Putins cybergulag ser allt: Så bevakas ryssarna

På ett år har Moskvabon Jekaterina Maksimova gripits fem gånger. Nu undviker hon tunnelbanan och dess övervakningskameror – oavsett hur bråttom hon har. I Vladimir Putins Ryssland har staten ögon nästan överallt. Efter invasionen av Ukraina har det ryska övervakningssamhället exploderat.

En efter en poppar de upp – de små, vita kamerorna. Nu ser man dem nästan överallt: i den ryska kollektivtrafiken, på lyktstolpar, i skolor, vid entréerna till bostadshus.

Kamerorna är kopplade till ett avancerat igenkänningssystem kallat Orwell – en referens till den brittiske författaren George Orwell och hans klassiska “1984”, i vilken befolkningen står under konstant övervakning av en totalitär stat i ett så kallat storebrorssamhälle.

Jekatarina Maksimova har gripits förut: 2019 i samband med en demonstration i Moskva och 2020 på grund av sin klimataktivism. Sedan dess “reagerar” övervakningskamerorna på hennes ansikte, och hon har gripits fem gånger det senaste året.

— Det verkar som att jag är med i någon sorts databas, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Spårar vapenvägrare

Ryssland under Vladimir Putin har införskaffat avancerad digital teknik ämnad att spåra, censurera och kontrollera befolkningen, hävdar flera människorättsorganisationer och internationella bedömare. De senaste åren har Kreml byggt upp ett sofistikerat system, av vissa kallat “cybergulag” – en mörk anspelning på det system av fång- och arbetsläger där miljoner människor hölls inspärrade under framför allt Stalineran.

putins cybergulag ser allt: så bevakas ryssarna

En övervakningskamera på en lyktstolpe i Rysslands huvudstad Moskva. Arkivbild.

Till en början sades kamerorna användas för att spåra och bötfälla ryssar som bröt mot restriktioner i samband med covidpandemin. Men snart stod det klart att det inte var hela sanningen.

När protester mot fängslandet av Kremlkritikern Aleksej Navalnyj bröt ut 2021 användes systemet för att identifiera och gripa demonstranter – i vissa fall flera veckor efter demonstrationerna. Efter president Vladimir Putins mobiliseringsorder till Ukrainakriget i fjol uppges kamerorna även ha hjälpt myndigheterna att ringa in vapenvägrare.

Bankdata samlas in

Bara i Moskva finns numera 250 000 övervakningskameror med avancerad AI-teknik. Liknande system finns i en mängd större städer, däribland S:t Petersburg, Novosibirsk och Kazan, skriver AP.

Enligt en rad bedömare verkar den ryska regimen vara på god väg att skapa ett statligt system baserat på total digital övervakning, tvångsmedel och straff.

putins cybergulag ser allt: så bevakas ryssarna

En ung man grips av kravallpolis under en demonstration i Moskva 2022. Enligt rapporter används övervakningskameror i allt högre grad för att hitta och gripa regimkritiker.

“Under 2022 utökade ryska myndigheter sin kontroll över människors biometriska data, däribland genom att samla in data från banker och använda ansiktsigenkänningsteknik för att övervaka och förfölja aktivister”, rapporterade Human Rights Watch tidigare i år.

Rekordstor censur

Kreml övervakar och kontrollerar även i allt högre grad ryssarnas förehavanden på sociala medier. Det handlar om blockerade sajter, mobiloperatörer som tvingas dela samtalslistor och sms med myndigheterna, samt stora företag som Google, Apple och Facebook som pressas att lagra användardata på ryska servrar.

Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 sköt censuren och åtalen för inlägg på sociala medier i höjden. Fler än 610 000 sajter blockerades eller togs bort av ryska myndigheter i fjol. 779 personer ställdes inför rätta för inlägg och kommentarer publicerade online, vilket var ett rekord. De flesta av dem påstås ha innehållit antikrigsbudskap eller “falsk information” om kriget, skriver AP.

“Denna cybergulag, som man kallade det under pandemin, tar nu form på riktigt”, skriver den politiska analytikern Tatiana Stanovaya hos tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace.

News Related

OTHER NEWS

Idol-programledaren lämnar helt – därför känner du igen hans ersättare: ”Dags nu”

Idol En ny säsong av Idol är igång, i vanlig ordning med programledaren Pär Lernström. Men i tidigare säsonger har han haft sällskap av Anis Don Demina – som nu ... Read more »

Bob Menendez och hans fru förnekar mutbrott

Bob Menendez och hans fru förnekar mutbrott Den demokratiske senatorn Bob Menendez och hans fru och sekreterare Nadine Menendez förklarar sig oficiellt oskyldiga till de mutbrott de står åtalade för, ... Read more »

Man ihjälskjuten i södra Stockholm

En man har skjutits till döds i Fruängen. En man har skjutits till döds vid Mälarhöjdens idrottsplats i Fruängen i södra Stockholm. Flera personer befann sig på idrottsplatsen under skottlossningen. ... Read more »

Detaljen som mörkas för Vilket liv-tittarna: "Längst fram på scenen..."

Detaljen som mörkas för Vilket liv-tittarna: “Längst fram på scenen…” “Vilket liv”, under ledning av Renée Nyberg, gör succé i tv-rutan. Men det finns en sak som TV4-tittarna faktiskt inte ... Read more »

Melinda Jacobs stora lycka med E-type – se bilderna från bröllopsresan här: ”Underbart”

Melinda Jacobs och E-type Martin ”E-type” Erikson och Melinda Jacobs har gift sig. Efter ett storslaget bröllop har de nu gett sig iväg på smekmånad. ”Precis så vackert och romantiskt ... Read more »

SCA till ministern: Ge oss mer el

Energi- och näringsminister Ebba Bush (KD) och Roger Östlin, vd för Biorefinery Östrand, vid en rundvandring på SCA i Timrå. SCA behöver massor av el till sin jätteanläggning för biodrivmedel ... Read more »

Microsoft förändrar OneDrive - därför får du mindre utrymme för dina foton

OneDrive En betydande förändring av ditt lagringsutrymme i OneDrive är på väg. Många har redan fått meddelandet direkt från Microsoft: Från och med den 16 oktober 2023 kommer bilder som ... Read more »

Polisen: Utreda jordskred kommer ta månader

Översikt över området i Stenungsund som drabbats av jordskred i lördags morse. Förundersökningen efter jordskredet i Stenungsund är tillbaka på polisens bord. Men att utreda om något brott har begåtts ... Read more »

Larm om skottlossning i södra Stockholm – en person skadad

Genrebild. Polisen har larmats till en misstänkt skottlossning i Fruängen i södra Stockholm. En man uppges vara skottskadad, skriver polisen på sin hemsida. LÄS MER: Read more »

Körde ihjäl sin mamma - hedersmotiv bakom

Blommor på platsen där mamman och hennes pojkvän blev påkörda förra året. Arkivbild. Mannen körde upp på gångbanan, accelererade och körde på sin mamma och hennes partner. Nu döms han ... Read more »

Bruce Springsteen ställer in alla konserter i år

Bruce Springsteens turnerande har kantats av hälsoproblem. Magproblemen håller i sig för Bruce Springsteen och nu ställer han in även resterande spelningar det här året. Springsteen har genomgått behandling för ... Read more »

Storbritannien: Invandring är ett hot mot väst

Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman håller tal om invandring på tankesmedjan AEI i Washington. Okontrollerad invandring är ett existentiellt hot mot väst, anser Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman och pekar på Malmö ... Read more »

Bankens mjukare krav kan ge lägre boränta

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, välkomnar Handelsbankens besked om mjukare boräntekrav. Arkivbild. Handelsbanken har beslutat att göra det lättare för kunder som vill avsluta bolån i förtid. Sveriges konsumenter ... Read more »

Polisen rapporterar om arbetsplatsolycka, Falun

Google maps, Falun “En arbetsplatsolycka har inträffat i Falun.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Dalarna rapporterar detta: En arbetare har i sitt arbete skadat en hand. Ambulans är ... Read more »

Charlotte Perrellis beslut för utseendet – avslöjar okända detaljerna: ”Inte så smickrande”

Charlotte Perrellis beslut för utseendet – avslöjar okända detaljerna: ”Inte så smickrande” Charlotte Perrelli gillar att ta hand om sitt yttre och inre när det kommer till hälsa och skönhet. ... Read more »

Medvedev varnar: 'Vi är redo för konflikt med NATO'

Foto: Shutterstock Dmitry Medvedev, Rysslands tidigare president och nuvarande ordförande för landets säkerhetsråd, har uttryckt ökande oro över möjligheten till en direkt konflikt med NATO. Läs också Medvedev jämförde NATO ... Read more »

Jonah Kusi-Asare matchvinnare för Sverige - hattrick i P17-landslagets kvalpremiär

Jonah Kusi-Asare matchvinnare för Sverige – hattrick i P17-landslagets kvalpremiär Sveriges P17-landslag inledde idag EM-kval 1 mot Moldavien. Sverige vann med 3–2 efter en uppvisning av AIK-talangen Jonah Kusi-Asare.  Sveriges ... Read more »

Avtal klart för polsk kärnkraft

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild. Avtalet är klart, papper är påskrivna, och bygget av Polens första kärnkraftverk kan inledas. — I dag öppnar Polen ett nytt kapitel. 1900-talet var kolet ... Read more »

Noice på stor Sverigeturné

Noice 1980. Arkivbild. Noice släpper nytt album och åker på turné. Bandet, som numera frontas av sångaren Charlie Grönwall, släpper skivan “Gustavsberg” den 29 september och släppet följs av en ... Read more »

Carolas uttalande om Lasse Berghagens kamp på sjukhuset – gripande orden till familjen: ”Kritiskt läge”

TV4 tvingades till en blixtändring i tablån. Lasse Berghagens förinspelade avsnitt sköts upp efter den förre Allsångsledarens kamp på sjukhus. I stället sändes Carola Häggkvists program – och nu väljer ... Read more »

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet Bygg- och bostadssektorn är hårt pressad av inflationen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med en pressträff om åtgärder för bygg- och bostadssektorn. – ... Read more »

USA:s och Kanadas signal till Kina: Seglade genom omstridda Taiwansundet

Kina hävdar att man kontrollerar Taiwansundet, men i gryningen på lördagsmorgonen seglade ett amerikanskt och ett kanadensiskt fartyg genom det. Besättningen på kanadensiska flottans HMCS Ottawa har i hemlighet förberett ... Read more »

Risk för höjda fastighetsavgifter för många

Det vankas höjda fastighetsavgifter för många när taxeringsvärdena höjs kraftigt. Arkivbild. Ägare till över 2,4 miljoner småhus får snart ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024, ... Read more »

Person hittad död i skog – misstänkt brott

En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Arkivbild. En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Polisen utreder om det kan röra sig om mord, ... Read more »

Man hittad död i Skellefteå – polisen utreder mord

Fynd på platsen gör att polisen utreder ett dödsfall i Skellefteå som mord. Arkivbild. En man i 35-årsåldern hittades på söndagskvällen död i Skellefteå. Nu utreds händelsen som mord, vilket ... Read more »

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand Simon Strand har varit viktig för Hammarby i år. Nu uppger Expressen att ytterbacken drog till sig intresse från rumänska Sepsi under sommaren.  Hammarby ... Read more »

Centralbankshot lyfter Kinas valuta

Kinas centralbank varnar valutaspekulanter. Arkivbild Kinas centralbank varnar valutahandlare för att spekulera mot landets valuta, yuanen, och sätter en offensiv riktkurs på sin så kallade referensränta. Åtgärden trycker upp landets ... Read more »

Barrymore trotsar strejken – sänder pratshow

Skådespelerskan Drew Barrymore har sadlat om och blivit pratshow-värd. Nu sänds hennes program mitt i den pågående Hollywoodstrejken. Arkivbild. Drew Barrymores pratshow “The Drew Barrymore show” återvänder till rutan mitt ... Read more »

Aquaman and the Lost Kingdom visar upp sig med en kort teaser trailer

Med lite knappt tre månader kvar till release var det många som började bli oroliga. Men under natten lät slutligen DCU och Warner meddela att, jodå, filmen är på väg ... Read more »

Skellefteå: Polisen rapporterar om anträffad död

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Under sen söndagskväll påträffas en avliden man i 35-årsåldern på en adress i Skellefteå”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Västerbotten rapporterar detta: Polisen ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự