Orbán Viktor negyedik kétharmadára ébredt az ország

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Orbán Viktor negyedik kétharmadára ébredt az ország
© Technológia: Index.hu A Fidesz-KDNP újabb kétharmados parlamenti többséggel megnyerte a 2022-es országgyűlési választásokat április 3-án. Orbán Viktor miniszterelnök negyedik kétharmadát ünnepli, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje pedig a pártelnökök nélkül lépett a mikrofonok elé vasárnap este, és ismerte el a Fidesz győzelmét. A választók 69,47 százaléka voksolt, bejutott a parlamentbe a Mi Hazánk, míg a kétfarkú kutyák, Gattyán György pártja és a Gődény György vezette politikai csoport nem érte el a parlamenti küszöböt.

  • 2022. április 3-án szavazott az ország.
  • A Fidesz–KDNP 135 mandátumot szerzett a 199 fős Országgyűlésben. Ez kétharmados többség, tehát Orbán Viktor egymás után negyedszer is alkotmányozó többséggel a háta mögött alakít kormányt.
  • Az ellenzéki összefogás, vagyis a DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd listája Márki-Zay Péter vezetésével 57 mandátumot szerzett. Ez a mandátumszám hatfelé oszlik, a legerősebb a DK frakció lesz.
  • A Mi Hazánk Mozgalom is bejutott a parlamentbe, 7 képviselővel alakíthat frakciót Toroczkai László pártelnök.
  • A német nemzetiségi listáról szerzett mandátumot Ritter Imre, aki az elmúlt ciklusban a Fideszt segítette a szavazataival.
  • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3 százaléknál is többet kapott, ezzel nem jutottak be a parlamentbe, de költségvetési támogatáshoz jut a párt. A Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom is átlépte az 1 százalékot, amely szintén a parlamenti küszöb alatt van, de a kampánytámogatást nem kell visszafizetnie a pártnak. A Gődény György-féle Normális Párt viszont nem érte el az 1 százalékot, így ők visszafizetik majd a kampányra kapott pénzeket.
  • A végső eredményre még várni kell.

2022. április 3-án, vasárnap reggel 6 és 19 óra között voksolhatott az ország: az ikszekkel 199 képviselőt szavaztunk a parlamentbe, 106 politikust egyéni jelöltként, 93 fő listáról jutott az országgyűlésbe. Az első eredmények 16,76 százalékos feldolgozottságnál jöttek, és már ezek is kétharmados többséget jósoltak a Fidesznek. Este 7-kor hivatalosan is véget ért a választás és az azzal egy időben tartott népszavazás; a szavazóköröket bezárták, az első eredményeket 9 órára várták.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Este tíz óra után néhány perccel már 57,64 százalék volt a szavazatok feldolgozottsága – az akkori állás szerint 134 mandátum járt a Fidesz–KDNP-nek, ami már behozhatatlan előnyt jelzett; eldőlt, hogy a kormánypárt nyerte a 2022-es választást, Orbán Viktor sorozatban negyedszer, összességében pedig ötödször alakíthat kormányt. Fél 11-kor már majdnem 70 százalék volt a feldolgozottság, a Fidesz–KDNP előnye azonban nem csökkent, továbbra is 134 mandátummal álltak a kormánypártok, 81 százaléknál 135 mandátummal álltak, 95 százalékos feldolgozottságnál már biztosra vehető volt a kétharmad.

Tarolt a Fidesz, parlamentbe jutott a Mi Hazánk

98,95 százalékos feldolgozottságnál a listás szavazatok aránya a következőképpen alakult: Fidesz–KDNP 53,10 százalék, Egységben Magyarországért 35,04 százalék, Mi Hazánk Mozgalom: 6,17 százalék. Az egyéni mandátumok 88–18 arányban alakultak a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért között. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján hétfő reggel 6-kor az Országgyűlés összetételéről a következőket lehetett leolvasni: Fidesz-KDNP 135 fő, Egységben Magyarországért 56 fő, Mi Hazánk 7 fő, MNOÖ 1fő.

Global Tech News Daily

Az egyéni választókerületekben nem várt fölénnyel győzött a kormányoldal: 88-18 az ellenzéki összefogással szemben a 106 választókerületben. A Mi Hazánknak az egyéni választókerületekben nem szerzett mandátumot.

Vidéken gyakorlatilag mindenhol a Fidesz nyert: 86 győzelme van – az ellenzék csak Szegeden (Szabó Sándor) és Pécsen (Mellár Tamás) tudott egyéni választókerületi mandátumhoz jutni. Minden más választókerületben a Fidesz nyert. Hatalmas meglepetésre az ellenzék olyan városokat is elvesztett, amelyeket korábban összefogás nélkül is tudott nyerni: így Dunaújvárost és Tapolcát.

Global Tech News Daily

A legnagyobb arányú győzelmet országosan a fideszes Gyopáros Alpár aratta: 71-20-ra verte az ellenzéki összefogás indulóját.

A fontosabb vidéki csatatereken szintén győzött a Fidesz. Lázár János simán megverte a miniszterelnök-jelölt, hódmezővásárhelyi polgármetert, Márki-Zay Pétert. Szombathelyen a fideszes Hende Csaba is 50 százalékos eredménnyel, fölényesen verte a DK kirakatemberét, Czeglédy Csabát. Tapolcán Navracsics Tibor győzött a vártnál simábban Rig Lajos ellen. Budakeszin Menczer Tamás 47-44-re győzte le Szél Bernadettet, aki így nem lesz parlamenti képviselő a következő ciklusban.

A Mi Hazánk Mozgalom 6,3 százalékos listás szavazataránnyal, 310 ezer feletti listás szavazattal jutott be a parlamentbe. A négy évvel ezelőtt, a 2018-as választásokat a Jobbikból kiszakad párt egyinében nem nyert körzetet, így 7 fő jutott a parlamentig – listájuk első hét helyén Toroczkai László, Dúró Dóra, Apáti István, Novák Előd, Szabadi István, Dócs Dávid és Pakusza Zoltán szerepel. A párt elnöke, Toroczkai László vasárnap este úgy fogalmazott: megtörtént a csoda, amiben kevesen bíztak; az a csoda, ami az ásotthalmi pusztában kezdődött, amikor megalapították a mozgalmat.

Győzelem a Holdról, vereség a Városligetből

Vasárnap este az országgyűlési választások után a vezető politikusok értékelték az eredményeket. Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hatalmas győzelmet arattak, akkorát, hogy még a Holdról is látszott, de Brüsszelből biztosan. Márki-Zay Péter a pártelnökék nélkül lépett a mikrofonok elé a Városligetben, elismerte a Fidesz győzelmét, de vitatta, hogy a választás demokratikus és szabad lett volna. Márki-Zay Péter után Karácsony Gergely főpolgármester és Donáth Anna, a Momentum elnöke is azt hangsúlyozta, hogy folytatniuk kell a megkezdett munkát.

Jakab Péter az eredmények után úgy fogalmazott, Márki-Zay Péterben októberben hat párt hadseregét kapta meg, és tetemes ellenzéki előnyt. Ebből az előnyből fél év elteltével mára ellenzéki hátrány, hovatovább Fidesz-kétharmad lett. Gyurcsány Ferenc is élesen bírálta a hatpárti ellenzék vezetőjét, szerinte nem Márki-Zay Péter a jó kapitány.

Lázár János, aki az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét a saját választókerületében győzte le, úgy fogalmazott: új korszak kezdődik Hódmezővásárhelyen, a polgárháborúnak vége lett, ő pedig tegnap este visszatért.

A végső eredményre még várni kell

A végeredményt a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg. Az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 9-én, a választás országos eredményét pedig legkésőbb április 22-én hirdetik ki. Az Alaptörvény szerint az új országgyűlés alakuló ülését a köztársasági elnök hívja össze a választást követő harminc napon belüli időpontra. Vagyis az új országgyűlésnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia.

Minden egy helyen, az Indexen

A választás napján percről percre tudósítottunk az eseményekről, erről szóló hírfolyamunkat itt olvashatja. Az április 4-ei percről percre frissülő cikkünket pedig itt találja. Az országgyűlési választásokkal párhuzamosan tartották a kormány által kezdeményezett, négykérdéses gyermekvédelmi népszavazást is, de a referendum nem érte el az érvényességi küszöböt – erről itt írtunk. Napközben több választási csalásról is érkezett bejelentés, ezeket itt gyűjtöttük össze. Elemzőket is kérdeztünk egész nap a részvételi adatokról, ide kattintva olvashatja az ő véleményüket. Azt, hogy milyen volt a választások éjszakája képekben, itt mutatjuk. Itt pedig elolvashatja az Index választási mellékletét friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve.

(Borítókép: Fischer Zoltán / MTI)

News Related

OTHER NEWS

Szárnyal a Mercedes-Benz csúcskategóriás és elektromos szegmense, de kevesebb járművet adtak el az első negyedévben

© Technológia: Index.hu A geopolitikai bizonytalanságok és a félvezetőhiány ellenére a globális kereslet továbbra is erős. A márka elektrifikációja dinamikusan halad. A Mercedes-Benz Cars 2022 első negyedévében 501 600 járművet ... Read more »

Tádzsikisztán mutatja az utat, van még hova fejlődnünk a nemzet vezetőjének tiszteletében

© Technológia: 444.hu Április 15-én Hudzsánd városába ment munkalátogatásra a Béke és a Nemzeti Egység megalapítója, a tádzsik nemzet vezetője, a Tádzsik Köztársaság elnöke, Emomali Rahmon. Ott készült ez a ... Read more »

Még sosem volt ilyen kicsi a jég az Antarktisznál

© Technológia: Index.hu Minden eddiginél kisebbre zsugorodott az Antarktiszt körülvevő tengeri jég idén februárban. A kínai tudósok által közzétett mérések szerint 2022. február 25-én dőlt meg az eddigi csúcs, amely ... Read more »

Háromnapos fesztivál indul a fővárosi állatkertben

© Technológia: Index.hu A Föld napja alkalmából péntektől vasárnapig változatos programokkal – állatbemutatókkal, látványetetésekkel, tematikus sétával – várják a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol a Föld Fesztivál utolsó ... Read more »

A nyílt utcán rabolták ki Charles Leclerc-t!

© Ferrari Charles Leclerc, Ferrari Az olasz Gazetta beszámolója szerint a versenyzője egy klubból hazafelé tartva éppen edzőjével, Andrea Ferrarival és néhány barátjával sétált a viareggiói sportövezetben, amikor az incidens történt. ... Read more »

Meghalt Hermann Nitsch, a botrányairól híres osztrák akcióművész

© Technológia: Index.hu Elhunyt Hermann Nitsch, a bécsi akcionizmus radikális áramlatának egyik vezéralakja, aki többek között lemészárolt állatok testrészeit és vérét is felhasználó művészeti akcióival vált világhírűvé. Családjának keddi közleménye ... Read more »

Kiderült mennyit fizet Mészáros Lőrinc az embereinek

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) tette közzé javadalmazási jelentését az egyik leggazdagabb magyar, Jászai Gellért 4iG-je, valamint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global is – írja a Forbes. Azt, hogy ... Read more »

Nem lehet ingyen belépni Velencébe, ha egy napra megyünk

© Technológia: Index.hu A velencei egynapos utazóknak legfeljebb tíz eurót kell fizetniük a városba való belépésért. A velencei hatóságok azt tervezik, hogy akár tíz eurót (3726 forintot) is felszámítanak a ... Read more »

Megvalósult a Star Trek hologram orvosa, a NASA földi sebészt holoportált a Nemzetközi Űrállomásra

A Microsoft és AEXA Aerospace közös holoportálási technológiájával valódi orvosokat vetített az amerikai űrügynökség, a NASA a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére – adta közre kedden a Science Alert. A Star Trek ... Read more »

Eltemették Antall József özvegyét

© Technológia: Index.hu Antall Józsefné Fülepp Klárát a férje mellé temették a Fiumei úti sírkertben, Budapesten. Antall József néhai miniszterelnök feleségét római katolikus szertartás szerint helyezték örök nyugalomra kedden. Az ... Read more »

Kigyulladt egy belvárosi épület tetőszerkezete Debrecenben

A Kandia utcai tűzhöz hat gépkocsival vonultak a ki a tűzoltók, senki nem sérült meg. Kigyulladt egy belvárosi kétszintes épület tetőszerkezete kedd délután Debrecenben, a tüzet eloltották, senki nem sérült ... Read more »

Rádudált a Corsásra, mire a sofőrje dinnyehordó pozitúrában pattant ki bosszút állni

© Motor1.com Magyarország dinnye Azok a fránya komplexusok. Már-már mindennapos esetről van szó, most éppen egy meglehetősen rosszul megtervezett sávváltásból alakult ki a szokásos konfliktus. Az index természetesen a Corsában ... Read more »

Ronaldo kihagyja a Liverpool elleni rangadót

A Manchester United hivatalos oldalán jelentette be, hogy Cristiano Ronaldo újszülött fiának tragikus halála után a játékos nem szerepel majd a csapat Liverpool elleni keretében. „A család fontosabb minden másnál, ... Read more »

Harry Potter vezérletével végigverték Európát

© Technológia: Index.hu Futballban az UEFA Youth League a Bajnokok Ligája ifjúsági megfelelője. Nos, a második legnépszerűbb labdajátékban, a kosárlabdában is van valami hasonló, az EYBL, amely a European Youth ... Read more »

Lezárult a nyomozás, Kálloy Molnár Péter felelős a balesetért

© Technológia: Index.hu A színész tavalyi balesetével kapcsolatban indított nyomozás a végéhez érkezett, így kiderült, ki tehető felelőssé a történtek miatt. Kálloy Molnár Péter még 2021 végén balesetezett, miután áthajtott ... Read more »

20 éve ugyanúgy néz ki a szexi világsztár: döbbenetes fotók következnek

Hogy csinálják? Plasztikai sebészet, kozmetikai kezelések vagy Isten adta genetika? Ha rájövünk a titokra, mi is letagadhatunk 10-20 évet. © Gennadi Avramenko, Rich Polk/Getty Images Manapság a kor csak egy ... Read more »

Valter Attila a győzelemért sprintelt az Alpokban

© Technológia: Index.hu Miután Valter Attila a főmezőnnyel érkezett célba hétfőn, kedden, a Tour of the Alps második szakaszán a győzelemért sprintelt, végül harmadik lett.  Egyelőre bizakodó formát mutat a ... Read more »

Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása a hagyományosakétól

© Technológia: Index.hu Az egyre népszerűbb kész házak biztosítása nem minden biztosítótársaságnál esik azonos elbírálás alá a hagyományos épületekével – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége. A szervezet ... Read more »

Budapesten ad megakoncertet Enrique Iglesias

© Technológia: Index.hu Magyarország legnagyobb befogadóképességű zárt létesítménye – az idei férfi kézilabda Európa-bajnokságra átadott budapesti csarnok – a latin világsztárral ünnepli első szuper koncertjét. Április 20-án kezdődik a jegyértékesítés ... Read more »

Leclerc korábban „nem tudta uralni az idegeit” Verstappen ellen

© Mark Sutton / Motorsport Images Charles Leclerc, Ferrari Dr. Riccardo Ceccarelli, a Formula Medicine vezetője, aki kifejlesztett egy olyan mentális tréningprogramot, amely felkészíti a fiatalokat a profi sportéletre, akkor ... Read more »

Iskolatévé: A középszintű történelemérettségi logikája

© Technológia: Index.hu A magyar nyelv és irodalom, illetve matematika után ezúttal a középszintű történelemérettségit igyekszünk megkönnyíteni a vizsgázóknak. Folytatódik az Index Iskolatévé-sorozata, amelynek első részében Szecsődi Tamás Leó, a Szent ... Read more »

Karácsony Gergely elárulta, hogy alakítják át a Vérmezőt

A fővárosi közgyűlés döntésének értelmében a Budavári Önkormányzattal közösen újítja meg két lépésben a főváros a Vérmezőt – közölte Facebookon a főpolgármester. Karácsony Gergely azt írta: idén lecserélik a hulladékgyűjtőket, felújítanak ... Read more »

Bye, bye nejlonzacskó! Mától környezetbarát tasakok veszik át a műanyagok helyét az Auchanban

A francia alapítású, Magyarországon 24 áruházat üzemeltető Auchan volt az első kiskereskedelmi üzletlánc, amely bejelentette, hogy kivezeti a leginkább zöldségek, gyümölcsök és pékáruk csomagolására szánt, egyszer használatos műanyag zacskókat a ... Read more »

Minden eddiginél kisebbre zsugorodott az Antarktisz körüli tengeri jég

A térség tengeri jegének kiterjedését a 1970-es évek vége óta figyelik. Kínai tudósok most az Advances in Atmospheric Sciences folyóiratban publikálták, hogy február 25-én dőlt meg az eddigi rekord, és ... Read more »

Johnny Depp felszólal a bíróságon, a fekáliás incidensről is szót ejthet

© Technológia: Index.hu A színész is szót kap, hogy elmondhassa az álláspontját a volt nejével szemben indított rágalmazási per tárgyalásán. Egy igen kínos esetről is beszámolhat. Mint megírtuk, Johnny Depp ... Read more »

A mai naptól nyugdíjaskedvezménnyel várja a Tesco vevőit

© Technológia: Index.hu Április 19-től minden kedden a nyugdíjas vásárlók 5 százalék kedvezményt kapnak a Tescóban vásárlásuk végösszegéből, amennyiben használják Tesco Clubcard kártyájukat. Minden héten kedvezménnyel várja a nyugdíjasokat a ... Read more »

Binotto: szabadon versenyezhetnek a pilótáink és ezt nagyon élvezem

© Ferrari Laurent Mekies, Racing Director, Ferrari, Mattia Binotto, Team Principal, Ferrari Kifejezetten dominánsan kezdte az F1 új idényét , a Ferrari monacói pilótáj az első három futamból kettőt is ... Read more »

Még 15 év börtönt kaphat Aung Szan Szú Kjí

Újabb börtönbüntetést szabhatnak ki Aung Szan Szú Kjí volt mianmari vezetőre, akit a junta már 6 év börtönre ítélt, a jövő héten pedig további 15 évnyi büntetés vár rá – ... Read more »

Kezdőknek: 7 lépés, hogy futóvá válj

Ha te is most szeretnél belevágni a futásba, akkor összeszedtük, mik azok a lépések, amiket mindenképpen érdemes betartanod, hogy hosszútávú kapcsolatod alakulhasson ki ezzel a csodás sporttal! © Getty Images ... Read more »

Robbantás egy kabuli iskolánál

© Ebrahim Noroozi/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved. Afgán katona Legalább hatan meghaltak és tizenegyen megsérültek, amikor két bomba robbant Afganisztánban, egy kabuli fiúiskolánál. A helyi rendőrség közlése ... Read more »

Több svéd városban is összecsaptak a szélsőjobboldaliak és ellentüntetőik

© Stefan Jerrevång/AP Kiégett autó Malmöben Kiégett autók és betört ablakok maradtak a dél-svédországi Malmöben a hétvégi összecsapások után. A zavargásokat az váltotta ki, hogy a szélsőjobboldali dán-svéd politikus, Rasmus ... Read more »

Magyarország kétharmada biztonságban van

© Technológia: Index.hu A Magyarország területén bekövetkező veszélyes időjárási jelenségekre tekintettel az ország nagyjából egyharmadára adott ki riasztást a meteorológiai szolgálat, ezen túlmenően tizennégy megyében van zivatar miatt érvényben figyelmeztetés. ... Read more »

A Teads nem vár 2023-ig a sütimentes világra (x)

© media1.hu A cookieless megoldások használata az online hirdetési piacon kulcsfontosságú azon fogyasztók esetében, akik nem érhetők el „hagyományos” cookie-kkal. A Teads úttörő szerepet játszik egy olyan cookieless környezet megteremtésében, ... Read more »

Álláskereső oldalon keres kémeket a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

© Technológia: Index.hu Meglehetősen szokatlan módon, nyilvános álláshirdetésben keres két beosztásra is munkatársakat a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ). Műveleti felderítői pozícióra, illetve rendszertámogató munkatársra keresnek embereket. A műveleti felderítőknek a főbb feladata a „Nemzetbiztonsági ... Read more »

Lángolnak az autók az ország több pontján is

© Technológia: Index.hu Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint országszerte több településen is autók égnek. A tájékoztatás szerint Kigyulladt két személygépkocsi és egy kisteherautó Gyömrő külterületén, a Péteri úton. Az esethez a ... Read more »

A brit miniszterelnöki hivatal és külügyminisztérium eszközeit is támadták Pegasus kémszoftverrel

© Technológia: 444.hu A digitális jogokat felügyelő Citizen Lab csoport kedden közölte, már többször is figyelmeztette a brit hatóságokat arra, hogy a kormány hálózatához csatlakozó több elektronikus eszközön felfedezték a ... Read more »

Taylor Swiftről neveztek el egy nemrég felfedezett ezerlábút

Taylor Swift amerikai énekesnőről neveztek el egy új ezerlábú fajt, amit a virginiai műszaki egyetem (Virginia Tech) kutatói fedeztek fel az Appalache-hegységben. A körülbelül 22 centiméter hosszú, gerinctelen állat a ... Read more »

Égig érő fejteret és hibrid V6-ost kínál a Ferrari 296 GTS

© Motor1.com Magyarország Ferrari 296 GTS és Ferrari 296 GTS Assetto Fiorano A behúzható keménytetőnek 14 másodpercre van szüksége a nyitáshoz-csukáshoz. 2021 júniusában kaptuk meg az első Ferrari névre keresztelt ... Read more »

Hosszú évekre rács mögé kerül Mac Miller drogdílere

© Technológia: Index.hu Közel 11 év börtönbüntetésre ítéltek egy dílert, aki az egyik azon kábítószerterjesztők közül, akiket azzal vádolnak, hogy felelősek Mac Miller haláláért. Mint arról beszámoltunk, az amerikai rapper, ... Read more »

Szlávik János: Új vakcinák készülnek, hamarosan fellélegezhetünk

© Technológia: Index.hu Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa arról beszélt, hogy milyen nyárra lehet számítani járványügyi szempontból. Azt is elmondta a TV2 reggeli műsorában, hogy mikor támadhat legközelebb ... Read more »