Putin till Xi: Vi står upp mot "guldmiljarden"

Vladimir Putin får besök av Xi Jinping måndag till och med onsdag.

Det finns “en rationell väg” ut ur “den ukrainska krisen”. Det skriver Kinas president Xi Jinping i en rysk debattartikel, inför det statsbesök han inleder i Moskva i dag.

I en kinesisk artikel svarar Vladimir Putin att deras båda länder står upp mot västvärldens konspirationer.

Kinesiska dekorationer, för att fira Xi Jinpings besök, på tunnelbanestationen Mitjurinskij prospekt i Moskva.

I ett noga regisserat pr-spel skriver Xi till den ryska publiken i Rossijskaja gazeta och hans ryske kollega Vladimir Putin skriver i Folkets dagblad i Kina inför tredagarsbesöket som börjar på måndagen.

“Det glädjer mig mycket att skriva i en av världens största och mest tongivande tidningar för att hylla det vänliga kinesiska folket”, inleds Putins inlägg i Folkets dagblad, som är Kommunistpartiets tidning i Kina.

Stark konspirationsteori

Han tackar Kina för en “balanserad” hållning i Ukraina-frågan. Kina är en av de stormakter som tvekat att fördöma Rysslands anfallskrig.

“Tillsammans med likasinnade främjar våra länder uppbyggnaden av en mer rättfärdig, flerpolig världsordning, baserad på internationell rätt, inte på några ‘regler’ som endast tjänar ‘guldmiljardens’ intressen”, skriver Putin.

Guldmiljarden eller “den gyllene miljarden” är en konspirationsteori som är stark i den ryskspråkiga världen. Den går ut på ett den finns en hemlig elit, underförstått i västvärlden, som ser till att den rikaste miljarden människor i världen har det bra – på bekostnad av alla andra.

Inför statsbesöket har det spekulerats i att Xi nu försöker inta någon slags medlingsroll i Ukrainakriget. I sin artikel hänvisar han bland annat till texten “Kinas linje för en politisk lösning av Ukrainakrisen”, en nyligen publicerad punktlista som på en del håll i världen har kallats för grunden för en fredsplan.

“Ingen enkel lösning”

Enligt Xi tar denna lista “hänsyn till alla parters berättigade oro, och speglar bredast tänkbara samförstånd inom det internationella samfundet”. Men listan är vag och innehåller inte mycket till konkreta steg för att fred ska nås.

Xi erkänner att “det finns ingen enkel lösning på ett komplicerat problem”. Men, fortsätter han i sin debattartikel, via “dialog och konsultationer” finns det goda möjligheter att “lösa krisen samt att fortsätta på vägen mot en värld med varaktig fred och gemensam säkerhet”.

Kinas diktator väntas anlända till Moskva under eftermiddagen och sedan välkomnas med en överdådig middag på måndagskvällen. De huvudsakliga politiska mötena under besöket ska äga rum under tisdagen.

News Related

OTHER NEWS

Man död i Malmö – kvinna gripen

En kvinna har gripits av polis, misstänkt för mord, efter att en man hittats död i Malmö, skriver Sydsvenskan. – Vi har gripit en person som vi kommer att prata ... Read more »

Förare körde in i polisstation

En man med ett vapenliknande föremål körde med sin bil in i polisstationen i Mora. Arkivbild. En bil kördes under natten mot onsdagen in i polisstationen i Mora, rapporterar SVT ... Read more »

Stor sökinsats efter försvunnen kvinna i Pajala

Sökinsatsen pågår sedan lördag när en kvinna i 70-årsåldern uppgav ha saknats. Arkivbild. En stor sökinsats pågår i Kirnujärvi i Pajala kommun efter en kvinna i 70-årsåldern som har varit ... Read more »

Heta känslor på PGA-tourens spelarmöte

Heta känslor på PGA-tourens spelarmöte Beskedet att LIV-touren, PGA-touren och Europatouren går samman slog ned som en bomb i golfvärlden. Och rörde upp känslor hos många av spelarna. undefined Ladda ... Read more »

Två skjutna till döds nära examensceremoni

Två människor har skjutits ihjäl nära en lokal där en examensceremoni hälls i Virginia, USA. Arkivbild. Två personer har dödats och fem har skadats vid ett skottlossning i närheten av ... Read more »

SBB:s kurs upp 100 procent efter sparprofilens säljråd

SBB:s kurs upp 100 procent efter sparprofilens säljråd Sparprofilen Claes Hemberg utfärdade i torsdags ett säljråd för SBB i TV4:s Nyhetsmorgon när aktien handlades kring 3,1 kronor. Tre handelsdagar senare ... Read more »

Sölvesborg: Polisen rapporterar om mord / dråp

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Försök till mord, Västra Mjälbyvägen.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Blekinge rapporterar detta: En man är förd till sjukhus med ambulans efter att ... Read more »

Hotfulla gener tio gånger fler än man vetat

Antibiotikaresistens klassas som ett av de största hoten mot global hälsa. Och gener som gör bakterier resistenta är mycket vanligare än man tidigare trott, visar en ny studie. I dag ... Read more »

Andersson: Vore bra om Kristersson var argare

Andersson: Vore bra om Kristersson var argare S-ledaren Magdalena Andersson har av vissa politiker på högerkanten fått öknamnet ”arga Andersson”. Hennes roll som oppositionsledare är att granska regeringen och komma ... Read more »

Fredrik Karlström förlänger med Dallas Stars

Fredrik Karlström. Fredrik Karlström stannar i Dallas Stars organisation. Under tisdagen skrev svensken under ett nytt ettårsavtal med klubben som han spelade fem NHL-matcher för under säsongen. Redan i fjol ... Read more »

”A som i armé” – så utbildas ryska barn i patriotism

”A som i armé” – så utbildas ryska barn i patriotism Barn och unga undantas inte när Kreml driver kampanj för att militarisera det ryska samhället. Tvärtom har utbildningsministeriet riktat ... Read more »

Zlatans råfräcka skämt om bortgångne Mino Raiola får hela fotbollsvärlden att skratta mitt i avskedet

Hela fotbollsvärlden hyllar Zlatan Ibrahimovic i dag. Med all rätt då en fantastisk spelarkarriär just tagit slut. Men ”Ibra” själv bjuder på ett helfräckt hån om Mino Raiola mitt avskedet. ... Read more »

Kvinna i 45-årsåldern har kört på fem bilar på parkeringsplats

Envato.com. Bilden är en genrebild. “En kvinna i fyrtiofemårsåldern är delgiven misstanke om vårdslöshet i trafik efter en parkeringsincident.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Värmland rapporterar detta: Kvinnan ... Read more »

C tvingas till uppsägningar – källor sågar miljarduttag

C tvingas till uppsägningar – källor sågar miljarduttag Centerpartiet tvingas säga upp anställda på grund av ett ansträngt ekonomiskt läge, rapporterar Aftonbladet. Källor inom C anser att man har gjort ... Read more »

Två dödade i skjutning på skolavslutning i USA

Två dödade i skjutning på skolavslutning i USA Minst två personer dödades och fem skadades när en gärningsman öppnade eld i en folkmassa med hundratals personer under en skolavslutning i ... Read more »

Efter supersäsongen – Karlsson får Victoriapriset

Efter supersäsongen – Karlsson får Victoriapriset Han är en av världens bästa ishockeyspelare och efter årets makalösa säsong sällar han sig till en unik skara. Årets Victoriapristagare heter Erik Karlsson. ... Read more »

Kinas export föll mer än förväntat

Kinas export minskade mer än analytikerna förväntat sig under maj. Arkivbild. Kinas export föll med 7,5 procent i maj. Snittprognosen bland analytiker var att exporten skulle minska 1,8 procent, enligt ... Read more »

Över 40 döda i jordskred i Haiti

En översvämmad gata i Port-au-Prince. Bild från i söndags. Minst 42 personer har omkommit och 11 saknas efter jordskred orsakade av skyfall i Haiti. Enligt FN har omkring 13 400 personer ... Read more »

Dyr urinsanering för hyresgäst

En kvinna dömdes till att betala renoveringen av en lägenhet efter det att hon vägrat betala saneringen av katturin. Arkivbild. Falu tingsrätt dömer en kvinna att betala sammanlagt 111 000 kronor ... Read more »

Bred men måttlig nedgång på New York-börsen

Apple backade på Wall Street efter att it-jätten presenterat nya produkter. Arkivbild. Ny statistik visade på måndagen att amerikanska bolag i bygg- och bostadsbranschen går bra. Deras omsättning ökade i ... Read more »

Hugo Larsson: ”Det är klart att det är speciellt”

Hugo Larsson: ”Det är klart att det är speciellt” Ikväll var Hugo Larsson en av målskyttarna när Malmö FF besegrade Degerfors med 5–0. På fredag tar han studenten och därefter ... Read more »

Kampsportsprofil döms – polis hittade vapen

Kampsportsprofil döms – polis hittade vapen En kampsportsprofil har dömts till ett flerårigt fängelsestraff efter att polisen hittat bland annat ett skarpladdat vapen i mannens företagslokal. Det rapporterar Göteborgs-posten. Polisen ... Read more »

Zlatans stora hemlighet för sin egen familj – erkänner nu allt: ”Det var väldigt känslosamt”

En makalös fotbollskarriären har kommit till ända. Nu avslöjar Zlatan Ibrahimovic det stora hemlighetsmakeriet. – Jag berättade inte ens för min familj, säger ”Ibra” på presskonferensen. På söndagskvällen hände det ... Read more »

Datorstrul gav oppositionen fel ledare

Den tidigare försvarsministern Hans Peter Doskozil blev inte ny partiledare i SPÖ trots allt. Arkivbild. Hans Peter Doskozil kunde i lördags fira att han hade valts till ny ledare för ... Read more »

Göteborg påbörjar största spårvägsatsning på decennier

Göteborg påbörjar största spårvägsatsning på decennier På måndagen togs det första spadtaget i vad som är det största spårvägsprojektet i Göteborg på decennier, rapporterar SVT. Den nya sträckan som byggs ... Read more »

Analys: Dröjer innan vi vet om det är en ”ny era”

Analys: Dröjer innan vi vet om det är en ”ny era” Påminner närmast om skidglasögon men med en prislapp på närmare 40 000 kronor. Vision Pro är Apples första nya produkt ... Read more »

Zelenskyj hyllar soldater: ”Nyheten vi väntat på”

Zelenskyj hyllar soldater: ”Nyheten vi väntat på” Volodymyr Zelenskyj hyllar sina soldater efter de obekräftade uppgifterna om att Ukraina tagit tillbaka områden kring den krigshärjade staden Bachmut i öst. – ... Read more »

Malmö: Polisen rapporterar om farligt föremål

Google maps, Malmö “Misstänkt farligt föremål på Drottningtorget.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Skåne rapporterar detta: Polis är på plats och har spärrat en del av Drottningtorget där ... Read more »

Spionen Robert Hanssen hittad död i sin cell

FBI-agenter utanför Robert Hanssens hem i Vienna i den amerikanska delstaten Virginia efter att han gripits 2001. Arkivbild. Den före detta FBI-agenten och dömde spionen Robert Hanssen har hittats död ... Read more »

Sonys VD pratar om problemen med molnspelande

Sonys VD pratar om problemen med molnspelande Stadia floppade och alla som testat Cloud-funktionen på Gamepass vet att det knappast är något att skryta om, även om tanken och idén ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự