy og det vi liker selv, sier Jules. – Akkurat nå har vi risotto på menyen og det er jo ikke fransk, men jeg har jobbet på italienske restauranter og liker risotto veldig godt. Det samme gjelder for sitrongress som ikke er typisk fransk, men det gir en veldig god sitronaroma til rettene. 

– Det viktige for oss er at maten ikke blir kjedelig, den må være like gøy som vi har det, ler Jules og mener at gjestene også må overraskes innimellom.

Noe for alle

Men menyen bærer også inntrykk av at alle skal finne noe de liker. Til tross for bare 12 retter å velge mellom, tilfredsstiller menyen behovet for fisk, kjøtt og vegetar. Samt selvsagt det søte.

– Vi opplever at dette skaper god tillit med gjestene, spesielt når vi har en så liten meny som vi har, mener Nicolas.

I framtiden ser de ikke bort fra at de vil gå for større menyer – for å fortelle en lengre historie, som Jules kaller det. Under årets julebordsesong satser de på femrettersmeny enkelte dager.

– Men det betyr ikke lutefisk, og heller ikke pinnekjøtt, selv om jeg elsker det siste, gliser Jules.

RESTAURANT: Her serveres fransk velsmak med humoristisk tvist
© Leveres av Apéritif.no Også brødet bakes på Moon.

Han avslører at han savner fransk julemat, etter fire sesonger i Norge. Så da blir det en smak av fransk jul med Jules’ og Nicolas’ barndomsminner, men selvsagt på deres egen måte. Ha nevner foie gras, kamskjell, kalkun og kastanjer og bûche de noël – den siste er en rullekake med sjokoladetrekk slik at kaken ser ut som en grantrestamme.

– Jeg tror nordmenn har godt av å prøve noe annet enn norsk julemat, for å lære litt om hva andre spiser, slår han fast.

Nicolas er naturlig nok den som velger vinene, og med brødrenes bakgrunn er det naturlig at Jura-vin står på det foreløpig lille vinkartet med et tjuetalls ulike viner. All reisingen og det faktum at han tok sommelierutdannelsen gjennom WSET, gjør at Nicolas har et bredere syn på vin enn bare fransk.

– Det viktigste er at vinene vi tilbyr passer til maten vi lager og at flest mulig av gjestene finner noe de liker. Derfor må vi ofte gå utenfor Frankrikes grenser for å få det til, og siden vi ikke er i Frankrike, er det mye lettere, ler Nicolas og forteller at de får respons på vinanbefalingene:

– 45 prosent går for vinpakkene, 10 prosent drikker ikke alkohol og resten velger enten et glass, flaske eller øl.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Trump förberedde order: Beslagta rösträkningsmaskiner

© Tillhandahålls av Omni I en färdig men osignerad presidentorder som skrevs veckorna efter valförlusten beordrade den förre presidenten Donald Trump försvarsministern att beslagta rösträkningsmaskiner, rapporterar Politico. Presidentordern är ett ... Read more »

Kvinna hittad död i Ljungby – man anhållen

© Johan Nilsson/TT En man har anhållits efter att en kvinna hittats död i en bostad i Ljungby på fredagen. Arkivbild. En man har anhållits för mord alternativt dråp sedan ... Read more »

Mission: Impossible 7 og 8 forsinkes enda mer

© Gamereactor Mission: Impossible 7 og 8 forsinkes enda mer De aller fleste filmer har rukket å bli utsatt en rekke ganger som følge av pandemien, men det må være ... Read more »

USA varsler øvelse i Middelhavet

© Leveres av ABC Nyheter Et F/A-18 fly på vei inn for landing på dekket av hangarskipet Harry S. Truman. Skipet skal delta i en øvelse i Middelhavet. Pentagon-talsmann John ... Read more »

Hurula skjuter på turné

© TT Hurula skjuter upp sin tidigare aviserade turné på grund av pandemin. Arkivbild. Artisten Hurulas turné skulle ha inletts den 29 januari, men premiären i Skellfteå flyttas nu fram ... Read more »

Bianca Ingrosso bryter ihop efter kompositörens framträdande

Stefan Lindström berättar om hur musiken räddade hans liv. Detta var något som berörde både publiken och juryn. Han lämnade med en plats i finalen. Det här hände. Stefan Lindström, ... Read more »

Slått ut av «Mesternes mester» etter intens nattest: – Små marginer

Slått ut av «Mesternes mester» etter intens nattest: – Små marginer Etter nok en intens uke på «Mesternes mester», måtte nok en tidligere idrettshelt fredag takke for seg. Deltakerene har ... Read more »

Fortsatt mörker över Wall Street

© TT Börsmarknaden i New York avslutade en mörk handelsvecka negativt. Arkivbild. Ett av sänkena var Netflix som på torsdagen presenterade en delårsrapport som fick ett besviket sus att gå ... Read more »

Yellen: Inflationen bromsar in rejält nästa år

© Tillhandahålls av Omni Inflationen kommer att avta rejält och den amerikanska tillväxten att vara hög. Det sa finansminister Janet Yellen i ett videotal till Världsekonomiskt forum på fredagen. Visserligen ... Read more »

Vaccinpassprotest stoppar vaccineringar: ”Pinsamt”

© Tillhandahålls av Omni Flera vaccinationsmottagningar i Stockholm stänger redan klockan 13 på lördagen på grund av att en demonstration mot vaccinpass är planerad i huvudstaden, rapporterar Aftonbladet. Regionen har ... Read more »

Fortsatt mycket speltid i Beligen för forne Blåvitt-talangen

© Foton: Bildbyrån Antalet svenska spelare utomlands räknas i dag i hundratal. Men hur går det för alla där ute? Blir det någon speltid och några mål? I FotbollDirekts Proffskollen ... Read more »

”Fundamental rättighet att bestämma om sitt livsslut”

© Tillhandahålls av Omni Regeringen bör tillsätta en utredning om legaliserad dödshjälp. Det skriver flera personer på SvD Debatt, bland annat Magnus Lewin som var vän till ALS-sjuke Björn Natthiko ... Read more »

SV og regjeringspartiene enige om krisepakke for strøm og coronatiltak

© Leveres av ABC Nyheter SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski (i midten) og finanskomiteens leder Eigil Knutsen (t.h.) fra Ap og Sps finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik (t.v.) under forhandlingene.  ... Read more »

Eternals slår seerrekord på Disney+

© Gamereactor Eternals slår seerrekord på Disney+ Eternals fikk mildt sagt kald mottakelse fra både kritikere og publikum da den hadde premiere for noen måneder siden. Den ble så dårlig ... Read more »

Modo vann toppmötet mot HV71

© Mikael Fritzon/TT Tex Williamsson bidrog till Modos seger över tabellledaren HV71 med 33 räddningar. Arkivbild. Modo tog in på serieledaren HV71 genom seger i toppmötet med 3–1. Nu skiljer ... Read more »

Tantrafestival får Johnny Bode-priset

© TT Ängsbacka kursgård i Molkom i Värmland. “Ängsbacka och dess vd Ida Freychsuss har på ett storartat sätt levt upp till Johnny Bodes hedonistiska credo och får priset för ... Read more »

Martha Stewart avslører den bisarre årsaken til hvorfor hun slo opp med Anthony Hopkins

© Leveres av ABC Nyheter Martha Stewart (t.v) innrømmet denne uken at hun tidligere har datet skuespiller Anthony Hopkins (t.h), og sier hun måtte gjøre det slutt på grunn av ... Read more »

Miljonregn över Jarno Vanhatapio – grundade Na-kd

© Martina Holmberg/TT, Pressbild Na-kd och Alexandra Bengtsson/SvD/TT Entreprenören Jarno Vanhatapio är grundaren bakom e-handelsuccéerna tillika modebolagen Nelly.com och Na-kd.com. Att framgångarna avlöst varandra blir minst sagt tydligt vid en ... Read more »

Flera orsaker bakom äldres död i Överkalix

© TT Åtta personer avled i sviterna av covid-19 på ett äldreboende i Överkalix i september. Enligt kommunen fanns flera orsaker till dödsfallen. Arkivbild. En tidigare utredning av Region Norrbotten ... Read more »

Iran övar till havs med Ryssland och Kina

© TT De tre länderna har bland annat övat på räddningsoperationer till havs. Irans försvarsmakt har förmedlat bilden från övningen. Statlig iransk tv rapporterar att elva av landets fartyg fick ... Read more »

Risk för hög sjukfrånvaro trots karantänslättnader

© Tillhandahålls av Omni 17 procent av svenskarna mellan 18 och 59 år har tagit en tredje vaccindos mot covid-19, visar siffror från Folkhälsomyndigheten som TV4 tagit del av. Därmed ... Read more »

Høye dødstall etter IS-angrep i Irak og Syria

© Leveres av ABC Nyheter Et foto gitt ut av kurdiskledede styrker i Syria viser IS-krigere som er tatt til fange etter et angrep på Ghwayran-fengselet nordøst i landet. Totalt ... Read more »

Minst 60 döda i IS största offensiv på flera år

© Tillhandahålls av Omni Det senaste dygnet har minst 60 personer dödats i norra Syrien i vad som beskrivs som terrorgruppen IS största offensiv på flera år, rapporterar TT. På ... Read more »

Så mycket pengar tjänar Postkodmiljonären-programledaren Rickard Sjöberg

Rickard Sjöberg, 52, är ett välkänt ansikte i tv-rutan. I många år har han lett det populära programmet Postkodmiljonären – något som minst sagt har gett utdelning på lönekontot. Programledaren och ... Read more »

Uppgifter: Sim-VM flyttas fram ett år

© Jonas Ekströmer/TT Det blir kanske inget VM för simstjärnan Sarah Sjöström i sommar. Arkivbild. Enligt simnyhetsorganisationen Swimswam flyttas sommarens VM i Fukuoka i Japan fram ett år, till juli ... Read more »

Ordningsvakten: Det här är det sämsta du kan göra i krogkön

Utanför krogar och nattklubbar ringlar sig köerna ofta långa och inte sällan blir personer nekade i dörren. För Nyheter24 berättar ordningsvakten John Carlsson om vad du absolut inte ska göra ... Read more »

Anser att MFF:s chanser är borta - därför spricker det

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Malmö FF är i dialog med PAOK för att få tillbaka Antonio Colak, 28, från PAOK. Men på grund av rådande situation i grekiska klubben så ... Read more »

Enighet om en avtale mellom TV 2 og Telenor

Etter en halvannen måned uten at partene kom til enighet, har nå TV 2 og Telenor blitt enige om en ny langsiktig samarbeidsavtale, melder nyhetskanalen fredag kveld.  Read more »

Biverkningar efter sticket – även utan vaccin

© Johan Nilsson/TT Biverkningar av sticket kan upplevas även bland dem som inte har fått vaccin, om de tror att de har fått det, enligt en studie i The Lancet. ... Read more »

Nye Ford Ranger med masse praktiske løsninger

Det amerikanske merket satser tungt på den europeiske pickup-favoritten, og har virkelig lyttet til brukerne når de har satt sammen en ny generasjon. La oss ta det aller viktigste først. ... Read more »

Joe Biden smalt til mot reporter: – For et dumt spørsmål

Etter at USAs president Joe Biden under en pressekonferanse onsdag antydet at Putin og Russland kanskje kunne unngå store sanksjoner hvis de gikk for et «lite streiftog» mot Ukraina, har ... Read more »

Nato nobbar krav på utträde ur Rumänien och Bulgarien

© Tillhandahålls av Omni Nato går inte med på det ryska kravet att dra ut sina trupper från Rumänien och Bulgarien, rapporterar AFP. – Vi kommer inte att frånsäga oss ... Read more »

Etiopisk superbanan kan bli mat åt 100 miljoner

© Tillhandahålls av Omni Den etiopiska växten enset, även känd som ”falsk banan”, kan bli en livräddare för miljontals människor under matkriser orsakade av global uppvärmning, rapporterar BBC. Växten äts ... Read more »

PCR-testning för 22 miljarder hittills

© Johan Nilsson/TT Lång kö för att hämta och lämna PCR-testkit vid teststationen för egenprovtagning på Svågertorp i Malmö i förra veckan. Arkivbild. Under pandemin har PCR-testerna kostat över 22 ... Read more »

Camilla Läckberg har sålt 30 miljoner böcker

© TT Camilla Läckberg släppte senast boken ‘Box’ med Henrik Fexeus. Arkivbild. Camilla Läckberg har sålt över 30 miljoner böcker. Hennes presstalesperson Lili Assefa säger till TT att den magiska ... Read more »

Nattsvart veckoavslutning på Stockholmsbörsen

© Erik Simander / TT Stockholmsbörsen hade en “black friday”. Arkivbild. Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan med ett ordentligt magplask. Det breda OMXS-indexet stängde ned 2 procent och nästan samtliga av de ... Read more »

Svårt att lita på kundomdömen på nätet

© TT Många nätshoppare går på tidigare kunders omdömen. Arkivbild. I en undersökning där Konsumentverket, tillsammans med andra konsumentmyndigheter inom EU, granskat 223 webbsajter och nätbutiker visade det sig att ... Read more »

Tre nya studier: Tredje dos effektiv mot omikron

© Tillhandahålls av Omni Tre amerikanska studier som publicerades på fredagen visar att en tredje dos av Pfizer-Biontechs eller Modernas vaccin ger ett starkare skydd mot omikronvarianten än två doser, ... Read more »

Kulturministeren inviterer til kulturen, idretten og frivilligheten til nytt møte

© (NTB scanpix) Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) inviterer til kulturen, idretten og frivilligheten til dialogmøte. I februar kommer en ny vurdering av tiltakene retter på kultur, idrett og ... Read more »

SOHR: Nær 40 IS-medlemmer drept i kamper i Syria

© Leveres av ABC Nyheter Et foto gitt ut av kurdiskledede styrker i Syria viser IS-krigere som er tatt til fange etter et angrep på Ghwayran-fengselet nordøst i landet. Totalt ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic