Opvallende Ajax-cijfers: grote lening, Promes-geld binnen, Mislintat haalt target

Ajax heeft woensdagavond zijn halfjaarcijfers gepresenteerd. De Amsterdammers behaalden een nettowinst van 27,2 miljoen euro in het eerste deel van het seizoen, maar verwachten aan het einde van de voetbaljaargang rode cijfers te moeten schrijven. VoetbalPrimeur zoomt in op de interessantste en opvallendste zaken uit het halfjaarverslag van Ajax.

Ondanks dat er afgelopen zomer ruim 110 miljoen euro aan spelerstransfers werd uitgegeven, maakte Ajax in de eerste seizoenshelft een nettowinst van 27,2 miljoen euro. Volgens de Amsterdammers komt dat door ‘de verkoop van spelers aan het begin van dit seizoen’. Later verklaart de club dat Edson Álvarez, Mohammed Kudus en Jurriën Timber dit geld in het laatje hebben gebracht. Het drietal leverde samen een grove 120 miljoen euro op. Daarnaast vallen er nog een aantal zaken op in het halfjaarverslag.

Mislopen Champions League voelbaar

De netto-omzet die Ajax draaide is met maar liefst 32 procent gedaald, ten opzichte van een jaar geleden. Dat heeft volgens de Amsterdamse directie een sterk verband met het mislopen van Champions League-voetbal. Ajax kwam in de eerste seizoenshelft voor het eerst in lange tijd namelijk uit in de groepsfase van de Europa League. Het is bekend dat de vergoedingen in dat toernooi een stuk lager liggen dan in de Champions League. In totaal draaide Ajax in de eerste seizoenshelft een omzet van 81,9 miljoen euro.

Ajax rekent overigens op nog een jaar zonder Champions League-voetbal. Met het oog op volgend seizoen heeft de directie verschillende scenario’s naast elkaar gezet. In het best case-scenario rekent Ajax op deelname aan de groepsfase van de Europa League. In het worst case-scenario zijn de Amsterdammers volgend seizoen helemaal niet Europees actief.

opvallende ajax-cijfers: grote lening, promes-geld binnen, mislintat haalt target

Door de nederlaag bij AZ kan Ajax ook deelname aan de voorrondes van de Champions League vergeten

Ajax leent 20 miljoen euroIn het halfjaarverslag bevestigt Ajax dat het een lening van twintig miljoen euro is aangegaan, na een eerdere aankondiging van financieel directeur Susan Lendrink. Lendrink wilde eerst niet vertellen om welk bedrag het gaat, maar nu wordt dus alsnog duidelijk hoeveel Ajax ontvangt via een kredietfaciliteit. Het onderpand dat Ajax heeft afgegeven, is een transfersom. De Noord-Hollanders kampen in de tweede seizoenshelft met een tijdelijk tekort op de bankrekening. Met de lening van twintig miljoen euro vangt Ajax dit tekort op, zodat de club het seizoen ‘gewoon’ af kan maken.

Meer duidelijkheid over bedragen Henderson en Rijkhoff

In het halfjaarverslag verbindt Ajax ook bedragen aan de komst van Jordan Henderson en Julian Rijkhoff. Het duo kwam in de winterse transferperiode naar de Johan Cruijff Arena toe. Ajax meldt dat het ‘investeringsverplichtingen’ van 9,95 miljoen euro is aangegaan om de twee binnen te kunnen halen. Waar dat bedrag precies uit bestaat, is niet duidelijk. Het lijkt erop dat het salaris van Henderson verwerkt is in die som, aangezien de Engelsman op papier transfervrij werd aangetrokken.

Anderzijds vertrokken Stanis Idumbo Muzambo en Anass Salah-Eddine in januari bij Ajax. De Conference League-deelnemer maakt bekend dat het 700 duizend euro ontvangt voor het duo, dat voornamelijk in actie kwam in Jong Ajax.

opvallende ajax-cijfers: grote lening, promes-geld binnen, mislintat haalt target

Mislintat haalt alsnog één van zijn targets

Het was één van zijn doelen die de Duitser openlijk deelde, toen hij naar Amsterdam kwam: Sven Mislintat moest de salariskosten omlaag gaan brengen. Uit de halfjaarcijfers blijkt dat de inmiddels vertrokken directeur daarin is geslaagd. De kostenpost ‘lonen, salarissen en sociale lasten’ is afgenomen met 6,7 miljoen euro, wat voor een totaal van 44,5 miljoen zorgt. Ajax schrijft dat dit ‘voornamelijk’ komt door een afname in ‘de salariskosten voetbal’.

Ajax bevestigt dat de vaste kosten aan spelerssalarissen onder het bewind van Mislintat zijn verminderd. De huidige nummer vijf van de Eredivisie wijst ‘mutaties in de spelersgroep’ aan als eerste reden hiervoor. Zo vertrokken afgelopen zomer meerdere grootverdieners, onder wie Dusan Tadic. Daarnaast heeft het door Mislintat geïntroduceerde salarissysteem, waarbij spelers gekort worden op hun salaris als Ajax geen Champions League-voetbal behaalt, ook invloed op de daling.

opvallende ajax-cijfers: grote lening, promes-geld binnen, mislintat haalt target

Promes-som binnen, wachten op geld Shakhtar

In zijn vorige jaarverslag meldde Ajax dat nog het recht had op een deel van de transfersom van Quincy Promes, die in januari 2021 naar Spartak Moskou vertrok. Nu onthullen de Amsterdammers dat het volledige bedrag betaald is door Spartak, zonder de naam van de veroordeelde voetballer te noemen. Van Shakhtar Donetsk krijgt Ajax wel nog geld, naar aanleiding van de transfers van David Neres en Lassina Traoré: er staat in totaal nog een bedrag van 6,8 miljoen euro open. Via een Oekraïense bank hebben de hoofdstedelingen wel al 4,4 miljoen van dat bedrag ontvangen.

opvallende ajax-cijfers: grote lening, promes-geld binnen, mislintat haalt target

Ajax-shirts verkopen veel slechter

Uit de halfjaarcijfers blijkt ook dat de shirts en andere fanartikelen van Ajax dit seizoen niet bepaald in trek zijn onder de fans. De omzet uit merchandising is namelijk gedaald met 5,2 miljoen euro. De recordkampioen stelt dat ‘verkopen lager zijn’ en wijst naar de timing van de verkoop van het uitshirt. Vlak voor het einde van het seizoen 2022/23 lanceerde Ajax de witte tenues. Twee dagen later verloor de club zijn laatste wedstrijd van het roemloze seizoen bij FC Twente (3-1).

News Related

OTHER NEWS

Driekwart volwassenen bezorgd over gevolgen klimaatverandering

Een vrouw is nog bezig met herstelwerkzaamheden na de overstromingen in Limburg in 2021. Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de ... Read more »

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »
Top List in the World