Rådet for Grøn Omstilling: Energistyrelsen undervurderer antallet af ellastbiler

rådet for grøn omstilling: energistyrelsen undervurderer antallet af ellastbiler

ellastbil

Hvor mange ellastbiler vil der være på de danske veje i 2030 og 2035? Det har været diskuteret i kølvandet på indførelsen af den kilometerbaserede afgift, som vil blive indfaset fra 2025.

I Energistyrelsens officielle fremskrivning (KF23) lyder vurderingen, at tallet i 2030 vil være 4 procent af den samlede lastbilbestand, og tallet i 2035 vil være oppe på 23 procent. I Energistyrelsens fremskrivninger er kun medtaget effekter af reguleringer og aftaler, som er vedtaget.

Men allerede nu, med det salg som kunne ses i 2023, vil det være alt for lidt, skriver Rådet for Grøn Omstilling (RGO) i en ny rapport. Her har RGO sammenlignet det faktisk salg af ellastbiler i 2023 med KF23.

I 2023 blev der solgt 316 ellastbiler, men i KF23 var det forventede salg kun på 69 styk, hvilket svarede til, hvor mange lastbiler der ville blive solgt ud fra en tilskudspujle på 45 mio. kroner, som blev vedtaget i 2022.

Mindst 500 km rækkevidde

De europæiske producenter af ellastbiler, blandt andet Volvo, Daimler og Scania, er også langt mere optimistiske end KF23. Allerede i 2024 forventer de fleste af dem at have lastbiler på markedet med en rækkevidde på omkring 500 km. Der vil også være modeller i alle vægtklasser.

I gennemsnit forventer de derfor, at 50 procent af alle de lastbiler, de sælger i Europa i 2030, vil være ellastbiler.

Men hvis det antages, at nordiske lande som Norge, Sverige og Danmark er områder, hvor omstillingen til ellastbiler går hurtigere end i Sydeuropa, så må det også forventes, at vi kommer til at ligge over gennemsnittet, konkluderer RGO.

Så ud over de allerede vedtagne mål i KF23 og den kommende kilometerafgift for lastbiler, så tror RGO, at salget af ellastbiler i 2030 vil ligge betydeligt over gennemsnittet for Europa. Konkret er det RGO’s forventning, at salget af ellastbiler vil overstige salget af diesellastbiler i 2029.

Ladestandere på vej

En af barriererne for ellastbiler har været adgang til opladning. På grund af store batterier skal ellastbiler helst oplades med kraftigere ladere end dem, der bruges til almindelige elbiler.

I EU er det vedtaget i forordningen Infrastruktur for alternative drivmidler (AFIR), at der senest i 2030 skal være etableret ladestationer til tunge køretøjer med en effekt på mindst 350 kW for hver 60 km langs EU’s hovedtransportåre.

I Danmark er der lige nu to lynladestationer til lastbiler, henholdsvis i Nyborg og Horsens. Brancheorganisationen Drivkraft Danmarks medlemmer har dog planer om at opstille mindst 100 lynladestationer inden 2030.

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World