Provkörning: Kia EV6 – ”Fräckare än ID4 – skönare än Model Y”

Asia's Tech News Daily

Ett enormt kliv för Kia och en modell som ska etablera märket i en ny klass. EV6 har prestanda, räckvidd och numera även ett pris som ligger över konkurrenterna. Ny Tekniks Felix Björklund har provkört.

Provkörning: Kia EV6 – ”Fräckare än ID4 – skönare än Model Y”
© Tillhandahålls av NyTeknik

I Sverige är Kia EV6 en av höstens viktiga elbilsnyheter. Det är en modell som ska attrahera brett samtidigt som den etablerar Kia i en ny liga. Med E-niro lyckades sydkoreanerna kvala upp sig i seriespelet, och nu hoppas man på allvar kunna konkurrera med märken som få hade satt i samma division för tio år sedan.

Är det här en bil som ska få svensken att överge VW och Volvo? Har EV6 vad som krävs för att ta över stafettpinnen efter E-niro och i börja armbågas med Tesla om elbilstronen? Ny Teknik har testat den nya utmanaren.

Design

Ev6 är den första bilen från Kia som är utvecklad enligt den nya stilen. Och här handlar det om mer än bara en bil. Det är den första modellen med nya emblemet och de nya tankarna om att attrahera köpare genom att vara ett mer emotionellt märke.

Det är på det högre planet. Tittar vi på bilen så har man med EV6 velat få till något annorlunda i crossover-segmentet. Det innebär korta överhäng fram samt bak, men framförallt en annan typ av siluett. Man har även en ny typ av ljusdesign fram samt en spännande lösning för lyktorna bak där en ljusramp även agerar spoiler.

Från sidan sett dominerar stora hjul, och den sluttande taklinjen får bilen att sticka ut lite från den rådande crossover-trenden. Den är helt enkelt inte lika ”suvig” som vissa andra. EV6 står även i skarp kontrast till E-niro som var en mer anonym varelse.

Läs mer: Provkörning: BMW I4 – ”Plockar upp handsken i Tesla-matchen”

Nej, här ska man göra entré rejält.

Designen är även roligt på ett sätt att den verkligen skiljer från plattformssyskonet Hyundai Ioniq 5. Bakom ratten så måste jag säga att skillnaden mellan EV6 och Ioniq 5 är väldigt stor. Plattformssyskonen är absolut mer skilda än i de olika MEB-crossover-alternativen från VW-koncernen.

Provkörning: Kia EV6 – ”Fräckare än ID4 – skönare än Model Y”
© Tillhandahålls av NyTeknik Välvda skärmar i Kia EV6. Foto: Felix Björklund

Hurdå? I EV6 är skärmarna välvda och du får en mer omsluten känsla. Förarinriktad om man ska använda Kias beskrivning. Den ena visar instrumenteringen och den andra visar infotainment. Utöver dessa så har bilen en head up-display.

En finurlig detalj, som jag tyckte var enkel att få till, var touchpanelen under mittskärmen. I ena läget är det ”knappar” för navigering, karta och musik – och vreden styr då volym samt radio-inställningar. Med ett tryck så förvandlas det hela till en panel för kupéklimat. Nu reglerar vreden i stället temperatur. Enkelt att använda och ett föredömligt sätt att kombinera de digitala och fysiska världarna.

Utrymmet är ganska bra i EV6. Vid presentationen av bilen berättar Kia-representanter att benutrymmet både fram och bak är större än vad det är i C-klass-crossovern Sportage. Dock kommer längre personer att känna av att takhöjden inte är densamma. Det är inte heller den luftiga känsla som man får i Ioniq 5 eller i exempelvis VW ID4.

Bagageutrymmet är, beroende på om det är en enkel- eller tvåmotorig bil, lite varierande. Med en motor ombord är det 52 liter i frunken och 511 där bak. Med en motor till så är det 20 fram och 490 liter baktill.

Teknik

Grundplåten till EV6 är Hyundaikoncernens E-GMP-plattform. Alltså samma arkitektur som Ioniq 5 är byggd på. Men även om de båda bilarna skiljer sig åt på väldigt många sätt så är saker som motorer och andra nyckelkomponenter desamma.

I EV6 handlar det initialt om att man kan få en bil med antingen bak- eller fyrhjulsdrift. Bak sitter en motor om 168 kW och kombinerar man den med motor nummer två på framaxeln så summeras det hela ihop till 239 kW. Någon gång nästa år kompletteras dessa med en prestandaversion som då ska ha 430 kW.

Oavsett vad man väljer för motoralternativ så har man från Kias håll valt att endast ta in det större batteriet till Sverige. Det innebär att man får mellan 488 och 511 kilometers räckvidd.

När det är dags att ladda ska man i teorin kunna göra detta i upp till 238 kW. Eller mer lättförståeligt: laddningen från tio till 80 procent klaras av på 18 minuter. Tio mils räckvidd ska man kunna få på mindre än 4,5 minut.

Marknadsledande, menar Kia.

Provkörning: Kia EV6 – ”Fräckare än ID4 – skönare än Model Y”
© Tillhandahålls av NyTeknik Kia EV6 från sidan. Foto: Felix Björklund

Men ladd-finesserna tar inte slut där. Precis som för Ioniq 5 så har EV6 även så kallad V2L-funktion. Det innebär att man via en adapter till sin bil kan ta ut el (upp till 3,6 kW). Så om du vill ha en biokväll och titta på film i skogen (eller där det inte finns el) – är det bara att ansluta den till bilen och köra igång. Man ska även kunna vara en barmhärtig samarit och hjälpa andra strandade elbilister.

Annat som står på tekniklistan är fjärrparkering via nyckeln, ventilerade säten samt head up-display med augmented reality-teknik. Vidare har bilen en hel del nya körassistenter som nu gör debut för Kia.

Dessa innebär att när EV6 kör på farthållare, som håller bilen i mitten av filen samt på behörigt avstånd till bilen framför, ska den även kunna byta fil om man slår på blinkersen. Därtill ska hastigheten sänkas i kraftiga kurvor för att komforten ska vara så hög som möjligt.

På vägen

”EV6 är en sportig bil” säger man på Kia. Så hur är det med det i verkligheten? Bilen vi får till låns är en GT Line AWD. Det innebär dubbla elmotorer, motsvarande 325 hästkrafter samt räckvidd nog för att klara strax över 50 mil för den som är försiktig.

Och så bär det av. Redan direkt så märks det att även om man vill vara sportig så har accelerationen tonats ner. Det är inte den aggressivitet och direkta gasrespons som Tesla har. Nej man har valt att hålla det mer komfortabelt.

Men med det sagt, bilen sticker beredvilligt iväg – och det här är ju inte toppversionen. Faktum är att om man tittar på den raka siffran och jämför med Tesla Model Y Long Range är Kian bara ett par hundradelar långsammare i accelerationen upp till 100 km/h. Så i det avseendet är det mer känslan som är annorlunda.

När man är uppe i fart på motorvägen så håller sig bilen föredömligt tyst och neutral. Bilens nya stötdämpare, som man är ensam om på marknaden, ska förbättra komforten genom att ”frekvensmodulera”. Helt enkelt så har de en liten extrakolv som justerar hur mycket återfjädring som ska släppas igenom. Systemet kan alltså filtrera bort irriterande småstötar – utan att det påverkar snärtigheten i dämparna.

Provkörning: Kia EV6 – ”Fräckare än ID4 – skönare än Model Y”
© Tillhandahålls av NyTeknik Kia EV6. Foto: Kia

Efter att ha lämnat stora raka vägar bakom oss står mer svepande, slingriga bergsvägar på schemat. Accelerationen är som tidigare nämnt rapp, herregud det här hade slagit en Porsche 911 från slutet av 90-talet. 

Men gör det bilen till en rolig sportbil? Nej. Specialdämpare till trots är det mer trevligt än superkul att ratta. Du har förvisso en ganska god styrning, men inte lika snabb som Model Y och inte lika precis som exempelvis BMW I4.

Efter att ha kastat bilen runt ett par kurvor i hög hastighet märks även tyngden och storleken av. Men är det dåligt? Absolut inte – jämfört med Ioniq 5 eller en vanlig Skoda Enyaq är det bättre. Det är väl det att bilen är så pass bra att man vill jämföra med alternativ ett hack högre.

Bonuskörning: EV6 RWD

Kia tror själv att de fyrhjulsdrivna alternativen kommer att stå för den absoluta lejonparten av försäljningen. Men på vägen tillbaka till flyget får vi även en liten sejour i den bakhjulsdrivna bilen. För kort för att på allvar kunna känna hur den beter sig i olika situationer, men däremot en upplevelse av hur den är på motorväg.

Läs mer: Provkörning: BMW IX Xdrive50 – ”En angenäm upplevelse”

Prestandan räcker till och blir över, även i den bakhjulsdrivna bilen. Det kanske låter tunt med 229 hästkrafter i en värld där elbilar inte sällan har över 400 hk. Men nej, det är inte problematiskt att hålla fart i ekipaget. Och en skillnad är att när man ligger i hög marschfart, vi pratar över 110 km/h – så har Kian kraft över för omkörningar. Detta på ett helt annat sätt än vad ex VW:s bakhjulsdrivna ID-bilar har som kan kännas lite orkeslösa här.

Nu kan man ju inte dra några slutsatser om exempelvis ljudkomfort. Motorvägarna här nere är inte representativa för hur det är i Sverige. Men även när man kommer upp i fart är det helt ok ljudisolering.

Priset

Det här är ett otroligt intressant kapitel. Kia, som en gång i tiden skickade ut Picantos för småpengar lanserar nu en bil du måste betala över en halv miljon för. 569 900 kronor … som insteg. Därefter kliver det raskt iväg uppåt.

Sätt det i perspektiv att Skoda vill ha 484 900 kr för Enyaq, ID4 startar på 514 900 kr och Audi listar instegsversionen av Q4 för 475 000 kr. Hallå, vi pratar om att märket med de fyra ringarna är snudd på 100 000 kronor billigare. Förvisso handlar det om en bil med mindre batteri och i stor avsaknad av utrustning. Men ändå!

Dock är listpris kanske inte det viktigaste i dag. Leasingalternativen är nog något som många personer tittar efter. Och då är det jämnare skägg.

Kia EV6 startar på 4 695 kr/mån för den bakhjulsdrivna basutrustade versionen och 5 995 kr för EV6 med fyrhjulsdrift och plus-utrustad. I båda fallen får du 1 500 mil.

VW ID4 startar på 4 695 kr/mån och fyrhjulsdrivna GTX:en börjar på 5 495 kr/mån (1000 mil)

Skoda Enyaq å sin tur kostar 4 895 kr för insteget (även här 1 000 mil)

Audi Q4 E-tron erbjuder inte instegsbilen utan när det gäller privatleasing är det endast utförandet 40 som finns. Det börjar på 5 245 kr/mån. (1 000 mil)

Så bilarna går för i stort sett samma pengar. Dock med fördel för Kian som har mer effekt och något längre räckvidd för respektive modell.

Så bra är Kia EV6

Ja, EV6 är ett enormt kliv för Kia. Det är en inte bara en ny modell, det är en tydlig avsiktsförklaring och första steg på en nya resa. Nej, Kia vill inte vara ett billigt alternativ för de som inte är intresserade av vad de kör – nu ska man vara ett medvetet aktivt val.

Så vad får man om man väljer en EV6? Du får en väl avvägd crossover med frän design. Fräckare än VW ID4 och mer komfortabel än Model Y. En bil mitt emellan helt enkelt.

Och när de även släpper GT-versionen med snudd på 600 hästar nästa år – då kan du även lägga till prestandamaskin på plussidan.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Alternativ gärningsman gör att rättegång avbryts

© Tillhandahålls av Omni Rättegången om gängmordet på Årstabron har varit tumultartad. Förra veckan utbröt ett stort bråk i rättssalen vilket gjorde att rättgången avbröts. Nu har den avbrutits igen ... Read more »

Så ska MP stoppa sänkningen av bensinskatten

© Claudio Bresciani/TT Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) demonstrerar i opposition mot statsbudgeten. Från regeringskansliet till barrikaderna, för att stoppa sänkningen av bensinskatten. Den före detta klimatministern Per Bolund tar ... Read more »

Kraftiga åtgärder mot smittspridning i Norge

© Stian Lysberg Solum/NTB/TT Hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). Norge inför hårda restriktioner på grund av smittspridning och bekräftade fall av omikronvarianten. Restriktionerna skärps särskilt i Oslo med omnejd. ... Read more »

Analys: ”Stämmer uppgifterna minskar lockdownrisken”

© Tillhandahålls av Omni De första studierna tyder på att omikronvarianten är mer smittsam än tidigare coronavirusvarianter, och dessutom att den kan smitta personer som redan har varit sjuka eller ... Read more »

SJ:s restaurangvagn började brinna på perrongen

© Tillhandahålls av Omni SJ:s nattåg från Duved i Åre kommun till Stockholm fattade eld under torsdagskvällen, rapporterar Östersunds Posten. Det är oklart vad det var som hände när branden ... Read more »

"Politiska underbarnet" lämnar alla sina uppdrag

© Lisa Leutner/AP/TT Tidigare förbundskanslern Sebastian Kurz, vid den pressträff där han meddelande att han efter lämnar politiken helt. Korruptionsanklagelser fick Sebastian Kurz att avgå som Österrikes förbundskansler tidigare i ... Read more »

Hotet om nedstängning av USA:s statsapparat avvärjt

© Tillhandahålls av Omni Den amerikanska senaten har godkänt ett förslag som hindrar att statsapparaten i USA stängs ner, skriver flera medier. En liten grupp republikaner i senaten hade hotat ... Read more »

Samuelsson tog andra seger efter imponerande åkning

© Tillhandahålls av Omni Sebastian Samuelsson fina säsongsinledning fortsätter. På torsdagen kom andra raka segern när den svenska skidskytten vann sprintloppet vid världscuptävlingen i Östersund. Samuelsson missade ett skott i ... Read more »

Marilyn Manson blir av med Grammynominering

© Tillhandahålls av Omni För en dryg vecka sedan nominerades Marilyn Manson till två Grammys för sitt arbete på Kanye Wests album ”Donda”. Nu blir han av med en av ... Read more »

Fel däck och tyngd stoppar lastbilar i snön

© Johan Nilsson/TT Lastbilar på E6 över Hallandsåsen under onsdagens oväder med tätt snöfall och halka. Många fick bogseras uppför backen av hjullastare. Dåliga däck. Felplacerad last, med för lite ... Read more »

Dahlqvist går för ny seger: "Känner ingen press"

© Torstein Bøe/NTB/TT Maja Dahlqvist. Arkivbild. I norska Lillehammer har Maja Dalhqvist chansen att ta andra raka sprintsegern i världscupen. Om hon känner av ett favoritskap? Nej, det blir som ... Read more »

Colombia beslagtar hundratals spindeldjur

© Sören Andersson/TT Två tyskar försökte smuggla bland annat hundratals fågelspindlar till Europa från Colombia. Arkivbild. Colombianska myndigheter har beslagtagit hundratals spindeldjur som var på väg att smugglas till Europa. ... Read more »

Regeringen säger ja till minimilöner i EU

© Fredrik Sandberg/TT Regeringen stödjer det kompromissförslag om minimilöner som EU-kommissionen har tagit fram. Arkivbild. Den svenska regeringen svänger och kommer att stödja en föreslagen kompromiss om europeiska minimilöner, rapporterar ... Read more »

Artificiell intelligens splittrar svenskarna

© Michael Reichel/AP/TT Intelligenta robotar är en vanligt förekommande bild av artificiell intelligens. Arkivbild. En positiv kraft för samhällsutveckling, men samtidigt en läskig integritetskränkande framtid – svenskarnas åsikter om artificiell ... Read more »

Hedman avgjorde mot St Louis

© Chris O’Meara/AP/TT Tampa Bays Victor Hedman firar. Victor Hedman satte de avgörande målen när hans Tampa Bay besegrade St Louis på hemmaplan. Det kändes bra i kväll, speciellt de ... Read more »

Prins Sverre Magnus fyller 16 år

© Leveres av ABC Nyheter Prins Sverre Magnus under årets 17. mai-feiring på Skaugum. Nå fyller han 16 år. Foto: Terje Pedersen / NTB Prinsen ble født 3. desember 2005 ... Read more »

Biden må gjeninnføre Trumps innvandringspolitikk

© Leveres av ABC Nyheter Nicaraguanske migranter i Algodones i Mexico, langs grensa mot USA. Biden-administrasjonen må fra mandag av gjeninnføre Trumps politikk som medfører at asylsøkere må vente i ... Read more »

Regeringen vänder – ska rösta ja till EU-minimilöner

© Tillhandahålls av Omni Sverige kommer att rösta ja till ett kompromissförslag om minimilöner i EU och gör därmed en helomvändning i frågan, rapporterar Ekot. Sverige och Danmark har hittills ... Read more »

Munskydd på för SAS-resenärer

© Johan Nilsson/TT SAS-resenärer får räkna med munskydd igen. Arkivbild. Flygbolaget SAS återinför munskydd på sina skandinaviska flygningar. Detta sker från och med den 6 december, skriver bolaget i ett ... Read more »

Finsk teori – omikron kan ha kommit från djur

© Charles Krupa/AP/TT En professor i Finland menar att virusvarianten omikron kan ha utvecklats hos djur. Arkivbild. Omikrons “modervariant” har funnits sedan förra sommaren och kan ha utvecklats hos ett ... Read more »

Bergenspolitiker fikk trusler etter snuoperasjon om Bybanen

© (NTB scanpix) Etter at tre bystyrerepresentanter har snudd er det nå flertall for at bybanen i Bergen skal gå over Bryggen. Foto: Marit Hommedal / NTB Bergenspolitiker fikk trusler ... Read more »

Kirkerådsleder åpen for ikke-kristne begravelser i kirken

© (NTB scanpix) Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum sier hun har forståelse for at også ikke-kristne vil bruke kirker til gravferder. Foto: Ole Martin Wold / NTB Kirkerådsleder åpen for ... Read more »

Nvidia/Arm-samgående kan stoppas

© Chiang Ying-Ying/AP/TT Nvidias vd Jen-Hsun Huang visar upp ett grafikkort vid en mässa 2017. Amerikanska myndigheten Federal Trade commission (FTC) vill stoppa chiptillverkaren Nvidias planer på en sammanslagning med ... Read more »

Hon är Tareq Taylors nya kärlek

© FERNVALL LOTTE/Aftonbladet/TT & Carl-Magnus Lindström/SVT/TT. Tareq Taylors nya flickvän. Tareq Taylor har hittat kärleken på nytt, efter skilsmässan. Det visar sig att tv-kockens nya flickvän inte är en helt ... Read more »

Tre företag gör varsin rymdstation

© Orbital Reef Så här är det tänkt att Blue Origins rymdstation Orbital Reef ska se ut. Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har utsett tre bolag som får medel för att ... Read more »

Kraftig ökning av telefonbedrägerier

© Fredrik Sandberg/TT Telefonbedrägerier ökar. Arkivbild. I år har 54 procent fler bedrägerier där någon utger sig för att vara exempelvis banktjänsteman eller polis anmälts till polisen. I Stockholm kom ... Read more »

Polestar 3 nämar sig – första bilden på den stora elsuven

© auto motor & sport Polestar 3 är en stor suv som ska tillverkas i USA och tilltala amerikaner. Polestar 3 blir en syskonmodell till Volvos XC90-efterträdare Embla. Hittills har ... Read more »

Ny seger för Samuelsson: "Riktiga pangrace"

© Fredrik Sandberg/TT Sebastian Samuelsson. Sebastian Samuelsson har börjat OS-säsongen på bästa sätt. Skidskytten tog sin andra raka sprintseger i världscupen i Östersund. Jag har fått till två riktiga pangrace, ... Read more »

Brand svepte genom by i Montana

© Sgt. Jeremy Johnson/Fergus County Sheriff’s Office/AP/TT Branden svepte igenom byn Denton i Montana. En naturbrand svepte tidigare i veckan igenom det lilla jordbrukssamhället Denton i amerikanska Montana. 24 bostäder ... Read more »

LeBron James klar för spel igen

© Michael Dwyer/AP/TT LeBron James har fått klartecken från NBA att spela igen. Arkivbild. Efter flera negativa covidtest har Los Angeles Lakers stjärna LeBron James fått klartecken av NBA att ... Read more »

Banker vinnare när Wall Street vände upp

© Richard Drew Bred uppgång på New York-börsen. Arkivbild. De amerikanska börserna steg brett på torsdagen. Aktiespekulanterna valde att lyssna till ett optimistiskt uttalande av Världshälsoorganisationen om att coronavaccinen troligen ... Read more »

Stor ökning av telefonbedrägerier

© Fredrik Sandberg/TT Telefonbedrägerier ökar. Arkivbild. Polisanmälningarna för så kallade befogenhetsbedrägerier – när någon utgör sig för att vara exempelvis polis, banktjänsteman eller sjukvårdspersonal – har ökat med 54 procent ... Read more »

Man lurade Försäkringskassan på miljonbelopp

© Pavel Koubek/TT En man i 50-årsåldern döms av Örebro tingsrätt till fyra års fängelse för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan. Arkivbild. En man i 50-årsåldern och fem av hans assistenter ... Read more »

Fem omikron-tilfeller påvist i New York

© (NTB scanpix) Det er påvist fem tilfeller av den nye koronavarianten omikron i New York, opplyser myndighetene. Her er folk samlet til Thanksgiving-parade på Times Square forrige uke. Foto: ... Read more »

Nasa støtter bygging av kommersielle romstasjoner

© Leveres av ABC Nyheter Nasa gir tre selskaper støtte til å bygge kommersielle romstasjoner. Den internasjonale romstasjonen ISS, som driftes av Nasa og andre romfartsorganisasjoner, er den største og ... Read more »

Ronaldo jubilerade i Uniteds vändning

© Dave Thompson/AP/TT Manchester Uniteds Cristiano Ronaldo, till höger, firar med Jadon Sancho. Det som började med ett bisarrt baklängesmål fortsatte med en målkungs jubileum och ett slutligt segerjubel. Cristiano ... Read more »

Anton Heikkinen om flytten från Södertälje till Mora

© Foto: Bildbyrån (Montage) Anton Heikkinen bröt med SSK och flyttade till Mora. Anton Heikkinen flyttade till Södertälje förra året efter en stark säsong i Kristianstad.  I SSK var han ... Read more »

KLART: Vaccinbevis krävs på Stockholmsklubbarnas matcher

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Vaccinbevis krävs på AIK:s och Hammarby IF:s hemmamatcher under lördagen. Det meddelar lagen på sina hemsidor.   – Det är bara acceptera att man gör den bedömningen ... Read more »

Publikrestriktioner i Tyskland – max 15 000

© Jan Woitas/DPA/AP/TT “Håll avstånd”, står det på resultattavlan i Leipzig. Nu tas nya publikrestriktioner i bruk i Tyskland. Tyskland fruktar att man är inne i en fjärde coronavåg, i ... Read more »

Formstarka Luleå slog serieledande Frölunda

© Tillhandahålls av Omni Luleås Jack Connolly blev matchhjälte när Luleå besegrade SHL-ledarna Frölunda efter straffar. Segern var den fjärde raka för Luleå som nu är seriens formstarkaste lag. – ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic