Őrületre ítélt hős magyarok, akik nem adták el a lelküket

Asia's Tech News Daily

Ellopni a lelket, megtörni a testet című új könyvében kilenc ember történetét dolgozza fel. Elmondaná, hogy kikét és miért?

– Bukovszkijjal kezdem, aki nemcsak áldozata, de leleplezője volt a szovjet politikai pszichiátriának. Bemutatom a karakterét és a történetét, már-már önsorsrontó igazságkeresését. Vannak olyan történetek, melyekben nem nevezem meg az áldozatot, hiszen nem volt ismert ember. 

De vannak személyes kedvenceim, a rendszerváltás legendái, például Krassó György és Pákh Tibor vagy olyan elfelejtett költők, mint Derzsi Sándor és Nyugati László.

 Ők igazi hősök, akkor voltak megtörhetetlenek, amikor mi talán – magamról biztosan tudom – már feladtuk volna. Ezért felemelő a könyvem, ezért tudtam „kibírni” a megírását, mert nemcsak a bűnösökről, hanem inkább az áldozatok példájáról szól.

– Két út áll az értelmiség előtt: a kollaboráció vagy az alkoholizmus. Ki kellene egészítenünk ezt a Kádár kori axiómát a politikai pszichiátriával?

– Tény, hogy több értelmiségi felbukkan a könyvemben, és mind konfrontálódtak a kádári hatalommal. Van, aki azért, mert nem engedett ötvenhatból és a jogaiból. Más azért, mert ragaszkodott a humanizmushoz és az antikommunizmushoz. S volt, akit az igazságkeresése juttatott Kádárék karmai közé. De óvatosan kell bánnunk a politikai pszichiátria fogalmával, hiszen az olyan szinten, mint a Szovjetunióban, nálunk nem létezett. De elszigetelt esetekről sem beszélhetünk, annál azért sötétebb volt a helyzet. Azt mondhatom, amit Vlagyimir Bukovszkij, a leg­ismertebb orosz ellenálló: abban az időben őrültek vezették ezeket az országokat, és a normális, elvhű embereket bezárták és bolondnak bélyegezték. Sztálin halála hozott egyébként váltást előbb ott, aztán itt is. Addig a nyílt eszközök (gulág, ÁVH, börtön, agyonverés) használata volt a jellemző, később a bolondnak bélyegzés, a lejáratás, a megfigyelés, a csoportok bomlasztása. Ez a Nyugat számára is elfogadhatóbb volt – így üzletelni is nyugodtabban lehetett, nem kellett hallgatni a nyugati értelmiség esetleges aggodalmát.

– Miért számít a politikai pszichiát­ria kutatása mindmáig tabutémának? Rossz a szakma lelkiismerete?

– Nálunk minden sötét, nehezen felfejthető téma tabunak számított és számít. De azért foglalkoztak ezzel is, igaz, egyetlen igazán meghatározó mű született: Gazsó L. Ferenc és Zelei Miklós Őrjítő mandragórája (1989). Ez hatalmasat szólt a nyolcvanas évek végén. Most temettük el Miklóst, akit nagyon megszerettem, igazi példaképem, mentorom volt, bár sajnos csak rövid ideig ismerhettem. Túl későn találtam rá. Szerzőtársa és barátja egyszerre vicces és megható búcsúbeszédet mondott – Miklósnak is remek humora volt –, amelyből egy mondatot idéznék: 

ha pár évvel korábban fognak a könyvhöz, ők is bent végzik. 

Ez így igaz, és ebben minden benne van. Leírják a könyvben, hogy semmilyen reakció nem érkezett a szakma részéről, és valóban kevesen vannak azok, akik szembenéztek ezzel a témával. Pedig az én könyvemben is vannak remek, embermentő pszichiáterek is. Nem csak kegyetlen, már-már sátáni lények, mint a szovjet Lunc professzor vagy a magyar Bálint István.

Őrületre ítélt hős magyarok, akik nem adták el a lelküket
© Technológia: Magyar Nemzet Mező Gábor új könyve

– Hajnóczy Péter is szerepel a könyvében, ő közismerten az alkoholizmust választotta. Neki is akadt dolga a politikai pszichiátriával?

– Tágabb értelemben: az őrületre ítéléssel. Ő írta meg annak az asszonynak a történetét, akitől elvették a lakását, és megpróbálták elsüllyeszteni. Híres műve – Az elkülönítő – a szerkesztők bátorsága és valamiféle „rendszerhiba” miatt jelent meg a korabeli Valóságban. Hatalmas botrány lett belőle, mert leleplezte a rendszert. Hadd idézzek belőle: 

Ott vannak a spiclik. Az értelmesebb betegek közül szervezik őket. Részben helyzetük és megfé­lemlített voltuk miatt vállalkoztak, meg azért, mert úgy gondolták, hogy ebből előnyük származik.

 A könyvemben is megjegyzem, hogy itt mintha nem is a benti, hanem a kinti zárt osztályról írt volna. Mindig elképzelem Kádár vagy Aczél György arcát, hogy mit szóltak, amikor ezt elolvasták. Nem csoda, hogy kényszergyógykezelésre akarták küldeni az alkoholizmussal küzdő zsenit, aki nem mellesleg megírta a korszak számomra legfontosabb, legerősebb regényét, A halál kilovagolt Perzsiábólt. Zeleiék könyvéből tudjuk, hogy volt, amikor ettől csak a jogász barátja tudta megmenteni. 

– Derzsi Sándor (1919-1978), az erdélyi Somogyomban, az egykori Kis-Küküllő vármegyében született költő sorsa különösen kegyetlen. A Magyar Nemzet újságírójaként dolgozott 1945 és ’48 között, Gábor Andor – Kun Béla kebelbarátja – elítélte az egyik versét, ezért kiközösítették. 1956-ban részt vett az Életünk című forradalmi lap szerkesztésében, utána bujkálni kényszerült. Így került a pszichiátriára.

– És ebből látszik, hogy nem minden fekete-fehér. Derzsit – és más forradalmárokat – Haitsch Emil, egy legendás pszichiáter-orvos rejtegette a Róbert Károly körúti kórházban. A költőt besúgták, lebukott, börtönbe került. Aztán kiengedték, majd elvitték Intapusztára, az Aranyketrecnek nevezett intézetbe. Ahol egy másik ismert orvos, Goldschmidt Dénes vigyázott rá. Aki ügynök volt, de a könyvemben rámutatok, hogy kutatásom szerint nem véletlenül lett az: egy undorító besúgó, „Dzserdzsinszkij” köpte be, mivel túlságosan engedékeny volt az antikommunista, hihetetlen erejű verseket író Derzsi Sándorral. Szóval valószínű, hogy Goldschmidt azért lett ügynök, mert embereket mentett. Maga mondta ki – éppen a jelentésekben elírt nevű „Dzserdzsinszkij” jelentette –, hogy nem engedhetik ki Derzsit, mert kint megölnék amiatt, amiket mond és ír.

Őrületre ítélt hős magyarok, akik nem adták el a lelküket
© Technológia: Magyar Nemzet Derzsi Sándor a letartóztatása előtt néhány nappal, 1958 februárjában, a Róbert Károly körúti kórházban, édesanyjával Forrás: Magyar Nemzet

– Elektrosokkal kezelték. Ezt az érdekében tették vagy ezzel tették igazán tönkre?

– Akkoriban ez bevett eljárásnak számított. Azt gondolom, hogy ­Haitsch Emilék ezzel segíteni akartak az összetört, a börtöntől rettegő emberen. Más kérdés, hogy a tudomány ma már elveti ezt az embertelen módszert. Pákh Tibornál például a megtörésére használták.

– Miután Derzsit kiengedték, nem fordult jobbra a sorsa?

– Roncsként engedték ki, de nem engedték el. Megjárta a Lipótot is, üldözték, megfigyelték, festő feleségét, Kapicz Margitot rákényszerítették, hogy váljon el tőle. Nem lett elmebeteg, könyvemben idézek az írásaiból és a verseiből, amelyek zseniálisak és leleplezőek. De a tortúra, az elektrosokk, a börtön és a sok kezelés nyilván nem vált a javára. 

Nagyon szomorú a sorsa, főleg, hogy utána kitörölték a történelemből.

 Egy emlékkötet – ennyi maradt egy hősből, aki sohasem engedett az elveiből.

– Mi volt a megbocsáthatatlan bűne?

– Közhely lesz, amit mondok: antikommunista, magyar, keresztény és humanista volt. Leírta ezt abban a versben, amit idézek tőle: „Ember vagyok: hiszek, / Vallom mindenkinek. / Hiszen ember voltom, /Ködkeresztjét hordom. / Hiszen magyar voltom, / Könnykeresztjét hordom. / Hiszen igaz-voltom, / Kínkeresztjét hordom.” Lehet, hogy nem lehet hetekig elemezni és agyonlábjegyzetelt könyveket írni erről a versről, de azt hiszem, hogy benne vannak a „bűnei”.

– Van egy népszerű Kádár-kor-apológia: jött a rendszerváltás, és nem kerültek elő rejtett remekművek a fiókokból, magyarán igazából nem is volt cenzúra. Ám ezen alkotók sorsa éppen azt bizonyítja, hogy el sem juthattak az asztalfiókig, a rendszer meggátolta a mű létrejöttét. Erről mit gondol?

– Nagyon sok „kitörölt” ember van. Előbb tönkretették, aztán kiradírozták őket a történelemből. Ők nem tudtak és nem akartak sem kiegyezni, sem megalkudni. Mások megkötötték a saját „szerződésüket”. 

Aczélék remekül értettek a korrumpáláshoz, a cenzúrával való játékhoz, a megbízható szelepek (Hofi Géza, Moldova György és a többi) reklámozásához és az öncenzúrára kényszerítéshez – hiszen minden elvetemültségük, gyarlóságuk és gyávaságuk mellett zseniális sakkjátékosok voltak.

 Akárcsak azok, akik a rendszerváltás után életben tartották a „legvidámabb barakk” narratíváját. Ezt a hamis mítoszt le kell lepleznünk. Közhely, de az irodalmi és a kulturális életben is komoly kasztrendszer létezett. Bedobozolhatnánk őket most, de akkor nem Aczélék játékához igazodnánk?! A lényeg, hogy a tiltott kategóriába sorolt, bebörtönzött művészeknek nem járt megbocsátás, sem akkor, sem a kilencvenes években. Aki nyíltan szembeszállt a zsarnoksággal, azt így vagy úgy, de kicsinálták. Csúnya kifejezés, de talán helyes egy rothadt rendszerrel kapcsolatban. Én nekik ajánlottam a könyvet. Ők a hősök, a huszadik századi Zrínyik és Hunyadik. Ki tudja, hogy mi mit tettünk volna az alattomosan mérgező, kisebb engedményeket ígérő és teljesítő Kádár-korban.  Egy biztos: ők kiálltak magukért, értünk és a mindenkori emberért. És sokan az életükkel fizettek ezért.

Borítókép: Mező Gábor újságíró portréja (Fotó: Kurucz Árpád)

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

A Fidesz nem szeretné, ha Schadl György ingatlanszerzéseit vizsgálnák

© Technológia: Index.hu Hiába szerettek volna vizsgálóbizottságot létrehozni az ellenzéki képviselők, hogy minél előbb kiderítsék, mennyi önkormányzati tulajdonú ingatlant szerzett meg, valamint mennyiért Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar ... Read more »

„Ez igazságtalanság lenne a kisebb kategóriákra nézve”

Piastri mindössze a harmadik olyan versenyző lett Charles Leclerc és George Russell mögött, akik már újoncként, ráadásul egymás után tudták megnyerni az F3-as és F2-es bajnokságot. Hiába azonban a remek ... Read more »

Életveszélyes lebegő telepeket most partra a víz Ausztráliában

© Technológia: Index.hu Hatalmas mennyiségben mossa partra a víz a világ egyik legveszélyesebb, telepes medúzafajának, a portugál gályának (Physalia physalis) a példányait Ausztráliában. A portugál gálya a kinézetre hasonlít a ... Read more »

Váratlan fordulat a hazánkat bíráló országjelentés kapcsán

© Technológia: Mandiner.hu Decemberben és januárban ötrészes cikkben jártunk utána, milyen ecsetvonásokkal fest torz képet a magyarországi médiahelyzetről a Médiapluralizmus Monitor által készített országjelentés. E szerint (a teljesség igénye nélkül): ... Read more »

A Ford Mustang Mach-E hihetetlenül biztonságos egy balesetben

© Motor1.com Magyarország Sturtevant Mach E Front damage Nem csak a Tesla elektromos autói menti az életeket, ez a Mach-E ugyanúgy tette a dolgát. https://insideevs.com/news/561807/ford-mustang-mache-crash-safety/   A Ford Mustang Mach-E ... Read more »

Ghislaine Maxwell a perének újratárgyalását kéri

© Technológia: 444.hu Jeffrey Epstein legfontosabb segítője, a szexkereskedelem miatt nemrég elítélt Ghislaine Maxwell szerdán kérte az amerikai bíróságtól, hogy tárgyalják újra az ügyét – írja a BBC. Az indok: ... Read more »

A környezeti problémák tudományos kérdések és politikai eszközök is

Akár Magyarországot, akár a fejlett országok bármelyikét nézzük, a választási kampányok ma már elképzelhetetlenek anélkül, hogy a pártok állást foglalnának ezekben a kérdésekben. Napjainkban a környezeti problémákra és a klímaváltozásra ... Read more »

WHO: A nemzetközi közlekedési tilalmakat fel kell oldani vagy enyhíteni kell

© AFP Hamarosan eltörölhetik a nemzetközi beutazási tilalmakat? Enyhíteni kellene, vagy teljesen fel kellene oldani a nemzetközi beutazási tilalmakat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb ajánlása szerint. A héten tartott legutóbbi ... Read more »

Az omikron terjedése miatt mégsem nyitják meg Nyugat-Ausztrália határait február 5-én

© Technológia: 444.hu Mégis fenntartják a szigorú beutazási korlátozásokat Nyugat-Ausztráliában – jelentette be csütörtökön Mark McGowan, az állam kormányzója. A kormányzó egy hónappal korábban még azt mondta, hogy február 5-től ... Read more »

Írónők főszerepben a hétvégén

A Magyar Kultúra Napját január 22-én ünnepeljük. Erre az alkalomra a Várkert Bazár két kiemelkedő női író életművét eleveníti fel: január 23-án Szabó Magda műveiből összeállított bensőséges esttel, január 24-én ... Read more »

Csalásbiztos lesz a választási szoftver tavasszal?

Az Index megtudta, hogy pontosan mikor lesznek az informatikai főpróbák. A tét és a nyomás most még nagyobb, mint négy éve, hiszen a választások napján most népszavazást is tartunk. Január ... Read more »

Alacsony fizetésekkel szembesülnek a hazai rádiósok a Médiatanács felmérése szerint

© stock by depositphotos.com / Media1 Ezen a héten is ülésezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, mely egy rádiók körében készített felmérés tanulmányozása és elfogadása mellett rádiós ... Read more »

Egy 19 éves fiatal az első nő, aki egyedül körberepülte a Földet

© Technológia: 444.hu A 19 éves, brit-belga származású Zara Rutherford 155 nap és 51 ezer megtett kilométer után szállt le repülőgépével Belgiumban a Kortrijk-Wevelgem repülőtéren. “Ez egyszerűen őrület, még nem ... Read more »

Sportaréna és filmstúdió is épül az űrben

A Space Entertainment Enterprise (SEE), Tom Cruise közelgő űrfilmjének társproducere, egy sportarénát és egy filmstúdiót tervez építeni az űrben – adta hírül a Variety. Az SEE-1 nevet viselő projekt első lépcsője ... Read more »

Brüsszel üzent Varsónak: fizessetek 69 millió eurót!

© Technológia: Index.hu Az Európai Bizottság levelet küldött Lengyelországba, amelyben azt kérték, hogy fizessék be azt a 69 millió eurót, amelyet Az Európai Unió Bírósága szabott ki rájuk. A bírói ... Read more »

A világ legritkább kutyafajtái olyan szépek, hogy arra szavak sincsenek

Ezekkel a kutyafajtákkal nem találkozunk túl gyakran a hétköznapokban! © Katrin B./Pixabay Tudtad, hogy a világ legnépszerűbb kutyafajtái között évek óta első helyen szerepel a labrador? Ezt a különleges kutyát ... Read more »

Három éve halt meg Andy Vajna, özvegye a filmmogul sírjánál emlékezett

Vajna Tímea az évforduló alkalmából meglátogatta a filmmogul Los Angeles-i sírhelyét, és videóval emlékezett meg egykori férjéről Instagram-oldalán. 2019. január 20-án, hosszú betegség után, budapesti otthonában hunyt el a 75. ... Read more »

Összehangolt nyugati választ sürget az amerikia külügyminiszter Moszkvával szemben

© AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File Az esetleges orosz agresszióra adott nyugati válaszlépéseket igyekszik összehangolni európai körútján az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken csütörtökön a német, a francia és a brit ... Read more »

Macron és Biden is kész katonákat küldeni Romániába

© Technológia: Index.hu Klaus Iohannis román államfő Twitter-bejegyzésekben üdvözölte csütörtökön, hogy Emmanuel Macron francia és Joe Biden amerikai elnök is kész katonákat küldeni Romániába a NATO keleti szárnya, a Fekete-tenger ... Read more »

Több ország is azt tanácsolja a sportolóinak, hogy inkább ne vigyék magukkal a mobiljukat a pekingi olimpiára

© Technológia: 444.hu Kötelező lesz a pekingi olimpia résztvevőinek használniuk egy My2022 nevű telefonos appot. Elvileg ez szolgál majd a Covid-státusz ellenőrzésére. Sok ország, köztük az Egyesült Államok viszont azt ... Read more »

Rekordokat döntött az 1200 kilométert futott Porsche Carrera GT

© Motor1.com Copyright 2005 Porsche Carrerra GT A modell 1,9 millió dollárért, azaz majdnem 600 millió forintért.  This 780-Mile Porsche Carerra GT Just Set Two Different Records By Selling For ... Read more »

A ránk váró időjáráshoz nincs mit hozzáfűzni

© Technológia: Index.hu Erősen felhős vagy borult időre lehet számítani csütörtök estig, sőt több hullámban valószínű vegyes halmazállapotú csapadék: északkeleten, keleten havas eső, havazás lesz a jellemző, másutt az esőt, havas ... Read more »

A CIA szerint nem orosz titkosszolgálati akció okozza a Havanna-szindrómát

© Technológia: 444.hu Ezernyi ügy alapos vizsgálata után a CIA javarészt kizárta, hogy az elsősorban diplomatákat érintő megbetegedést, a Havanna-szindrómát valamilyen külföldi titkosszolgálati akció okozná. Bár maga a jelentés teljes ... Read more »

Miért nem ismerik el az oltáshoz hasonlóan a természetes immunitást?

© Technológia: Index.hu Az Alkotmánybíróság érdemi elbírálás nélkül visszautasított egy indítványt, amelyben a panaszos jogalkotói mulasztás megállapítását kérte amiatt, hogy a koronavírus elleni védettségi igazolványt szabályozó kormányrendelet kizárja a jogosultak ... Read more »

Gyermeket vár a legeredményesebb magyar női kardozó

© Technológia: Index.hu A legeredményesebb magyar női kardozó, Márton Anna megoperált térde szépen gyógyul, az olimpiai negyedik helyezett vívó elkezdte az edzéseket, de a visszatérésére még várni kell, mert május ... Read more »

Leclerc a család fontosságáról beszélt F1-es sikerei kapcsán

A most 24 éves monacói mindig is versenyző akart lenni, de édesapja, Hervé nélkül, aki egyébként maga is pilóta volt, talán sosem jutott volna el a Forma–1-ig. „Az édesapám vezetett ... Read more »

Ha nem akar halláskárosodást és égési sérüléseket, nem használja ezt a terméket

A Dumbum elnevezésű tűzijáték égési sérüléseket, továbbá halláskárosodást okozhat, ezért kivonták a forgalomból – tájékoztat róla a rendőrség.  © Fotó Police.hu A hatóság arról is beszámol, hogy Belgiumból érkezett a jelzés ... Read more »

Nincs baj az ivóvízzel, de az ellenőrzés még szigorúbb lesz

Az Európai Bizottság két olyan, a hormonháztartást megzavaró vegyületet nevezett meg, amelyek esetleges megjelenését szorosabban nyomon kell követni az ivóvízben. De mennyiben érinti ez a magyar csapvizet? A Magyar Víziközmű ... Read more »

Ha ez a 7 tárgy ott van az otthonodban, hivatalosan is felnőtt vagy!

A felnőtté válásnak több jele is van, ha pedig az alábbi 7 tárgyat már beszerezted az otthonodba, úgy tűnik, hivatalosan is átléptél ebbe a szakaszba! © Jelenet a Nászszezon c. ... Read more »

307 szervátültetést végeztek el Magyarországon 2021-ben

© Technológia: Index.hu Tavaly 307 szervátültetést végeztek el Magyarországon, 273 esetben elhunyt donorból, 34 esetben pedig élőből eltávolított szervvel. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) adatai szerint a négy magyarországi vesetranszplantációs központban ... Read more »

Márciusban jöhet a félórás és másfél órás BKK-jegy

© Technológia: 444.hu A fővárosi közgyűlés jövő héten dönt az időalapú jegyekről, amelyekkel az utasok egy meghatározott időintervallumban korlátlanul vehetik igénybe a BKK járműveit. Az új jegytípus márciustól lesz elérhető, ... Read more »

Feltörték a Vöröskereszt adatbázisát, félmillió emberről már mindent tudnak

© Technológia: Index.hu A Nemzetközi Vöröskereszt bejelentette, hogy hackerek feltörték egy adatbázisukat, aminek következtében mintegy 515 ezer ember adatai szivároghattak ki. A genfi székhelyű szervezet azt írta: olyan emberek adataihoz ... Read more »

24 évesen visszavonult az evezős, akit kétszer válaszottak meg az év legjobbjának

Gadányi Zoltána 24 évesen bejelentette, hogy visszavonul a profi sporttól, és csak az amatőrök között evez a jövőben. A Magyar Evezős Szövetség 2018-ban és 2019-ben is az év női evezősének választotta ... Read more »

A FIFA szigorítja a kölcsönadás szabályait

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x)   A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nyártól ... Read more »

Varga Judit kikéri magának, hogy vizsgálni akarják az áprilisi választások tisztaságát

© Technológia: Index.hu Újabb dörgedelmes hangvételű posztban bírálta Varga Judit azokat az európai parlamenti képviselőket, akik ellenőrizni szeretnék az áprilisi magyar választások tisztaságát. Az európai baloldal be akar avatkozni a ... Read more »

Dárdai Pál fia Svájcban folytathatja

© Technológia: Index.hu A Kicker értesülése szerint Svájcban folyathatja pályafutását a Hertha BSC-t korábban edző Dárdai Pál fia, az első csapat keretéhez tartozó Márton. A 19 éves védő 2020 novemberében ... Read more »

Így néz ki Reese Witherspoon bikiniben: vállalja, hogy nem tökéletes

Hollywood legdögösebb hírességei sem tökéletesek, és nem is akarnak mindig annak tűnni! © Getty Images A sztárok szinte mindig tökéletesen néznek ki, pláne egy szépen megretusált fotón, vagy a sminkesek ... Read more »

Jakab Ferenc: a mostani járvány belépő a következő évtizedek járványos időszakába

© Technológia: Index.hu Ezúttal sem vádolható optimizmussal Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa, aki szerint a következő évtizedekben a járványok korát fogjuk élni. Feladatunk a hiteles tájékoztatás. Azt mondjuk, amit ... Read more »

XIV. Benedek pápát mulasztással vádolják, mert gyermekbántalmazó papoknak falazhatott

© Technológia: 444.hu Egy, a katolikus egyházzal foglalkozó, német vizsgálat szerint XVI. Benedek pápa még müncheni érsek volt, amikor tudomást szerezhetett a gyermekbántalmazási ügyekről, melyekkel kapcsolatban most mulasztással vádolják. Azt ... Read more »

Thierry Henry újra edző lehet

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x)   Thierry Henry lehet a Bordeaux új ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic