Professor: Om få år kan tusinder stå i kø til tur i rummet

© Chandan Khanna/AFP Her ses raketten med fire rumturister, der natten til torsdag dansk tid blev sendt i kredsløb om Jorden.

Der blev skrevet historie, da de første rumturister natten til torsdag dansk tid blev sendt i kredsløb om Jorden. Teknologisk er der ikke tale om et nybrud. Men det er nyt, at det er ren turisme.

Det fortæller professor i rumfartsteknologi John Leif Jørgensen, Danmarks Tekniske Universitet. Han har blandt andet været med til at udvikle teknologi, der har været brugt på en mission på Mars.

– Det er teknisk ikke så meget anderledes end det, der er gjort før. Men den store ændring er, at det er ren turisme, og at det er folk, der ikke har et professionelt virke deroppe, siger han.

Prisen for turen, som fire rumturister er på, er ikke offentliggjort. Den menes dog at lyde på et tocifret millionbeløb i dollar. Prisen vil dog falde de kommende år, vurderer John Leif Jørgensen.

– Om fem-seks år er mit gæt, at mange tusinde mennesker vil stå i kø for at få sådan en tur, siger professoren.

Han vurderer, at prisen i bedste fald her vil komme ned på 10-15 millioner kroner for en tur, som den de fire turister er på.

– Det lyder som meget for dig og mig, men der er mange mennesker, for hvem det er et greb i lommen, siger han.

De fire turister har blot fået få måneders træning. Blandt dem er forretningsmanden Jared Isaacman, der har betalt for missionen. De tre øvrige turister er via en konkurrence kommet med på fartøjet, der er udviklet af SpaxeX, som Tesla-stifteren Elon Musk står bag.

Turisterne kan ifølge John Leif Jørgensen se frem til deres livs største oplevelse. Selve opsendelsen er en vild rutsjetur.

– Du trykkes tilbage i sædet. Og det er ikke ligesom i en bil, hvor det holder op efter få sekunder. Her bliver det ved i de otte minutter, som det tager at komme ud i rummet, siger han.

Senere bliver alt fuldstændig stille, og man oplever at blive vægtløs:

– Det er den vilde del. Derefter svæver du rundt om Jorden, siger professoren.

Blandt andet kan der ses nordlys flere gange om dagen og lysende byer om natten.

Tidligere har ture med rumturister kun varet minutter og ikke inkluderet kredsløb om planeten.

Tidligere i år stod de to rigmænd Richard Branson og Jeff Bezos bag hver sin rumtur.

Branson nåede rummets atmosfære den 11. juli, og Amazon-stifteren Bezos gjorde det samme ni dage senere.

/ritzau/

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Coronarelaterede dødsfald stiger stadig i Rusland

© Claudia Thaler/Scanpix En hjemløs kvinde får mad fra en privat hjælpeorganisation. Mange hjemløse i landet kæmper dagligt for deres overlevelse, og coronakrisen har forværret deres situation. Kun 31 procent ... Read more »

Højesteret rokker ved fængslers brug af straf til indsatte

© Philip Davali/Scanpix Højesteret har fredag afgjort, at Kriminalforsorgen skulle have rettet ind efter politiets vurdering. Det mente ikke, at der var nok til at føre en straffesag mod en ... Read more »

DR-vært mor igen: Fødte på badeværelset

© Martin Sylvest/Scanpix Sofie Østergaard gemte på en sød hemmelighed, da hun troppede op på den røde løber ved Zulu Awards i foråret 2021 med sin kæreste, journalist og tidligere ... Read more »

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

© Frank Cilius/Scanpix – Når Kristendemokraterne skal pege på en statsministerkandidat efter næste valg, så vil det altid være den, hvor vi får mest kristedendemokratisk politik igennem. Lige nu peger ... Read more »

Fodboldklub flyver i ti minutter for at nå frem til kamp

© Phil Noble/Reuters Cristiano Ronaldo og holdkammeraterne møder lørdag Kasper Schmeichel og Leicester på udebane i Premier League. (Arkivfoto). Fodboldstjernerne fra Manchester United var fredag ude på en særdeles kort ... Read more »

Norsk psykiatri kritiseres efter angreb for at svigte psykisk syge

© Terje Bendiksby/AFP Den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, besøgte fredag byen Kongsberg, hvor fem personer blev dræbt onsdag. Efterforskningen har indtil videre styrket mistanken om, at det var psykiatriske ... Read more »

Macron optrapper politisk strid om Frankrigs kolonitid

© Stephane Mahe/Scanpix Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, der her inspicerer franske fremmedlegionærer, optrapper politisk strid om Frankrigs kolonitid ved at deltage i en mindehøjtidelighed for ofrene for politifolks massakre på ... Read more »

Regeringen sender kritik af udbryderliga til EU-domstol

© Matthew Childs/Reuters Det skabte kritik fra fans, da 12 storklubber i maj annoncerede, at de stiftede European Super League. Få dage senere havde ni af klubberne trukket sig fra ... Read more »

Person mister livet i villabrand på Stevns

En brand har lørdag morgen kostet en person livet i Rødvig på Stevns. Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi på Twitter. Brandvæsen og politi blev tidligt lørdag morgen alarmeret om, ... Read more »

FAKTA: Næsten 125.000 personer er hjerteløber i Danmark

Ny undersøgelse viser, at der ikke er nævneværdig forskel på chancen for at overlevet et hjertestop, hvis man folder om i et tyndtbefolket område eller i en tætbefolket by. Det ... Read more »

Landstræner spår gode guldchancer til hold-vm i speedway

© Sportxpress/Scanpix De danske udsendinge går efter guldet, når de skal køre finale i par-vm lørdag og søndag. På billedet ses Leon Madsen (rød hjelm) og Mikkel Michelsen (blå hjelm) ... Read more »

Vejle-træner er overbevist om overlevelse i Superligaen

© Claus Fisker/Scanpix Vejle-træner Peter Sørensen sender søndag sit mandskab på banen mod Brøndby. (Arkivfoto). Troen på overlevelse i Superligaen er stor i Vejle trods en klar sidsteplads i landets ... Read more »

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

© Martin Sylvest/Scanpix – Jeg tror faktisk, at de har en pæn chance for at komme ind. Dels var de rasende tæt på ved sidste folketingsvalg, dels har de fået ... Read more »

Dansk træner står bag tysk fodbolds bedste defensiv

© Torsten Silz/Scanpix Mainz 05’s defensiv er gået fra at være en af de dårligste til at være den bedste i indeværende sæson efter Bo Svenssons ankomst. Med blot fem ... Read more »

Nu kommer elløbehjul tilbage til Københavns gader

© Søren Bidstrup/Scanpix Elløbehjul som det til højre i billedet vil snart kunne ses i Københavns gader igen. (Arkivfoto) Københavnerne kan fremover igen benytte sig af elløbehjul, når de skal ... Read more »

To IS-krigere sprængte sig i luften mellem bedende i moské

Islamisk Stat (IS) tager skylden for et dødeligt selvmordsangreb mod en shiamuslimsk moské i byen Kandahar i det sydlige Afghanistan fredag. Det oplyser den militante bevægelse i en erklæring via ... Read more »

Hospitaler presses af flere akut syge borgere

De danske hospitaler har haft en mere travl august og september end normalt med usædvanligt mange akut syge borgere. Det viser nye tal fra Danske Regioner, skriver Politiken. Eksempelvis har ... Read more »

Halshugget fransk skolelærer får sin egen plads i Paris

© Philippe Desmazes/AFP Fredag mindedes skoleelever og lærere på tværs af Frankrig den dræbte lærer Samuel Paty. Også lørdag – på årsdagen for sin død – hyldes han. Lørdag er ... Read more »

USA tilbyder erstatning for dræbte civile i angreb i Kabul

USA’s forsvarsministerium, Pentagon, har tilbudt “kondolencebetalinger” til familien til ti civile afghanere, der ved en fejl blev dræbt i et amerikansk droneangreb i Kabul i august. Samtidig vil forsvarsministeriet yde ... Read more »

Jordskælv og kraftig strøm koster 14 livet i Indonesien

© Handout/AFP Tre personer har lørdag mistet livet i et jordskælv på den indonesiske ø Bali. Rystelserne fik flere bygninger til at styrte sammen. Mindst 14 mennesker er det seneste ... Read more »

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kryptovalutaen bitcoin er for første gang siden april steget til over 60.000 dollar. Det sker på forventning om, at USA’s børstilsyn snart vil give grønt lys for børsnoterede investeringsfonde baseret ... Read more »

Verdens nummer tre og fire taber overraskende i Indian Wells

© Mark J. Terrill/Scanpix Stefanos Tsitsipas er overraskende ude af Indian Wells efter nederlag til Nikoloz Basilashvili. Den georgiske tennisspiller Nikoloz Basilashvili er højst overraskende klar til semifinalen i Indian ... Read more »

Urinvejsinfektion sendte ekspræsident Clinton på hospitalet

© Damian Dovarganes/Scanpix Tidligere førstedame og udenrigsminister i USA Hillary Clinton forlader her hospitalet efter at have besøgt sin mand, den tidligere præsident Bill Clinton, der er indlagt. Det var ... Read more »

Kent Nielsen: Jeg har aldrig set to så gode oprykkere

© Henning Bagger/Scanpix Viborg og Silkeborg har begge klaret springet til Superligaen godt. Fredag spillede de 1-1 i Viborg. Fredag spillede Viborg og Silkeborg oprykkerduel i Superligaens 12. runde, hvor ... Read more »

Verdens nummer tre taber overraskende i Indian Wells

© Mark J. Terrill/Scanpix Stefanos Tsitsipas er overraskende ude af Indian Wells efter nederlag til Nikoloz Basilashvili. Den georgiske tennisspiller Nikoloz Basilashvili er meget overraskende klar til semifinalen i Indian ... Read more »

Lokalopgør mellem oprykkere ender i pointdeling

Fredag spillede Viborg 1-1 for fjerde kamp i streg, da holdet kæmpede om håneretten i det midtjyske mod Silkeborg i Superligaens 12. runde på Energi Viborg Arena. Begge kampens mål ... Read more »

Herning vinder topopgør efter straffeslag

© Frank Cilius/Scanpix Herning Blue Fox – her mod Sønderjyske – slog Frederikshavn White Hawks i fredagens topkamp i Metal Ligaen. (Arkivfoto) Herning Blue Fox vandt fredagens topopgør i Metal ... Read more »

Fredericia bryder dårlig stime med sejr i undertal

FC Fredericia havde inden fredag tabt tre kampe på stribe i 1. division, men fredag blev den dårlige stime brudt. Det skete med en udesejr på 1-0 over Fremad Amager ... Read more »

Viborg HK slår Randers klart og blander sig helt fremme

© Bo Amstrup/Scanpix Viborg-bænken jubler over endnu en scoring i fredagens kamp mod Randers. Viborg HK er tilbage på vindersporet efter det seneste nederlag i Herning-Ikast i Bambusa Kvindeligaen. Fredag ... Read more »

Skatten stiger næste år i ti kommuner

Ti kommuner sætter skatten op i 2022, mens seks kommuner sætter skatten ned. I alt viser foreløbige tal en kommunal skattestigning på 122 millioner kroner næste år. Men regeringen ønsker ... Read more »

Coronapandemi holder også Kina ude af Formel 1 i 2022

© Aly Song/Reuters Det kinesiske grandprix blev senest afviklet i 2019. (Arkivfoto) Heller ikke i 2022 kommer Kina til at afvikle et grandprix i VM-serien i Formel 1. Det kinesiske ... Read more »

Sesam-nudler (Ma Jiang Mian)

© Leveret af Mandekogebogen Ligesom italienerne har deres ikoniske, minimalistiske pastaretter, hvor man får stor velsmag ud af få ingredienser – lige så vel har man i det asiatiske køkken ... Read more »

Uefa renser Sparta Prag for racismeanklager

© Michal Cizek/AFP Glen Kamara følte sig udsat for racisme, da Rangers mødte Sparta Prag i Europa League. Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) rensede fredag den tjekkiske klub Sparta Prag for ... Read more »

Efterretningstjeneste så i 2018 risiko for angreb fra drabssigtet

Det norske politis efterretningstjeneste (PST) blev første gang varslet om den drabssigtede Esben Andersen Bråthen i 2015. Det skriver det norske medie NRK. – Vi blev bekendt med ham i ... Read more »

Minkaflivning skabte også overraskelse i Heunickes ministerium

Det var en overraskelse flere steder i embedsværket, da regeringen om aftenen 3. november besluttede at aflive alle mink i Danmark. Det til trods for, at det tilsyneladende tog regeringen ... Read more »

USA åbner dørene for færdigvaccinerede turister 8. november

© Getty USA vil tillade færdigvaccinerede personer at rejse ind i landet både med fly og via landjorden fra den 8. november. Det oplyser Det Hvide Hus. Det bliver enden ... Read more »

Tiltalt i kæmpe narkosag: Længe leve retfærdigheden

En af mændene i en sag om smugleri og handel med flere ton kokain holdt fredag en lidenskabelig tale i Københavns Byret. – Længe leve retfærdigheden, sluttede han sin appel ... Read more »

Mette F. i tale: Socialdemokratiet er eneste brede folkeparti

© Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Socialdemokratiet fejrer fredag 150-året for partiets stiftelse. Det sker blandt andet ved et arrangement på Arbejdermuseet i København, hvor partiets formand, statsminister Mette Frederiksen, er blandt ... Read more »

50-årig kvinde mister livet i trafikulykke i Agerbæk

To biler kørte tidligt fredag eftermiddag frontalt sammen på Debelvej i Agerbæk. Ulykken har kostet en 50-årig kvinde livet. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter. Kvinden var alene ... Read more »

Danmark kåret til verdens bedste retsstat for syvende år i træk

© Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix Danmark er verdens bedste retsstat, vurderer organisationen World Justice Project i sin årlige rapport. (Arkivfoto) Danmark har verdens bedste retsstat. Det mener den uafhængige organisation World ... Read more »