Recensie 'Snow and the Bear'

recensie 'snow and the bear'

Still ‘Snow and the Bear’ via Filmdepot

Dwars door een besneeuwd berglandschap rijdt een rode auto. Achter het stuur zit Asli, een jonge verpleegster die haar maatschappelijke plicht gaat vervullen in een afgelegen dorp ergens op het Turkse platteland. De weg vinden is nog niet makkelijk in het eindeloze wit, maar gelukkig krijgt ze hulp van een markante voorbijganger.

IJskoud grensdorp

Zo begint Snow and the Bear (2022), de eerste speelfilm van de Turkse regisseur Selcen Ergun, die afgelopen jaar in première ging op het filmfestival van Toronto. In de film volgen we Asli en via haar leren we de in zichzelf gekeerde gemeenschap van het grensdorp kennen. Het dorp gaat gebukt onder de onverbiddelijke, koude, lange winter en de bewoners zijn blij dat er eindelijk een verpleegster is. Ze hadden wel liever een échte dokter gehad, hun eigen dokter, maar die is ingesneeuwd in het volgende dorp. Asli laat de opmerkingen van zich afglijden en doet haar best om haar werk zo goed mogelijk te doen. Dat valt niet mee. De dorpelingen houden vast aan hun eigen gewoonten, werken door tijdens zwangerschappen en slikken hun medicijnen op het moment dat het henzelf uitkomt. Verder valt er weinig te beleven. Er is één supermarkt, een slager en een politiebureau dat geteisterd wordt door vleermuizen.

Afgebroken winterslaap

Zoals de titel van de film doet vermoeden, wordt het centrale conflict niet alleen veroorzaakt door de sneeuw, maar ook door een beer. In de buurt van het dorp zijn pootafdrukken van een groot beest gezien, en dat is eerder ook al eens gebeurd. Als één van de bewoners na een nachtje drinken niet terugkeert, krijgen angst en wantrouwen langzaam de overhand. Is de man aangevallen door een beer? Of was er een ruzie en worden er dingen verzwegen? Asli doet er alles aan om professioneel te blijven en houdt zich verre van de verdwijning, maar ze weet zelf ook dat haar aanwezigheid een rol heeft gespeeld. Ze begint haar eigen positie in het dorp te heroverwegen, maar wordt door de omstandigheden ingehaald.

Weinig woorden

De hoofdrol van Asli wordt gespeeld door Merve Dizdar, en dat doet ze waanzinnig. We worden niet heel uitgebreid aan onze hoofdpersoon geïntroduceerd en ze is ook redelijk kort van stof, maar toch leren we haar karakter goed kennen in de loop van het verhaal. Dat getuigt van een sterk en realistisch script. Ook de andere acteurs laten zich van hun beste kant zien. De dialogen zijn simpel en treffend, precies wat je verwacht in een ijskoud landschap waarin iedereen het liefst zo snel mogelijk weer naar binnen gaat.

Ook de cinematografie van Snow and the Bear is eenvoudig en zonder gekkigheid. Het verhaal van de film wordt rustig naar ons toegebracht en de kou wordt langzaam voelbaar door het scherm heen. Ook het beklemmende van de gemeenschap komt goed naar voren en de beer als onzichtbare, gemeenschappelijke vijand zorgt voor paniek die iedereen die opgroeide in een klein dorp zal herkennen. Echt spannend wordt het verhaal op geen enkel moment, maar de film van Ergun kruipt wel langzaam onder je huid en trekt je langzaam mee de winterslaap in.

Beoordeling: 3.5* / 5

News Related

OTHER NEWS

Erdogan: 'Finland desnoods wel NAVO-lidmaatschap, Zweden niet'

Erdogan blokkeert de toetreding van Zweden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag opnieuw duidelijk gemaakt dat Turkije niet makkelijk akkoord zal gaan met de toetreding van Zweden tot ... Read more »

Lee Towers met ambulance naar ziekenhuis: 'Heel pijnlijk'

Lee Towers Zanger Lee Towers (76) heeft zijn linkerheup gebroken. Hij is de afgelopen week geopereerd en heeft een nieuwe heup gekregen. De Rotterdammer moet de komende weken revalideren. “Ik ... Read more »

Psychofarmaca gevaar voor waterleven in Nederland

Psychofarmaca gevaar voor waterleven in Nederland Angstremmers, antidepressiva en een middel tegen epilepsie en bipolaire stoornis maken dieren en planten in Nederlands oppervlaktewater mogelijk van slag. De concentraties van deze ... Read more »

Bart in ‘Big Brother’: “dan gaat er een bom ontploffen”

Bart Vandenbroek De kijkers hadden het al langer door, maar nu weten ook onder andere Bart en Rob dat onder andere Danny, Lindsey en Chayron de sterke spelers er als ... Read more »

Koning nodigt president Macron uit voor staatsbezoek

Koning nodigt president Macron uit voor staatsbezoek Koning Willem-Alexander heeft de Franse president Emmanuel Macron uitgenodigd voor een staatsbezoek. Macron en zijn echtgenote brengen op 11 en 12 april een ... Read more »

SC Heerenveen haalt Bruma terug naar de Eredivisie

SC Heerenveen haalt Bruma terug naar de Eredivisie SC Heerenveen heeft de komst van Jeffrey Bruma afgerond. De 31-jarige verdediger heeft een contract tot het einde van het seizoen getekend ... Read more »

'PSG wil Ziyech op Deadline Day naar Parijs halen'

‘PSG wil Ziyech op Deadline Day naar Parijs halen’ Hakim Ziyech maakt op de laatste dag van de winterse transferperiode mogelijk nog een transfer. Paris Saint-Germain is volgens L’Équipe in ... Read more »

Betere accu’s met silicone uit gebruikte zonnepanelen

Onderzoekers aan het Deakin University’s Institute for Frontier Materials (IFM) slaan twee vliegen in één klap. Ze zijn er in geslaagd schoon silicium uit gebruikte zonnepanelen te halen. Vervolgens is het ze ... Read more »

Toyota blijft Volkswagen voor als grootste autoproducent ter wereld – wel lichte daling verkopen in 2022

Toyota De Japanse autofabrikant Toyota heeft in 2022 zijn toppositie in de wereldwijde automarkt behouden. Ondanks een lichte daling van de verkopen vorig jaar, wist Toyota zijn Duitse rivaal Volkswagen ... Read more »

Lee Towers (76) breekt heup, moet weken revalideren

Lee Towers (76) breekt heup, moet weken revalideren Zanger Lee Towers heeft zijn linkerheup gebroken. Hij is de afgelopen week geopereerd en heeft een nieuwe heup gekregen. De Rotterdammer moet ... Read more »

FC Twente laat overbodige huurling na half jaar gaan

FC Twente laat overbodige huurling na half jaar gaan FC Twente neemt na een half jaar afscheid van Christos Tzolis. De Griekse aanvaller keert vroegtijdig terug naar Norwich City, dat ... Read more »

Nog twee landen roepen Nederlandse ambassadeur op matje om koranactie

Protest tegen korenverbranding in Libanon. Foto ter illustratie. Naast de Nederlandse ambassadeur in Turkije, zijn ook de ambassadeurs in Indonesië en Pakistan op het matje geroepen vanwege een koranverscheuring in ... Read more »

Bestseller 'It Ends With Us' krijgt verfilming met Blake Lively in de hoofdrol

Via depositphotos Colleen Hoover haar bestseller It Ends With Us wordt verfilmd met niemand minder dan Blake Lively in de hoofdrol, samen met Jane the Virgin (2014–2019)-ster Justin Baldoni. Colleen ... Read more »

Loting achtste finale FA Cup: thuiswedstrijd voor Ten Hag

Loting achtste finale FA Cup: thuiswedstrijd voor Ten Hag De loting voor de achtste finale van de FA Cup is maandagavond verricht. Het Manchester United van Erik ten Hag speelt ... Read more »

Oekraïne vraagt om snellere wapenleveranties

Oekraïne vraagt om snellere wapenleveranties Volodymyr Zelensky heeft de bondgenoten van Oekraïne opgeroepen sneller nieuwe wapens te leveren om zijn troepen te helpen de invasie van Rusland te overwinnen. De ... Read more »

Wist je dat je maar 5,5 keer per minuut adem hoeft te halen?

Wist je dat je maar 5,5 keer per minuut adem hoeft te halen? Veel mensen halen veel te vaak adem per minuut. Bram Bakker, die al eens een boek uit ... Read more »

Actiegroep Extinction Rebellion gaat opnieuw snelweg blokkeren

Extinction Rebellion A12 geblokkeerd Afgelopen zaterdag blokkeerden de klimaatactivisten van Extinction Rebellion voor het eerst de A12 bij Den Haag. Ze slaagden erin om het stuk snelweg naast de Tweede ... Read more »

Advies: zet Haags monument voor slavernij bij oude paleis Emma

Advies: zet Haags monument voor slavernij bij oude paleis Emma Als Den Haag een monument over zijn slavernijverleden krijgt, zou dat op het Lange Voorhout moeten komen, vlak bij het ... Read more »

Deelnemers WK veldrijden 2023 | Deze renners en rensters gaan om titels strijden in Hoogerheide

Deelnemers WK veldrijden 2023 | Deze renners en rensters gaan om titels strijden in Hoogerheide Zondag 5 februari staat in het Hoogerheide het WK veldrijden voor elite mannen op het ... Read more »

Macron komt op staatsbezoek naar Nederland

Macron komt op staatsbezoek naar Nederland DEN HAAG (ANP) – De Franse president Emmanuel Macron en zijn echtgenote brengen op 11 en 12 april een staatsbezoek aan Nederland. Dat maakten ... Read more »

Russische invasie: Raketaanvallen doden er drie in Kherson

Russische invasie: Raketaanvallen doden er drie in Kherson Russische raketaanvallen hebben drie mensen gedood in de zuidelijke Oekraïense stad Kherson, aldus Oekraïense functionarissen. “Vandaag heeft het Russische leger de hele ... Read more »

Dijkhuizen: 'Als je in de eerste helft met 3-1 voorstaat, heb je het over een masterclass'

Dijkhuizen: ‘Als je in de eerste helft met 3-1 voorstaat, heb je het over een masterclass’ Marinus Dijkhuizen, trainer van Excelsior, baalt van de 1-4 nederlaag tegen Ajax. Hij zag ... Read more »

Advies: zet Haags monument voor slavernij op Lange Voorhout

Advies: zet Haags monument voor slavernij op Lange Voorhout DEN HAAG (ANP) – Als Den Haag een monument over zijn slavernijverleden krijgt, zou dat op het Lange Voorhout moeten komen, ... Read more »

Ook ambassadeurs in Indonesië en Pakistan ontboden om koranactie

Ook ambassadeurs in Indonesië en Pakistan ontboden om koranactie DEN HAAG (ANP) – Naast Turkije hebben ook Indonesië en Pakistan de Nederlandse ambassadeur ontboden vanwege een koranverscheuring in Den Haag. ... Read more »

Jacky Mathijssen snoeihard: "Met dit team en publiek horen ze niet thuis in Jupiler Pro League"

Afgelopen weekend speelde KRC Genk in de Jupiler Pro League tegen Seraing. Jacky Mathijssen snoeihard: “Met dit team en publiek horen ze niet thuis in Jupiler Pro League” De Limburgers ... Read more »

Schreuder verwacht geen transfer van Van den Belt naar Feyenoord

Schreuder verwacht geen transfer van Van den Belt naar Feyenoord Trainer Dick Schreuder van PEC Zwolle heeft nog ‘niet veel’ vernomen over een mogelijke transfer van Thomas van den Belt ... Read more »

Ook GP Spanje krijgt speciale Verstappen tribune: andere circuits volgen mogelijk snel

Ook GP Spanje krijgt speciale Verstappen tribune: andere circuits volgen mogelijk snel Roger Hermans meldt dat Max Verstappen op het Circuit de Barcelona-Catalunya bijgestaan zal worden door een speciale Verstappen-tribune. ... Read more »

Prijzen in Nederlandse industrie stijgen iets minder extreem, maar nog wel plus van 14%

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in december ruim 14 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Hoewel de prijsstijging voor de zesde maand op ... Read more »

'Brobbey kreeg wegens gebrek aan trainingsarbeid reserverol toebedeeld'

‘Brobbey kreeg wegens gebrek aan trainingsarbeid reserverol toebedeeld’ Brian Brobbey zou geen goede trainingsarbeid leveren bij Ajax, zo vertellen Mike Verweij en Valentijn Driessen in de voetbalpodcast van De Telegraaf. ... Read more »

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023 Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? “Wout. The big racer“, vertelt hij in een interview met Het Nieuwsblad. “Maar bij zo’n WK kan je ... Read more »

Zeespinnen kunnen hun billen en geslachtsdelen terug laten groeien

Zeespinnen kunnen hun billen en geslachtsdelen terug laten groeien Als zeespinnen een bil of geslachtsdeel kwijtraken hoeven ze niet te vrezen: het groeit gewoon weer aan. Dat blijkt uit Duits ... Read more »

Mechels wantrouwen over gestaakte wedstrijd in Charleroi blijft: "In België kun je voor verrassingen komen te staan"

Charleroi-KVM werd op 12 november gestaakt door supportersgedrag. In Mechelse hoek is er wantrouwen over de uiteindelijke uitspraak, nu die zo lang op zich laat wachten. Mechels wantrouwen over gestaakte ... Read more »

Nienke Plas deelt emotionele update vanuit het ziekenhuis

Nienke Plas Resley Nienke Plas (36) en haar man Resley belanden in een regelrechte nachtmerrie als ze afgelopen week horen dat hun pasgeboren dochter Harley een aangeboren hartafwijking heeft. Na ... Read more »

'Gallardo wijst Ajax af, Bosz werd nog niet gepolst als opvolger Schreuder'

‘Gallardo wijst Ajax af, Bosz werd nog niet gepolst als opvolger Schreuder’ Marcelo Gallardo heeft Ajax afgewezen, zo vertelt Mike Verweij in de voetbalpodcast van De Telegraaf. Tegelijkertijd is Peter ... Read more »

Kates moeder deelt vrolijke verjaardagsplannen voor familiefeest

carole middleton Als je getrouwd bent met een royal, dan betekent het dat ook je familie nu en dan in de schijnwerpers staat. Zo kijken we nu vol verwachting uit ... Read more »

Poetin dreigde raket af te vuren op Boris Johnson, volgens voormalige Britse premier

REUTERS/Phil Noble In een telefoongesprek vlak voor de Russische inval in Oekraïne, heeft de Russische president Vladimir Poetin gedreigd een raket af te vuren op Boris Johnson. Dat zegt de ... Read more »

Aanhoudingen na zelfmoord gepeste scholier, moeder 'kapot van verdriet'

De moeder van de overleden jongen. Vier Franse tieners van 13 jaar oud zijn opgepakt omdat ze een schoolgenoot zouden hebben gepest. Die jongen, Lucas (13), pleegde begin januari zelfmoord. ... Read more »

Babynieuws! Molly-Mae Hague bevallen van eerste kindje

Molly-Mae Hague arriving at the Pride of Britain Awards 2022, Grosvenor House Hotel, London. Credit: Doug Peters/EMPICS Beschuit met muisjes! Molly-Mae Hague en boyfriend Tommy Fury zijn namelijk trotse ouders ... Read more »

'Bosz op de shortlist om bondscoach van België te worden'

‘Bosz op de shortlist om bondscoach van België te worden’ Peter Bosz is een belangrijke kandidaat om de nieuwe bondscoach van België te worden. De Nederlander is een van de ... Read more »

Speelschema Eredivisie speelronde 20 | Van de top-5 speelt alleen Feyenoord thuis (Ad)

Speelschema Eredivisie speelronde 20 | Van de top-5 speelt alleen Feyenoord thuis (Ad) In speelronde 20 van de Eredivisie staat op zondagmiddag de topper tussen Feyenoord en PSV op het ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự