Orbán Viktorral együtt aggódik az EU miatt a Die Welt

© Technológia: Mandiner.hu

„Dél-Európa új adósságszabályokban reménykedik” – hangzik a Die Welt kedden megjelent írásának címe. Tobias Kaiser, Virginia Kirst és Martina Meister arra figyelmeztetnek: most, hogy a spórolós Angela Merkel záros határidőn belül távozik Németország kancellári székéből, komoly akadály hárul el az Unió déli tagállamainak útjából, amelyek régóta lázadoznak a GDP-hez viszonyított adósságot és az évente felvehető új hitel összegét korlátozó maastrichti kritériumok ellen.

A szerzők szerint e pillanatban a szociáldemokrata kancellárhelyettes és pénzügyminiszter, Olaf Scholz a legesélyesebb kancellárjelölt Németországban, az uniós adósságpolitika jövőjét pedig az fogja eldönteni, aki német pénzügyminiszterként a helyére kerül. Kaiser, Kirst és Meister figyelmeztetnek: Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a szlovéniai Brdóban már kijelentette, hogy „egyszerűbb szabályokra van szükségünk, amelyek illeszkednek a gazdasági realitásokhoz”. A szerzők szerint a „gazdasági realitások” úgy állnak, hogy „az eurózónában az államok átlagos adósságállománya a GDP 100 százaléka, és csak Luxemburg tartja be jelenleg a maastrichti szerződés két központi előírását: azt, hogy az államadósság legfeljebb a gazdasági teljesítmény 60 százalékára rúghat, az évente felvett új hitelek pedig csak három százalékára”.

Jelzik, „a szabályokat most a koronavírus-válság miatt felfüggesztették, de a jövő évben a kormányfőknek dönteniük kell, hogyan legyen tovább, mikor az előírásokat 2023-ban újból aktiválják”. Úgy tudják, a költségvetési fegyelem pártján álló országok, így például Ausztria és Hollandia már közös állásfoglalásban jelezték, hogy elleneznek bármiféle lazítást; mindeközben viszont az eladósodott tagállamok, így a franciák, a spanyolok, a belgák, a portugálok, az olaszok, a görögök és a ciprusiak, akiknél mind a bruttó nemzeti össztermék 100 százaléka felett van az államadósság, lazább kritériumokat szeretnének: „azért, hogy a gazdaság, amely az Európai Központi Bank laza pénzpolitikájának és a koronavírus miatti segélyeknek köszönhetően meglepően gyorsan áll helyre, tovább nőhessen, az államok szabadabb kezet szeretnének az eladósodásban”.

Épp erre a veszélyre figyelmeztetett egyébként Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei polgári pikniken,

amikor azt kifogásolta, hogy Brüsszel jogállamisági és zöldpolitikai dzsihádot folytat ahelyett, hogy két legfőbb problémájára, a gazdasági versenyképességre és az eladósodottságra összpontosítana – a Welt most megerősíteni látszik ezt az orbáni kritikát.

A német lap szerzői azt jósolják, hogy az új európai adósságpolitika az új német pénzügyminiszter pártállásától függően lesz majd szigorú vagy laza. Figyelmeztetnek arra, hogy az Annalena Baerbock vezetésével csatasorba álló Zöldek programjukban azt követelik, hogy az eladósodási szabályok ösztönözzék és ne akadályozzák az állami befektetéseket, magyarán lazítanának; ezzel szemben viszont Christian Lindner szabad demokratái (FDP) a maastrichti kritériumok teljeskörű alkalmazásának visszavezetését, sőt, azok szigorúbb betartatását szorgalmazzák. E két párt pozíciója azért fontos, mert valószínűsíthető, hogy bármelyik nagy párt is nyeri majd a szeptember végi Bundestag-választást, a Zöldek és az FDP nélkül nem tud majd kormányt alakítani.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy „januárban egybeesik majd a francia európai tanácsi elnökség és az elnökválasztási kampány”, és „Macron fő konkurense, Marine Le Pen kétségkívül tematizálni fogja a reformot, hiszen a jobboldali populista már régóta németellenes szólamokkal küzd a csekélyebb szigorért”. Szerintük reménykednek az olaszok is, „Rómában jelenleg Mario Draghi miniszterelnök tárgyalási pozíciójában bíznak”, hiszen „az Európai Központi Bank volt vezérével Olaszországot egy valóságos uniós pénzügyi szakértő fogja az asztalnál képviselni – ráadásul épp abban a pillanatban, amikor Merkel távozása miatt egy kevesebb csúcstalálkozós éjszakát megtapasztalt politikus foglal majd helyet a német fotelben”.

Kaiser, Kirst és Meister előrevetítik, hogy

jó eséllyel nem maga a stabilitási és növekedési paktum fog megváltozni, hanem annak részletszabályai, megvalósítási rendeletei.

„Például azok az előírások, amelyek meghatározzák, milyen módon kell számítani a deficiteteket és az államadósságokat – ezekben a jövőben például az állhat, hogy a klímaügyi befektetések miatt felvett adósságot könnyű szívvel kihagyhatják a számításból. Ezt nem csak Franciaország szorgalmazza, hanem például Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos is”. Úgy látják, bár a most ideiglenesen hatályon kívül helyezett szabályoknak 2023-ban ismét életbe kellene lépniük, „a Bizottság már most azt készíti elő, hogy reformok nélkül is újra aktiválni lehessen azt” – azaz a déli tagállamok úgy tudjanak megfelelni a 60 százalékos GDP-arányos államadósság-limitnek, hogy közben messze 100 százalék felett vannak eladósodva, mert az eurózóna olyan hely, ahol még ez is lehetséges.

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

A Kúrián fennakadt az Orbán-féle népszavazás egyik kérdése

© Technológia: Index.hu Ha átengedik a kiskorúak nemváltó kezelésére vonatkozó kérdést, az olyan kavarodást okozna, hogy csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani. A háromtagú tanács megállapítása szerint „ha a Kúria arra a ... Read more »

Orbánozós órákat is fel lehet venni az ELTE politológián

© Technológia: Mandiner.hu Vezérdemokrácia: az Orbán-rezsim és azon túl – ezzel a címmel lehet szemináriumi órát felvenni az ELTE jogi karán, a politológia szakon a 2021/22-es tanév első félévében. A kurzust ... Read more »

Egyszerűen nem hisszük el, mennyire jól néz ki Eva Longoria fürdőruhában

Született feleség, született bombázó. © Getty Images/ Amy Sussman / Staff Kockás has, ránctalan arc, hibátlan alak – Eva Longoria talán még huszonévesen sem volt ennyire fitt és csinos. A ... Read more »

Cselekvést követeltek a berlini klímatüntetők

© Michael Sohn/AP „Nem hagytok nekünk más választást!” – ez volt a mottója a pénteki berlini klímatüntetésnek. A szervezők előzetesen tízezerre becsülték a résztvevők számát. A demonstrálók a Brandenburgi kapunál ... Read more »

Megszólalt Alec Baldwin a forgatáson történt halálos lövés kapcsán

Mint korábban megírtuk a 42 éves Hutchinst a Rust nevű western forgatásán lőtték le, a fényképezés vezetőjeként dolgozott. A film rendezője is megsebesült.  „Megszakad a szívem a férjéért, a fiáért, ... Read more »

Ezeket a mellékhatásokat tapasztalhatod magadon a harmadik oltás után

Míg az EU-ban átlagban 72,5 százalékos az átoltottság – van, ahol már a 80 százalékot is meghaladja-, addig Magyarországon az oltási kedv erősen visszaesett, az embereknek csupán 65,9 százaléka adatta ... Read more »

Hányadik is az Index? A krumplikat vagy a zsákokat kell számolni?

© Technológia: Index.hu Online médiapiaci szájbarágó a szeptemberi és úgy általában a látogatottsági adatok értelmezéséhez. Több szakmai médium feldolgozta az elmúlt napokban a DKT (Digitális Közönségmérési Tanács – bővebben a ... Read more »

Iránban ismét megnyílnak az iskolák

© Technológia: Index.hu Irán több városában, köztük Teheránban ismét tartanak pénteki imádságot, miután a hagyományosan közösségben elvégzendő szertartást a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették, csaknem húsz hónapja. Helyszíni beszámolók szerint megtelt a ... Read more »

Jobboldali a Twitter algoritmusa

© Technológia: Index.hu Megvizsgálta saját platformjait hét fejlett országban a Twitter, és rádöbbent, hogy az algoritmusa a jobboldali politikusok és médiumok tweetjeit részesíti előnyben.  A techcég összehasonlította a hírfolyam két ... Read more »

Romániában ismét elrendelték az éjszakai kijárási tilalmat és a kötelező maszkviselést

© Technológia: 444.hu A drámai helyzetet látva a bukaresti Országos Vészhelyzeti Bizottság új járványügyi korlátozó intézkedéscsomag elrendeléséről döntött pénteken. A hétfőtől harminc napig érvényben lévő intézkedések Romániában a Transindex beszámolója ... Read more »

Amerikai versenyzőt igazolt az akadémiájába a Williams

© Technológia: motorsport.com Logan Sargeant, Williams A Williams nemrégiben jelentette be, hogy megváltak az F2-es Dan Ticktumtól, aki nyilvánosan kritizálta a csapat kanadai pilótáját, Nicholas Latifit – bár állításuk szerint ... Read more »

Mutatjuk, hogyan törnek darabokra az autók az M1-esen

© Technológia: Index.hu Nyolc kocsi  ütközött össze  az M51-es autóútról az M5-ös sztráda felé tartó szakaszon. A Magyar Közút autópálya-kamerája rögzítette a tömegkarambolt.  A bejegyzés megtekintése az Instagramon Magyar Közút ... Read more »

Híres emberek, akik nemcsak buták, de büszkék is rá

Bár hajlamosak vagyunk minden sztárral szemben szkeptikusak lenni, hogy pontosan hogyan és miért vitte sokra, ám nem mindegyiknél tévedünk olyan nagyot…. © Gareth Cattermole/Getty Images Egyes hírességek, ugyanis nemcsak nem ... Read more »

Az amerikai műanyagipar lekörözi a szénnel fűtött erőműveket

© Technológia: Index.hu Az amerikai műanyagipar az évtized végére több üvegházhatású gázt fog kibocsátani, mint a szénnel fűtött villamoserőművek. A Bennington College Beyond Plastics (Műanyagokon túl) projektjének jelentés megállapította, hogy ... Read more »

Csökkenhetnek a dugók a Balaton irányába, négysávossá bővül a 8-as főút

© Technológia: Index.hu A 8-as számú főút Magyarország nyolc egyszámjegyű főútvonalának egyike. Az 1-estől a 7-esig mindegyik autópálya, ahol kétszer két sávon lehet autózni, éppen csak a 8-as az, amelynek ... Read more »

A Kúria elmeszelte Orbán népszavazásának egyik kérdését

© Technológia: 444.hu A Kúria „arra a megállapításra jutott, hogy a népszavazásra javasolt kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazás olyan alapjogi kollíziót eredményezne, amelyet csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani, ... Read more »

Ki lehet 2021 legjobb atlétája?

Ezen a héten kezdődik a szavazási folyamat, mely során a 2021-es World Athletics díjra esélyes férfi atlétára lehet voksolni. Az ünnepélyes díjátadó decemberben kerül megrendezésre. 10 sportoló neve került a ... Read more »

Mutatjuk, hogyan törtnek darabokra az autók az M1-esen

© Technológia: Index.hu Nyolc kocsi  ütközött össze  az M51-es autóútról az M5-ös sztráda felé tartó szakaszon. A Magyar Közút autópálya-kamerája rögzítette a tömegkarambolt.  A bejegyzés megtekintése az Instagramon Magyar Közút ... Read more »

Megfenyegette kislánya Ráskó Esztert, a híres humoristát.

Első önálló estjével jelentkezik a humorista a Comedy Club új évadában © Technológia: Joy Milyen érzés lányos anyának lenni? Hogyan hat a párkapcsolat dinamikájára egy gyermek? A családi minták közül ... Read more »

Tűz ütött ki egy oroszországi lőporgyár egyik műhelyében

© AP/Russian Emergency Ministry Press Service Tűz a Rjazanyi területen egy lőszer üzemben 270 kilométerre Moszkvától Tűz ütött ki egy oroszországi lőporgyárban Lesznojei járás székhelyén Lesznoje faluban, a Rjazanyi területen ... Read more »

Karácsony Gergelynek fogalma sincs, hogy került az Elkxrtuk című filmbe

© Technológia: Index.hu Bemutatták az Elkxrtuk című filmet, amelynek továbbra is rendkívül alacsony az értékelése a legnagyobb filmes internetes adatbázisban (IMDb). A Gyurcsány-film díszbemutatóját a Corvinban tartották csütörtökön, az alkotásban ... Read more »

Száz eurót kap mindenki Franciaországban a kormánytól

© Technológia: Index.hu Adómentes egyszeri állami támogatásban részesíti a francia állam mintegy 38 millió állampolgárát, hogy így csökkentsék a csillagos egekbe emelkedő üzemanyagárak miatti anyagi terheket.  Jean Castex francia belügyminiszter, ... Read more »

Fájni fog, olyan hideg lesz

© Technológia: Index.hu Tegnap még a sokévi átlagnál 5–7 fokkal melegebb időjárás volt a jellemző, mivel az érkező hidegfront maga előtt tolta a meleg levegőt. Ennek mostantól vége, ma megkezdődik ... Read more »

Meghalt Mádl Dalma

© Technológia: Index.hu Életének 89. évében meghalt Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye – tudatta a család pénteken az MTI-vel. Életének 89. évében meghalt Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági ... Read more »

A Magyar Orvosi Kamara azt kéri, hogy csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vegyenek részt az október 23-i tömegrendezvényeken

© Technológia: 444.hu Felhívást tett közzé pénteken a Magyar Orvosi Kamara elnöksége, amiben arra kérik a lakosságot, hogy „a koronavírus járvány agresszív, súlyos szövődményeket okozó változatának gyors terjedése miatt tömegrendezvényeken ... Read more »

Justin Bieber tarol a listán: elindult a szavazás az MTV EMA jelöltjeire

© Technológia: Index.hu Justin Bieber nyolc, míg a tavalyi gálán legtöbb díjat elhozó BTS négy jelöléssel szerepel az MTV EMA idei listáján. A díjkiosztóra november 14-én Budapesten, a Papp László ... Read more »

Varga Judit: a magyar nép egybeforrt a szabadsággal

© Technológia: Index.hu A szabadság összefogja a közösségeket. A magyar nép egybeforrt a szabadsággal, ezt 1956 történései is bebizonyították. Ezt hangoztatta az igazságügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés és a ... Read more »

Kásler márciusban kitüntette, most 45 millióval megtolta a Karthago zenekart

© Technológia: 444.hu Közel ötvenmillió forint támogatást kapott az emberi erőforrások miniszterétől a Karthago együtteshez köthető Karthago Media Kft.. Az NKA honlapján közzétett adatsor szerint a miniszteri keretből Kásler Miklós ... Read more »

15 évet kapott, miután egy szögvassal megölte és felgyújtotta a főnökét

A Tatabányai Törvényszék 15 év börtönbüntetésre ítélte első fokon azt a férfit, aki megölte, gázolajjal lelocsolta, majd felgyújtotta munkaadóját. Az elkövető és élettársa az áldozat alkalmazásában állt, birtokain különböző feladatokat ... Read more »

Sebastian Vettel rajtbüntetést kap Austinban

© Technológia: Index.hu Sebastian Vettel rajtbüntetést kap a vasárnapi Formula–1-es Egyesült Államok Nagydíján, mivel csapata, az Aston Martin motort fog cserélni az autójában. A négyszeres világbajnok német pilóta az austini ... Read more »

A volt barátomat birtokolja az új barátnője

Márti jóban maradt volna Mátéval, de az új lány közbelépett. Meddig van jogunk beleszólni a társunk életébe, és honnan válik a szerelmi kapcsolat birtoklássá? © Goodfreephotos.com Máté és én három ... Read more »

Szerbiában elkezdték beadni a saját gyártású Szputnyik oltásokat

© Technológia: 444.hu Elkezdték használni péntektől Szerbiában a Szputnyik V nevű, a koronavírus elleni orosz oltóanyagnak a nyugat-balkáni országban gyártott változatát – közölte Nenad Popovic innovációs miniszter a szerbiai közszolgálati ... Read more »

Felrobbant egy orosz lőporgyár

© Technológia: 444.hu A műszakban dolgozó tizenhét emberből tizenhatan meghaltak abban a robbanásban, ami Oroszországban Ryazan tartományában, egy puskaporgyárban történt – írja a Reuters. Az egyetlen túlélőt kórházba szállították, neki ... Read more »

Ezt érdemes megnézni a nagy európai múzeumok kínálatából

© Museo del Prado A szürrealizmus géniusza, Salvador Dali műveiből rendez kiállítást a szentpétervári Fabergé Múzeum. Azokat az alkotásokat állították ki, amelyeken megjelenik Dali múzsája. Az orosz születésű Gala először ... Read more »

Ez történik a testeddel, ha az űrben halsz meg

© Technológia: 444.hu Az űrturizmus az elmúlt évtizedben kézzel fogható közelségbe került, nemrég lezajlott e szolgáltatás eddigi legpazarabb reklámakciója – William Shatner rapid űrkirándulása –, Elon Musk pedig Mars-bázist építene ... Read more »

Foglyul ejtették a közmédiát Magyarországon

© Technológia: Index.hu Világszerte számos országban megkérdőjelezhető az állami médiumok függetlensége – állítja egy új tanulmány, amelyet Marius Dragomir, a CEU Demokrácia Intézetéhez tartozó Média-, Adat- és Társadalomkutató Központ vezetője készített ... Read more »

Alonso: Herta elég jó az F1-hez, de…

© Phillip Abbott / Motorsport Images Colton Herta, Andretti Autosport w/ Curb-Agajanian Honda, Josef Newgarden, Team Penske Chevrolet, Scott Dixon, Chip Ganassi Racing Honda celebrate with champagne on the podium ... Read more »

Történelmi mérföldkő, Kecskeméten gyártják majd a Mercedes elektromos SUV-ját, az EQB-t

© Technológia: Index.hu A magyar autóipar történelmi mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy most először kezdődik meg az országban egy tisztán elektromos meghajtású jármű sorozatgyártása – jelentette be Szijjártó Péter pénteken Kecskeméten..  A ... Read more »

Koronavírusos betegek haltak meg, mert elfogyott egy romániai kórházban az oxigén

© Technológia: 444.hu Továbbra is kritikus terhelés alatt a román egészségügy: a bukaresti stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint a közel húszmilliós országban az utóbbi 24 órában 15 410 új ... Read more »

Marine Le Pent fogadja jövő héten Orbán

© Technológia: 444.hu Orbán Viktor miniszterelnök október 26-án a Karmelita kolostorban fogadja Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke pénteken. ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic