Prisvinnende advokatfullmektig utsatt for hets og trusler på sosiale medier – frykter for egen sikkerhet

Asia's Tech News Daily

Prisvinnende advokatfullmektig utsatt for hets og trusler på sosiale medier – frykter for egen sikkerhet
© Murat Cetinmuhurdar/PPO/REUTERS STØTTESPILLERE: Tyrkias president,Recep Tayyip Erdogan, snakker til parlamentet i Ankara 1. desember 2021. Han har støttespillere i hele Europa, også i Norge, forteller Stêrk. Prisvinnende advokatfullmektig utsatt for hets og trusler på sosiale medier – frykter for egen sikkerhet

Tirsdag 16. november arrangerte Advokatforeningens Menneskerettighetsutvalg en markering utenfor Tyrkias ambassade i Oslo, for å vise støtte til sine straffeforfulgte advokatkollegaer i Tyrkia.

Etter kuppforsøket mot president Erdogan i 2016 har mer enn 1600 advokater blitt arrestert, og 450 advokater er dømt til totalt 2786 år i fengsel, ifølge The Arrested Lawyers Initiative.

Til stede på markeringen i Oslo var representanter fra Dommerforeningen, Helsingforskomiteen, Juristforbundet, den Internasjonale juristkommisjonen (ICJ), Amnesty, PEN Norge og Politijuristene, skrev Advokatbladet, som fulgte aksjonen den gang.

Prisvinnende advokatfullmektig utsatt for hets og trusler på sosiale medier – frykter for egen sikkerhet
© Leveres av Nettavisen Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg demonstrerer utenfor den tyrkiske ambassaden tirsdag for å støtte straffeforfulgte kollegaer i Tyrkia. Rettssaken mot to tyrkiske advokatene Barkin Timtik og Selcuk Kozagacli starter i Istanbul 17. november. Stêrk er veldig takknemlig for støtten han har fått fra Advokatforeningen i Norge, og er glad for at han ikke står alene. Foto: Ole Berg-Rusten (NTB)

I enkelte miljøer har aksjonen i ettertid satt spor og skapt kraftige reaksjoner.

– Jeg deltok, og har i ettertid blitt utpekt som terrorist og landsforræder av Erdogan (Tyrkias president, red.anm.) sine støttespillere i Norge.

Det sier advokatfullmektig Servet Yildiz Stêrk fra Advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell til Nettavisen.

Han er ikke spesielt overrasket over å ha blitt hengt ut etter å ha tatt til orde mot arrestasjonene fra det tyrkiske regimet.

– Dette er noe Erdogan sine meningsmotstandere ofte blir, men å bli anklaget for både å være Gülenist og PKK-sympatisør samtidig er å ta det absurde til et nytt nivå. Kanskje blir jeg snart anklaget for å være Mossad-agent også, sier han.

Stêrk har fått oppleve drapstrusler og lynsjekulturen på kroppen. Mer om dette lengre ned i saken.

Les også: Dette er Gülen-bevegelsen og PKK

– Absolutt ikke trygg

Nettavisen møter Stêrk på en café i Universitetsgata i Oslo, et lite steinkast unna Oslo tinghus, der han ofte jobber.

Stêrk har på kort tid blitt en kjendisadvokat med en Instagram-konto med over 4.000 følgere.

Når Nettavisen tar en prat med ham er det under en uke siden han ble hyllet av sine kolleger, etter å ha vunnet Advokatforeningens talentpris 2021.

– Før markeringen forstod jeg at jeg ville kunne skille meg ut ved tynt oppmøte og dermed få en oppmerksomhet som jeg absolutt ikke ønsket. Som jurist i et land der rettsikkerhet står sterk følte jeg meg forpliktet til å stå i solidaritet med våre kollegaer – koste hva det vil, sier Stêrk.

– Det er ikke ukjent at Erdogan sine støttespillere samler inn informasjon og kartlegger meningsmotstandere i Norge. For ikke altfor lenge siden ble 120 nordmenn, inkludert stortingspolitikere og tyrkiske flyktninger bosatt i Norge, hengt ut som terrorist-venner i en offisiell rapport fra det Erdogan-tilknyttede instituttet SETA, sier Stêrk.

– Det å få slike anklager setter sikkerheten min i fare. Foruten frykten for straffeforfølgelse i Tyrkia, frykter jeg den lynsjekulturen som råder blant Erdogan sine støttespillere – også her i Norge. Etter denne uthengingen har jeg blitt et mål og føler meg absolutt ikke trygg.

– Men nå snakker du med Nettavisen om dette. Er du bekymret for at det kan gjøre ting verre?

– Ja, det er jeg, svarer Stêrk.

– Men hvorfor gjør du det da?

– De trusler jeg, og veldig mange andre norske borgere utsettes for, undertrykker ytringsfriheten vår. Det medfører en sosial kontroll der det selvsensureres i frykt for å bli utpekt av Erdogan sine støttespillere i Norge – og følgelig lynsjet, eller straffeforfulgt i Tyrkia. Det er derfor på tide at vi tar et oppgjør med dette som er en trussel mot våre demokratiske verdier.

Prisvinnende advokatfullmektig utsatt for hets og trusler på sosiale medier – frykter for egen sikkerhet
© Leveres av Nettavisen MARKERING: – Det er sjelden og uortodoks for norske advokater å markere i kapper, men vi gjør et unntak for en viktig sak: Vi kan ikke akseptere at tyrkiske advokater fengsles både for sitt yrke og for sine ytringer, sa McClimans i sin appell foran ambassaden, skriver Advokatbladet. MARKERING: – Det er sjelden og uortodoks for norske advokater å markere i kapper, men vi gjør et unntak for en viktig sak: Vi kan ikke akseptere at tyrkiske advokater fengsles både for sitt yrke og for sine ytringer, sa McClimans i sin appell foran ambassaden, skriver Advokatbladet. Foto: Maria Hessen Jacobsen

Stêrk har kurdisk bakgrunn, og kom til Norge fra Tyrkia sammen med familien som liten gutt.

– Min familie har måttet flykte til Norge som følge av undertrykkelse og politisk forfølgelse. De har ofret mye for å kunne skjerme oss fra det de selv har opplevd. Vi kom til Norge for å leve i et samfunn som deler våre demokratiske verdier, men ser nå at det vi har flyktet fra også truer oss i vårt nye hjemland.

Historisk markering

De fleste advokatene som har blitt pågrepet i Tyrkia har dokumentert tortur, skrev The Arrested Lawyers Initiative i forbindelse med en massepågripelse i mars 2020.

Les også: Omikron-tall viser et nytt bekymringsfullt mønster: – All grunn til å følge nøye med på dette

Maria Hessen Jacobsen er advokat og partner ved Advokatfirmaet Elden og medlem i Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg. I utvalget har hun ansvar for Tyrkia-arbeidet, og i september var hun på besøk i Istanbul for å oppleve rettssystemet på nært hold. Også hun stilte kappekledd utenfor ambassaden i november.

Prisvinnende advokatfullmektig utsatt for hets og trusler på sosiale medier – frykter for egen sikkerhet
© Leveres av Nettavisen Kappekledd markering utenfor den tyrkiske ambassaden i Oslo Oslo 20211116. Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg demonstrerer utenfor den tyrkiske ambassaden tirsdag for å støtte straffeforfulgte kollegaer i Tyrkia. Advokatene Maria Hessen Jacobsen og Else Leona McClimans ikledd advokatkappe. Rettssaken mot to tyrkiske advokatene Barkin Timtik og Selcuk Kozagacli starter i Istanbul 17. november. Advokatene Maria Hessen Jacobsen og Else Leona McClimans ikledd advokatkappe. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– De er så rettsløse. Det er alvorlig, sier Hessen Jacobsen til Nettavisen.

– Den tyrkiske staten straffeforfølger dissidenter på syltynt eller ikke-eksisterende grunnlag, og legitimerer på denne måten en heksejakt på meningsmotstandere, sier hun.

Aksjonen foregikk i en rekke europeiske land, og ble besluttet arrangert etter at 30 advokater, blant dem Hessen Jacobsen, fra 8 europeiske land, hadde besøkt advokatkolleger i Istanbul.

Der besøkte de blant annet representanter fra et advokatfirma der 16 av 18 advokater har blitt dømt i tyrkisk domstol. Rettssaken for de to siste startet i november.

The World Justice Project rangerte i 2020 Tyrkia som nummer 123 ut av 128 land når det gjaldt grunnleggende menneskerettigheter.

– Så våre kollegaer trenger vår støtte, mer enn noen gang. De stiller i hverandres rettssaker og argumenterer samme saker på nytt og på nytt i et system de vet er rigget. At vi har stått i solidaritet med dem håper vi jeg har signalisert et håp om at de rettsstatlige idealene vil kunne overleve krisen Tyrkia befinner seg i nå, sier Stêrk.

Les også: Norge har ikke hørt fra Erdogan etter sjokkbeskjeden

Markeringen var Norgeshistoriens aller første der advokater stilte med kapper utenfor rettslokalene.

Prisvinnende advokatfullmektig utsatt for hets og trusler på sosiale medier – frykter for egen sikkerhet
© Leveres av Nettavisen MARKERING: Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg demonstrerte utenfor den tyrkiske ambassaden tirsdag for å støtte straffeforfulgte kollegaer i Tyrkia. Fra venstre: Servet Yildiz Stêrk, Maria Hessen Jacobsen og Else Leona McClimans. MARKERING: Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg demonstrerte utenfor den tyrkiske ambassaden tirsdag for å støtte straffeforfulgte kollegaer i Tyrkia. Fra venstre: Servet Yildiz Stêrk, Maria Hessen Jacobsen og Else Leona McClimans. Foto: Ole Berg-Rusten (NTB)

Det var etter aksjonen foran den tyrkiske ambassaden at Stêrk ble stemplet som en landsforræder og terrorist. Erdogan-tilhengere har i en lukket Facebook-gruppe, som heter «Venner av Tyrkia», konspirert om at Stêrk har lurt norske toppadvokater til å stille i aksjonen utenfor ambassaden.

– Fordi ifølge Erdogan sine støttespillere er det jo ikke noe problemer i Tyrkia. Ifølge dem er Tyrkia en rettsstat uten noen som helst utfordringer annet enn terrorister og landsforrædere.

Prisvinnende advokatfullmektig utsatt for hets og trusler på sosiale medier – frykter for egen sikkerhet
© Leveres av Nettavisen STØTTESPILLERE: Tyrkias president,Recep Tayyip Erdogan, snakker til parlamentet i Ankara 1. desember 2021. Han har støttespillere i hele Europa, også i Norge, forteller Stêrk. STØTTESPILLERE: Tyrkias president,Recep Tayyip Erdogan, snakker til parlamentet i Ankara 1. desember 2021. Han har støttespillere i hele Europa, også i Norge, forteller Stêrk. Foto: Murat Cetinmuhurdar/PPO/REUTERS

Hessen Jacobsen fnyser av norske-advokater-har-blitt-lurt-påstandene, når Nettavisen konfronterer henne med dem:

– Det er ikke korrekt. Servet tok kontakt om å delta etter vi hadde laget ferdig arrangementet og hadde sendt ut invitasjoner. Advokatforeningens menneskerettsutvalg har fulgt situasjonen i Tyrkia i en årrekke, og vært høylytt kritiske til forfølgelsen av advokater. Vi møtte Servet for første gang på denne aksjonen. Vi er takknemlig for hans interesse og solidaritet, og ønsker ham velkommen i vårt videre arbeid, sier hun til Nettavisen.

Hets og trusler

Etter aksjonen ble Stêrk tilsendt skjermbilder av sine egne følgere fra den lukkede Facebook-gruppen.

I gruppen har Stêrk fått hets og anklager etter seg, blant annet basert på skjermbilder fra foruminnlegg med sterk kritikk av Tyrkias forfølgelse av den kurdiske befolkningen. Innleggene er fra 2003, og ifølge Facebook-gruppens administrator skrevet av Stêrk.

Les også: Helt stille etter Erdogan-ordre: – Ikke mottatt noen informasjon

I 2003 var han 15 år gammel.

– Ved å navngi meg på denne måten, og dele skjermbilder fra disse foruminnleggene, forsøker administrator å tillegge meg en tilknytning til PKK – noe jeg tar sterk avstand fra.

– Å få slike anklager er veldig skummelt, for det er nettopp slike anklager Erdogans meningsmotstandere får før det fabrikkeres bevis og rigges i stand rettsaker, sier Stêrk.

Flere har i gruppen ytret at de ønsker Stêrk, og sånne som han, meldt til tyrkiske myndigheter, og noen har tatt oppfordringen:

«Jeg vil sende inn en anmeldelse til politiet i Antalya, Anti-Terror avdelingen.» er det noen som skriver i kommentarfeltet.

Advokatbladet omtalte som nevnt markeringen i seg selv. Saken ble delt i den lukkede Facebook-gruppen av en administrator, med teksten: «Alle viser sin farge», en kommentar tilsynelatende rettet mot at Stêrk deltok.

I forrige uke omtalte Advokatbladet hetsen Stêrk har mottatt etter markeringen. Også den saken ble delt i gruppen av administratoren. Vedkommende skrev da:

– Vi har ytringsfrihet, men det betyr ikke at vi kan stemple personer uten bevis. Så vær forsiktig med kommentarene deres, ellers får jeg hodebry.

I kommentarfeltet har noen andre reagert på at Stêrk deltok. At de norske advokatene arrangerte og forsvarte markeringen i Advokatbladet går ikke inn på dem:

– De norske (advokatene, red.anm.) bryr jeg meg ikke noe om, men hunder som Servet Yildiz må børstes/temmes nå!!! Som bror NN sa, enheter som MIT (etterretning, red.anm.) og Anti-terror-enhetene må rapporteres om det denne bikkja driver med… Nei, du kan ikke holde på som en drittsekk, og bedrive propaganda mot Tyrkia, også reise mer enn meg til hjemlandet for å feriere… Noen må stanse dette, hvis ikke blir ikke landet vårt kvitt vanærede forrædere.

Prisvinnende advokatfullmektig utsatt for hets og trusler på sosiale medier – frykter for egen sikkerhet
© Leveres av Nettavisen BIKKJE: – Du kan ikke holde på som en drittsekk, og bedrive propaganda mot Tyrkia, står det i denne kommentaren. Foto: Skjermdump

Minoritet

Stêrk kommer fra en kurdisk familie som tilhører den tyrkiske minoriteten Alevi. Denne gruppen har tradisjonelt vært kjent for å være sosialister eller politisk liberale, med en synlig plass i opposisjonen, forteller han.

– Med denne tilhørigheten skal det ikke mye til før disse anklagene som publiseres i «Venner av Tyrkia» blir hørt av myndighetene i Tyrkia, eller Erdogans støttespillere her i Norge, sier Stêrk.

Erik Stephansen: Frekkere enn flatlusa: Denne advarselen fra Tyrkia bør Norge ikke akseptere

Dette gjør at advokatfullmektigen kan få problemer ved innreise til sine foreldres hjemland. Han har engasjert en advokat i Tyrkia, for å følge med på om det igangsettes etterforskning fra påtalemyndighetene på ham i landet.

– Erdogan sine støttespillere nyter godt av våre demokratiske verdier – og det med all rett, men jeg tenker det er på tide å utfordre deres lojalitet til disse verdiene. For det å dele opplysninger om norske borgere til en fremmed stat er ikke bare illojalt etter mitt syn, men omfattes også av straffelovens bestemmelser om ulovlig etterretning. Her krysser de en farlig linje, sier Stêrk.

Slår ned på meningsmotstandere

Nerina Weiss er forsker og Tyrkia-ekspert ved Fafo. Hun har doktorgrad i sosialantropologi og har i en årrekke arbeidet med temaer knyttet opp mot migrasjon, vold og konflikt, med fokus på kurdisk aktivisme og konflikten i Tyrkia.

Hun sier at konflikter mellom de ulike tyrkiske grupperingene utenfor landets grenser er noe man ser i hele Europa.

– Konfliktlinjene har alltid blitt dratt inn i eksil.

– Man ser det i Østerrike og Tyskland, hvor det er mange flere med tyrkisk bakgrunn. Der er det mye vold mellom de ulike grupperingene. Tyrkere banker opp kurdere, og omvendt. Det har vi ikke sett her til lands, men det har alltid vært mye mistillit mellom gruppene.

Les også: Oslomann dømt for å ha svindlet Nav for ti millioner kroner i koronastøtte

Også hun nevner uoppfordret rapporten der 120 nordmenn ble hengt ut som terrorist-venner, og at tyrkere i utlandet bes om å angi motstandere av Erdogan.

– Terror-paragrafen er vid i Tyrkia. Det er enkelt å arrestere noen på bakgrunn av den, sier Weiss.

– Det har aldri vært lett å være politisk meningsmotstander i Tyrkia, men i det siste har flere og flere personer blitt klassifisert som fienden, sier Weiss til Nettavisen.

– Det skal sies: Da Erdogan kom til makten i 2005 var det faktisk en lang periode og åpning for å lufte andre tanker. Det har blitt skjerpet inn kraftig etter 2015, sier hun.

Prisvinnende advokatfullmektig utsatt for hets og trusler på sosiale medier – frykter for egen sikkerhet
© Leveres av Nettavisen IKKE LETT: Nerina Weiss ved Fafo sier til Nettavisen at flere og flere blir pekt ut av Erdgogan som fiender av Tyrkia. IKKE LETT: Nerina Weiss ved Fafo sier til Nettavisen at flere og flere blir pekt ut av Erdogan som fiender av Tyrkia. Foto: Fafo

I 2015 mistet Erdogans parti, AKP, det absolutte flertallet. Dette var året før kuppforsøket. Parallelt med dette skjedde det flere terrorangrep i Tyrkia, før Tyrkia gikk inn i Syria.

– Da snudde det i en veldig diktatorisk retning, sier Weiss.

– Det har alltid vært vanskelig å være jurist, politiker eller journalist, men den store forfølgelsen nå går utover både akademikere og lærere i tillegg. Det har man ikke sett siden 90-tallet, sier hun til Nettavisen.

Erdogan og AKP kvitter seg med meningsmotstandere i både rettsapparatet, media og hæren, sier hun.

Storm av hets

På Instagram har Stêrk mottatt følgende private melding:

«Er dere terrorister og støtter terror? Jeg kommer til å dele alt til alle tyrkere i Norge, og vi har ingen toleranse for terrorister. Alle kommer til å kjenne deg igjen. Du er advokat, men ikke et menneske».

Det har likevel ikke bare vært hets, forteller advokatfullmektigen:

– Samtidig som hetsen har pågått, har det haglet inn private meldinger der følgere har delt sin støtte. Det som overrasket meg, var det store flertallet som anbefalte meg å slette alt for å unngå konsekvenser. De var oppriktig bekymret for min sikkerhet, men likevel var det ingen som turte å ytre sin støtte offentlig.

Prisvinnende advokatfullmektig utsatt for hets og trusler på sosiale medier – frykter for egen sikkerhet
© Leveres av Nettavisen AKSJON: Ingen fra den tyrkiske ambassaden kom ut da Servet Yildiz Stêrk holdt markeringen utenfor. AKSJON: Ingen fra den tyrkiske ambassaden kom ut da Servet Yildiz Stêrk (nr. 3 fra v.) og Maria Hessen Jacobsen (nr. 4 fra v.) holdt markeringen utenfor. Foto: Privat

Hessen Jacobsen er rystet av stormen Stêrk har måttet stå i.

– Det er alvorlig, uverdig, men også symptomatisk. At det skjer milevis unna Tyrkia, i Norge, synes jeg er illustrerende. Det er fryktelig trist at dette skjer, sier hun, og sier at hun har sett mye av det samme i Tyrkia.

– Det er mye enklere for meg å dra ned til Tyrkia og være opprørt enn for ham, fordi jeg har et norsk pass i lommen og ingenting å frykte, sier hun til Nettavisen.

Les også: Vaksineskeptisk italiener ønsket gyldig koronapass – dukket opp med armprotese

– Jeg er usikker på om jeg hadde vært like modig som Servet og alle de tyrkiske advokatene jeg har møtt hvis jeg ikke hadde det norske passet mitt, men jeg håper det.

Stêrk er veldig takknemlig for støtten han har fått fra Advokatforeningen i Norge, og er glad for at han ikke står alene.

– Jeg skal stå opp for våre demokratiske verdier, og frykten for hets og trusler om straffeforfølgelse i et annet land skal ikke få noen av oss til å tie, sier Stêrk.

Stêrk er klar for å ta et oppgjør. Nå skal samtlige forhold anmeldes til politiet, samtidig som Advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell vurderer å ta privatrettslige skritt mot gruppen.

– Kjent det på kroppen

Den ferske hetsen vekker minner fra i sommer.

– Lynsjekulturen som råder blant Erdogan sine støttespillere er reell, og jeg har tidligere kjent det på kroppen, sier Stêrk.

De siste årene har det ikke vært noe utpreget ønske for advokatfullmektigen å besøke sine foreldres hjemland.

– Men min kone er i Norge som faglært spesialist, og har hele sin familie i Tyrkia. I sommer måtte vi reise for å besøke hennes døende bestemor.

Det endte i en ubehagelig opplevelse på flyplassen i Izmir på vei hjem. Stêrk sin gravide, og på det tidspunktet uvaksinerte kone, ba mennene bak i køen på vei inn i flyet holde avstand.

– Da klikket det for han ene. Han tok av munnbindet sitt og gikk mot oss. Jeg tok opp håndflaten og ba dem om å holde avstand, men plutselig var jeg skvist inn i et hjørne av tre menn, som holdt meg fast med knyttnevene opp mot ansiktet mitt. To av dem ropte ut at de skulle drepe meg.

Les også: Biontech-sjef: – Tror vi kommer til å trenge en ny vaksine mot omikron-varianten

Tyrkisk politi fikk brutt opp situasjonen, som advokatfullmektigen ikke kunne fatte hvorfor eskalerte som den gjorde.

– Angrepet syntes først å finne sted som en reaksjon på at min kone ba mennene bak oss i køen om å holde avstand. Reaksjonen ga oss aldri helt mening før et par søk på sosiale medier. Da forstod vi at det var andre forhold som trigget det hele. Nå ser vi at hovedmannen er i gruppen der Erdogan sine støttespillere hetser og truer meg, og vedkommende har blitt tagget i kommentarfeltet som en hyllest – hvilket for oss er bekreftende for at angrepet var politisk motivert. For på det tidspunktet hadde jeg allerede blitt kjent i de tyrkiske miljøene for å representere personer fra sårbare og marginaliserte grupper, og det har tydeligvis provosert noen.

– Når tror du at du kan reise tilbake til Tyrkia igjen og føle deg trygg?

– For at jeg skal føle meg trygg i Tyrkia må det et skifte til. Det må være et skifte som gjenoppretter maktfordelingsprinsippet, sikrer grunnleggende rettstatsidealer og stiller de som tror de er hevet over loven til ansvar. Det vil nok ikke skje med det første, men jeg håper å leve lenge nok til å se et slikt skifte – for min drøm er å se Tyrkia som et sterkt og uavhengig demokrati som vi med god samvittighet kan utvikle sterke, økonomiske og kulturelle forhold til, sier Stêrk.

Nettavisen har vært i kontakt med en av administratorene til den lukkede Facebook-gruppen. Vedkommende ønsker ikke å stå frem med navn, men skriver til Nettavisen at de ikke kjenner seg igjen i Stêrks beskrivelser.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Trump förberedde order: Beslagta rösträkningsmaskiner

© Tillhandahålls av Omni I en färdig men osignerad presidentorder som skrevs veckorna efter valförlusten beordrade den förre presidenten Donald Trump försvarsministern att beslagta rösträkningsmaskiner, rapporterar Politico. Presidentordern är ett ... Read more »

Kvinna hittad död i Ljungby – man anhållen

© Johan Nilsson/TT En man har anhållits efter att en kvinna hittats död i en bostad i Ljungby på fredagen. Arkivbild. En man har anhållits för mord alternativt dråp sedan ... Read more »

Mission: Impossible 7 og 8 forsinkes enda mer

© Gamereactor Mission: Impossible 7 og 8 forsinkes enda mer De aller fleste filmer har rukket å bli utsatt en rekke ganger som følge av pandemien, men det må være ... Read more »

USA varsler øvelse i Middelhavet

© Leveres av ABC Nyheter Et F/A-18 fly på vei inn for landing på dekket av hangarskipet Harry S. Truman. Skipet skal delta i en øvelse i Middelhavet. Pentagon-talsmann John ... Read more »

Hurula skjuter på turné

© TT Hurula skjuter upp sin tidigare aviserade turné på grund av pandemin. Arkivbild. Artisten Hurulas turné skulle ha inletts den 29 januari, men premiären i Skellfteå flyttas nu fram ... Read more »

Bianca Ingrosso bryter ihop efter kompositörens framträdande

Stefan Lindström berättar om hur musiken räddade hans liv. Detta var något som berörde både publiken och juryn. Han lämnade med en plats i finalen. Det här hände. Stefan Lindström, ... Read more »

Slått ut av «Mesternes mester» etter intens nattest: – Små marginer

Slått ut av «Mesternes mester» etter intens nattest: – Små marginer Etter nok en intens uke på «Mesternes mester», måtte nok en tidligere idrettshelt fredag takke for seg. Deltakerene har ... Read more »

Fortsatt mörker över Wall Street

© TT Börsmarknaden i New York avslutade en mörk handelsvecka negativt. Arkivbild. Ett av sänkena var Netflix som på torsdagen presenterade en delårsrapport som fick ett besviket sus att gå ... Read more »

Yellen: Inflationen bromsar in rejält nästa år

© Tillhandahålls av Omni Inflationen kommer att avta rejält och den amerikanska tillväxten att vara hög. Det sa finansminister Janet Yellen i ett videotal till Världsekonomiskt forum på fredagen. Visserligen ... Read more »

Vaccinpassprotest stoppar vaccineringar: ”Pinsamt”

© Tillhandahålls av Omni Flera vaccinationsmottagningar i Stockholm stänger redan klockan 13 på lördagen på grund av att en demonstration mot vaccinpass är planerad i huvudstaden, rapporterar Aftonbladet. Regionen har ... Read more »

Fortsatt mycket speltid i Beligen för forne Blåvitt-talangen

© Foton: Bildbyrån Antalet svenska spelare utomlands räknas i dag i hundratal. Men hur går det för alla där ute? Blir det någon speltid och några mål? I FotbollDirekts Proffskollen ... Read more »

”Fundamental rättighet att bestämma om sitt livsslut”

© Tillhandahålls av Omni Regeringen bör tillsätta en utredning om legaliserad dödshjälp. Det skriver flera personer på SvD Debatt, bland annat Magnus Lewin som var vän till ALS-sjuke Björn Natthiko ... Read more »

SV og regjeringspartiene enige om krisepakke for strøm og coronatiltak

© Leveres av ABC Nyheter SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski (i midten) og finanskomiteens leder Eigil Knutsen (t.h.) fra Ap og Sps finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik (t.v.) under forhandlingene.  ... Read more »

Eternals slår seerrekord på Disney+

© Gamereactor Eternals slår seerrekord på Disney+ Eternals fikk mildt sagt kald mottakelse fra både kritikere og publikum da den hadde premiere for noen måneder siden. Den ble så dårlig ... Read more »

Modo vann toppmötet mot HV71

© Mikael Fritzon/TT Tex Williamsson bidrog till Modos seger över tabellledaren HV71 med 33 räddningar. Arkivbild. Modo tog in på serieledaren HV71 genom seger i toppmötet med 3–1. Nu skiljer ... Read more »

Tantrafestival får Johnny Bode-priset

© TT Ängsbacka kursgård i Molkom i Värmland. “Ängsbacka och dess vd Ida Freychsuss har på ett storartat sätt levt upp till Johnny Bodes hedonistiska credo och får priset för ... Read more »

Martha Stewart avslører den bisarre årsaken til hvorfor hun slo opp med Anthony Hopkins

© Leveres av ABC Nyheter Martha Stewart (t.v) innrømmet denne uken at hun tidligere har datet skuespiller Anthony Hopkins (t.h), og sier hun måtte gjøre det slutt på grunn av ... Read more »

Miljonregn över Jarno Vanhatapio – grundade Na-kd

© Martina Holmberg/TT, Pressbild Na-kd och Alexandra Bengtsson/SvD/TT Entreprenören Jarno Vanhatapio är grundaren bakom e-handelsuccéerna tillika modebolagen Nelly.com och Na-kd.com. Att framgångarna avlöst varandra blir minst sagt tydligt vid en ... Read more »

Flera orsaker bakom äldres död i Överkalix

© TT Åtta personer avled i sviterna av covid-19 på ett äldreboende i Överkalix i september. Enligt kommunen fanns flera orsaker till dödsfallen. Arkivbild. En tidigare utredning av Region Norrbotten ... Read more »

Iran övar till havs med Ryssland och Kina

© TT De tre länderna har bland annat övat på räddningsoperationer till havs. Irans försvarsmakt har förmedlat bilden från övningen. Statlig iransk tv rapporterar att elva av landets fartyg fick ... Read more »

Risk för hög sjukfrånvaro trots karantänslättnader

© Tillhandahålls av Omni 17 procent av svenskarna mellan 18 och 59 år har tagit en tredje vaccindos mot covid-19, visar siffror från Folkhälsomyndigheten som TV4 tagit del av. Därmed ... Read more »

Høye dødstall etter IS-angrep i Irak og Syria

© Leveres av ABC Nyheter Et foto gitt ut av kurdiskledede styrker i Syria viser IS-krigere som er tatt til fange etter et angrep på Ghwayran-fengselet nordøst i landet. Totalt ... Read more »

Minst 60 döda i IS största offensiv på flera år

© Tillhandahålls av Omni Det senaste dygnet har minst 60 personer dödats i norra Syrien i vad som beskrivs som terrorgruppen IS största offensiv på flera år, rapporterar TT. På ... Read more »

Så mycket pengar tjänar Postkodmiljonären-programledaren Rickard Sjöberg

Rickard Sjöberg, 52, är ett välkänt ansikte i tv-rutan. I många år har han lett det populära programmet Postkodmiljonären – något som minst sagt har gett utdelning på lönekontot. Programledaren och ... Read more »

Uppgifter: Sim-VM flyttas fram ett år

© Jonas Ekströmer/TT Det blir kanske inget VM för simstjärnan Sarah Sjöström i sommar. Arkivbild. Enligt simnyhetsorganisationen Swimswam flyttas sommarens VM i Fukuoka i Japan fram ett år, till juli ... Read more »

Ordningsvakten: Det här är det sämsta du kan göra i krogkön

Utanför krogar och nattklubbar ringlar sig köerna ofta långa och inte sällan blir personer nekade i dörren. För Nyheter24 berättar ordningsvakten John Carlsson om vad du absolut inte ska göra ... Read more »

Anser att MFF:s chanser är borta - därför spricker det

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Malmö FF är i dialog med PAOK för att få tillbaka Antonio Colak, 28, från PAOK. Men på grund av rådande situation i grekiska klubben så ... Read more »

Enighet om en avtale mellom TV 2 og Telenor

Etter en halvannen måned uten at partene kom til enighet, har nå TV 2 og Telenor blitt enige om en ny langsiktig samarbeidsavtale, melder nyhetskanalen fredag kveld.  Read more »

Biverkningar efter sticket – även utan vaccin

© Johan Nilsson/TT Biverkningar av sticket kan upplevas även bland dem som inte har fått vaccin, om de tror att de har fått det, enligt en studie i The Lancet. ... Read more »

Nye Ford Ranger med masse praktiske løsninger

Det amerikanske merket satser tungt på den europeiske pickup-favoritten, og har virkelig lyttet til brukerne når de har satt sammen en ny generasjon. La oss ta det aller viktigste først. ... Read more »

Joe Biden smalt til mot reporter: – For et dumt spørsmål

Etter at USAs president Joe Biden under en pressekonferanse onsdag antydet at Putin og Russland kanskje kunne unngå store sanksjoner hvis de gikk for et «lite streiftog» mot Ukraina, har ... Read more »

Nato nobbar krav på utträde ur Rumänien och Bulgarien

© Tillhandahålls av Omni Nato går inte med på det ryska kravet att dra ut sina trupper från Rumänien och Bulgarien, rapporterar AFP. – Vi kommer inte att frånsäga oss ... Read more »

Etiopisk superbanan kan bli mat åt 100 miljoner

© Tillhandahålls av Omni Den etiopiska växten enset, även känd som ”falsk banan”, kan bli en livräddare för miljontals människor under matkriser orsakade av global uppvärmning, rapporterar BBC. Växten äts ... Read more »

PCR-testning för 22 miljarder hittills

© Johan Nilsson/TT Lång kö för att hämta och lämna PCR-testkit vid teststationen för egenprovtagning på Svågertorp i Malmö i förra veckan. Arkivbild. Under pandemin har PCR-testerna kostat över 22 ... Read more »

Camilla Läckberg har sålt 30 miljoner böcker

© TT Camilla Läckberg släppte senast boken ‘Box’ med Henrik Fexeus. Arkivbild. Camilla Läckberg har sålt över 30 miljoner böcker. Hennes presstalesperson Lili Assefa säger till TT att den magiska ... Read more »

Nattsvart veckoavslutning på Stockholmsbörsen

© Erik Simander / TT Stockholmsbörsen hade en “black friday”. Arkivbild. Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan med ett ordentligt magplask. Det breda OMXS-indexet stängde ned 2 procent och nästan samtliga av de ... Read more »

Svårt att lita på kundomdömen på nätet

© TT Många nätshoppare går på tidigare kunders omdömen. Arkivbild. I en undersökning där Konsumentverket, tillsammans med andra konsumentmyndigheter inom EU, granskat 223 webbsajter och nätbutiker visade det sig att ... Read more »

Tre nya studier: Tredje dos effektiv mot omikron

© Tillhandahålls av Omni Tre amerikanska studier som publicerades på fredagen visar att en tredje dos av Pfizer-Biontechs eller Modernas vaccin ger ett starkare skydd mot omikronvarianten än två doser, ... Read more »

Kulturministeren inviterer til kulturen, idretten og frivilligheten til nytt møte

© (NTB scanpix) Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) inviterer til kulturen, idretten og frivilligheten til dialogmøte. I februar kommer en ny vurdering av tiltakene retter på kultur, idrett og ... Read more »

SOHR: Nær 40 IS-medlemmer drept i kamper i Syria

© Leveres av ABC Nyheter Et foto gitt ut av kurdiskledede styrker i Syria viser IS-krigere som er tatt til fange etter et angrep på Ghwayran-fengselet nordøst i landet. Totalt ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic