Premier Estland: Rutte zou alweer vierde NAVO-topman uit NL zijn

premier estland: rutte zou alweer vierde navo-topman uit nl zijn

Premier Estland: Rutte zou alweer vierde NAVO-topman uit NL zijn

TALLINN (ANP) – Premier Kaja Kallas van Estland heeft kanttekeningen geplaatst bij de kandidatuur van Mark Rutte om topman te worden voor de NAVO. Ze noemt het belangrijk dat de volgende secretaris-generaal uit een land komt dat voldoet aan de NAVO-norm om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan defensie.

De Nederlander Rutte wordt gezien als serieuze kanshebber om dit jaar de Noor Jens Stoltenberg op te volgen als NAVO-topman. Hij heeft de steun van grote NAVO-landen. Kallas benadrukt tegenover een podcast van nieuwssite Politico dat ze zelf officieel geen kandidaat is om het bondgenootschap te leiden. “Maar ik zou graag overwogen worden.”

Kallas merkt op dat Rutte alweer de vierde Nederlandse secretaris-generaal zou zijn, terwijl lidstaten uit haar regio nog geen enkele topman hebben geleverd. “Dat roept de vraag op of er eersterangs en tweederangs landen zijn in de NAVO. Zijn we gelijken of niet?”

Nederland haalt bovendien de NAVO-norm niet. “Die is tien jaar geleden vastgesteld, in 2014. En toch voldeden er vorig jaar maar elf landen aan”, zegt Kallas. Die noemt ook positieve eigenschappen van Rutte. “Hij is premier geweest van een coalitieregering. Dan moet je verschillende partijen samenbrengen en compromissen vinden. Dat is ook een belangrijke kwaliteit.”

News Related

OTHER NEWS

Driekwart volwassenen bezorgd over gevolgen klimaatverandering

Een vrouw is nog bezig met herstelwerkzaamheden na de overstromingen in Limburg in 2021. Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de ... Read more »

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »
Top List in the World