Regeringen vill förenkla för kameraövervakning

regeringen vill förenkla för kameraövervakning

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tillsammans med ordföranden i justitieutskottet Richard Jomshof (SD).

Kommuner ska inte behöva tillstånd för att sätta upp övervakningskameror, föreslår regeringen.Det här ska få riktig effekt ute i verkligheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

En särskild utredare får i uppdrag att se över regelverket för kameraövervakning.

I dag krävs tillstånd för kommuner och regioner för att sätta upp kameror på allmän plats enligt kamerabevakningslagen. Ett tillstånd kan ta mer än ett år att få.

Regeringen vill tillsammans med Sverigedemokraterna nu att tillståndskravet slopas. Därför ska en utredning se över om kravet ska ersättas med en anmälningsplikt.

— Ett grundackord i Tidöavtalet är att ta sig an den magnifika uppgiften att vända brottsutvecklingen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff på Rotebro torg i Sollentuna.

“Inget laglöst land”

Strömmer säger att regeringen vill “vända på steken” och gå från en tillståndsordning till en tillsynsordning där kommuner, regioner och polisen får större handlingsutrymme att sätta upp övervakningskameror.

— Det kommer inte att vara ett laglöst land utan det kommer att utövas tillsyn, säger han.

Polisen och privata aktörer, som bostadsbolag, kan redan i dag sätta upp kameror utan tillstånd.

— Vi vet att kameraövervakning kan ha en trygghetsskapande effekt, säger Sverigedemokraternas Richard Jomshof.

Kristdemokraternas talesperson Torsten Elofssson hade velat gå längre i de brottsförebyggande åtgärderna.

— Helst skulle man ha kameraövervakning i realtid.

Övervakning nattetid

Regeringen ser också över reglerna för polisens kamerabevakning i syfte att bekämpa brott, upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Det kan handla om kamerabevakning på fler allmänna platser och i fler situationer jämfört med i dag.

På frågan om förslagen inskränker den personliga integriteten så svarar justitieminister Gunnar Strömmer att integritetsförlusten det innebär att inte våga röra sig fritt ute på gator och torg kräver en förändring.

Nyligen kom ett avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen som innebär att Uppsala kommun inte får kameraövervaka centrum dygnet runt, endast nattetid. Detta tycker Ardalan Shekarabi, Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson, är problematiskt.

— Det här är en akut fråga. Det här är avgörande för kommunernas brottsförebyggande arbete, säger Ardalan Shekarabi.

På frågan varför S inte slopade tillståndskravet under sina åtta år vid makten svarar han att rättsliga processer pågick och att “det var inte riktigt klarlagt vilka hinder som fanns”.

Regeringsuppdraget ska redovisas senast den 15 april 2024.

News Related

OTHER NEWS

Tidigare rådgivaren: Trump bör dra tillbaka kandidatur

Tidigare rådgivaren: Trump bör dra tillbaka kandidatur Donald Trump bör genast dra tillbaka sin kandidatur för att bli Republikanernas presidentkandidat. Det skriver John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare under Trumps tid som ... Read more »

Erabi Hammarbys derbyhjälte efter premiärmål

Erabi Hammarbys derbyhjälte efter premiärmål Hammarby såg ut att gå mot ännu en besvikelse – då slog inhopparen Jusef Erabi till och fixade en trepoängare på tilläggstid. Erabis första allsvenska ... Read more »

Johnson lämnar parlamentet med omedelbar verkan

Johnson lämnar parlamentet med omedelbar verkan Den tidigare brittiske premiärministern Boris Johnson lämnar sin plats i parlamentet med omedelbar verkan, rapporterar BBC. I ett uttalande skriver Johnson att han tagit ... Read more »

Martin Stenmarck och Hanna Hedlunds beslut för barnen – bekräftar uppgörelsen: ”Vana”

Hanna Hedlund och Martin Stenmarck Sommaren börjar närma sig, och för exmakarna Hanna Hedlund och Martin Stenmarck innebär det två helt olika somrar. Men hur blir det då med barnen? ... Read more »

”Inför möjligheten att ge klubbarna poängavdrag ”

”Inför möjligheten att ge klubbarna poängavdrag ” Fotbollsklubbar vars supportrar begår ordningsstörningar på läktarna bör kunna drabbas av poängavdrag, skriver nationalekonomen Olaf Johansson-Stenman på DN:s debattsida. Han menar att en ... Read more »

Ekonomen: Svensk ekonomi ser oförskämt bra ut

Ekonomen: Svensk ekonomi ser oförskämt bra ut Förklaringen till att den svenska tillväxten står emot inflationskrisen så bra är att både industrin och tjänstesektorn går urstarkt. Det säger Danske Banks ... Read more »

Bajens inhoppare sänkte BP med mål i slutsekunderna

Bajens inhoppare sänkte BP med mål i slutsekunderna Hammarby tog en mycket efterlängtad trepoängare i Stockholmsderbyt mot Brommapojkarna på Tele2 Arena, men segern satt långt inne. Ett spelmässigt överlägset Hammarby ... Read more »

Hammarby vann mot BP – efter mål i sista minuten

BP var nära att ta poäng mot Hammarby denna fredagskväll. Men med minuten kvar klev Bajens Jusef Erabi in och avgjorde deerbyt. I vårsäsongens sista match för Hammarby och Brommapojkarna ... Read more »

Största flygvapenövningen sedan Nato grundades

Bland annat F-16-plan kommer att delta i övningen. Arkivbild. På måndag inleds Natos största flygvapenövningen sedan försvarsalliansen grundades 1949. Air Defender 23 leds av Tyskland och närmare 10 000 personer från ... Read more »

Hemliga dokument förvarades i balsal och badrum

Hemliga dokument förvarades i balsal och badrum Donald Trump förvarade hemligstämplade dokument i bland annat ett badrum och i en dusch i sitt residens Mar-a-Lago i Florida. Det framgår av ... Read more »

Dammkollapsen svår att utreda – bevis bortspolade

Dammkollapsen svår att utreda – bevis bortspolade Det kan bli mycket svårt att få svar på vad som egentligen skedde när Kachovkadammen i Ukraina brast. Det säger två experter som ... Read more »

Roos om konkurrensen: "Blir motiverad"

Roos om konkurrensen: “Blir motiverad” [object Object] undefined Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar! Kulstötaren Fanny Roos har fått konkurrens av 23-åriga stjärnskottet Axelina ... Read more »

Charlotte Perrellis oro för maken Anders Jensen – nu berättar hon: ”Otroligt påverkad”

Charlotte Perrellis oro för maken Anders Jensen Charlotte Perrelli och maken Anders Jensen har många bollar i luften. Men det finns en sak som Charlotte oroar sig över när det ... Read more »

Oväntat poängtapp gör att Rosengård halkar efter

Oväntat poängtapp gör att Rosengård halkar efter Guldkandidaten Rosengård fick inte med sig mer än en poäng när laget gästade Uppsala på bortaplan. Trots ett stort spelövertag lämnade skåningarna planen ... Read more »

Bara oavgjort för Rosengård: Parkerar bussen

Bara oavgjort för Rosengård: Parkerar bussen Rosengård jagar topplagen i damallsvenskan. 0–0 borta mot Uppsala tar inte skåningarna särskilt mycket närmare. – Det känns som att de står med sin ... Read more »

Kraftig brand på värmeverk – VMA utfärdat

Det brinner i en sophög på ett kraftvärmeverk utanför Halmstad. Det brinner kraftigt i en sophög på Kristineheds kraftvärmeverk utanför Halmstad, rapporterar lokala medier. Räddningstjänsten har gått ut med ett ... Read more »

Rapporter om hotellattack i Mogadishu

Det pågår en islamistisk attack på ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu, uppger landets regering på fredagskvällen svensk tid, enligt AFP. Omständigheterna är oklara. Texten uppdateras. Relaterade länkar: Read more »

Livstid för svensk mördare bakom Köpenhamnsmord

Köpenhamns byret (tingsrätt) finner en 23-årig man skyldig till att ha mördat en gängkriminell man i den danska huvudstaden i december 2021. Arkivbild. Den 23-årige svensken beskrivs som en “gäst ... Read more »

Över 40 döda i jordskred i Haiti

En översvämmad gata i Port-au-Prince. Bild från i söndags. Minst 42 personer har omkommit och 11 saknas efter jordskred orsakade av skyfall i Haiti. Enligt FN har omkring 13 400 personer ... Read more »

Dyr urinsanering för hyresgäst

En kvinna dömdes till att betala renoveringen av en lägenhet efter det att hon vägrat betala saneringen av katturin. Arkivbild. Falu tingsrätt dömer en kvinna att betala sammanlagt 111 000 kronor ... Read more »

Bred men måttlig nedgång på New York-börsen

Apple backade på Wall Street efter att it-jätten presenterat nya produkter. Arkivbild. Ny statistik visade på måndagen att amerikanska bolag i bygg- och bostadsbranschen går bra. Deras omsättning ökade i ... Read more »

Hugo Larsson: ”Det är klart att det är speciellt”

Hugo Larsson: ”Det är klart att det är speciellt” Ikväll var Hugo Larsson en av målskyttarna när Malmö FF besegrade Degerfors med 5–0. På fredag tar han studenten och därefter ... Read more »

Kampsportsprofil döms – polis hittade vapen

Kampsportsprofil döms – polis hittade vapen En kampsportsprofil har dömts till ett flerårigt fängelsestraff efter att polisen hittat bland annat ett skarpladdat vapen i mannens företagslokal. Det rapporterar Göteborgs-posten. Polisen ... Read more »

Zlatans stora hemlighet för sin egen familj – erkänner nu allt: ”Det var väldigt känslosamt”

En makalös fotbollskarriären har kommit till ända. Nu avslöjar Zlatan Ibrahimovic det stora hemlighetsmakeriet. – Jag berättade inte ens för min familj, säger ”Ibra” på presskonferensen. På söndagskvällen hände det ... Read more »

Datorstrul gav oppositionen fel ledare

Den tidigare försvarsministern Hans Peter Doskozil blev inte ny partiledare i SPÖ trots allt. Arkivbild. Hans Peter Doskozil kunde i lördags fira att han hade valts till ny ledare för ... Read more »

Göteborg påbörjar största spårvägsatsning på decennier

Göteborg påbörjar största spårvägsatsning på decennier På måndagen togs det första spadtaget i vad som är det största spårvägsprojektet i Göteborg på decennier, rapporterar SVT. Den nya sträckan som byggs ... Read more »

Analys: Dröjer innan vi vet om det är en ”ny era”

Analys: Dröjer innan vi vet om det är en ”ny era” Påminner närmast om skidglasögon men med en prislapp på närmare 40 000 kronor. Vision Pro är Apples första nya produkt ... Read more »

Zelenskyj hyllar soldater: ”Nyheten vi väntat på”

Zelenskyj hyllar soldater: ”Nyheten vi väntat på” Volodymyr Zelenskyj hyllar sina soldater efter de obekräftade uppgifterna om att Ukraina tagit tillbaka områden kring den krigshärjade staden Bachmut i öst. – ... Read more »

Malmö: Polisen rapporterar om farligt föremål

Google maps, Malmö “Misstänkt farligt föremål på Drottningtorget.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Skåne rapporterar detta: Polis är på plats och har spärrat en del av Drottningtorget där ... Read more »

Spionen Robert Hanssen hittad död i sin cell

FBI-agenter utanför Robert Hanssens hem i Vienna i den amerikanska delstaten Virginia efter att han gripits 2001. Arkivbild. Den före detta FBI-agenten och dömde spionen Robert Hanssen har hittats död ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự