Professor: Persona non grata-situationer er meget sjældne

Asia's Tech News Daily

Professor: Persona non grata-situationer er meget sjældne
© Sputnik/Reuters Når Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger, at han vil have ti ambassadører erklæret uønskede i Tyrkiet, kan det også være for at vise, at han tør sige de store lande imod, vurderer professor. (Arkivfoto)

At kalde en ambassadør for persona non grata er et alvorligt diplomatisk værktøj, fortæller Martin Marcussen, der er professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

– Det er meget, meget sjældent, at danske ambassadører eller andre diplomater fra Danmark bliver kaldt persona non grata, siger han.

Lørdag har Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sagt, at ti ambassadører i Tyrkiet – herunder den danske – vil blive erklæret for uønskede – persona non grata – i Tyrkiet.

At kalde ambassadører for persona non grata er typisk det første diplomatiske skridt inden udvisning.

Meldingen fra præsidenten kommer, efter at ti ambassadører har opfordret til, at den tyrkiske aktivist Osman Kavala bliver løsladt.

Ud over Danmark har ambassadørerne i Tyrkiet fra Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Holland, Frankrig, Holland, USA, Canada og New Zealand underskrevet erklæringen.

Martin Marcussen vurderer dog, at situationen ikke vil få store konsekvenser for den diplomatiske relation mellem landene og Tyrkiet.

– Normalt vil man sige, at det er en ganske alvorlig situation for den diplomatiske relation.

– Lige præcis i dette tilfælde taler vi om et særligt tilfælde, fordi Nato har brug for Tyrkiet som en god allieret, og EU har brug for Tyrkiet som en bufferzone for migrationsstrømmene fra syd, siger han.

Danny Annan, der er Danmarks ambassadør i Tyrkiet, vil ifølge Martin Marcussen forlade landet, i løbet af få dage eller timer efter at han er erklæret non grata. Derefter vil souschefen på ambassaden overtage rollen som stedfortrædende ambassadør.

– Jeg vil tro, at i løbet af et par uger får vi sendt en ny mand derned, som kan overtage rollen som ambassadør, siger han.

Han mener også, at der er meget symbolpolitik involveret, når Erdogan siger, at ambassadørerne skal erklæres uønskede.

– Det er et signal til omverdenen og måske også et signal til den tyrkiske befolkning om, at man er en stærk statsleder, der kan mande sig op og sige de store lande imod.

Det danske udenrigsministerium har lørdag eftermiddag oplyst til Ritzau, at man ikke på nuværende tidspunkt har modtaget en officiel henvendelse fra Tyrkiet om sagen.

/ritzau/

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Helikopter og hunde ledte efter savnet 24-årig uden overtøj

En 24-årig mand, der siden midnat natten til mandag har været savnet, er dukket op ved sit hjem på Ærø. Det oplyser Fyns Politi på det sociale medie Twitter. Manden ... Read more »

Voldtægtsmyter er udbredte blandt især unge mænd

Hvis en kvinde ikke siger “nej” til sex, kan hun ikke senere komme og anklage manden for voldtægt. Det mener hver femte mand i alderen 16-20 år, viser en undersøgelse ... Read more »

Bavarian-aktien i rutsjebanetur efter gode testdata

© Liselotte Sabroe/Scanpix Bavarian Nordics hovedkontor i Hellerup, hvor man kan glæde sig over data fra nyt studie. Interessen fra investorerne på fondsbørsen Nasdaq Copenhagen er fra morgenstunden rettet mod ... Read more »

Sydafrika forbereder sig på nye indlæggelser under Omikron-bølge

Sydafrikanske myndigheder er i gang med at forberede landets hospitaler på ekstra indlæggelser, i takt med at den nye coronavariant Omikron får bedre fat. Det siger landets præsident Cyril Ramaphosa ... Read more »

Derfor skal du løbe på bakker

Hvad er der at hente træningsmæssigt ved at løbe bakkeløb? SVAR: Bakkeløb er ekstremt effektiv træning. Din puls presses helt op i det røde felt, og den kraftige stimulering af ... Read more »

Anders Langballe anmelder TV 2-chef for vold: Vi fik lussinger

Den tidligere politiske redaktør på TV 2 Anders Langballe har anmeldt sin tidligere chef på tv-stationen for fysisk vold. Der er ifølge Anders Langballe foregået fysisk vold på TV 2, ... Read more »

FAKTA: Reglerne for brokørsel strammes

* Ved 10 sekundmeter blæst skal vindfølsomme køretøjer være særligt opmærksomme. Det gælder især tværvind – altså sidevind – da denne kan give voldsomme ryk i køretøjet. * Når vinden ... Read more »

Bavarian-aktien stiger efter gode testresultater

Interessen fra investorerne på fondsbørsen Nasdaq Copenhagen er fra morgenstunden rettet mod medicinalaktien Bavarian Nordic. Det danske selskab offentliggjorde inden børsåbning data fra et fase 2-studie af coronavaccinen ABNCoV2. Og ... Read more »

Everton siger farvel til fodbolddirektør midt i krise

Everton nærmer sig med hastige skridt nedrykningsstregen i Premier League, og nu har Marcel Brands valgt at forlade posten som klubbens fodbolddirektør. Det bekræftede Everton på klubbens hjemmeside søndag aften. ... Read more »

Norwegian rundede også millionen i november

Selv om der er lang vej til tidligere rekorder, så er der trods alt stor forbedring at spore i Norwegians trafiktal for november måned, når man sammenligner med tallene for ... Read more »

Flere mistede jobbet efter konkurser i november

Flere end sædvanligt måtte i november stille sig op i arbejdsløshedskøen, fordi deres arbejdsplads gik konkurs. Sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik viser, at 196 aktive virksomheder måtte dreje nøglen om ... Read more »

Sygeplejerske opsagde sit job: En milliard kroner er for lidt

© Philip Davali/Scanpix – Jeg mener, at vi kommer til at have samme problem her om tre måneder, når vi står efter vinterhalvåret. Jeg tror ikke på, at det er ... Read more »

Tennisforbund afviser boykot af Kina efter Peng Shuai-sag

© Kim Hong-Ji/Reuters Sagen om tennisspilleren Peng Shuai har strakt sig over en måned, siden hun 2. november fremlagde anklager om seksuelle overgreb mod tidligere vicepremierminister Zhang Gaoli. Millioner af ... Read more »

Kørsel i kraftig blæst? Så vær opmærksom på helt nye regler

Når Storebæltsbroen skilter med, at kørsel frarådes for lette køretøjer, så ignorerer mange bilister det. – Derfor skærper vi nu tonen, så det fremover ikke er en anbefaling, men et ... Read more »

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

© Philip Davali/Scanpix Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen taler med pressen, efter at hun 9. november holdt møde med statsminister Mette Frederiksen (S) i Statsministeriet. De strukturelle problemer er ... Read more »

Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i det midtjyske

Mandag skifter redningsspecialister fra Beredskabsstyrelsen og soldater fra Forsvaret uniformen ud med mundbind og podepind. De skal nemlig hjælpe med at vaccinere og coronateste borgere i det midtjyske. Det skriver ... Read more »

Søs Egelind: Jeg ville gerne være blevet klogere

© Philip Davali/Scanpix Søs Egelind, der i TV 2’s nye julekalender “Kometernes jul” spiller den daglige leder af “AstroCamp”, Bolette-Henriette, er selv blevet betaget af det naturvidenskabelige univers, fortæller hun. ... Read more »

Mette Frederiksen blev set uden mundbind i butik: Nu reagerer hun selv

Statsminister Mette Frederiksen blev set shoppe i en butik uden mundbind. Hændelsen blev fanget på kamera og har sidenhen været delt på de sociale medier. Nu lægger statsministeren sig fladt ... Read more »

Ikkevaccinerede i Italien skal vænne sig til nye begrænsninger

© Remo Casilli/Reuters Fra mandag gælder der nye regler for det såkaldte grønne pas i Italien. Passet beviser, at en person har modtaget mindst én dosis af vaccinen, er kommet ... Read more »

Skandinaviske flyrejsende skal igen have mundbind på

© Henning Bagger/Scanpix Fra mandag er det igen et krav at bære mundbind på SAS’s flyvninger i Skandinavien. (Arkivfoto) Fra mandag er det ikke kun boardingpas, der skal medbringes for ... Read more »

Landsdækkende snevejr er på vej i kølig uge

© Henning Bagger/Scanpix Sidste uges sne ligger stadig i Nordjylland. Torsdag kan der komme mere af slagsen til hele landet. Kælk og skøjter kan igen blive taget i brug, når ... Read more »

Forældres psykiske sygdom påvirker deres børns trivsel

Forældre, som forsøger selvmord, døjer med angst eller andre psykiske sygdomme, påvirker deres børns liv negativt. Det kommer til udtryk ved, at disse børn generelt trives dårligere end børn af ... Read more »

Danske virksomheder bedre gennem coronakrisen end frygtet

Da coronavirusset kom til Danmark, og samfundet lukkede ned, var der straks frygt for, hvordan det ville gå de danske virksomheder. Nu viser en gennemgang af et stort udsnit af ... Read more »

Fem dage skal sætte punktum i Olesens langstrakte sag

© Ben Stansall/AFP Sådan så Thorbjørn Olesen ud ved Isleworth Crown Court i London i september 2019, da han var til høring. (Arkivfoto) Inden denne uges udgang kan den danske ... Read more »

29-årig irer er forsvundet efter fyraftensøl i Aarhus

Politiet leder efter en 29-årig mand, der sidst blev set natten til søndag i Jægergårdsgade i Aarhus. Det siger vagtchef Lars Bisgaard ved Østjyllands Politi tidligt mandag morgen. Manden havde ... Read more »

Hamilton om titelrival: Han sætter sig ud over reglerne

Den syvdobbelte verdensmester i Formel 1 Lewis Hamilton mener, at hans eneste rival til dette års titel, hollænderen Max Verstappen, kørte over grænsen ved søndagens højdramatiske løb i Saudi-Arabien. Hamilton ... Read more »

Prisen er 127.000 kr. per nat: 155 ton skinnefræser på Danmarksturné

© Banedanmark Prisen er 127.000 kr. per nat: 155 ton skinnefræser på Danmarksturné Hvis du i nattens mulm og mørke ser et gult monster på 44 meter og en kampvægt ... Read more »

Ekstra millioner i basismidler er ikke mere end en »god begyndelse«

© POSSELT LÆRKE Ekstra millioner i basismidler er ikke mere end en »god begyndelse« 280 mio. kr. skal over de kommende fire år styrke forskning og uddannelse på fire af ... Read more »

Amnesty: Taliban løslader mænd dømt for hustruvold

© Petros Giannakouris/Scanpix En burkaklædt kvinde ses her søndag på vej ud af en butik i Afghanistans hovedstad, Kabul. Kvinderettighedsaktivister understregede i weekenden, at de vil fortsætte deres kamp for ... Read more »

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

© Philip Davali/Scanpix Finansminister Nicolai Wammen, sundhedsminister Magnus Heunicke, fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye samt repræsentanter fra SF, De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne præsenterede søndag en coronavinterpakke, der skal hjælpe ... Read more »

Sygeplejersker efter vinterpakke: Lønefterslæb skal stadig løses

Coronavinterpakken, der blev præsenteret søndag aften, er tiltrængt. Det mener Grete Christensen, der er formand i Dansk Sygeplejeråd (DSR). – Det er vigtigt, at der bliver fokuseret på fastholdelse af ... Read more »

Juventus vinder over tamme Genoa i chancerig affære

© Isabella Bonotto/AFP Bolden strøg direkte i mål efter et hjørnespark, da Juventus hjemme vandt over Genoa søndag aften. Det var fortjent, at Juventus vandt 2-0 hjemme mod et tamt ... Read more »

Gambias præsident sikrer valgsejr - rivaler afviser resultat

© Zohra Bensemra/Reuters Valgsted i Gambia, hvor marmorkugler repræsenterer en stemme på den siddende præsident, Adama Barrow. Præsidentvalget i det lille vestafrikanske land med 1,7 millioner indbyggere er en test ... Read more »

Forhåndsfavoritten Norge udraderer Irans håndboldkvinder

Irans håndboldkvinder var ikke spået mange chancer i VM-opgøret mod Norge søndag aften. Og med god grund. Iran fik nemlig en ordentlig lussing på 41-9. Sejren betyder, at Norge har ... Read more »

Fagforbund: Godt sygehuspakke skal gå til alle faggrupper

FOA og Fagbevægelsens Hovedorganisation er tilfredse med regeringens coronavinterpakke til sygehusene. Aftalen landede som en del af finansloven søndag aften. – Det er nødvendigt at finde løsninger på det akutte ... Read more »

Aftale skal få flere udenlandske læger hurtigere ud på sygehusene

© Philip Davali/Scanpix De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, siger, at der “for en gangs skyld” ikke gik udlændingepolitik i den, da regeringen og dens støttepartier søndag aften indgik en ... Read more »

FAKTA: Det indeholder regeringens coronavinterpakke

Regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne er blevet enige om en særlig coronavinterpakke til de trængte sygehuse. Aftalen er en delaftale, som er blevet indgået under forhandlingerne om ... Read more »

Flertal vil afsætte én milliard til trængte sygehuse

Udskudte operationer, trætte sygeplejersker og mere end 400 coronapatienter har i de seneste uger lagt et tungt pres på landets sygehuse. Efter forhandlinger igennem weekenden er der dog hjælp på ... Read more »

Nul point adskiller Formel 1-kamphaner inden sidste grandprix

Det var dramatisk, da Mercedes’ Lewis Hamilton lukkede hullet til Max Verstappen i mesterskabsduellen i Formel 1. Briten tog sin tredje løbssejr i træk, da kørerne søndag aften konkurrerede på ... Read more »

Rangnick jubler over debut: Vi var bedre end forventet

© Phil Noble/Reuters Ralf Rangnick var imponeret af sit Manchester United-hold i opgøret mod Crystal Palace. Forvandlingen var tydelig. Manchester United gik pludselig aggressivt til værks i sit presspil, da ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic