PROV: Volvo XC60 T8 Recharge – Det sista superrycket!

PROV: Volvo XC60 T8 Recharge – Det sista superrycket!
© auto motor & sport R-Design “Thunder Grey” ger ett hungrigare och tuffare utseende än Inscription “Silver Dawn” på bilden här under. Om bilen har det större batteripaket, tillverkad efter vecka 47, syns tyvärr inte, men det lär påverka andrahandsvärdet kraftigt.

Volvo trimmar sina laddhybrider med större batteri och starkare motorer. Bilarna blir snabbare och går längre på el. Men kommer det snart en helt eldriven XC60?

PROV: Volvo XC60 T8 Recharge – Det sista superrycket!
© Tillhandahålls av Auto motor & sport

XC60 Recharge tillverkade efter vecka 47 får en rejäl trimning. Batteripaketet växer från 11,6 till 18,8 kWh, vilket betyder att den officiella räckvidden ökar från 51 till 67–79 km, beroende på utrustning. Fint är att lyckats stuva in den extra batterikapaciteten utan att utrymmena påverkats negativt.

Den bakre elmotorn är numera på 145 istället för 88 hk och den främre hjälpelmotorn har vuxit i styrka från 46 till 54 hk, vilket är så pass mycket att kompressorn till bensinmotorn har rationaliserats bort.

Samtidigt har man förmodligen ökat laddtrycket på bensinmotorn eftersom effekten på den stigt till 310 hk – total systemeffekt är numera 455 hk och 705 Nm.

En riktigt miljöbra uppdatering är att den gamla bensindrivna kupévärmaren har ersatts av en elvärmare på 5 kW. Nu kan man alltså förvärma sin bil utan att släppa ut avgaser.

PROV: Volvo XC60 T8 Recharge – Det sista superrycket!
© Tillhandahålls av Auto motor & sport

Fem olika körprogram i lätt uppdaterat infotainmentsystem.

HUR ÄR DEN ATT KÖRA? Jag kliver direkt från en Volvo C40 Recharge in i XC60 Recharge T8 Inscription och det är ett stort steg på många vis. Den större XC60 känns mycket mer premium, lyxigare med bland annat sin fina ylleblandade tygklädsel och äkta träbitar i interiören. Samtidigt känns den inte heller lika smidig och förarfokucerad, snarast lite vevig i den lätta styrningen och med en större vändcirkel.

Men det viktiga är givetvis drivlinan. I kryphastigheter märker man inte av uppdateringen, men ge rejält med gas och det känns som om man sitter i en modern och fin elbil, måhända inte tesla-snabb. Men den är definitivt tillräckligt vass för all vardagskörning. 

Enpedalsläget bromsar in bilen fint, och även det ger elbilsvibbar. Redan från vårens facelift kom förbättringen att det går att accelerera rejält utan att bensinmotorn vaknar till liv, eftersom det finns ett motstånd i gaspedalen som man måste forcera.

PROV: Volvo XC60 T8 Recharge – Det sista superrycket!
© Tillhandahålls av Auto motor & sport

Nöjd reporter efter en första kort provkörning i Belgien.

I Performanceläget samarbetar alla motorer och ger totalt sett 455 hk – det mesta någonsin i en civil Volvo. Visst går det undan och Volvo är riktigt duktiga när det gäller att sömlöst koppla samman eldrivningen med förbränningsmotorn, men jag skulle säga att accelerationsupplevelsen är mer intensiv i exempelvis en Tesla.

Med eldrift är bilen enbart bakhjulsdriven, vilket kan vara en nackdel på vintervägar. För övrigt är komforten hög som vanligt och luftfjädringen riktigt bekväm, det här är en härlig bil att åka i.

Men det kanske viktigaste – den elektriska räckvidden – hinner vi inte testa under den korta provkörningen, det får vänta till vårt test på hemmaplan. Men räknar vi på att den officiella elräckvidden gått upp med 43 procent och lägger till det på den testräckvidd som vi uppmätt på den tidigare generationen kommer vi fram till en trolig “normalräckvidd” på 63 km.

Det är en bit ifrån vad BMW:s och Mercedes bästa laddhybrider klarar men tillräckligt långt för att många ska klara hela eller stora delar av den dagliga pendlingen på el.

PROV: Volvo XC60 T8 Recharge – Det sista superrycket!
© Tillhandahålls av Auto motor & sport

Påkostad interiör med fint tyg som ger skandinavisk känsla.

PROV: Volvo XC60 T8 Recharge – Det sista superrycket!
© Tillhandahålls av Auto motor & sport

NÖRDFAKTA. Kupévärmaren är inte en så kallad värmepump, som sitter i de flesta moderna elbilar utan ett direktvärmande element. Det betyder att eluppvärmningen inte är maximalt energieffektiv, men som sagt mycket bättre för miljön än den gamla bensinvärmaren. 

Väljer man att förvärma bilen när den inte är inkopplad vid en laddstolpe tappar man under 30 minuters värming max 17 procent av batterikapaciteten, enligt Volvo. Det ger teoretiskt ett tapp på en dryg mil. Värmaren ska vara så programmerad att den som mest ska kunna ta 2,5 kW av batteriets total på 18,8 kWh.

Men allt det här beror givetvis på hur kallt det är ute och på hur varmt man vill ha i sin bil. Hur som är det givetvis härligt att kunna komma till en varm bil och kanske slippa skrapa rutorna – utan att ha släppt ut några avgaser.

PROV: Volvo XC60 T8 Recharge – Det sista superrycket!
© Tillhandahålls av Auto motor & sport

BORDE JAG KÖPA EN? Här har vi den stora knäckfrågan. Tack vare den lägre förbrukningen har bonusen gått upp från 12 352 kronor till 28 676 kronor. Det halverar prisökningen på cirka 30 000 kronor. Men det gäller att bilen levereras före 1 juli, efter det blir bonusen för laddhybrider som mest 25 000 kronor.

Förnuftsmässigt är XC60 T6 ett smartare val, som är 50 000 kronor billigare med samma útrustning. 5,7 sekunder till 100 km istället för 4,9 kan man leva med.

Däremot är man uppe på så höga prisnivåer att exempelvis en Tesla Model Y efters bonus blir billigare i inköp än XC60 T8. För att inte tala om hur mycket lägre driftkostnaden blir och hur mycket högre andrahandsvärdet lär bli. En eldriven XC40 är också mycket billigare på alla vis – men ger inte samma komfort, utrymmen och lyxkänsla.

Men kan man ladda hemma, vilket är ett måste för att XC60 T8 ska vara vettig, är en ren elbil det bättre köpet – om man inte ska dra tungt och kuska Norrlandsvägar.

Ryktet säger också att Volvoingenjörerna jobbar övertid med att ta fram helt eldrivna versioner av XC60 och V90. Är du Volvofantast är det kanske de bilarna du ska vänta på?

News Related

OTHER NEWS

FHI: I verste fall må 1 av 5 bli hjemme fra jobb hvis smitten får herje fritt

© (NTB scanpix) Livet i samfunnet har åpnet gradvis opp igjen i januar, her fra 14. januar da første runde med lettelser ble varslet. Nå åpner trolig enda mer opp, ... Read more »

Tirsdag kommer regjeringens coronalettelser

© Leveres av ABC Nyheter Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varsler ny pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Heiko Junge / NTB Regjeringen har denne ... Read more »

Det hvite hus: Biden skal snakke med Zelenskyj kveld

Det hvite hus: Biden skal snakke med Zelenskyj kveld Det er ikke oppgitt eksakt klokkeslett for møtet, men Bidens pressesekretær Jen Psaki sier at samtalen vil finne sted torsdag ettermiddag ... Read more »

Strandhäll om slutförvaret: "Så säkert det kan bli"

© Lars Schröder/TT Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).Arkivbild. Regeringen säger ja till SKB:s ansökningar om slutförvar av använt kärnbränsle. SKB har visat att det kommer att vara säkert, säger ... Read more »

Kurderne jakter på IS-krigere etter fengselsangrep

© Leveres av ABC Nyheter Kurdiske SDF-soldater under opprenskningen i Hasakeh etter IS-angrepet på et fengsel i byen. Foto: Baderkhan Ahmad / AP / NTB IS-angrepet på fengselet i Hasakeh ... Read more »

Carolas ord om Amadeus inför alla – orden om sonens handling väcker starka känslor

Under många år har hon levt i rampljuset och blivit en av våra mest älskade artister. Men på senare tid har även Carolas son Amadeus tagit plats och går nu ... Read more »

Magdalena Graaf om mardrömsdygnen på sjukhus: "Tortyr"

Magdalena Graaf har spenderat senaste dagarna på sjukhus då hon har drabbats av en mystisk inflammation i kroppen. Och det har minst sagt varit påfrestande – på många plan. Det ... Read more »

Kronprinsessan Victorias stora sorg efter dödsfallet

En riktigt sorglig nyhet för kronprinsessan Victoria.
 Emerich Roth har gått bort.
 Kungligheten stod mycket nära överlevaren från Förintelsen. Det går inte att ta miste på vilken fin kontakt som ... Read more »

Prinsessan Birgittas fantastiska 85-årskalas

Vilken härlig födelsedag!
 Prinsessan Birgitta mös till det med champagne och apelsiner. Det är svårt att tro – men den pigga kungligheten fyller 85 år. Prinsessan Birgitta, 85, har alltid valt ... Read more »

Drottning Margrethes dramatiska resa med sönerna

Alltid är det något som inte stämmer.
 Nu avslöjar drottning Margrethe om sönernas klagomål.
 Den danska regenten väljer dock att vara överseende. Drottning Margrethe, 81, firade nyligen 50 år på ... Read more »

Första bilderna från svenska thrillern "Svart krabba"

© MovieZine Första bilderna från svenska thrillern “Svart krabba” Första bilderna från svenska thrillern “Svart krabba” © MovieZine Första bilderna från svenska thrillern “Svart krabba” Idag släpper Netflix ett premiärdatum och de första ... Read more »

STORT GRATTIS: John Lundvik fyller 39 år i dag – artistens nya besked får fansen att vråla rakt ut

Han har inte bara tagit Sverige med storm med sin varma röst, men även visat Europa vad han går för. John Lundvik representerade Sverige i Eurovsion song contest 2019 och ... Read more »

Därför stoppas Victoria – från gudbarnets stora födelsedagsfirande

Idag är det ingen vanlig dag, för idag är norska kronprinsessan Ingrid Alexandras födelsedag. Just nu pågår firandet för fullt men det utan Sveriges kronprinsessa Victoria, som tvingades ställa in. ... Read more »

Maria Forsbloms kval i kulisserna – kampen som tittarna inte får se: ”Oroade sig hela tiden..”

Till vardags är vi vana att se Maria Forsblom i ”Nyhetsmorgon”. Men varje söndag får vi också se den populära tv-profilen leda ”Secret song” i TV4. I en intervju med ... Read more »

Streamingtips: Nu finns "Downton Abbey"-skaparens nya serie hos HBO Max

Streamingtips: Nu finns “Downton Abbey”-skaparens nya serie hos HBO Max Julian Fellowes är skaparen bakom den omåttligt populära tv-serien “Downton Abbey”, kostymdramat som framgångsrikt lät oss hänga med den brittiska överklassen ... Read more »

Streama "The Tragedy of Macbeth" gratis med Apple TV+

© MovieZine Streama “The Tragedy of Macbeth” gratis med Apple TV+ Streama “The Tragedy of Macbeth” gratis med Apple TV+ MovieZine tipsar om innehåll och erbjudanden hos våra samarbetspartners. Artikeln innehåller sponsrade länkar.   ... Read more »

Ghislaine Maxwell får sitt straff i juni

© TT Ghislaine Maxwell får sitt straff fastställt i slutet av juni. Arkivbild Det brittiska forna societetslejonet Ghislaine Maxwell får sitt straff fastställt den 28 juni, har en domare i ... Read more »

Mer än 130 premiärer på Viaplay i januari

© MovieZine Mer än 130 premiärer på Viaplay i januari Mer än 130 premiärer på Viaplay i januari © MovieZine Mer än 130 premiärer på Viaplay i januari Viaplay kickar ... Read more »

Prins Daniels nya uppdrag – blir doktor på Karolinska

Doktor Daniel kan komma.
 Prinsen blir hedersdoktor vid Karolinska Institutet. Det är en stor ära för kungligheten som är så engagerad i frisk- och sjukvårdsfrågor. Som bekant har ju prins ... Read more »

Disney gör remake av "Aristocats"

Disney gör remake av “Aristocats” I den här takten kommer Disney snart ha slut på gamla klassiska tecknade filmer att återuppliva med dagens teknik, med tidigare varierande resultat som “Lejonkungen”, “Aladdin” ... Read more »

Bond-regissör gör amerikanska "En man som heter Ove"

© MovieZine Bond-regissör gör amerikanska “En man som heter Ove” Bond-regissör gör amerikanska “En man som heter Ove” © MovieZine Bond-regissör gör amerikanska “En man som heter Ove” SF Studios ... Read more »

Robert Pattinson gör sci-fi med Bong Joon Ho

© MovieZine Robert Pattinson gör sci-fi med Bong Joon Ho Robert Pattinson gör sci-fi med Bong Joon Ho Två spännande namn möts snart för första gången. Bong Joon Ho, regissören ... Read more »

Trailer: Se Taika Waititis galna pirater i "Our Flag Means Death"

Trailer: Se Taika Waititis galna pirater i “Our Flag Means Death” HBO Max har släppt en första teasertrailer inför premiären av deras nya komediserie “Our Flag Means Death”, skapad av Taika ... Read more »

Keanu Reeves donerade "Matrix"-lönen till cancerforskning

© MovieZine Keanu Reeves donerade “Matrix”-lönen till cancerforskning Keanu Reeves donerade “Matrix”-lönen till cancerforskning Keanu Reeves är långt ifrån snål när det kommer till att dela med sig av lönecheckarna från sina storfilmer. Enligt ... Read more »

Föräldrarnas förtvivlan över sjuke prins Daniel

Bekymmersamt, men inte hopplöst. Nu kommer hovet med en ny bulletin avseende prins Daniels hälsa.
 Oron för Ockelbo-sonen är påtaglig. Som bekant plågas vi just nu av smittspridning utan dess ... Read more »

Mer än 40 nya filmer och serier på Netflix i februari 2022

Mer än 40 nya filmer och serier på Netflix i februari 2022 Ett 40-tal nya titlar är klara för svensk Netflix-premiär i februari. Under den kommande månaden återser vi bland ... Read more »

"Beck - Rage Room" släpps den 21 januari - se trailern här

“Beck – Rage Room” släpps den 21 januari – se trailern här En ny omgång av Beckfilmer har just satt igång. Det innebär fyra nya fall för Beckgruppen under vintern 2021/2022. ... Read more »

"The Lord of the Rings"-serien har äntligen fått sitt officiella namn

“The Lord of the Rings”-serien har äntligen fått sitt officiella namn Vi har rapporterat om den kommande “Sagan om Ringen”-adaptionen av författaren J.R.R. Tolkiens böcker om Midgård under flera års tid. ... Read more »

MovieZine Awards 2021: Rösta fram årets bästa filmer!

© MovieZine MovieZine Awards 2021: Rösta fram årets bästa filmer! MovieZine Awards 2021: Rösta fram årets bästa filmer! Vår årliga tradition MovieZine Awards är tillbaka! Den största svenska filmomröstningen där ... Read more »

Steam Deck släpps den 28 februari

© Gamereactor Steam Deck släpps den 28 februari För två månader sedan fick vi det nedslående beskedet att valve försenade Steam Deck från sent 2021 till någon gång i februari ... Read more »

Dave Franco: "Min karaktär är så löjlig och vidrig..."

Dave Franco: “Min karaktär är så löjlig och vidrig…” Filmskaparna Phil Lord och Chris Miller, som bland annat ligger bakom filmerna “Spider-Man: Into the Spiderverse” och “Lego-filmen”, kommer inom kort ... Read more »

Niki Lindroth von Bahr om stop motion-filmen "The House" på Netflix

Niki Lindroth von Bahr om stop motion-filmen “The House” på Netflix Igår hade filmen “The House” premiär på Netflix, som är en stop motion-animerad mörk komedi uppdelad i tre kapitel där vi ... Read more »

Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Det är en ganska bisarr tanke, ändå. Att Uncharted 4: A Thief’s End om bara någon ynka månad nu nu fyller sex år. För hur man än vänder och vrider ... Read more »

Kika på 2 actionladdade minuter från "Uncharted"-filmen

Kika på 2 actionladdade minuter från “Uncharted”-filmen Det är sällan som filmer baserade på tv-spel blir särskilt bra, men jag håller ändå hoppet uppe för att “Uncharted” som har premiär den 11 ... Read more »

Overwatch bjuder på Year of the Tiger-skins

© Gamereactor Overwatch bjuder på Year of the Tiger-skins Nästa tisdag går kineserna lite senare än oss andra in i 2022, något Blizzard traditionellt brukar uppmärksamma i Overwatch. Spelets Year ... Read more »

Snøvær i Midtøsten

© Leveres av ABC Nyheter Palestinere leker i snøen ved Klippedomen i Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB Kuldebølgen som førte til snøkaos i Aten og Istanbul tidligere ... Read more »

Peacemaker är nu världens största streamade TV-serie

© Gamereactor Peacemaker är nu världens största streamade TV-serie Vi gillade verkligen John Cenas tolkning av Peacemaker i The Suicide Squad förra året, och faktiskt ännu mer i TV-serien som ... Read more »

Agnetha Fältskogs krav på Björn Ulvaeus – villkoret stjärnan vägrade gå med på i kulisserna

De satte Sverige på världskartan med sina dunderhits. Förra året gjorde supergruppen Abba storslagen comeback efter många års väntan. Men Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog hade ett specifikt krav på ... Read more »

Räkna med mer information om Warcraft och Overwatch under kommande veckor

© Gamereactor Räkna med mer information om Warcraft och Overwatch under kommande veckor De flesta nyheter från Blizzard under de senaste åren har handlat om förseningar, projekt som fansen inte ... Read more »

Över tre miljoner har spelat Rainbow Six: Extraction

© Gamereactor Över tre miljoner har spelat Rainbow Six: Extraction För exakt en vecka sedan lanserade Ubisoft sitt Rainbow Six: Extraction till Amazon Luna, PC, Playstation, Stadia och Xbox efter ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic