Provkörning: Skoda Enyaq iv 80x – ”Det här andas premium”

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

En riktigt trevlig och allsidig elbil som lyckas med det mesta. Skoda Enyaq i fyrhjulsdriven tappning lär stå på mången familjs önskelista, men på en punkt är man förtvivlat efter, skriver Felix Björklund som har provkört.

Efter lång väntan landade äntligen Skodas elbil Enyaq på den svenska marknaden. När vi på Ny Teknik testade den, då i bakhjulsdriven tappning, var vi imponerade. Skodan träffade en bra balans mellan traditionellt och modernt.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Något som mången svensk dock har väntat på är fyrhjulsdrift. Och äntligen börjar även de versionerna rulla ut. Så hur är de att köra och leva med?

Design

Utseendemässigt är det bara några få detaljer som skiljer den fyrhjulsdrivna modellen från de som endast driver bak. Det är en crossover eller MPV-liknande kaross som kanske inte känns så ”suvig”, å andra sidan är det inte helt fel då de fyrkantiga lådornas tid börjar gå mot sitt slut.

Global Tech News Daily

På lite håll kan man tycka att designen är ganska rak och enkel, men när man kommer nära ser man att det är många linjer, in/utbuktningar och andra aerodynamiska former. Självklart för att ge så lågt luftmotstånd och således lång räckvidd som möjligt.

Läs mer: Provkörning: Range Rover Sport PHEV – ”Varken bra prestanda eller låg förbrukning”

Global Tech News Daily

En nyhet som kommer med bilen, i det här fallet Sportline-utrustad, är den nya lysande grillen. I stället för basbilens svarta plast får man nu ett upplyst galler. Det här designtricket är ett tydligt bevis på hur självsäkerheten tilltagit nere i Skoda-fabriken. Det här andas premium och även om jag personligen känner mig lite osäker inför detta bling är det ett tydligt tecken på vilken märkesresa Skoda har gjort.

Provkörning: Skoda Enyaq iv 80x – ”Det här andas premium”
© Tillhandahålls av NyTeknik Skoda Enyaq iv 80x. Foto: Felix Björklund

Så är även de rejält tilltagna fälgarna… vem hade trott det här för tio år sedan?

Inuti bilen har man valt att hålla det ganska traditionellt. Det är ombonat och väldresserat snarare än futuristiskt. I stället för det avskalade förarinstrumentet med påmonterat växelvred som sitter på ID3/ID4 – har man valt klassisk ”huv” runt instrumenteringen samt att ha växelväljaren som en lite kloss i mittkonsolen.

Väl bakom ratten så sitter man helt ok. Sätet är förhållandevis hårt och att det saknas lårstödsförlängning tycker jag är synd. Överlag är det fina materialval och bilen känns riktigt fin och proper.

I mitten av instrumentbrädan sitter skärmen för infotainment och här hittar man det mesta vad det gäller inställningar. Visst finns det några touch-knappar utöver dessa, som snabbvalsknapp för att komma till klimatmenyn och körlägen.

Baksätet är rymligt, och att man inte har en kardantunnel gör ju att även mittplatsen blir användbar. Sätena här är även de lite åt det fastare hållet och eftersom det ligger batterier i golvet, så blir benvinkeln lite jobbig för längre personer.

Provkörning: Skoda Enyaq iv 80x – ”Det här andas premium”
© Tillhandahålls av NyTeknik Skoda Enyaq iv 80x. Foto: Felix Björklund

Ska man lasta så är det en paradgren för bilen. Trots ganska kompakta yttermått får man plats med 585 liter i bagaget. Behöver man mer så är det att fälla sätena som gäller, detta görs i 60/40 vilket är lite tråkigt om man vill få med sig två i baksätet och exempelvis skidor i bilen. Dock finns det en genomlastningslucka som ger lite mer alternativ.

Max dragvikt ligger på 1 200 kg.

Teknik

Sedan VW-gruppen började med sin MEB-plattform så har grunden för hela ID-familjen satts. I den Enyaq 80x vi kör så handlar det om en bil med dubbla elmotorer, vilket ger fyrhjulsdrift, samt ett batteri med nettoeffekt på 77 kWh.

De båda maskinerna ger tillsammans motsvarande 265 hästkrafter, och skulle man som ägare vilja göra accelerationstester så ska det, i varje fall på pappret, gå att göra resan 0–100 km/h på 6,9 sekunder. Är man i stället ute efter att komma så långt som möjligt på en laddning så ska det gå att köra upp till 480 kilometer. Det innebär att fyrhjulsdriften ”stjäl” runt 30 kilometer om man jämför med den bakhjulsdrivna bilen.

Men utsläppsfri drivlineteknik är inte det enda elbilen har att stoltsera med. Ombord finns även teknik som head up display med så kallad ar-teknik. Det innebär att utöver information som hastighet även kan få pilar samt andra indikationer projicerade upp på vindrutan.

Teknik värd att nämna, men kanske inte i så positiva ordalag, är infotainmentsystemet. VW-gruppen har ju utvecklat ett eget som Skoda sedan sminkat i egen tolkning. Och visst, det fungerar helt ok, men det ser inte – och känns inte särskilt modernt.

Det är inte heller särskilt snabbt. Jag tror att många kommer att koppla över till mobilspegligen ganska snabbt.

Om infotainmentsystemet var segt är det ännu mer ris som ska ges till röststyrningen. Den fungerar inte alls när jag försöker. Här förstår jag inte varför man ens bemödar sig att släppa funktionen om det inte går att använda vettigt. Det skapar bara irritation när man försöker sätta navigationen till en adress och den helt ur luften föreslår tre slumpmässiga gator i en helt annan stad. Nä, gör om, gör rätt.

Provkörning: Skoda Enyaq iv 80x – ”Det här andas premium”
© Tillhandahålls av NyTeknik Skoda Enyaq iv 80x. Foto: Felix Björklund

En annan sak som också kändes som en svaghet är backkameran. Man ser ingenting när det är mörkt ute, om det beror på låg kvalitet på kameran eller att backljusen är svaga vågar jag inte svara på.

Och som lite extra lök på laxen. Trådlös laddning är härligt, men min Apple-mobil är för stor för att få plats. Vilken miss av det annars så förnuftiga företaget.

På vägen

Innan jag hämtade ut bilen levde jag lite i tron att den fyrhjulsdrivna 80x skulle vara mer lik ID4 GTX att köra, men icke. Men det tar inte lång tid bakom ratten för att inse att det är väldigt stor skillnad.

Till att börja med så är Enyaq 80x effektsvagare, vilket märks i hela registret. Redan från start så känns bilen mer som den vanliga bakhjulsdrivna modellen, vilken kan beskrivas som trygg men tråkig. Visst ger de extra 61 hästkrafterna på framaxeln snabbare acceleration, men om du är ute efter något lite sportigare, titta i sånt fall på Kia EV6 eller koncernsyskonet ID4 GTX.

Fjädring/dämpning är ganska hårt satta, bilen går att få med adaptivt chassi – dock var det inte med i testbilen. Det innebär att man i skarvar och vissa ojämnheter kan känna av att det slår till i bilen. Dock har man gjort en avvägning som ändå ligger mer åt det komfortabla hållet, vilket märks i kurvor där bilen har en del rörelse och både niger och svajar.

Styrkänslan är ganska artificiell och inte avpassad för den som gillar ”dynamiska körpass”. Däremot är den precis och det är aldrig svårt att placera bilen. Att det är en snäv vändcirkel gör även att Enyaq är riktigt smidig på parkeringsplatser eller i trängre miljöer.

I de här avseendena är det ingen skillnad mot den bakhjulsdrivna bil vi testat tidigare.

Läs mer: Provkörning: Land Rover Discovery Sport P300e – ”En trevlig vardagshjälte”

Men skillnaden kommer under testet när vi kör på vinterväglag. Där den bakhjulsdrivna bilen lättare glider iväg i understyrning, håller vi greppet mycket bättre och det ska till mer provokationer innan det släpper.

Samma sak när det kommer till framkomlighet, precis vad man kan förvänta sig av en fyrhjulsdriven bil.

Under den tid vi kör bilen pendlar temperaturen från plus sex till runt minus fem. Ganska vanliga vinterförhållanden i stora delar av landet kan jag tänka mig. Trots det sticker inte förbrukningen iväg enormt. I blandad körning så slutar vi på 22,9 kWh/mil vilket är en bra bit över officiellt värde – men inte allt för illa med tanke på förhållandena.

Summerat

På vinterväglaget vi testar bilen är fyrhjulsdriften absolut väldigt bra. Men till skillnad från hos VW har Enyaq 80x inte alls de uppsträckta köregenskaper som ID4 GTX har. Enyaq är redan i grunden en riktigt bra bil och är man ute efter fyrhjulsdrift så har du fått en bil som ger greppet utan att addera massa ”sportbilspretentioner”.

Man kan ifrågasätta om pristillägget på lite dryga 40 000 kronor är värt det, den diskussionen får man ta med sin egen plånbok.

News Related

OTHER NEWS

Tidigare AIK-talangens succé i England fortsätter

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Julian Larsson spelar idag i Nottingham Forest. I måndags gjorde han sitt sjätte mål för säsongen i segern mot Aston Villa U23.  Julian Larsson valde 2020 ... Read more »

Vinn fri tilgang til HBO Max: Kan du dette om Matrix-filmen?

© null The Matrix Resurrections kom på kino her hjemme i desember i fjor. Nå kan du se filmen hjemme i egen stue. Vinn fri tilgang til HBO Max: Kan ... Read more »

Staten har köpt lyxvilla för 59 miljoner – ska stå tom

© Tillhandahålls av Omni Statens fastighetsverk (SFV) har köpt lyxvillan Villa Loviseberg i Solna kommun av några av kungaparets närmaste vänner för 59 miljoner kronor, rapporterar Expressen. Enligt Peter Wallin, ... Read more »

Maiken Caspersen Falla åpner opp om problemer i OL-oppladningen

Den svært meritterte norske sprinteren har i en årrekke vært Norges desidert beste sprinter. 31 år gamle Falla har levert i mesterskap etter mesterskap, men i Beijing-OL sa det stopp ... Read more »

Farlig chans för AIK

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK mot Täby FK på Skytteholms IP. Det är en väldig rotation i AIK:s elva i jämförelse med matchen mot Degerfors. 29´ AIK skapar sin första ... Read more »

Första OS-dubbeln på 38 år: "Det är galet"

© Henrik Montgomery/TT Sveriges Jonna Sundling vinner OS-finalen i sprint. I bakgrunden spurtar Maja Dahlqvist till sig silvret. Det blev svensk OS-succé i damernas sprint. En överlägsen Jonna Sundling tog ... Read more »

Across The Pond gästas av Rhett Rakhshani

© Tillhandahålls av Hockeysverige Across The Pond – podcasten på engelska med svenskt fokus. I det 76.e avsnittet av podcasten Across The Pond gästas Sixten Funqvist och Dave Ashbaugh av ... Read more »

Sundlings långa väg till guldsuccéerna

© Emmi Korhonen/Lehtikuva/TT Jonna Sundling jublar efter att ha korsat mållinjen som olympisk mästare. Vägen till OS-guldet var krokig. Men det har den varit förr. Jonna Sundling har blivit expert ... Read more »

Sembrant tillbaka – reserv i Algarve Cup

© Henrik Montgomery/TT Linda Sembrant missade OS, men gör nu comeback i landslagssammanhang i Algarve Cup. Arkivbild. Linda Sembrant är tillbaka i landslaget efter den svåra skada som fick henne ... Read more »

Sundlings mamma: ”Nu ska vi dricka bubbel"

© Henrik Montgomery/TT Jonna Sundling vann OS-guld i damernas sprint. Totalt överlägsen. Jonna Sundlings OS-guld firas ordentligt i familjen. Jag är otroligt stolt, det går inte beskriva med ord, säger ... Read more »

Sundlings mamma: ”Det var ju överlägset”

© Henrik Montgomery/TT Jonna Sundling vann OS-guld i damernas sprint. Totalt överlägsen. Jonna Sundlings OS-guld firas ordentligt i familjen. Jag är otroligt stolt, det går inte beskriva med ord, säger ... Read more »

Wassberg om dubbeln: "Som en vanlig världscup"

© Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT Thomas Wassberg. Arkivbild. För första gången på 38 år har Sverige tagit en dubbelseger i skidor på ett OS. Jonna Sundling och Maja Dahlqvist gjorde om ... Read more »

Möte mellan högerextrema inför stormningen utreds

© Tillhandahålls av Omni FBI utreder ett möte mellan företrädare för de högerextrema grupperna Proud Boys och Oath Keepers som ska ha ägt rum dagen före stormningen av Kapitolium i ... Read more »

Emma Ribom avslöjar nu – det sa hon till guldhjälten Jonna Sundling direkt efter målgång: ”Jag sa bara…”

Jonna Sundling tog guld, Maja Dahlqvist silver. Emma Ribom blev sexa i finalen – och var snabbt framme och omfamnade OS-guldhjälten. Nu avslöjar hon vad som sades. – Jag tror att det ... Read more »

Nuis forsvarte OL-tittelen på 1500 meter – Kongshaug på fjerdeplass

© Leveres av NTB Peder Kongshaug gikk inn til fjerdeplassen på 1500 meter i sitt første OL. Her under EM i Heerenveen. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Kjeld ... Read more »

En varslet katastrofe

En varslet katastrofe © Foto: LINDSEY WASSON / Reuters Det svenske flagget vaier etter at Jonna Sundling vant sprinten foran Maja Dahlqvist. De gule og blå kan allerede glise. Nå ... Read more »

MATKURS OG VINKURS: En middag med tyskkvinnelig finesse og asiatisk matmagi på Ahaan

© Leveres av Apéritif.no Det er 8, mars og kvinnedagen så hva er bedre enn en middag med en kvinne som får det til. Sabine Mosbacher Fra Pfalz i Tyskland ... Read more »

Vill stoppa förtur med privat sjukförsäkring

© TT Socialminister Lena Hallengren (S) vill utreda ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad vård. Privata sjukförsäkringar ska inte ge förtur i vårdkön till offentligt finansierad vård. Regeringen ... Read more »

Naturlig hjälp mot vallningar

© Kurera Tidskrift AB salvia Sämre sömn, värmevallningar, kraftiga svettningar, ökad kroppslig och psykologisk stress och svängande humör. Allt är symtom som kan drabba kvinnor i klimakteriet. En helt ny ... Read more »

SVT-experten Anders Blomquist lyrisk över svenska succén: ”En av de största dagarna i svensk skidåkning”

OS-guld till Jonna Sundling och silver till Maja Dahlqvist. En prestation som går rakt in i de svenska historieböckerna. – En av de största dagarna i svensk skidåkning, säger Anders ... Read more »

LISTA: Tio tillgängliga KHL-spelare för SHL

© BILDBYRÅN/USA TODAY Sports KHL har sedan tidigare fattat beslut om att avbryta grundserien. Flera spetsspelare får därmed avsluta säsongen i förtid. Nu listar Hockeyveriges Andreas Lundskog tio intressanta spelare ... Read more »

SAS lyfter mot Toronto

© TT SAS ska börja att flyga till Toronto. Arkivbild. Flygbolaget SAS börjar i sommar att flyga till Toronto, Kanada. Direktlinjerna från Köpenhamn och Stockholm inleds den 2 juni med ... Read more »

Sundling: Det är galet, jag har inte förstått det än

© Tillhandahålls av Omni Jonna Sundling dominerade OS-sprinten från kval till final men hade svårt att greppa vad som hänt i den första intervjun efter guldet. – Det är galet, ... Read more »

Dag Tolstoy inlagd på sjukhus – har opererat hjärnan

© Jakob Dahlström/TV4/Instagram/Dag Tolstoy Dag Tolstoy opererades för en cysta i huvudet. Dag Tolstoy behövde under fredagen läggas in på sjukhus för en cysta i huvudet. Nu hyllar han vårdpersonalen. ... Read more »

Jacob Dahlström skriver nytt tvåårskontrakt med SSK

© Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån Jacob Dahlström. I ett inlägg på Twitter berättar Södertälje att Jacob Dahlström har skrivit på ett nytt kontrakt för klubben. 28-åringen förlänger med klubben i ... Read more »

Alice Stenlöf stöttas av följarna – efter relationsbeskedet

Det är i sin senaste video som Alice Stenlöf tar bladet från munnen och berättar hur det egentligen ligger till efter alla turer kring hennes kärleksliv. Ja, det finns just ... Read more »

Alla svenska OS-guld i skidor genom tiderna

© Andreas Hillergren /TT Charlotte Kalla vann OS-guld i skiathlon 2018. Jonna Sundlings uppvisning i sprintfinalen i Peking var Sveriges 32:a OS-guld i skidor genom tiderna. Här är alla gulden. ... Read more »

JUST NU: Otieno inleder starkt - AIK med mycket boll

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK mot Täby FK på Skytteholms IP. Det är en väldig rotation i AIK:s elva i jämförelse med matchen mot Degerfors. 6´ Tydlig matchbild redan från ... Read more »

JUST NU: Täby hotar offensivt - farliga när de får ställa om

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK mot Täby FK på Skytteholms IP. Det är en väldig rotation i AIK:s elva i jämförelse med matchen mot Degerfors. 19´ Farlig chans för Täby. ... Read more »

AVSLÖJAR: Nära att lämna Djurgården

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Tommi Vaiho är nära att gå från Djurgården.  Nu kan FotbollDirekt avslöja att han är nära att lånas ut till IK Sirius. Enligt FD:s uppgifter återstår ... Read more »

Danmark öppnar för stridsplan på Bornholm

© Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT Mette Frederiksen i folketinget i Köpenhamn på tisdagen. Danmark skärper sin militära beredskap, vilket bland annat kan innebära att två stridsflygplan placeras på Bornholm, om det ... Read more »

Revansjesugen Klæbo spurtet inn til OL-gull: – En kunstner på ski

© Foto: Bjørn S. Delebekk, VG SUVEREN PÅ OPPLØPET: Johannes Høsflot Klæbo tok sitt andre sprintgull. Revansjesugen Klæbo spurtet inn til OL-gull: − En kunstner på ski ZHANGJIAKOU/OSLO (VG) Etter å ... Read more »

OL-oppreisning for Klæbo – sprintet til gull

Det skjedde i tett duell med italieneren Federico Pellegrino, samme mann som han henviste til sølvplass i OL for fire år siden. Bronsen gikk til Aleksander Terentjev. Forrige gang gikk ... Read more »

Historisk norsk OL-fiasko - svenskene herjet: - Tidenes oppvisning

© Aaron Favila (AP) RØK I SEMIFINALEN: Det ble ingen finaleplass på Maiken Caspersen Falla og de andre norske sprintjentene. Historisk norsk OL-fiasko – svenskene herjet: – Tidenes oppvisning ZHANGJIAKOU/OSLO ... Read more »

Intäktslyft för Pfizer

© TT Pfizer har släppt delårssiffror. Arkivbild. Läkemedelstillverkaren Pfizer redovisar en kraftigt ökad vinst under fjärde kvartalet: 3,38 miljoner dollar, motsvarande 0:59 dollar per aktie, kan jämföras med 0,85 miljoner ... Read more »

Olaola: ”Jag litar inte på folk i ljusblå skjorta”

De finns lite överallt. Det är ofta de som sitter på viktiga positioner runtom i samhället. De som bär dyra, välsittande skjortor i ljusblått. Och jag litar inte på dem, ... Read more »

Svensk OS-sprintsuccé – första dubbeln på 38 år

© Henrik Montgomery/TT Sveriges Jonna Sundling vinner OS-finalen i sprint. I bakgrunden spurtar Maja Dahlqvist till sig silvret. Det blev svensk OS-succé i damernas sprint. En överlägsen Jonna Sundling tog ... Read more »

Gruppe foreslår styrkede rettigheter i utvisningssaker med barn

© Leveres av ABC Nyheter Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl vil nå bruke tid på å avklare hvilke av forslagene i rapporten som eventuelt følges opp. Her er hun ... Read more »

Anders Behring Breivik flyttes fra Telemark fengsel til Ringerike fengsel

© Leveres av NTB Ringerike fengsel ligger på Tyristrand i Viken. Foto: Audun Braastad / NTB Anders Behring Breivik flyttes fra fengselet i Skien til Ringerike fengsel på Tyristrand. Fengselet ... Read more »

40 år efter tragedin - The Who spelar i Cincinnati

© TT The Whos Roger Daltrey och Pete Townshend. Arkivbild. Mer än 40 år efter det att elva människor klämdes ihjäl inför en The Who-konsert ska nu det brittiska rockbandet ... Read more »