Orosz Anna: Erre a rendszerre rámegy az életünk, így nehéz azt mondani, hogy csinálja más

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Orosz Anna: Erre a rendszerre rámegy az életünk, így nehéz azt mondani, hogy csinálja más
© Technológia: 444.hu

 • Marad a politikában akkor is, ha nem veri meg a fideszes Simicskó Istvánt Újbudán.
 • Fekete-Győr Andrást le kellett váltani látványos bukása után.
 • Donáth Anna erőskezű elnök, de nem nagy barátnők.
 • Érvénytelenül szavaz a gyermekvédelmi népszavazáson.
 • „Ez nem az a pillanat, amikor nyilvánosan kell tárgyalni a konfliktusokat.”

 • Interjú Orosz Annával, a 2. számú egyéni választókerület, Újbuda közös ellenzéki jelöltjével, momentumos alpolgármesterrel.
the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Egy szűk évvel korábban kilépett, aztán a 2019-es önkormányzati választás előtt újra belépett a Momentumba. Miért szállt ki a politikából és miért tért vissza?

2017 januárjában lépett a nyilvánosság elé a Momentum, és én is akkor kezdtem el politizálni. Természetes lépés volt számomra, mert tenni akartam valamit az országért és a rendszer ellen, a Momentum pedig lelkes és új politikai közösség volt, ahol ezt meg tudtam valósítani.

Global Tech News Daily

Ez nem tudatos elhatározás volt, inkább organikus folyamat eredménye, és ezek intenzív évek voltak: a népszavazási majd a választási kampány alatt végig nagy nyomás alatt dolgoztunk. Kellett egy kis szünet, hogy átgondoljam, mit jelent, mivel jár a politika, hogyan tudom ezt csinálni.

Átmeneti időszakként tekintek arra a háromnegyed évre, amit a Political Capital elemzőjeként töltöttem, és amíg nem voltam a párt tagja. Közben gyorsan világossá vált számomra, hogy nem tudok úgy itthon élni, hogy ebben aktívan nem veszek részt. Békés, demokratikus klímában nem biztos, hogy pártpolitizálnék. De így, hogy az életünk megy rá, nehezebb azt mondani, hogy oké, csinálja más.

Global Tech News Daily

Volt egy konkrét pillanat, vagy esemény, ami kiváltotta ezt a döntést, vagy csak a választások miatt időzített így?

Az egy elég intenzív kilenc hónap volt a politikában: akkor zajlottak a rabszolgatörvény ellen parázs tüntetések. Emlékszem: beteg voltam, influenzásan feküdtem otthon, onnan néztem a tüntetéseket, és azt éreztem, hogy nekem az utcán kéne lennem; hogy rettenetes érzés az, hogy ebben nem veszek részt.

Akkor ezzel elkötelezte magát a politikusi hivatás mellett?

2013-ban, miután hazajöttem Berlinből, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet elemzőjeként magyar és európai kormányzati programok értékelésével foglalkoztam. Azt kutattam, mitől lesz hatékonyabb egy iskolarendszer, miként lehet érdemben segíteni a munkakeresőknek, hogyan lehet a nők visszatérését segíteni a munkaerőpiacra gyerekszülés után. Akkor tudatosult bennem, hogy a szakpolitikai tervezésnek a Fidesz rendszerében nem sok értelme van, ha az ember tényleg változást szeretne elérni.

Olyan értelemben vagyok tehát elhivatott, hogy felelősségemnek érzem tenni az országért. A képességeim, tudásom és tapasztalatom alapján azt gondolom, hogy ez az a terület, ahol a leginkább tudok tenni ezért. Az biztos, hogy engem mindig az fog hajtani, hogy a köz érdekében tegyek jót, de ezt nem feltétlenül örökké politikusként kell tennem. Sőt, szerintem nem is szabad 30-40 évekig űzni az aktív pártpolitizálást.

Másként kérdezem akkor: hogy ha idén nem jut be a parlamentbe, nyomja tovább? Vagy van B terv?

Nem számolok a vereség lehetőségével, a csapatommal minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy Újbudán és az országban is leváltsuk a Fideszt. Arra készülök, hogy április 3-ától az országgyűlésben képviselem tovább az újbudaiakat – ha véletlenül mégsem sikerülne, biztosan nyomom tovább. Alpolgármesterként és önkormányzati képviselőként is lesz dolgom.

Sima előválasztási győzelmét – 70 százalékkal verte Gy. Németh Erzsébetet – az elemzők az erős utcai jelenléttel magyarázták. Mi a mindennapi tapasztalat: mennyire a nagypolitika és mennyire a helyi ügyek határozzák meg a választói preferenciákat?

A két dolog összefonódik. A választás a rendszerrel való elégedetlenségben gyökerezik, de ez az elégedetlenség nem a nagypolitikai kommunikáció szintjén megfogalmazott problémákból, hanem a mindennapi tapasztalatból fakad: hogy nem működnek az iskolák, a kórházak, és megfizethetetlenül drága az élelmiszer.

Nemrég egy negyedik generációs pedagógus – egy iskolaigazgató – azt mondta nekem, hogy már saját gyerekét is pályaelhagyásra buzdítja, annyira elhanyagolja a Fidesz az oktatást, olyan rettenetesen alacsony a pedagógusok fizetése és megbecsültsége.

Kopogtatás alkalmával pedig egy fiatal apuka arról mesélt, hogy édesanyja hónapok óta vár egy életmentő műtétre az állami egészségügyben. A zöldterületeink beépítése gyakorlatilag mindennapos élménye az újbudaiaknak. A Fidesz fékezhetetlen lopásvágya és felelőtlensége az életünk minden területén nyomot hagy.

Azért a helyi ügyeket képviselem, mert ameddig lózungokban van szó arról, hogy a Fidesz tiporja a demokráciát, felszámolja a zöldfelületeket, kiárusítja az országot, lerohasztja a közintézményeket, addig nincs esély a győzelemre. Össze kell kötni a szöveget a mindennapok tapasztalatával.

Itt van a Déli Körvasút ügye: eszetlenül túlárazott tender, amit Mészáros Lőrinc és köre valósít meg, és ami miatt 1000 fa kerül veszélybe a Hamzsabégi sétányon. Ugyanígy fennáll a veszélye annak, hogy magánbefektetők szerzik meg a Budai Arborétum és az alapítványi tulajdonba utalt Kertészeti Egyetem ingatlanjait. Ez nem valami elefántcsonttoronyban zajlik, hanem itt a szomszédban.

Orosz Anna: Erre a rendszerre rámegy az életünk, így nehéz azt mondani, hogy csinálja más
© Technológia: 444.hu

A 2. számú egyéni választókerületben Simicskó Istvánnal vív a mandátumért, de itt úgy tűnik, az ellenzék jobb helyzetben van, ahogy a legtöbb fővárosi körzetben. Elengedte a Fidesz a körzetet vagy zajlik már a helyi kampány?

Simicskó a választások előtt újra nagyon aktív lett, részt vesz a kerületi rendezvényeken, tanévnyitókon, az egyházi gimnáziumok mellé épített sportcsarnokok megnyitóján is ott volt, és elég nagy erőkkel kampányolnak. Ez a Fidesz: ők egyetlen körzetet sem engednek el. De mi sem fogunk.

Nagyjából 70 ezres körzetről beszélünk. Az előválasztáson közel 9 ezer szavazatot kapott. Mit számol, áprilisban hány kellhet a mandátumhoz?

Itt jellemzően mindig magas a részvétel: 2018-ban is 80 százalék felett volt, az egyik legmagasabb az országban, így 25 ezer biztos minimum kelleni fog a győzelemhez. De az sem mindegy, milyen arányban győzünk, és mennyit teszünk hozzá az országos listához.

Több más momentumossal – Fekete-Győr András, Donáth Anna, Hajnal Miklós – ellentétben nem nagyon került a kormányzati lejáratás célkeresztjébe, csak amikor bejelentette, hogy elindul az elnökségért.

Ugyanúgy kapom a fizetett és targetált Facebook-lejáratásokat, mint bárki más – itt is megy az „Orosz Anna fizetős egészségügyet” akar hazugságkampány, és az sem zavarja őket, hogy épp Simicskó jópofizik Szijjártó Péterrel Kóka János 300 millióval államilag is megtámogatott magánklinikáján. Az előválasztás idején éreztem csak némi bénultságot a Fidesz részéről, de most már teljes gázzal mennek előre.

Volt, aki meglepett, hogy Donáth Anna lett a Momentum-elnök, főleg a nagyarányú előválasztási győzelem után.

Két erős női induló volt, kétesélyes küzdelem zajlott. Ez egy jó dolog a párt és általában a magyar demokratikus politikai kultúra számára is.

Mennyire volt szoros a verseny?

Végül sima volt. Hárman indultunk, és Anna több mint 50 százalékot kapott.

Mennyiben lett volna más egy Orosz-Momentum mint a mostani?

Amit a tisztújítás idején elmondtam, az most is áll: én is szociálisan érzékeny embernek tartom magam, és bár az állami beavatkozás esetén az óvatosság híve vagyok, alapvetően baloldali beállítottságú politikusként tekintek magamra. De azt is elmondtam, hogy nem ebben a félévben kell nekiállni egy ideológiai megújulásnak, mert ez hamis várakozást kelt a párttagokban. Most konkrét feladataink vannak: az a dolgunk, hogy az összefogás 15 egyéni jelöltünk a lehető legjobban szerepeljen és áprilisban győzzünk.

De akkor ez az ideológiai átalakulás most már zajlik?

Nem zajlik, mert ahogy számítani lehetett rá, most mindenki kampányol.

Jövő ősszel újra megpályázza az elnökséget?

Most csak az újbudai és a 15 momentumos jelölt győzelmével foglalkozom, sok dolgunk van addig.

Milyen elnök Donáth Anna?

Karakteres és tehetséges politikus, jó fellépése van, jó politikai és kommunikációs érzékkel rendelkezik. Örülök annak, hogy női elnöke van a pártnak. A verseny jó, garantálja a párt fejlődését, még akkor is, ha súrlódások, belső feszültségek is járnak vele. Ez viszont egy pártban normális dolog.

Akkor nem barátnők?

Szövetségesek vagyunk a jövőnkért zajló küzdelemben. Annával együtt dolgozunk az elnökségben egy olyan országért, ahol működő iskolák, kórházak, munkahelyek teszik élhetővé a mindennapjainkat.

A tisztújítás idején azt mondta, sorsdöntő korszak ez a Momentum számára. Ez az ország és az ellenzék szempontjából nehezen vitatható, de mi a párt számára a következő hónapok jelentősége?

Az elsődleges célunk az Orbán-rendszer felszámolása. Nincs még négy évünk. Akárki nyer, rettentő nehéz időszak következik, az elmúlt kilenc év konjunktúrája alighanem véget ér. Minden bizonnyal parlamenti párt leszünk, és ez várhatóan komoly kihívás lesz egy olyan szervezetnek, ami néhány éve még szinte földalatti mozgalom volt. Egyszerre leszünk jelen az EP-ben, az országgyűlésben, az önkormányzatokban, és mögötte ott lesz a párt. Más nagyságrendű politikai és szervezeti kihívásokkal nézünk szembe. Ezt okosan kell menedzselnünk, mert meghatározhatja a párt jövőjét.

A Momentum ellenzéken belüli pozíciójának biztosan nem tett jót Fekete-Győr András miniszterelnök-jelölti kampánya. Az ő bukása – 3,4 százalékot ért el az előválasztás első fordulójában – mennyire rendezte át a belső erőviszonyokat?

Alaposan. András öt évig vezette a pártot, hatása volt a párton belüli hierarchiára is. Most egy új korszak jön, és bár András továbbra is fontos politikusa a pártnak, az átrendeződés elkezdődött, de ez lassabb folyamat.

A 444 forrásai szerint egyik katalizátora volt ennek a folyamatnak, és Bárdi Zsuzsannával közösen telefonálták körbe az elnökséget, sürgetve a tisztújítást.

Nem tagadtam, hogy volt kritikám vele szemben, és nekünk politikai közösségként abban az értelemben is példát kell mutatnunk, hogy a sikernek és a kudarcnak egyaránt kell legyen politikai következménye. Ez nem azt jelenti, hogy András mehet a süllyesztőbe, de látható következményeknek lenniük kell.

Mik voltak ezek a kritikák?

Ezek belső ügyek, a választók pedig remélem, azt látják, hogy nálunk vannak következmények.

Politikailag furcsa küldöttgyűlési döntés egy ilyen eredmény után, hogy Fekete-Győrt rakta a párt a lista élére. Ez valami vigaszdíj?

Az elnökség terjesztette a javaslatot a küldöttgyűlés elé, hogy ő vezesse a listát. Azt fejezi ki, hogy ez az ügy nem fekete-fehér: András sokat tett a Momentumért, a közösségért, a dolog nem ér ott véget, hogy le van váltva, és menj, amerre visz az utad. Fontos helye van a közösségben. De fontos tanulni a hibákból.

Orosz Anna: Erre a rendszerre rámegy az életünk, így nehéz azt mondani, hogy csinálja más
© Technológia: 444.hu

Elvékonyítja az ellenzék esélyeit az, hogy a sokszínűségből adódóan a kommunikációja nem egységes. Márki-Zay szerint arról kell beszélni, hogy Orbán vagy nem Orbán. A pártok inkább ügyekre próbál koncentrálni, mint a Fudan, a korrupció vagy a koronavírus. Közben szüntelen reaktív kommunikációra kényszerülnek, és a Fidesz diktálja a témákat: csirkefarhát, rezsi, kerítés, levágott disznó, gender.

Az ügyek fontosak, de mindennél előrébb való, hogy erőt és főleg egységet tudjunk mutatni. Abban a pillanatban, hogy egységes a kiállás, az elkötelezett ellenzékiek felsorakoznak mellénk, eljönnek a fórumokra, követnek a Facebookon – innen indulva könnyebb bevonni a bizonytalanokat és az apolitikusokat.

Tizenkét év Fidesz után a fél ország nem érzi magát otthon Magyarországon – ez katasztrófa. És nemcsak az uszítás és a gyűlöletkeltés, a buzizás, a sorosozás, a kirekesztés miatt, hanem mert alapjában véve nem működik az ország; nem tudod elvinni a gyereket egy normális állami iskolába, ha súlyos beteg az anyád, féléves a várólista. Ezért is tartom, hogy nem értékvitákra van szükség, hanem a hétköznapi élet válságainak feloldására.

Az milyen üzenet akkor, ha a Jobbik elnöke nem vesz részt a közös sajtótájékoztatókon, vagy arról szólnak hírek, hogy egyes pártok aktivistái egyáltalán nem teszik bele a melót a kampányba.

Ez most nem az a pont, amikor a nyilvánosság előtt kell tárgyalni a konfliktusokat. Nekem Újbudán nagyon jók a tapasztalataim. Nyilván nem zökkenőmentes hat plusz egy nagyon eltérő kultúrával, múlttal és belső hierarchiával rendelkező politikai szervezetet néhány hét alatt összehangolni, miközben októberben még egymással versenyeztünk. Ez meló. Nem mentség, de fontos rögzíteni.

Donáth Anna megtette ez a kritikát nyilvánosan is. Azt mondta, hogy a DK és a Jobbik lassítják a jelöltállítást, és nem minden párt veti be az aktivistáit. Vagy nem eléggé.

Ő a párt elnöke. Én egyéni képviselőjelöltként nem szeretném kommentálni ezt.

Az előválasztási megállapodás arról szólt, hogy minden párt elfogadja az eredményt.

Ezek a pártok sok áldozatot hoztak azért, hogy idáig eljussunk – a közös miniszterelnök-jelölt és a 106 egyéni választókerületi jelölt szintjén egyaránt. 2018-hoz képest ez nagy előrelépés. Azt pedig mindenki látja, aki ebben az összefogásban részt vesz, hogy ha nem nyerünk, négy év múlva pokolian nehéz lesz már.

Látványosan megtört a lendület az előválasztás után, és a népszavazási aláírásgyűjtés is lassan pörgött fel. Ez azért nagy gond az ellenzéknek, mert a választók növekvő többsége is kormánypárti győzelemre számít, és könnyen önbeteljesítő jóslattá válhat.

Azt ne felejtsük el, hogy a vírushelyzet miatt január óta lebegett az előválasztás időpontja, ez folyamatos készenléti állapotot követelt meg az aktivistáktól és önkéntesektől. Először úgy volt, hogy tavasszal rendezzük meg, aztán ősszel, végül az is csúszott még heteket, és az egész év várakozással és felkészüléssel. Nem lehet így dolgoztatni embereket, muszáj volt engedni pihenni őket. Az aláírásgyűjtéssel ez felpörgött, és most már nyomjuk ezerrel. Nincs még késő.

Az április 3-i népszavazáshoz valószínűleg késő van már.

Meggyőződésem, hogy ez független attól, pontosan mikor gyűlnek össze az aláírások. A Fidesznek nem érdeke, és ha nem érdeke, akkor a feldolgozás nem fog olyan tempóban haladni, hogy április 3-ra ki lehessen írni a népszavazást. Nem véletlenül húzták az időt a kérdések átengedésével sem. Ez fordítva is igaz: ha akarnák, hogy a választás és az ellenzéki népszavazás is egyidejűleg legyen, meg tudnák oldani, olcsóbb és egyszerűbb is lenne, és demokratikusabb is. De hát ez a Fidesz.

Mit üzen a választóknak, hogyan szavazzanak a gyermekvédelmi népszavazáson? Van már erről közös ellenzéki döntés?

Tudtommal van már döntés, de az érintett civil szervezetekkel zajlik az egyeztetés a kérdésben. Én mindenkinek azt javasolnám, hogy szavazzon érvénytelenül. Gyalázat az egész.

Hol zajlanak a pártok közti viták? Mik a legfontosabb fórumai a hatpárti egyeztetéseknek?

A hat pártelnök és a miniszterelnök-jelölt döntenek a legfontosabb politikai-stratégiai döntésekről. Van egy kampánytanács, ahol leginkább operatív döntések születnek. Van egy ellenállási bizottság, ami egy köztes koordináló szint: itt többnyire alelnökök ülnek, és lista- illetve programkérdésekben egyeztetnek. Ez készíti elő a pártelnöki egyeztetéseket.

Stratégiai kérdésekben Márki-Zay, Gyurcsány, Jakab, Tóth Bertalan, Donáth, Karácsony és Szabó Tímea, és Kanász-Nagy és Schmuck döntenek. És mind ott is ülnek az asztalnál.

Igen, és tovább egy-két ember pártonként. Az előkészítő munka, a pártmunka összehangolása, az ellenállási bizottságban zajlik, és minden reggel van napi tematikáról szóló politikai kommunikációs meeting is. A folyamatokat illetőn úgy működik, mintha egy párt lenne az egész.

Mikor lesz végleges az országos lista?

Remélem, minél hamarabb, mert ez az a kérdés, ami csak a pártokat érdekli a választókat nem. Mi sürgetjük. Egy-két hét, úgy tippelem.

Elhangzott a Partizánban vasárnap, hogy Hadházy Ákost felkérték korrupciót felügyelő tárca nélküli miniszternek egy leendő Márki-Zay kormányban. Ezek szerint már megkezdődött a székek kiosztása is?

Zajlik kormányzati előkészítő munka, de amennyire tudom, Márki-Zay sem akar erről beszélni a kampány idején. A programegyeztetésen értelemszerűen olyanok vesznek részt, akik adott esetben vállalnának kormányzati pozíciót, de ez sem jelent teljes átfedést. Nem erről kell most nyilvánosan beszélni, viszont nyilván készen kell állni április 3-án arra, hogy mindenki pontosan tudja, hova kell mennie dolgozni másnap.

Vállalna most kormányzati feladatot?

Előbb győzzünk, az a legfontosabb, utána majd eldöntjük hogy hol tudom legjobban szolgálni a választókat.

News Related
 • A darknetről vette a drogot egy 27 éves férfi

  A Veszprém Megyei Főügyészség jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel vádolja azt a letartóztatásban lévő 27 éves férfit, aki 2020 novemberében és 2021 márciusában rendelt drogot egy rejtett internetes oldalról – közölte az ügyészség. A férfi 2020 novemberében 270 ezer forintnak megfelelő kriptovaluáért egykilós kiszerelésben, 2021 márciusában pedig ugyanilyen összegben úgyszintén egy kilogramm amfetamin-hatóanyagú speedport ...
  See Details: A darknetről vette a drogot egy 27 éves férfi
 • Igencsak begorombul a szél, riasztást adtak ki a középső országrészre

  Tegnap megdőlt a szélrekord. A Dunántúl északi és keleti tájain, valamint a középső országrészben előfordulhatnak óránkénti 70 kilométeres sebességet elérő vagy azt meghaladó széllökések is – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében. Emiatt elsőfokú riasztást adtak ki több járásra. © Fotó Országos Meteorológiai Szolgálat Az előrejelzés szerint csak késő ...
  See Details: Igencsak begorombul a szél, riasztást adtak ki a középső országrészre
 • 230 millió dolláros kártérítést kell fizetnie az amerikai légierőnek a texasi mészárlás miatt

  © Eric Gay/Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved. Milliós kártérítést fizethet a túlélőknek és az áldozatok családtagjainak az amerikai légierő a texasi lövöldözés miatt. A testületnél nem vettek figyelembe egy olyan tényt, ami miatt a merénylet elkövetője nem is kaphatott volna fegyverviselési engedélyt. 230 millió dolláros kártérítést kell ...
  See Details: 230 millió dolláros kártérítést kell fizetnie az amerikai légierőnek a texasi mészárlás miatt
 • Megérkezett Marquezék 2022-es Hondája!

  © Repsol Media Marc Marquez, Repsol Honda Team, Pol Espargaro, Repsol Honda Team Kedden délben újabb MotoGP-csapat rántotta le a leplet 2022-es versenygépéről, hosszú hónapok találgatásainak vetve véget. Alberto Puig, a Honda csapatfőnöke korábban úgy fogalmazott, az egyik legjobb tesztidőszakot tudhatják maguk mögött, míg Marc Marquez szerint jó esélyük lesz ...
  See Details: Megérkezett Marquezék 2022-es Hondája!
 • Maguk akarnak rendelkezni a testük felett

  © AFP Fülsiketítő dudálástól voltak hangosak az új-zélandi parlamentet övező utcák kedden. Az ország minden részéből érkeztek személyautókkal, furgonokkal, teherautókal az emberek, hogy a bizonyos foglalkozásoknál kötelezővé tett védőoltás ellen tüntessenek. A jármű nélkül érkezett tiltakozók a felüljárókról figyelték a konvojt. “Ez a választás szabadságáról szól és arról, hogy a ...
  See Details: Maguk akarnak rendelkezni a testük felett
 • Közös műsort indít a Partizán és a 24.hu

  © media1.hu Frontvonal néven közös online tévéműsor-folyamban mutatja be a 2022-es választásokat a 24.hu és a Partizán nevű, Gulyás Márton nevével fémjelzett YouTube-csatorna csapata. A hírportál oldalán, továbbá a YouTube-on és Facebookon is jelentkező Frontvonal című műsor márciustól péntekenként jelentkezik a 24.hu és a Partizán műsorvezetőivel, szerkesztőivel és újságíróival, valamint  ...
  See Details: Közös műsort indít a Partizán és a 24.hu
 • Titokzatos repülőgép jelent meg az 51-es körzetben

  © Technológia: Index.hu Nyolc éve, mióta az építése megkezdődött, szinte semmi aktivitás nem volt az Egyesült Államok nagyközönség által csak 51-es körzetként ismert Groom Lake repülőgép-tesztelő központjának déli határán épült nagy méretű hangárban. Most első ízben a Planet Labs nevű szervezet műholdképei nem csupán mozgást észleltek, de az is látszik ...
  See Details: Titokzatos repülőgép jelent meg az 51-es körzetben
 • Magyar katonákkal is gyakorlatozik az ukrán hadsereg

  © Technológia: Index.hu Egész évben lesz hadgyakorlat. Ukrajnában idén tíz nagyszabású hadgyakorlat lebonyolítását tervezik, a hadgyakorlatokon sokezres haderő vesz részt, közöttük több NATO-tagország is. Az előzetes elképzelés szerint bevetik a légierők repülőit, harci helikoptereit és a tengerészet hadihajóit. A hadműveleti gyakorlatokban részt vesz az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Lengyelország, Litvánia, ...
  See Details: Magyar katonákkal is gyakorlatozik az ukrán hadsereg
 • Távozik a Facebook anyavállalatának igazgatóságából a Trumpot támogató tag

  © Technológia: Index.hu Egész évben lesz hadgyakorlat. Ukrajnában idén tíz nagyszabású hadgyakorlat lebonyolítását tervezik, a hadgyakorlatokon sokezres haderő vesz részt, közöttük több NATO-tagország is. Az előzetes elképzelés szerint bevetik a légierők repülőit, harci helikoptereit és a tengerészet hadihajóit. A hadműveleti gyakorlatokban részt vesz az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Lengyelország, Litvánia, ...
  See Details: Távozik a Facebook anyavállalatának igazgatóságából a Trumpot támogató tag
 • Hétfőn megdőlt a napi szélrekord

  © Technológia: Index.hu Egész évben lesz hadgyakorlat. Ukrajnában idén tíz nagyszabású hadgyakorlat lebonyolítását tervezik, a hadgyakorlatokon sokezres haderő vesz részt, közöttük több NATO-tagország is. Az előzetes elképzelés szerint bevetik a légierők repülőit, harci helikoptereit és a tengerészet hadihajóit. A hadműveleti gyakorlatokban részt vesz az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Lengyelország, Litvánia, ...
  See Details: Hétfőn megdőlt a napi szélrekord
 • Ész Ventura – Dicsőségfal 2022

  © Technológia: Index.hu Egész évben lesz hadgyakorlat. Ukrajnában idén tíz nagyszabású hadgyakorlat lebonyolítását tervezik, a hadgyakorlatokon sokezres haderő vesz részt, közöttük több NATO-tagország is. Az előzetes elképzelés szerint bevetik a légierők repülőit, harci helikoptereit és a tengerészet hadihajóit. A hadműveleti gyakorlatokban részt vesz az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Lengyelország, Litvánia, ...
  See Details: Ész Ventura – Dicsőségfal 2022
 • „A téli olimpia egy bábszínház”

  © Technológia: Index.hu Egész évben lesz hadgyakorlat. Ukrajnában idén tíz nagyszabású hadgyakorlat lebonyolítását tervezik, a hadgyakorlatokon sokezres haderő vesz részt, közöttük több NATO-tagország is. Az előzetes elképzelés szerint bevetik a légierők repülőit, harci helikoptereit és a tengerészet hadihajóit. A hadműveleti gyakorlatokban részt vesz az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Lengyelország, Litvánia, ...
  See Details: „A téli olimpia egy bábszínház”
 • A legjobb sofőrfigyelő rendszereket is könnyedén át lehet verni egy tanulmány szerint

  © Technológia: Index.hu Egész évben lesz hadgyakorlat. Ukrajnában idén tíz nagyszabású hadgyakorlat lebonyolítását tervezik, a hadgyakorlatokon sokezres haderő vesz részt, közöttük több NATO-tagország is. Az előzetes elképzelés szerint bevetik a légierők repülőit, harci helikoptereit és a tengerészet hadihajóit. A hadműveleti gyakorlatokban részt vesz az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Lengyelország, Litvánia, ...
  See Details: A legjobb sofőrfigyelő rendszereket is könnyedén át lehet verni egy tanulmány szerint
 • Kónya Ádám 72. lett sprintben a pekingi olimpián

  © Technológia: Index.hu Egész évben lesz hadgyakorlat. Ukrajnában idén tíz nagyszabású hadgyakorlat lebonyolítását tervezik, a hadgyakorlatokon sokezres haderő vesz részt, közöttük több NATO-tagország is. Az előzetes elképzelés szerint bevetik a légierők repülőit, harci helikoptereit és a tengerészet hadihajóit. A hadműveleti gyakorlatokban részt vesz az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Lengyelország, Litvánia, ...
  See Details: Kónya Ádám 72. lett sprintben a pekingi olimpián

OTHER NEWS

A donyeckieknek elegük van a háborúból

© EURONEWS Az Euronews stábja a kelet-ukrajnai Avdiivka mellől jelentkezik. Egy kilométerre vannak attól a frontvonaltól, amely a körülbelül nyolc éve kezdődött fegyveres konfliktus határvonala az ukrán hadsereg és a ... Read more »

Le kell nyelnünk a békát, úgy tűnik, jogos volt Liu Shaolin Sándor kizárása

© Technológia: Index.hu A honfiúi lelkesedés hatására a magyar nemzet egy emberként horgadt fel hétfőn Liu Shaolin Sándor kizárása miatt a pekingi téli olimpia rövid pályás gyorskorcsolya versenyeinek 1000 méteres ... Read more »

Kampányt indít a médiahatóság, hogy a gyerekek ne osszanak meg magukról intim fotókat

© media1.hu A gyermekek által saját magukról készített intim felvételek problémája áll az NMHH internetes tájékoztató és segítségnyújtó szolgálata, az Internet Hotline (IH) a Biztonságos Internet napjára időzített kampányának központjában. ... Read more »

Nem jár igazolatlan a sztrájk miatt

© Technológia: Index.hu A korábbi utasítás alapján sok diáknak könyvelhettek volna el mulasztást, de az e-napló megváltoztatását az oktatásirányítás is rizikósnak érezhette. Nem írhatnak be az iskolák igazolatlan hiányzást azoknak ... Read more »

Újra lesznek szóbeli érettségik

© Technológia: Index.hu Két év elteltével újra megtartják a tavaszi szóbeli érettségiket, az Oktatási Hivatal szerint jelenleg nincsenek érvényben rendkívüli szabályok az érettségi vizsgákra. A diákok petíciót indítottak, amit már ... Read more »

Magnussen semmi pénzért nem térne vissza az F1-es középmezőnybe

A korábbi McLaren, Renault és Haas-pilóta 2020 végén búcsúzott a királykategóriától mindössze egyetlen dobogós helyezéssel a neve mellett, utolsó szezonjait pedig a mezőny sűrűjében, de inkább annak második felében töltötte. ... Read more »

A kormányváltás után a gazdaság szolgálatába lehet állítani a NER-birodalmat – Interjú Király Júliával

Király Júlia közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke új szerepbe került, ő ugyanis Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt tanácsadója és az ellenzéki kampány gazdaságpolitikai témafelelőse. A volt jegybankelnököt ezért arról ... Read more »

A Google, az Amazon, de az IKEA is csak félgőzzel teljesíti saját klímavédelmi vállalásait

© Technológia: 444.hu Az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mintegy 5 százalékáért felelős 25 nemzetközi óriáscég még a felét sem valósította meg saját klímacéljainak – állítja a németországi New Climate Institute ... Read more »

Babát vár a világsztár, közben élete egyik nagy veszteségét éli át

Egyszerre boldog, és közben nehéz időszakot él meg a PLL sztárja. © Dia Dipasupil/Getty Images 2022 további része már biztosan csodálatos év lesz a Pretty Little Liars imádott sztárjának! Shay ... Read more »

Az egyik pillanatban a Tourra készültem, aztán az életemért küzdöttem

© Technológia: Index.hu Egan Bernal Tour de France- és Giro d’Italia-győztes országúti kerékpáros szerint második esélyt kapott azzal, hogy túlélte súlyos balesetét – számolt be róla az MTI.     ... Read more »

Csigolyaműtétje után kiengedték a kórházból Egan Bernalt

© Technológia: 444.hu „Az élet adott nekem egy második esélyt. Az egyik pillanatban még a Tour de France-ra készültem, mindent beleadva az időfutambringámon, a következőben pedig már az életemért küzdöttem” ... Read more »

Csodasisak, helikopter, balett – mutatjuk a Super Bowlok legnagyobb játékait

© Technológia: Index.hu Magyar idő szerint február 14. hajnalán rendezik a Super Bowl LVI-t, a világ nagy része pedig ismét az NFL nagydöntőjére figyelhet. A párosítás már önmagában meglepő, hiszen ... Read more »

Így változtatta meg a települések vásárlóerejét a járvány

© Technológia: Index.hu Sok helyen stagnált 2020-ban a gazdagabb települések vásárlóereje, ugyanakkor a módosabbnak számító Debrecen vagy Jászberény térségében nőtt a vásárlóerő. A GKI Gazdaságkutató Zrt. nemrég megbecsülte a 2019-es ... Read more »

Németország lakosságának kétharmada támogatja az általános oltási kötelezettséget

© Technológia: Index.hu A Forsa közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint a német állampolgárok kétharmada, azaz 66 százaléka támogatja az általános oltási kötelezettséget Németországban. A német lakosság pártpreferenciák alapján vizsgált hozzáállása ... Read more »

A felgyújtott Mercedes és Porsche után ezúttal egy M5-ös BMW-től szabadult meg egy orosz youtuber

© Motor1.com Copyright Mihail Litvin robbanás M5 Kíváncsiak vagyunk, milyen autó lesz a következő áldozat. Az érzékeny lelkületűek most inkább ne nézzenek ide. Egy Mihail Litvin nevű orosz youtuber tönkretett egy ... Read more »

Csuti szerint G.w.M nélkül is tönkrement volna a házassága Kulcsár Edinával

© Technológia: Index.hu „Ennek a házasságnak akkor is vége lett volna, ha nincs Márk. Edinával próbáljuk az összes kérdéses ügyünket békében lezárni, a gyermekeink érdekeit és lelki egészségüket tartva szem ... Read more »

Karnyújtásnyira az atomegyezmény?

© Michael Gruber/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved. Egy hét szünet után folytatódtak a tárgyalások az iráni atommegállapodás felújításáról Bécsben. Az Európai Unió által vezetett megbeszélésektől azt várják, ... Read more »

Nem árulja el a végrehajtói kar, mennyiért adták el az irodaházukat Rogán Antal kabinetfőnökének

Hadházy Ákos közérdekű adatigénylésben szerette volna megtudni a végrehajtói kartól, mennyiért adták el 1800 négyzetméteres irodaházukat Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak. Nem járt sikerrel, a végrehajtói kar ugyanis arra hivatkozott, ... Read more »

Megjelent a kormányrendelet a budapesti vizes világbajnokság rendezéséről

© Technológia: Index.hu Öt év alatt a második, 50 méteres medencében rendezett vizes világbajnokságnak ad otthont Budapest június 18. és július 3. között. Nem szokatlan, hogy Budapest a beugró – ... Read more »

Országos felvilágosító kampány indult az adathalászat ellen

© media1.hu A kampánnyal, amellyel közterületi plakátokon és az összefogáshoz csatlakozott honlapok mellett hamarosan az Országos Rendőr-főkapitányság egyes felületein is találkozni lehet, a kezdeményezés létrehozói arra hívják fel az internethasználók ... Read more »

A csaló hibridek ellen lépne fel az EU, itt a sportautópiac titkos tippje és egy V8-as Merci

Ez a Supra már nem az a Supra, de azért így is szuper. De vajon betegágy-e a Merci-féle V8-as? Többek között erről, valamint elektromos mobilitásról és a csaló hibridek megszorongatásáról ... Read more »

A Red Bullnál sokat tanultak Pereztől

Sohasem könnyű egy úgy nevezett sztárcsapat második számú pilótájaként az élet a Forma-1-ben, különösen akkor, ha az ember csapattársa regnáló világbajnokként fantasztikus teljesítményt nyújt. tól fantasztikus védekezésével, ezzel megerősítve pozícióját ... Read more »

Eltört a síp- és szárkapocscsontja is az amerikai alpesisízőnek

© Technológia: Index.hu A hétfői női óriás-műlesiklásban a cél előtt hatalmasat bukó Nina O’Briennek a síp- és szárkapocscsontja is eltört a pekingi téli olimpián – számolt be róla az MTI. ... Read more »

Aranyérmet nyert Kínának a 18 éves amerikai szupermodell

© Technológia: Index.hu Most már nemcsak világbajnok, hanem olimpiai bajnok is Elieen Gu (Ku Aj-ling), amerikai szupermodell. A 18 éves lány – akinek édesanyja kínai, édesapja amerikai – San Franciscóban ... Read more »

Reese Witherspoon fia friss fotóján döbbenetesen néz ki: nem gondoltuk volna

Ryan Phillippe és Reese Witherspoon 18 éves fia, Dacon egészen elképesztő géneket örökölt híres szüleitől. © Michael Loccisano/gettyimages Reese Witherspoon gyermekét nemrég apjával kapták lencsevégre, akiről köztudott, hogy imád sportolni, ... Read more »

Koronavírus: megint ötezernél többen vannak kórházban

© Technológia: 444.hu Ismét ötezernél több covidos beteg van kórházban, amire legutóbb karácsony előtt volt példa. Ahogy reggeli áttekintésünkben írtuk: ez az ötezer beteg azt jelenti, hogy volt már sokkal ... Read more »

Javítják a burkolatot az M7-esen, a vízelvezetőt az M1-esen

Javítják a burkolatot az M7-es autópályán, emiatt Budapest felé lezárták a külső sávot a 74-es és a 75-ös kilométer között. A korlátozás várhatóan kora estig tart – közölte az Útinform. Mindkét ... Read more »

Minden második teszt pozitív lett, meghalt 94 beteg

Egyre többen szorulnak kórházi ellátásra, az intenzív osztályokon ápoltak száma folyamatosan emelkedik. Az elmúlt napon 12 714 mintavétel alapján 7053 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a tesztek több ... Read more »

A frissítéseket rejtő 3-as BMW szedánt és Touringot kaptak el kémfotósok

© Motor1.com Copyright 2023 BMW 3-as sorozatú szedán facelift kém fotó Mindkettő áttervezett műszerfalat kapott, hogy az iDrive 8-cal kompatibilisek legyenek. 2022 jelentős változásokat hoz a 3-as sorozat számára, mivel ... Read more »

Ukrajna elhagyását javasolja Joe Biden az amerikai állampolgároknak

© Technológia: Index.hu A tavaly decemberben hivatalba lépett német kancellárt egyes szövetséges országok azzal vádolják, hogy nem gyakorol megfelelő nyomást Oroszországra az ukrajnai válság ügyében. Olaf Scholz most Joe Bidennel ... Read more »

Tüntetnek Szlovéniában, mert a NER bekebelezne egy óriási turisztikai céget

© Technológia: 444.hu Ljubljanában és más szlovén városokban is tiltakoztak az elmúlt napokban, miután az ottani sajtó arról írt, hogy NER-közelbe kerülhet egy nagymúltú idegenforgalmi lánc, számolt be az Euronews. ... Read more »

Dúró Dóra, az oltáskritikus párt elnökhelyettese beoltatta magát, de harmadjára nem teszi meg

Másfél órán át beszélgettünk Dúró Dórával, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettesével. A VIII. kerület szívében lévő irodájukban, ahonnan egyébként az önkormányzat már ki is tiltotta őket egy cigányellenesnek ítélt plakátjuk ... Read more »

Lassan kezdhetünk készülni a hatodik járványhullámra

© Technológia: Index.hu Hamarosan lecseng a járvány ötödik hulláma, abban azonban a szakértők között sincs teljes egyetértés, hogy ez pontosan mikor következhet be. Rusvai Miklós állatorvos szerint napokon belül elkezdhetnek ... Read more »

24.hu: Mészáros cége tízmilliárdért vásárolt műtrágyát Bige Lászlótól

© Technológia: 444.hu Miközben Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa látványos konfliktusban van a kormánnyal és a hatóságokkal, Mészáros Lőrinc érdekeltsége tízmilliárd forintért vásárolt tőle műtrágyát, írja a 24.hu. A ... Read more »

Hihetetlen: ezért nem veheti le a kabátját Katalin hercegné nyilvános eseményeken

Vannak bizonyos események, amelyeken megjelenhet kabát nélkül, de olyanok is, ahol az etikett miatt nem! © getty images Katalin hercegné már hosszú évek óta híres a kifinomult stílusérzékéről, legyen szó ... Read more »

A Bikáknak érdemes lassítaniuk, a Skorpiók elégedettek az életükkel

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek! KOS (március 21.-április 20.) A környezetedtől abszolút eltérő álláspontot képviselsz, emiatt egyfajta kakukktojása vagy a társaságnak. Bármennyire ... Read more »

Rüdigerrel pótolná a Bayern Sülét

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x) A Bayern Münchennél Antonio Rüdiger szerepel az ... Read more »

Ijesztő sérülést szenvedett a csúcsrangadó játékvezetőnője – videó

© Technológia: Index.hu A világbajnok Kanada válogatottja 4–2-re legyőzte ősi riválisát, a címvédő amerikai csapatot a pekingi téli olimpia női jégkorongtornájának keddi csúcsrangadóján, ezzel az erősebb A csoport élén végzett. ... Read more »

Továbbra is sok a kérdés az e-rollerek körül

Már döntéshozókhoz ért a probléma, de még mindig sok a bizonytalanság. Újból aktuális lett az e-rollerek ügye, miután egy férfitől hónapokra elvették a jogosítványát, amiért ittas állapotban közlekedett vele. Habár ... Read more »

G7: Újabb tízmilliárdokba kerülhet az újabb magyar vizes vb

Hétfőn kiderült, hogy 2017 után megint beugróként rendezünk vizes világbajnokságot idén június 18. és július 3. között, Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke pedig gyorsan el is mondta, hogy „azt ... Read more »