Particuliere beleggers in Nederland verloren dit jaar al bijna €10 miljard op de beurs

Nederlandse huishoudens hebben in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw flinke verliezen geleden op aandelenbeleggingen vanwege de gedaalde beurskoersen. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) ging daardoor 6,7 miljard euro aan belegd vermogen verloren. In het eerste kwartaal van dit jaar ging het om een verlies van 2,9 miljard euro, aldus DNB.

De centrale bank zegt dat de daling in het tweede kwartaal het op één na grootste verlies ooit gemeten is. Alleen in het eerste kwartaal van 2020, aan het begin van de coronapandemie, werd een groter kwartaalverlies geregistreerd. Toen ging het om 9 miljard euro.

particuliere beleggers in nederland verloren dit jaar al bijna €10 miljard op de beurs

Door de Russische invasie van Oekraïne en de zorgen bij beleggers over de hoge inflatie, stijgende rentes en een economische recessie is er veel onrust op de aandelenmarkten. De totale omvang van het aandelenbezit van Nederlandse huishoudens was aan het einde van het tweede kwartaal met 54,1 miljard euro terug rond het niveau van begin 2021, zegt DNB.

Lees ook: 6 grote beleggingsthema’s die bepalend zijn voor de komende 7 tot 10 jaar, volgens zakenbank UBS – zo kun je daar op inspelen

Grootste verliezen bij techaandelen

Volgens DNB waren met name in juni de verliezen op de beurs groot. Die maand daalde de Amsterdamse AEX-index met 6,9 procent en nam de waarde van beleggingen van huishoudens af met 4,5 miljard euro.

Wel hebben Nederlandse huishoudens in het tweede kwartaal per saldo voor 874 miljoen euro aan aandelen gekocht. In het eerste kwartaal werd nog voor een bedrag van 33 miljoen euro aan stukken verkocht.

DNB stelt dat de grootste verliezen werden geleden op techaandelen zoals de AEX-chipfondsen ASMI, ASML en Besi. De omvang van beleggingen in Shell, het bedrijf waarin het meest wordt belegd door huishoudens, nam met 4,7 procent af in waarde tot 5 miljard euro door nettoverkopen van 260 miljoen euro.

AEX-fondsen zijn goed voor ruim een derde van het belegd vermogen van huishoudens in Nederland. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben 1,9 miljoen huishoudens aandelenbeleggingen.

LEES OOK: 2 rode vlaggen bedreigen aandelenmarkt: neerwaarts momentum neemt toe

News Related

OTHER NEWS

Niet alleen het shirt was niet goed: Van Vleuten heeft ook nog boete gekregen voor te hoge sokken

Niet alleen het shirt was niet goed: Van Vleuten heeft ook nog boete gekregen voor te hoge sokken Het WK wielrennen van Annemiek van Vleuten is de boeken ingegaan als ... Read more »

LIVE WK wielrennen mannen 2022 | Volg hier de wedstrijd van het jaar bij de mannen!

LIVE WK wielrennen mannen 2022 | Volg hier de wedstrijd van het jaar bij de mannen! Welkom in de liveblog voor het WK wielrennen bij de mannen. Wie dit leest, ... Read more »

LIVE WK wielrennen vrouwen 2022 | Niewiadoma opent finale, Nederlandse dames moeten passen

LIVE WK wielrennen vrouwen 2022 | Niewiadoma opent finale, Nederlandse dames moeten passen Welkom in de liveblog voor het wereldkampioenschap van de elite (en beloften) vrouwen in Australië. Nederland staat ... Read more »

Luna 'helemaal hyper' door winst Junior Songfestival

Luna ‘helemaal hyper’ door winst Junior Songfestival De 12-jarige Luna is “helemaal hyper” door haar winst op het Junior Songfestival zaterdagavond. De zangeres vertegenwoordigt Nederland met haar liedje La Festa ... Read more »

Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raket af

Het leger van Zuid-Korea meldt dat de raket een afstand van 600 kilometer aflegde en een hoogte van 60 kilometer bereikte. Seoul spreekt van een “ernstige provocatie” door Noord-Korea en ... Read more »

Grote update voor 'The Witcher: Blood Origins' die nog dit jaar verschijnt

Grote update voor ‘The Witcher: Blood Origins’ die nog dit jaar verschijnt Netflix brengt in de zomer van 2023 het derde seizoen van The Witcher online, maar we krijgen meer ... Read more »

Van der Poel geeft na 30 kilometer op tijdens WK wielrennen: Nederlander nacht voor race gearresteerd

Van der Poel geeft na 30 kilometer op tijdens WK wielrennen: Nederlander nacht voor race gearresteerd Een bizar verhaal vanuit het Nederlandse kamp voorafgaand aan het WK wielrennen van zondag: ... Read more »

Marianne Vos geniet van Annemiek van Vleuten: “Ongelooflijk, maar ontzettend verdiend!”

Marianne Vos geniet van Annemiek van Vleuten: “Ongelooflijk, maar ontzettend verdiend!” Marianne Vos startte zaterdagnacht als kopvrouwe van de Nederlandse selectie. Ze kraakte op de laatste keer Mount Pleasant, maar ... Read more »

Annemiek van Vleuten na haar winst: "ik kan het nog steeds niet geloven"

Foto: Cor Vos Een blije Annemiek van Vleuten nam plaats voor de microfoon na haar WK winst. Het geloven, dat ze écht gewonnen had, deed ze nog niet. Het was ... Read more »

Mathieu van der Poel korte tijd gearresteerd door Australische politie

Mathieu van der Poel korte tijd gearresteerd door Australische politie Mathieu Van der Poel heeft zaterdagavond tot diep in de nacht op het bureau van de Australische politie gezeten. De ... Read more »

ANNEMIEK MAGNIFIEK: Van Vleuten wint met elleboogbreuk het WK wielrennen bij de vrouwen!

ANNEMIEK MAGNIFIEK: Van Vleuten wint met elleboogbreuk het WK wielrennen bij de vrouwen! Annemiek van Vleuten heeft zich in Wollongong tot winnares van het WK wielrennen voor vrouwen gekroond. De ... Read more »

Actrice Louise Fletcher (88) overleden

Louise Fletcher Actrice Louise Fletcher is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Louise was vooral bekend van haar vertolking van Nurse Ratched, de akelige verpleegster uit de film ‘One Flew over ... Read more »

Deel van trein met 250 passagiers ontspoord bij Weert, geen gewonden

Het voorste deel van de trein ontspoorde na een aanrijding, aldus de NS. Het is niet bekend waarmee de aanrijding was. Het ontspoorde deel van de trein staat nog wel ... Read more »

Trein met 250 passagiers ontspoord bij Weert, geen gewonden

Het voorste deel van de trein ontspoorde na een aanrijding, aldus de NS. Het is niet bekend waarmee de aanrijding was. Het ontspoorde deel van de trein staat nog wel ... Read more »

Duitse deelstaat Baden-Württemberg introduceert wapenvrije stadsdelen

Duitse deelstaat Baden-Württemberg introduceert wapenvrije stadsdelen In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg kunnen gemeentebesturen voortaan wapenvrije zones implementeren. Dat heeft de regering van de deelstaat aangekondigd. De ingreep moet helpen om ... Read more »

Bizar: Van der Poel bracht 'ramp' van een nacht voor het WK grotendeels door bij politie na arrestatie

Bizar: Van der Poel bracht ‘ramp’ van een nacht voor het WK grotendeels door bij politie na arrestatie Een opmerkelijk verhaal vanuit het Nederlandse kamp voorafgaand aan het WK wielrennen ... Read more »

Trein met honderden passagiers ontspoord bij Weert

NS-trein, ter illustratie. Tussen het Limburgse Weert en Haelen is in de nacht van zaterdag op zondag een intercity met aan boord 250 passagiers ontspoord. Een woordvoerder van de brandweer ... Read more »

Logitech reclame toonde witte Xbox Series X

Er is een witte Xbox Series X gezien in ene nieuwe Logitech reclame, maar het is niet duidelijk of het een officiële kleur is. De console werd gezien door VGC ... Read more »

Wie te veel verdient om energiepremie te krijgen, kan contract op naam van kind zetten: "Achterpoortje dat ethische vragen oproept"

Wie te veel verdient om energiepremie te krijgen, kan contract op naam van kind zetten: “Achterpoortje dat ethische vragen oproept” Mensen die een te hoog inkomen hebben om recht te ... Read more »

Adrie van der Poel: “Denk niet dat Mathieu klaar is om te strijden met de besten op WK”

Adrie van der Poel: “Denk niet dat Mathieu klaar is om te strijden met de besten op WK” Adrie van der Poel ziet zijn zoon Mathieu van der Poel niet ... Read more »

Trein met zeker 250 passagiers ontspoord bij Weert, geen gewonden

Het is onduidelijk hoeveel reizigers in de trein zaten. Volgens ProRail waren er zo’n 250 mensen aan boord, terwijl de veiligheidsregio meldt dat het om 500 passagiers gaat. “Het gaat ... Read more »

Zwangere Hanne van K3 voelt zich 'heel goed'

Zwangere Hanne van K3 voelt zich ‘heel goed’ Hanne Verbruggen, een van de zangeressen van K3, voelt zich “supergoed”. De 28-jarige zangeres is in verwachting van haar eerste kindje met ... Read more »

Trein met zeker 250 passagiers ontspoord tussen Weert en Haelen, geen gewonden

Het is onduidelijk hoeveel reizigers in de trein zaten. Volgens ProRail waren er zo’n 250 mensen aan boord, terwijl de veiligheidsregio meldt dat het om 500 passagiers gaat. “Het gaat ... Read more »

Eerste foto uit nieuwe 'Bridgerton'-serie van Netflix

Verwacht je niet alleen vandaag, maar ook dit weekend aan (heel wat) nieuws over de aankomende Bridgerton-spinoff Queen Charlotte: A Bridgerton Story. Vandaag hebben we alvast het eerste beeld van ... Read more »

Netflix geeft hitserie 'You' twee keer goed nieuws voor seizoen 4

Netflix geeft hitserie ‘You’ twee keer goed nieuws voor seizoen 4 Een paar dagen geleden verscheen het bericht dat Netflix plannen heeft om seizoenen van de Netflix Originals steeds minder ... Read more »

Van Baarle wil Zoetemelk (1985) met alle liefde opvolgen: 'Kom maar hier met die bingokaart'

Van Baarle wil Zoetemelk (1985) met alle liefde opvolgen: ‘Kom maar hier met die bingokaart’ Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle zijn zondag de uitgesproken kopmannen van Nederland ... Read more »

NBA 2K23 Review - Veel verbeteringen, maar niet perfect

NBA 2K23 brengt het plezier in de game weer terug. De game lijkt in weinig aspecten op zijn voorganger. Hoewel dat op veel manieren een voordeel is, levert het ook ... Read more »

Nieuwe acteurs toegevoegd aan vierde seizoen True Detective

Jodie Foster HBO heeft de namen onthuld van vijf nieuwe acteurs die mee zullen doen in het komende, vierde seizoen van de succesvolle Amerikaanse politieserie ‘True Detective’. Het vijftal is ... Read more »

Trein met 250 passagiers ontspoord tussen Weert en Haelen, geen gewonden

Het gaat om het voorste deel van de trein dat is ontspoord, meldt de woordvoerder. Dat treinstel staat nog wel rechtop. In de NS Reisplanner is te zien dat er ... Read more »

EU-landen niet eensgezind over opvang Russen die land ontvluchten

Overzicht Sinds de Russische president Vladimir Poetin afgelopen woensdag de gedeeltelijke mobilisatie afkondigde, proberen veel Russen naar het buitenland te vluchten om zo aan hun dienstplicht in het Russische leger ... Read more »

Trein ontspoort tussen Weert en Haelen, geen gewonden

Het gaat om het voorste deel van de trein dat is ontspoord, meldt de woordvoerder. Dat treinstel staat nog wel rechtop. In de NS Reisplanner is te zien dat er ... Read more »

Waals woonzorgcentrum trekt aan de alarmbel: "Jaarbudget energie al na zes maanden op"

Waals woonzorgcentrum trekt aan de alarmbel: “Jaarbudget energie al na zes maanden op” Woonzorgcentrum Malvina in het Waals-Brabantse Limelette trekt aan de alarmbel. “Ons budget voor energie is op. Vorig ... Read more »

Drie Nederlanders aangehouden voor bedreigen Belgische minister

Vincent Van Quickenborne. Op verzoek van België zijn vannacht drie mensen aangehouden in Den Haag en Leidschendam. Ze worden verdacht van het bedreigen van de Belgische minister Vincent Van Quickenborne ... Read more »

Grafsteen van Queen Elizabeth onthuld door Buckingham Palace

De grafsteen van The Queen. Buckingham Palace heeft een foto gepubliceerd van de grafsteen van koningin Elizabeth. De Britse koningin overleed twee weken geleden en werd maandag bijgezet in The ... Read more »

Netflix steekt stokje voor Bridgerton-musical

Bridgerton De rechtszaak die Netflix had aangespannen tegen de makers van een onofficiële musical over de successerie ‘Bridgerton’ is van de baan. Het Amerikaanse vakblad ‘Variety’ meldt dat op basis ... Read more »

Spaanse media voeren druk op: 'Het WK start dinsdag al in Braga'

Spaanse media voeren druk op: ‘Het WK start dinsdag al in Braga’ Een onmachtig Spanje verloor zaterdagavond van Zwitserland en Spaanse media hopen op verbetering richting de ‘finale’ van de Nations League-campagne ... Read more »

Honingbessen maken gin niet gezonder

Honingbessen maken gin niet gezonder Zó enthousiast was de Schotse gin-distilleerderij Eden Mill, dat alle remmen los gingen bij de introductie van de samen met tv-chef Gordon Ramsay (ook van ... Read more »

Oekraïne vraagt om spoedzitting VN-veiligheidsraad over nepreferendums

Oekraïne vraagt om spoedzitting VN-veiligheidsraad over nepreferendums Oekraïne wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een spoedzitting belegt om de nepreferendums te veroordelen die Rusland momenteel orkestreert in bezet ... Read more »

Nu 20 procent korting op UGG pantoffels bij The Little Green Bag

Wij maken het jou gemakkelijk. Alle fashion items vind je op een plek. Shop nu. Read more »

Van Basten prijst Van Gaal: 'De keuzes die hij maakt, pakken steeds goed uit'

Van Basten prijst Van Gaal: ‘De keuzes die hij maakt, pakken steeds goed uit’ Marco van Basten is lovend over het werk van Louis van Gaal als bondscoach van het ... Read more »
Breaking thailand news, thai news, thailand news Verified News Story Network