Putins hodepine: – Kan ikke vinne eller tape

Putins hodepine: – Kan ikke vinne eller tape

To år etter Russland startet en fullskala invasjon av Ukraina er landet rammet av en rekke harde sanksjoner fra Vesten. Nærmere 300 milliarder euro er frosset i Russlands sentralbank, av EU.

Tross alt dette har ikke den russiske økonomien kollapset. I stedet har det motsatte skjedd. Landets BNP steg i 2023 og er ventet å stige med 2,6 prosent i 2024.

Men landets økonomi domineres fullstendig av krigen i Ukraina. Rundt 40 prosent av landets statsbudsjett er viet til krigen og militærutgiftene til landet ventes å nå mer enn 10 prosent av BNP.

Til sammenligning bruker Norge 1,84 prosent av sin BNP til forsvaret.

Det mener økonom og professor ved Lancaster University, Renaud Foucart, ikke kan fortsette.

– Russlands eneste løsning

Han mener Russlands president Vladimir Putin verken har råd til å vinne eller tape krigen.

– En langvarig fastlåsning kan være den eneste løsningen for Russland for å unngå total økonomisk kollaps, skriver han i en analyse i tenketanken The Conversation.

Aftonbladet har også omtalt innlegget til Foucart.

– Det er en krig som Russland ikke har råd til å vinne, skriver han.

Årsaken er de enorme kostnadene det vil være å gjenoppbygge og sikre Ukraina, dersom Russland vinner.

Ifølge Reuters mangler Russland nærmere fem millioner arbeidere. Mange i arbeidsfør alder har flyktet landet eller blitt sendt til fronten i Ukraina. I tillegg er inflasjonen på 7,4 prosent og prisen på egg økte med 40 prosent, som et eksempel.

Sentralbanken fastsatte nylig renten til 16 prosent. Inflasjonen i 2023 var et sted mellom 7 og 7,5 prosent ifølge den russiske sentralbanken.

– Det russiske regimet har ikke noe insentiv til å avslutte krigen og håndtere den slags økonomisk virkelighet. De har ikke råd til å vinne krigen, og har heller ikke råd til å tape den. Økonomien er nå fullstendig rettet mot å fortsette en lang og stadig mer dødelig konflikt, mener Foucart.

Putin tømmer «oljefondet»

Foucarts analyse blir derimot møtt med noe skepsis fra samfunnsøkonom og sjefsforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Cecilie Sendstad.

Hun mener at Russland har mer enn nok midler å ta av, for å kunne holde krigen gående lenge og eventuelt håndtere utfallet av krigen økonomisk.

putins hodepine: – kan ikke vinne eller tape

MILLIARDSLUK: Cecilie Sendstad ved FFI, anslår at krigen i Ukraina koster russerne nærmere to milliarder kroner nærmere.

MILLIARDSLUK: Cecilie Sendstad ved FFI, anslår at krigen i Ukraina koster russerne nærmere to milliarder kroner nærmere. Foto: Forsvarets Forskningsinstitutt

Mye av grunnen er deres evne til å omgå sanksjonene innført mot dem fra EU, når det kommer til petroleumsnæringen.

– Spesielt India har kommet inn som en svær importør siden krigens start og Kina har også handlet mye olje fra Russland, med priser opp mot 80 dollar fatet. Noe som er mer enn pristaket på 60 dollar fatet, som var sanksjonene, forteller hun til Nettavisen.

Samtidig har Putin innført stadig høyere skatt på bedrifter som tjener på oljeeksporten. Russland har også varslet at de vil bruke penger fra landets velferdsfond, Russlands svar på Norges «oljefond».

Fondet er i dag på 1.400 milliarder kroner.

– På ingen måte bærekraftig

Det russiske forsvarsbudsjettet er 685 milliarder kroner høyre enn det var i 2021. På denne måten anslår Sendstad at krigen koster russerne rundt to milliarder kroner daglig.

– Hvor lenge kan man holde på sånn, før smertegrensen nås?

– Jeg mistenker at de kan holde på ganske så lenge. De har et velferdsfond de har sagt de vil bruke, og der kan de ta ganske mye., forklarer hun.

– Men hva med befolkningen, disse tiltakene og økte priser rammer jo dem?

– Foreløpig virker det ikke sånn. Det er flere i jobb enn noen gang tidligere og folk har høyere inntekter nå enn tidligere.

– Dagens ordning er på ingen måte bærekraftig, men for Putin er det aller viktigste å vinne krigen i dag. Russland har veldig lav statsgjeld og kan ta opp mye mer. Fremtidige løfter om pensjon kan fortsatt løses. Det er ikke fremtiden som står på barrikadene, det er dagens situasjon. Og i dag har folk i Russland det ganske godt økonomisk.

News Related

OTHER NEWS

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget.

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget. Verdens beste hockeyspill gjennom tidene? Vel, NHL 94 er definitivt et av de mest elskede, så mye er klart ... Read more »

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: "Vi diskuterer"

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: “Vi diskuterer” Om noen uker får vi se Adam Driver i rollen som Enzo Ferrari i Michael Manns dramatiserte biografi, Ferrari. Filmen ... Read more »

NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem

Oslo 20231122. NRK og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen med pressebrief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem NRK sier ... Read more »

Detaljhandelen steg med 0,6 prosent

STIGER: Etter tre måneder med fall steg detaljhandelen i oktober. Detaljhandelen steg med 0,6 prosent Detaljhandelen i Norge steg 0,6 prosent fra september til oktober, viser tall fra SSB mandag ... Read more »

Usympatisk av Bryne å sparke en klubb som ligger nede

SMÅLIG: Brynes daglige leder Hans Øyvind Sagen vil sende Start en reiseregning på 30.000 kroner selv om laget vant på walk over og uten å slite på spillerne. Usympatisk av ... Read more »

9 Situasjoner en Skytten har opplevd

9 Situasjoner en Skytten har opplevd. Foto: Pexels Skytterne er fantastiske følgesvenner, og mange sier at dette er det beste stjernetegnet. Stemmer det? + Stjernetegnkombinasjon – Fiskene og Væren Profilen ... Read more »

Manchester United går for Premier League floppen som ikke likte å være i England

Det var et svakt rykte for noen dager siden som var vanskelig å tro på, men nå begynner det å ligne på noe som faktisk kan skje. Manchester United har ... Read more »
Top List in the World