Pentubuumi lisännyt tapaturmia – vältä yleiset koulutusvirheet: "Koirille syötetään nameja ihan väärässä kohtaa"

© Christine Bird

Koronapandemian aiheuttaman pentubuumin seuraukset näkyvät myös vakuutusyhtiön tapaturmakorvauksissa. Tapaturmien estämiseksi olisi tärkeää opettaa koiranpennulle, miten eri tilanteissa tulee käyttäytyä.

Moni suomalainen on koronapandemian myötä viettänyt yhä enemmän aikaa kotosalla, ja yhä useampaan perheeseen on korona-aikana otettu myös lemmikki.

Kennelliiton mukaan vuonna 2020 Suomessa rekisteröitiin koiria yli kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen kertoi aiemmin tänä vuonna MTV Uutisille, ettei ole koskaan aiemmin törmännyt vastaavaan kysyntään koiranpennuista kuin koronan aikana.

Lue myös: Harkitsetko koiran ottamista? Muista 10 000 tunnin sääntö: “Koira on aktiivinen harrastus”

Pentubuumi on näkynyt vakuutusyhtiössäkin. Eläinvakuutuksia on myyty enemmän, mutta koiravillitys näkyy myös tapaturmakorvauksissa. LähiTapiolan Korvauspalveluiden asiantuntija Sari Laakso kertoo tiedotteessa, että koiraa ulkoilutettaessa tai sen kanssa peuhatessa on sattunut aiempaa enemmän korvattavia tapaturmia.

– Usein tapaturma sattuu koiralenkillä, missä koiralle on enemmän ulkoisia ärsykkeitä ja nämä vaikuttavat sen käyttäytymiseen. Usein tapaturman aiheuttaneet tilanteet ovat olleet esimerkiksi sellaisia, kun koira juoksee päälle suoraan edestäpäin, koira nykäisee kuljetushihnaa, koira yhtäkkiä tempaisee juoksuun ja lenkkeilyttäjä kaatuu tai lenkkeilyttäjä menee erottamaan koiria tappelusta ja saa siinä pureman.

Laakson mukaan tällaisissa tilanteissa syntyneet vammat eivät kuitenkaan ole olleet kovinkaan vakavia. Tapahtuma on tyypillisesti aiheuttanut venähdys-, ruhje-, jänne- tai murtumavammoja tai haavoja.

– Tapaturmien vähentämiseksi olisi tärkeää, että koira saisi heti pennusta lähtien ohjattuja oppeja siihen, miten eri tilanteissa tulee käyttäytyä, mikä on sopivaa ja mikä ei, Laakso kuitenkin muistuttaa.

Lue myös: Piteletkö koiraasi hihnassa väärin? Kirurgit varoittavat vakavista vammoista

Kitke huono käytös pois

© Irene Castro Koiria ei ilmeisesti niin helposti vedetäkään höplästä.

Eläinlääkärien vastaanotolla koirien käytösongelmat eivät vielä näy. Eläinlääkäri Eva Kaistin mukaan katukuvassa ongelmakäyttäytymistä on kuitenkin jo nähtävissä. Kaistin mukaan remmikäyttäytymisessä ja pentujen sosiaalistamisessa on puutteita.

– Näen hyvin paljon arkoja koiria, jotka pelkäävät muita koiria ja joista myöhemmin voi hyvin helposti tulla pelkoaggressiivisia. Omistajat ovat selkeästi lukeneet koirakirjoja, joissa neuvotaan, ettei muita koiria saa moikata hihnassa. Mutta eivät he uskalla käydä koirapuistoissakaan tai osaa tai viitsi järjestää pennulle muitakaan koirakohtaamisia eli lajitoverien seuraa. Moni pennunomistaja ei myöskään päästä tervehtimään, kun pentua ei ole vielä rokotettu, Kaisti toteaa tiedotteessa.

Lue myös: Keltainen nauha remmissä kertoo tärkeän tiedon koirasta: “Älä pysähdy tuijottelemaan”

Eläinlääkärin mukaan omistajille on luotu ajatus siitä, että maailma on rokottamattomalle pennulle saastunut paikka ja vasta rokotettuna pentua voi alkaa sosiaalistamaan.

– Näen nämä asiat huonoina ja toivoisin, että koirat sosiaalistettaisiin aikaisemmin ja paljon paremmin.

Kennelliiton Tuula Laitinen kehotti aiemmin MTV Uutisten haastattelussa sosiaalistamaan koiraa ensin pienessä tutussa porukassa. Koirapuiston aika on siinä vaiheessa, kun omistaja on suhteellisen varma siitä, että oma lemmikki suhtautuu hyvin lajikumppaneihinsa.

Lue myös: Koirapuistoissa tikittää aikapommi – kahakat saivat helsinkiläisen Jennan suunniltaan: “Sanoin, että älä enää ikinä tuo koiraasi koirapuistoon”

Palkitsetko nameilla väärissä tilanteissa?

Moni koiranomistaja on oppinut, että koirankoulutuksen tulee tapahtua positiivisen kautta. Kaistin mukaan joillekin se tuntuu tarkoittavan sitä, ettei koiraa saisi millään tavoin kieltää tai komentaa. Ihan näin suoraviivainen asia ei kuitenkaan ole.

– Koiraa ei pidä rankaista, sillä sitä se ei yleensä ymmärrä. Rankaiseminen voi jopa pahentaa tilanteita. Mutta koiraa kohtaan voi toimia epäreilusti myös siten, ettei sille aseteta rajoja eikä siltä vaadita mitään, kuten rauhallista käytöstä, asioiden odottamista tai hoitotoimenpiteiden sietämistä.

Kaistin mukaan uskomus positiivisuudesta ja rakkaus eläimiin näkyy katukuvassa.

– Usein kuitenkin näkee, miten positiivisuutta ei osata toteuttaa käytännössä ja koirille syötetään nameja ihan väärässä kohtaa. Esimerkiksi kun pitäisi viedä koiran huomio pois alkavasta negatiivisesta käytöksestä, sitä palkitaan nameilla jo alkaneesta ongelmakäyttäytymisestä, Kaisti toteaa.

© Piyawat Nandeenopparit Ongelmakäyttäytymisestä ei tulisi palkita herkuilla. Kuvituskuva.

Koiran käytöksestä tulisi kitkeä uhkaava käytös, pureminen tai näykkiminen pois. Kaisti muistuttaa, että kuten lapsen kasvatuksessakin, rajat ovat rakkautta.

– Kyllä koiraa saa edelleen napata kuonosta tai vaikka tarpeen tullen niskasta, jos se näykkii tai puree eikä muilla keinoin ole pysäytettävissä. Väkivalta ei ole koskaan eikä missään tilanteessa hyväksyttävää, mutta positiivisuuskaan ei aina ole oikea tie. Tuntuu, että moni ei nykyään uskalla olla tiukka kasvattaja koiralle tai lapselle, mikä on tosi epäreilua. Rajat ovat rakkautta ja johdonmukaisuus ja asioiden vaatiminen ovat reiluutta.

Lue myös: Koira lenkille kahdesti päivässä ja yhteensä vähintään tunniksi – Saksassa valmistellaan uutta lakia

Eläinlääkärin viisi neuvoa koiran käytöksen koulimiseksi:

1. Aloita totuttaminen heti

Totuta pentu jo ensimmäisestä päivästä lähtien päivittäiseen käsittelyyn. Pennun tulisi antaa esimerkiksi tarkastaa varpaanvälit, taivutella varpaat ja raajat, leikata kynnet, puhdistaa ja tutkia silmät sekä kaivella ja puhdistaa korvat. Pennulta pitäisi pystyä tutkimaan myös sukuelimet ja suu, pesemään hampaat sekä hoitamaan ja nyppimään tai harjaamaan turkki, jos tarvetta on. Näitä asioita tulee harjoitella joka päivä päivittäin ainakin ensimmäiset puoli vuotta.

Lue myös: Koiranomistaja, huolehdithan tästä? Laiminlyönnin vaarana kivulias sairaus – “Koiran hengityksen ei kuulu haista pahalle”

2. Ota varhaisrokote

Varhaisrokotuksen voi ottaa heti kahdeksan viikon iässä. Näin koiraa voi alkaa sosiaalistamaan jo hieman 10 viikon iässä. Kaistin mukaan pennulla on näin ollen myös Suomen tason koirakontakteihin riittävä rokotussuoja 14 viikon iässä ja täysi suoja 16-viikkoisena.

Koiran sosiaalistamisen herkkyyskausi on parhaimmillaan 8–16 viikon iässä. Jos pentu siis rokotetaan vasta 12- ja 16-viikkoisena siihen luottaen, että rokotussuoja on parhaimmillaan viimeisimmästä rokotteesta 4 viikon kuluttua, on herkkyyskausi 20-viikkoisena jo ohi.

Lue myös: Oletko jo kuullut koirametsistä? Tällainen on Suomea valloittava lemmikki-ilmiö: “Koira saa olla kerrankin vapaana ilman mitään stressiä”

3. Aloita koirakoulu ajoissa

Pentu on hyvä viedä pentukouluun mahdollisimman pian eli varhaisrokotuksen saaneena, esimerkiksi jo 12-viikkoisena. Pentukouluissa koira tottuu näkemään muita pentuja. Lisäksi omistaja ja pentu pääsevät luomana yhteisen työskentelyn kautta toisiinsa suhdetta, joka perustuu luottamukseen ja toimintavarmuuteen myös häiriötilanteissa.

Lue myös: Kokenut eläintenkouluttaja antoi vinkkinsä koiranpennun kasvatukseen: Studiossa ohjeita kuunnelleen Hille-pennun yllätti jano – onneksi apu oli lähellä!

4. Anna koiran tutustua erilaisiin ja eri kokoisiin koiriin

Koiran kannattaa antaa tutustua muihin koiriin myös lenkillä tai sovituilla treffeillä. Erilaisissa someryhmissä voi kysellä pentutreffien tai kilttien aikuisten koirien perään, joihin pentu saa turvallisesti tutustua pienryhmässä. Toki treffikumppaneiden tulee olla terveitä ja mielellään rokotettuja.

Lue myös: Huskyn käytös oli liikaa hoitopaikalle – video kerännyt somessa miljoonia katselukertoja: “Se vain halusi halauksen”

5. Jos koiralla on ongelmakäyttäytymistä, ota yhteys koirakouluttajaan

© Alexandr Jitarev Jos koiralla on ongelmakäyttäytymistä, apuun kannattaa pyytää kokenut kouluttaja. Kuvituskuva.

Ongelmakoiralla voi olla todellisia koiralähtöisiä ongelmia, mutta yleensä ongelma on myös koirakon kommunikaatiossa – ja isossa osassa tapauksista pääosin ihmisessä.

Lue myös: Korotatko ääntä koirallesi? Tutkimuksen mukaan huutamisella on surullisia vaikutuksia

Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen totesi aiemmin MTV Uutisen haastattelussa, että koiran aggressiivisuuden taustalla on usein ihminen, joka ei ole osannut kouluttaa ja sosiaalistaa lemmikkiään. Hyvä kouluttaminen on tärkeää oli koira sitten rodultaan mikä tahansa.

– Aika usein vika on hihnan yläpäässä eikä alapäässä, Laitinen huomautti.

Koska ihminen ei aina näe omia virheitään, saati osaa korjaa niitä, ongelmien ilmetessä kannattaa ottaa välittömästi yhteys kokeneeseen kouluttajaan. Tämä takaa sen, että neutraali ulkopuolinen henkilö voi tulla hätiin ennen kuin ongelmat pahenevat.

Koiran aggressiivisuuden taustalla voi olla myös pelko. Lue, missä roduissa aggressiivisuutta esiintyy eniten!

Lue myös: Suuntana koirapuisto? Vältä rähinät tunnistamalla kaksi pelosta kertovaa merkkiä: “Silloin sitä ei saisi ainakaan enempää ahdistaa”

Lue myös: Kun omistaja palaa toimistolle etätöiden jälkeen, yksin jäävä koira voi ahdistua – “Koiran näkökulmasta muutos on merkittävä”

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Videolla asiaa koiran vastuullisesta omistamisesta ja kasvattamisesta.

Lähteet: LähiTapiola, Kennelliitto

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Real Madridin 30 miljoonan euron lainapelaaja jäänyt olemattomalle vastuulle Dortmundissa – isä pettyi: ”He eivät ole ymmärtäneet sitä”

© Tiedotekuva Reinierin tilanne kummastuttaa. Brasilialaisnuorukainen siirtyi Real Madridista lainalle Borussia Dortmundiin kesällä 2020. Lainasopimus on kaksivuotinen, eli se päättyy kuluvan kauden jälkeen. Siitä huolimatta Reinier on jäänyt Dortmundissa täysin olemattomalle ... Read more »

Pohjois-Amerikassa tapahtuu! Chicagon GM jättää tehtävänsä – NHL lätkäisi seuralle kahden miljoonan sakot

© NHL Images Chicago Blackhawksin GM:nä toiminut Stan Bowman on irtisanoutunut tehtävistään. Bowmanin eroilmoitus liittyy vuoden 2010 tapahtumiin, jolloin seuran entisen videovalmentaja Brad Aldrichin syytetään käyttäneen kahta joukkueen pelaajaa seksuaalisesti hyväksi. ... Read more »

Chicago Blackhawksissa kuohuu: Stan Bowman astuu sivuun GM:n tehtävistä

© Getty Images Chicago Blackhawksin GM vaihtuu heti alkukaudesta. NHL-seura on vahvistanut lehdistötilaisuudessa, että Stan Bowman on ”astunut sivuun” nykyisistä tehtävistään. Bowmanin paikan ottaa ainakin toistaiseksi Kyle Davidson. 48-vuotias Bowman nousi otsikoihin aiemmin ... Read more »

Oma koira puraisi Lukkoa – mestarihyökkääjä Heikki Liedes hurjassa maalitahdissa: "Tunteikas päivä"

© Tomi Natri / All Over Press Rauman Lukon viime kaudella SM-liigan mestariksi kipparoinut Heikki Liedes palasi tiistaina Äijänsuolle C-kirjain rinnassaan. Tällä kaudella ikitaistelija Liedes kantaa kuitenkin KooKoon pelipaitaa. KIERROSRAPORTTI: Jumbojoukkue ... Read more »

Kouvottaret nappasi selvän voiton

© Toimittanut Sport Content Naisten Korisliigassa pelattiin yksi ottelu. Siinä Kouvottaret voitti kotonaan Catzin 101-67. Avauspuolikkaalla kotijoukkue vei molemmat jaksot. Erityisesti avausjaksolla kouvolalaiset onnistuivat puolustuspelissä. Puoliajalle mentiin tilanteessa 53-33. Kolmannella ... Read more »

Nyt Elisa Viihde Viaplayssä: uunituoretta kauhua – Stephen King -sarjaa tähdittää Oscar-voittaja

© Episodi.fi Nyt Elisa Viihde Viaplayssä: uunituoretta kauhua – Stephen King -sarjaa tähdittää Oscar-voittaja Sarjan Rotten Tomatoes -prosentti on 60. Elisa Viihde Viaplayn valikoimaan on lisätty Chapelwaite-sarja (2021). Epix-kanavan tuottama ... Read more »

Haluatko nähdä Till Lindemannin keikalla? Siihen aukeaa näemmä tilaisuus alkuvuodesta

© Sami Lommi Haluatko nähdä Till Lindemannin keikalla? Siihen aukeaa näemmä tilaisuus alkuvuodesta Till Lindemann suunnittelee soolokiertuetta ennen ensi vuoden Rammstein-rundia. Saksan teollisuusmetallijätti aloittaa moneen otteeseen siirretyn Euroopan-kiertueensa toukokuun puolivälissä, ... Read more »

Emil Ruusuvuori joutui istumaan koulun penkille Pietarissa - karu tappio!

© Toimittanut Sport Content Suomen tennisässä Emi Ruusuvuori joutui kovaan kouluun tiistaina Pietarin ATP-turnauksessa ja lähti heti avauskierroksella laulukuoroon. Ruusuvuori pääsi kahden karsintavoiton myötä pääsarjaan mukaan, mutta tie katkesi heti ... Read more »

Totaalinen muodonmuutos – aituritähti Nooralotta Neziri loksauttaa leukoja: ”Uskomatonta”

© Tiedotekuva Pika-aituri Nooralotta Neziri on päässyt viime viikkoina jälleen harjoittelemaan täysillä. Itävaltalaisvalmentaja Philipp Unfriedin alaisuudessa nykyään juokseva suomalainen on päässyt esittelemään myös hieman erilaista puoltaan sosiaalisen median puolella. Hän ... Read more »

Haavisto tapasi taas Venäjän ulkoministeri Lavrovin – "Kolmas kerta tänä vuonna"

© AFP / Lehtikuva Ulkoministeri Sergei Lavrov Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksessa Tromssassa. LEHTIKUVA/AFP Sanna Nikula Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi kollegansa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksen yhteydessä ... Read more »

Presidentti Erdogan ei menettänyt kasvojaan – Turkin diplomaattinen välikohtaus Suomen ja yhdeksän muun maan kanssa sisälsi poikkeuksellisia piirteitä

© Lehtikuva Hannu Himasen mukaan erikoista oli, että karkottamisuhkauksen kohteeksi joutui myös Nato-liittolaisten diplomaatteja. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa Mia Peltola Pitkän diplomaattiuran tehnyt entinen suurlähettiläs pitää diplomaattista kiistaa Turkin sekä ... Read more »

Suomalaishyökkääjä joutui rumaan ryöpytyksen NHL:ssä – kotiyleisö tarjosi nyt aivan erilaisen viestin

© Jaylynn Nash/Icon Sportswire Carolina Hurricanesin NHL-hyökkääjä Jesperi Kotkaniemi sai karun vastaanoton viime viikolla, kun hän palasi entisen seuransa Montreal Canadiensin kotikaukaloon uuden joukkueensa riveissä. Maanantaina Kotkaniemi pelasi jälleen uuden ... Read more »

Olli Jokisen Jukurit yllätti sarjakärki Turun Palloseuran! Näin pelattiin SM-liigassa tiistaina

© Toimittanut Sport Content Jääkiekon SM-liigassa pelattiin tiistaina kaksi ottelua. Olli Jokisen valmentama Jukurit venyi jättiyllätykseen. Ennakkoon ajatelleen Jukurien haaste tiistai-iltana oli äärimmäisen kova, kun sarjakärki ja paras vierasjoukkue Turun ... Read more »

John Lydonin keikka peruttiin kiertuemanagerin edesottamusten takia – ”Tämänkaltaisen käytöksen päivät ovat mennyttä”

© Soundi.fi John Lydonin keikka peruttiin kiertuemanagerin edesottamusten takia – ”Tämänkaltaisen käytöksen päivät ovat mennyttä” Sex Pistolsin keulilta tutun John Lydonin oli määrä soittaa keikka eilen (25. lokakuuta) Glasgow’ssa osana ... Read more »

Jumbojoukkue yllätti sarjakärki TPS:n, KooKoo aiheutti lisää vaikeuksia Lukolle – näin SM-liigassa pelattiin tiistaina

© Tomi Natri / All Over Press Jääkiekon SM-liigassa tiistain kierroksella ohjelmassa oli kaksi ottelua. Illan koitokseen jumbojoukkueena lähtenyt Jukurit yllätti kotonaan kärkiryhmä TPS:n. Raumalla KooKoo jatkoi vahvaa syksyään, kun se ... Read more »

Onnekas katsoja sai sattumalta käsiinsä historiallisen pelivälineen, jonka kaikkien aikojen paras halusi ehdottomasti takaisin – osapuolet tekivät muhkeat vaihtokaupat, ja yksi toive on vielä vetämässä

© Chris Szagola/CSM/Shutterstock/All Over Press Tom Brady on 7-kertainen Super Bowl -voittaja ja 5-kertainen Super Bowlin arvokkain pelaaja. Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan kaikkien aikojen parhaana pelaajana pidetty pelinrakentajalegenda Tom Brady rikkoi sunnuntaina ... Read more »

SM-liigan sensaatio kuritti Suomen mestaria - Lukon ulkomaalaisvahvistus pihalle

© Toimittanut Sport Content Jääkiekon SM-liigassa pelattiin tiistaina kaksi ottelua. KooKoo kävi kaatamassa Rauman Lukon. KooKoo oli tiistaina varsin tyly vieras Raumalla, sillä se voitti ottelun tylysti 3-0. Ensi kertaa ... Read more »

SM-liigaillassa nyrkkitappelu – Jukureiden ja TPS:n ottelussa tunteet kuumina

© Elmeri Elo / All Over Press Jääkiekon SM-liigassa tiistain kierroksella nähtiin tunnekuohuntaa, kun Jukureiden ja TPS:n ottelussa heilutettiin nyrkkejä. Jukureiden Oliver Larsen ja TPS:nTopias Haapanen käynnistivät tappelun maalinedustakähinän yhteydessä. ... Read more »

The New Wave of Wedding Dressing

Photo credit: Xavier Scott Marshall “Hearst Magazines and Yahoo may earn commission or revenue on some items through the links below.” The pandemic put life as we know it on ... Read more »

Atlético saa ykköstopparinsa takaisin elintärkeisiin otteluihin – sai silti huonoja uutisia

© Tiedotekuva Atlético palaa tositoimiin torstaina kohtaamalla Levanten vieraskentällä. Levante on osoittautunut Atléticolle varsin vaaralliseksi vastustajaksi, sillä viime kaudella Levante nappasi viikon sisällä kahdesti pisteitä Atléticolta. Ciutat de Valèncialla päädyttiin ... Read more »

Ministeri Skinnari MTV:lle: Saimaan kanavan puukuljetuksista neuvotellaan yhä – aika käy vähiin

Suomi hakee edelleen ratkaisua siihen, etteivät puukuljetukset Saimaan kanavalla päättyisi ensi maanantaina. Venäjä on linjannut, että havuraakapuuta ja osin myös lehtipuuta saa marraskuun alusta lähtien tuoda Suomeen vain yhden rajanylityspaikan ... Read more »

Fable about sleeping or not? Bad sleep makes you fat

Does poor sleep make you gain weight? Photo: Pexels The internet is full of myths about sleep. In the section Fable about sleeping or not? we dive on top of ... Read more »

Emil Ruusuvuori joutui kovaan kouluun Venäjällä

© Tiedotekuva Emil Ruusuvuoren oli taipuminen Pietarin ATP-turnauksen avauskierroksella. Kahden karsintavoiton voimalla pääsarjaan edennyt Ruusuvuori (ATP-72) kohtasi yhdysvaltalaisen viidenneksi sijoitetun Taylor Fritzin (ATP-28). Kovalyöntisessä kohtaamisessa oli suomalaisen taipuminen erin 1-6, 4-6. Sen sijaan Otto ... Read more »

La Ligassa nähtiin maalirikkain kierros neljään vuoteen – ero kuukausi sitten pelattuun kierrokseen kuin yöllä ja päivällä

© Tiedotekuva La Ligassa pelattiin viime viikonloppuna sarjan kymmenes kierros. Kymmenessä ottelussa nähtiin yhteensä peräti 38 maalia, eli 3,8 täysosumaa ottelua kohden. Marcan mukaan kyseessä on maalirikkain yksittäinen ottelukierros yli neljään ... Read more »

Norwichin valmentaja: Viime viikonlopun painajainen on vaikea unohtaa – ”Ei ole helppoa ravistella tuollaista pois mielestä”

© Tiedotekuva Norwichin valmennusryhmällä on iso työ edessä viime viikonlopun jälkeen. Kanarialinnut koki lauantaina Valioliiga-kauden toistaiseksi suurimman tappion, kun se hävisi vieraskentällä Chelsealle peräti 0-7. Sarjanousija oli jo ennen lauantaita ... Read more »

Benedek Olah jäi niukasti ulos pääkaaviosta Tunisiassa

© Toimittanut Sport Content Suomalaisen pöytätenniksen ykkösnimi Benedek Oah karsiutui niukasti ulos 32 pelaajan pääkaaviosta Tunisian Radesissa järjestettävässä WTT:n Contender -kilpailussa. Tiistain ratkaisupelissä venäläinen Alexander Shibaev oli Olahia vahvempi lukemin ... Read more »

Lontoossa kolmen Liigacup-ottelun tiistai – kokoonpanot kertovat kierrätyksestä

© Tiedotekuva Englannin Liigacupissa pelataan tiistaina kolme ottelua, joista jokainen alkaa kello 21.45 Suomen aikaa. Joukkueitten kokoonpanot on julkistettu, ja ainakin valioliigaryhmien osalta kierrättämisen tarve näkyy pelaajavalinnoissa. Chelsea isännöi Southamptonia. ... Read more »

Nicola Alpe: Meghan Markle is right - all parents deserve childcare options

OPINION: I declared that I wasn’t going to write about Harry and Meghan anymore, although privately I have still read the odd article about them, and sometimes, even though it ... Read more »

Alkukausi sen kuin synkkenee: NHL:ssä konttaavalle Arizona Coyotesille lisää surkeita uutisia

© Tiedotekuva NHL-kauden jopa odotettua surkeammin aloittanut Arizona Coyotes on saanut lisää ikäviä uutisia. NHL-seuraa läheltä seuraava radiojuontaja John Gambadoro kertoo Twitterissä, että joukkueen toinen maalivahti Carter Hutton on alavartalovamman vuoksi sivussa noin 2-4 ... Read more »

Helmareille avaustappio MM-karsinnoissa – ikävä moka kostautui Irlantia vastaan

© Tiedotekuva Helmarit kärsi tiistaina 1-2-tappion Irlannille MM-karsintaottelussa Helsingin Olympiastadionilla. Irlanti otti alkuminuuttien jälkeen hallinnan itselleen ja siirtyi johtoon 10. minuutilla. Vierasjoukkue sai käsivirheen seurauksena vapaapotkun aivan rangaistusalueen tuntumasta ja ... Read more »

Helmarien MM-unelma otti kertaheitolla rajusti takapakkia

© Toimittanut Sport Content Helmarien eli Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen MM-haaveet kokivat tiistai-iltana Helsingissä karun kolauksen, kun Irlanti kävi hakemassa täydet pisteet 2-1-tuloksella. Suomi lähti otteluun karsintalohkon kakkosena, mutta tiistain ottelu ... Read more »

Helmareille katkera tappio MM-karsinnoissa

© MAURI RATILAINEN Helmarit koki 1-2-tappion Irlannille. Helmarit koki tiukan 1-2-tappion Irlannille tiistaisessa MM-karsintaottelussa. Olympiastadionille vieraaksi saapunut Irlanti avasi ottelun maalihanat hienolla tavalla, kun Megan Connolly upotti pallon vapaapotkusta verkkoon. ... Read more »

Queen cancels Cop26 attendance after hospital stay

The Queen will not travel to Glasgow to speak at Cop26, Buckingham Palace has confirmed. The Queen, who has been unwell and was hospitalised for tests, has “regretfully decided” not ... Read more »

SM-liigassa jysähtämässä jättimäinen yllätys!

© Toimittanut Sport Content Jääkiekon SM-liigassa pelataan tiistaina kaksi ottelua. Mikkelin Jukurit isännöi kärkijoukkue Turun Palloseuraa. Mikkelissä on viritteillä jättimäinen yllätys, sillä Jukurit johtaa ottelua kahden erän jälkeen jo 2-0. ... Read more »

Lähde: Nyt edetään ottelu kerrallaan – Sir Alex Ferguson tukee Solskjæria

© Tiedotekuva Fabrizio Romanon tieto Man United -leiristä kuvastaa sitä herkkää tilannetta, jossa seura manageritilanteensa suhteen etenee. Toimittajan mukaan nyt näyttää siltä, että Ole Gunnar Solskjær on valmennusvastuussa vielä viikonlopun ... Read more »

91-jarige Clint Eastwood schittert als broze dierenvriend

Het is een sleutelzin in Cry Macho, de nieuwste film van Clint Eastwood (1930): „This macho thing is overrated”. Het is zijn antwoord aan de Mexicaanse jongen Rafo, wiens haan ... Read more »

Pitkään käytettävä turvaistuin on aina kompromissi

© Kuva: Liikenneturva. Autoliiton turvaistuintesti osoitti, että on erittäin vaikea kehittää istuinta, joka olisi turvallinen hyvin eri kokoisille lapsille. Neljä vauvasta aina 12-vuotiaaseen saakka käytettävää istuinta jäi testissä välttävään arvosanaan. ... Read more »

Leijonafanit hereille! Jääkiekon MM-kotikisojen lunastamattomat liput vapautuvat myyntiin

© Leijonat.fi Leijonien ensi kevään MM-kotikisojen otteluihin on vielä mahdollista saada lippuja. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF tiedottaa verkkosivuillaan, että lippuarvonnan lunastamattomat liput vapautuvat myyntiin keskiviikkona 27. lokakuuta kello 09.00. Lippuja pystyy ... Read more »

NHL:n suomalaishyökkääjä joutui koronalistalle – myös supertähtikaksikolla sama kohtalo

© Bruce Bennett Henrik Borgström asetettiin Chicago Blackhawksin koronaprotokollalistalle. NHL-joukkue Chicago Blackhawksin suomalaishyökkääjä Henrik Borgström on asetettu seuran koronaprotokollalistalle. Chicagon koronatilanne näyttää tällä hetkellä hieman ikävältä, sillä Borgströmin lisäksi myös ... Read more »

Jukureiden tshekkitähdeltä upea alustus – Jarkko Immoselle, 39, jo kauden seitsemäs osuma

© Tomi Natri / All Over Press Jääkiekon SM-liigassa sarjajumbo Mikkelin Jukurit on pistänyt kärkijoukkue TPS:n ahtaalle tiistain kierroksella. Avauserässä Libor Zabransky sivalsi komean avausmaalin. Lisää tuli toisen erän alkuhetkillä. ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic