Poliittisen oikeiston suosio siivitti Stubbin presidentiksi, arvioi tutkija – kampanjakoneistokin vaikutti tiukassa vaalissa

poliittisen oikeiston suosio siivitti stubbin presidentiksi, arvioi tutkija – kampanjakoneistokin vaikutti tiukassa vaalissa

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma arvioi, että Suomen tämänhetkinen äänestysasetelma suosi Alexander Stubbin valintaa seuraavaksi presidentiksi. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Markku Uhari

Suomen tämänhetkinen äänestysasetelma suosi Alexander Stubbin valintaa seuraavaksi presidentiksi, arvioi politiikan tutkija Johanna Vuorelma.

Helsingin yliopiston yliopistotutkija Vuorelma kertoo STT:lle, että Suomessa on tällä hetkellä enemmän poliittisesti oikealle kuin vasemmalle kallellaan olevia äänestäjiä, mikä päätyi kokoomuksen ehdokkaan Stubbin eduksi sunnuntain vaaleissa.

– Meillä käytiin kamppailu keskustavasemmistolaisen ja keskustaoikeistolaisen ehdokkaan välillä. Se suosi Stubbia, hän sanoo.

Stubb valittiin presidentinvaalien toisella kierroksella presidentiksi, ja hän sai 51,6 prosenttia äänistä. Vastaehdokasta, vihreiden tukemaa valitsijayhdistyksen Pekka Haavistoa kannatti puolestaan 48,4 prosenttia. Marginaali ehdokkaiden välillä oli pienin, mitä Suomessa on suoran kansanvaalin aikana nähty.

Vuorelma arvioi, että äänestysasetelman vuoksi ero Haaviston ja Stubbin välillä olisi voinut olla paljon suurempikin kuin se lopulta oli.

Kampanjakoneistolla vaikutusta

Kapean voittomarginaalin vuoksi Vuorelma nostaa yhtenä tulokseen vaikuttavana tekijänä erot kampanjoiden resursseissa. Kampanjakassan ohella kokoomuksella oli Vuorelman mukaan taustallaan kokeneempi kampanjakoneisto kuin Haavistolla.

– Valitsijayhdistyksen ehdokkaana Haavistolla oli käytettävissä (vihreitä) laajempi kampanjakoneisto, mutta ei sitä kokoomuksen pitkää kokemusta ja osaamista vaalikampanjoinnista, hän sanoo.

Yhtenä ratkaisevana tekijänä Vuorelma nostaa esiin myös ensimmäiseltä kierrokselta laskeneen äänestysaktiivisuuden. Vuorelma arvioi, että korkeampi äänestysaktiivisuus olisi voinut hyödyttää Haavistoa.

– Mutta tähän liittyy sellainen yksityiskohta, että jos nouseva äänestysprosentti olisi tarkoittanut, että enemmän perussuomalaisia olisi lähtenyt äänestämään, niin se olisi sitten hyödyttänyt Stubbia, hän arvioi.

Äänestysaktiivisuus jäi alle 71 prosentin toisella kierroksella, kun vielä pari viikkoa sitten aktiivisuus oli 75 prosenttia.

“Tekee hänelle helpoksi ottaa etäisyyttä”

Stubbin on määrä aloittaa virassaan maaliskuun alussa, ja Vuorelma arvioi, että valitulla presidentillä on erittäin hyvät valmiudet selviytyä työstään. Yhtenä syynä on Vuorelman mukaan se, että suomalaiset arvostavat presidentti-instituutiota.

– Se myös nostaa presidentin päivänpoliittisen kamppailun ja kiistelyn yläpuolelle, mikä osittain johtuu myös siitä, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei ole sitä päivänpoliittisen kiistelyn tyypillistä sisältöä, sanoo Vuorelma.

Lisäksi Stubb on kertonut oman poliittisen intohimonsa olevan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, joten kiusausta sekaantua kotimaan päivänpolitiikkaan voi ilmetä vähemmän.

– Se tekee hänelle helpoksi ottaa etäisyyttä sisäpolitiikkaan, sanoo Vuorelma.

Stubbin laajasta kansainvälisestä verkostosta ja suomalaispoliitikolle poikkeuksellisen hyvästä kielitaidosta on myös Vuorelman mukaan apua ulkopolitiikassa. Lisäksi Vuorelma nostaa esiin Stubbin akateemisen oppineisuuden, mikä voi auttaa tiedon omaksumisessa ja analysoinnissa.

Työtä sen sijaan Stubbilla on Vuorelman mukaan siinä, miten hän viestii itsestään ulospäin. Hän nostaa esiin, että Stubbia pidetään kyselyiden mukaan ylimielisenä ja etäisenä. Tämä voi vaikuttaa siihen, miten samaistuttavana häntä pidetään.

– Hän on monella tavalla jotain muuta kuin keskivertosuomalainen, sanoo Vuorelma.

Samaistuttavuuden lisäksi Stubbin painolastina ovat Vuorelman mukaan hänen aiemmat ulostulonsa ja tekonsa, joita on pidetty harkitsemattomina. Vuorelma uskoo, että näiden vuoksi Stubb miettii tarkkaan sitä, mitä hän sanoo ja miten, jottei se heikentäisi hänen auktoriteettiaan.

Lisäksi Vuorelma arvioi Stubbin voivan joutua perustelemaan Nato-kantojaan tilanteissa, joissa hän on myönteisempi puolustusliiton suuntaan kuin suomalaiset keskimäärin.

– Monelle kansalaiselle on vähän vaikea vielä hahmottaa, mihin suuntaan ollaan menossa ja mihin suuntaan pitäisi olla menossa. Stubb joutuu nyt tasapainottelemaan.

News Related

OTHER NEWS

Tänään tv:ssä: Suomalainen tieteiselokuva yli 40 vuoden takaa – Hurja visio vuoden 1999 tulevaisuudesta

Tänään tv:ssä: Suomalainen tieteiselokuva yli 40 vuoden takaa – Hurja visio vuoden 1999 tulevaisuudesta IMDb-arvosana 4,9. Timo Linnasalon ohjaama tieteiselokuva Aurinkotuuli valmistui vuonna 1980. Elokuva perustuu Kullervo Kukkasjärven romaaniin. Painovoimatutkija Erik ... Read more »

Amerikan ykkösjuontaja kiidätettiin hätäleikkaukseen – The Late Show peruttu loppuviikolta

Amerikan ykkösjuontaja kiidätettiin hätäleikkaukseen – The Late Show peruttu loppuviikolta Stephen Colbertilta eivät vitsit loppuneet, vaikka tilanne oli vakava. The Late Show with Stephen Colbertin juontaja Stephen Colbert on kiidätetty ... Read more »

Juuse Saros loistaa NHL:ssä – suomalaismaalivahti valittiin viikon tähdistöön

Juuse Saros on ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on tällä kaudella valittu viikon tähdistökolmikkoon. LEHTIKUVA/AFP Nashville Predatorsin suomalaismaalivahti Juuse Saros valittiin viime viikon kolmostähdeksi jääkiekon NHL:ssä. Saros pelasi kolmessa ottelussa, joista jokainen ... Read more »

Olaf Scholzin hallituksen suunnitelmat menivät täysin uusiksi – 60 miljardin euron aukko

– Oikeuden päätöksellä syntynyt 60 miljardin euron budjettivaje aiheuttaa päänvaivaa Saksan hallitukselle. Se joutuu joko anomaan uutta poikkeuslupaa lisävelanotolle – tai säästämään rankalla kädellä tulevien vuosien lempiprojekteista. Jättääkö Saksa toistaiseksi ... Read more »

WhatsApp Web saa kuvien ja videoiden kertakatselutoiminnon

WhatsApp Web saa kuvien ja videoiden kertakatselutoiminnon (Kuva: Unsplash) WhatsApp Web, eli Metan suositun viestisovelluksen työpöytäversio, on päivitetty mahdollistamaan käyttäjille kuvien ja videoiden lähettämisen kertakatselutoiminnolla. Toiminto oli jo käytössä vuodesta ... Read more »

Ilveksen Jani Nyman, 19, loistaa maalipörssin kärjessä – murtautui legendojen listalle

Ilveksessä lainalla kiekkoileva Jani Nyman pelaa upeaa kautta Liigassa. Vasta 19-vuotias hyökkääjä on ollut syyskaudella hurjassa vedossa, kun 23:ssä ottelussa on syntynyt peräti 13 maalia, jolla irtoaa tällä hetkellä maalipörssin ... Read more »

Manchester United harkitsee yllätysnimeä hyökkäykseensä

Manchester United harkitsee yllätysnimeä hyökkäykseensä Manchester United on kiinnostunut hankkimaan RB Leipzigin hyökkääjän Timo Wernerin, kertoo Saksan Sky. Werner, 27, on Valioliigan seuraajille tuttu pelaaja Chelseasta, jota hän edusti vuosina ... Read more »
Top List in the World