Opstappen maakt Kaag 'geen soepele partner' bij kabinetsformatie

© ANP Sigrid Kaag na haar aftreden als demissionair minister van Buitenlandse Zaken.

Sigrid Kaag trad gisteren terug als minister van Buitenlandse Zaken, na een aangenomen motie van afkeuring om de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan. Ze blijft fractievoorzitter van D66, en dus schuift ze straks weer aan bij de onderhandelingen over de kabinetsformatie. “Dit maakt Kaag geen soepele onderhandelingspartner”, zegt politiek verslaggever Frits Wester.

De motie tegen Kaag was gisteren tijdens het Afghanistan-debat ingediend door de PvdA en werd niet alleen door de hele oppositie maar ook door de ChristenUnie gesteund, zo werd in de middag duidelijk.

Eindverantwoordelijke

Kaag besloot vervolgens op te stappen als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Dat hoefde ze volgens de regels eigenlijk niet te doen, maar Kaag zei dat het aan haar als eindverantwoordelijke zelf was om een conclusie te trekken. Daarbij had ze in april gezegd dat ze in haar geval zou opstappen, toen een motie van afkeuring tegen Mark Rutte werd aangenomen.   

“In mijn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur moet de minister gaan als het beleid wordt afgekeurd”, sprak Kaag in de plenaire zaal bij het bekendmaken van haar aftreden. Bekijk hier hoe dat ging:

Ook tegen Defensieminister Ank Bijleveld werd een motie van afkeuring aangenomen, maar zij bleef zitten. “Dat komt misschien wel een beetje vreemd over”, zegt politiek verslaggever Frits Wester. “Zij maakte een andere afweging.”

Kaag mag dan geen minister meer zijn, haar rol op het politieke toneel is de komende tijd alles behalve uitgespeeld. Als fractievoorzitter van D66 schuift ze gewoon weer aan bij de onderhandelingen over de kabinetsformatie. Die liepen onlangs vast, en het is nu aan informateur Johan Remkes om de mogelijkheid van een minderheidskabinet te onderzoeken. 

‘Handen vrij’

“Die formatie wordt er na het opstappen van Kaag echt niet makkelijker op”, zegt Wester. “Zij heeft nu helemaal de handen vrij en kan dat proces vrijuit ingaan. Ze zal zich waarschijnlijk ook willen revancheren.”

Komend weekend gaan de partijleiders van CDA, VDD en D66 – de drie gegadigden voor een minderheidsformatie – met Remkes naar De Zwaluwenberg, een landgoed in Hilversum, om de onderhandelingen in een informele sfeer voort te zetten. “Wellicht kunnen de bevroren verhoudingen daar wat ontdooien”, zegt Wester. “Maar alles wat vandaag gebeurd is, maakt Kaag en D66 geen soepele onderhandelingspartner. In tegendeel.” 

Kaag had gisteren weinig keuze keuze nadat de motie van afkeuring tegen haar werd aangenomen. Was ze blijven zitten, dan was haar uitspraak over Rutte in april haar waarschijnlijk blijven achtervolgen. “Die uitspraak heeft veel gedoe gegeven”, zegt Wester. “Ze kon nu eigenlijk niets anders doen dan consequent te zijn.” 

Reacties Kamer

Haar besluit om op te stappen kon gisteren rekenen op begrip en respect van verschillende partijen. Laurens Dassen, fractievoorzitter van Volt, had ‘veel respect’ voor het aftreden van Kaag. GroenLinks-leider Jesse Klaver tweette dat Kaag ‘met opgeheven hoofd’ haar verantwoordelijkheid neemt voor het optreden van Nederland in Afghanistan.

PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen meldde eveneens dat ze ‘groot respect’ ervoor heeft dat Kaag haar verantwoordelijkheid nam. Zelfs Wybren van Haga (Groep van Haga) en Caroline van der Plas (BBB), die vaak kritisch over haar waren, spraken zich positief uit over Kaag.

Kamerlid Piri (PvdA) van motie: opstappen niet nodig 

Ook Kamerlid Kati Piri van de PvdA, die met haar motie van afkeuring het vertrek van Kaag in gang zette, zegt “veel respect” te hebben voor de keuze van de D66-leider. Wat haar zelf betreft was het niet nodig dat Kaag opstapte. “Als ik gevonden had dat ze moest opstappen, had ik een ander soort motie ingediend”, zei Piri na de laatste stemmingen in de Kamer.

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Fernando Alonso snapt niets van de beslissingen van de stewards

© Dylan Smit Fernando Alonso snapt niets van de beslissingen van de stewards Voor de zoveelste keer kan de oude wereldkampioen zich totaal niet vinden in het oordeel van de ... Read more »

Banken financieren fossiele energie nog altijd voor honderden miljarden

© Aangeboden door NU.nl Banken verstrekken wereldwijd nog steeds veel geld aan projecten voor fossiele energie, ondanks zorgen over het klimaat. Volgens berekeningen van persbureau Bloomberg trokken banken daar dit ... Read more »

Veelpleger negeert stopteken en rijdt in op politieauto

Een automobilist is maandagochtend in de Brabantse gemeente Zundert opzettelijk tegen een politieauto aangereden nadat hij een stopteken had genegeerd, meldt de politie. De agent die in de auto zat, ... Read more »

Van Engelshoven lanceert cultuurwebsite tijdens talkshow

© ANP Van Engelshoven lanceert cultuurwebsite tijdens talkshow Demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven lanceert volgende week maandag de website Cultuurexplosie.nu tijdens een speciale talkshow. Op de website worden projecten bekendgemaakt ... Read more »

KNMI: zeespiegel Nederland kan harder stijgen, klimaatverandering gaat hard

© Aangeboden door RTL Nieuws Ook voor Nederland zijn de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt groter geworden. Zo kan de zeespiegel aan de Nederlandse kust sneller stijgen dan eerder ... Read more »

Misleidende slogans: 'Dolfinarium beschermt geen dieren'

© ANP Dolfinarium Dolfinarium moet stoppen met de slogan ‘Ontdek, Beleef en Bescherm’, vindt de Reclame Code Commissie. Het laatste woord zou de indruk wekken dat bezoekers van het dolfijnenpark ... Read more »

Vrees voor langere absentie van Haaland

© ProShots Vrees voor langere absentie van Haaland Erling Haaland staat voorlopig aan de kant. De vrees bestaat dat de Noorse spits van Borussia Dortmund in 2021 helemaal niet meer binnen ... Read more »

"Als Max dat niet had gedaan, had Hamilton een veel grotere kans gehad"

© Aangeboden door GPblog NL Red Bull Racing koos tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten voor een bijzonder agressieve strategie. Max Verstappen zorgde na een mindere start ervoor ... Read more »

Titelhouder Spanje met Alcaraz in Daviscup Finals

© ANP Titelhouder Spanje met Alcaraz in Daviscup Finals MADRID (ANP) – Titelhouder Spanje treedt in november met de 18-jarige tennisser Carlos Alcaraz aan in de Daviscup Finals. De tiener, ... Read more »

IOC en Beijing openbaren coronaregels voor Winterspelen

© ANP IOC en Beijing openbaren coronaregels voor Winterspelen BEIJING (ANP) – Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de zogeheten playbooks gepubliceerd. Daarin staan de regels die bij de Olympische ... Read more »

Transavia kan al zijn Marokko-reizigers deze week repatriëren

© Copyright ANP 2021 Transavia kan al zijn Marokko-reizigers deze week repatriëren SCHIPHOL (ANP) – Iedereen die met Transavia naar Marokko is gevlogen, heeft ondanks het vliegverbod een mogelijkheid om ... Read more »

Tweede golf verhogingen hypotheekrente: einde rentestijgingen is nog niet in zicht

© 8 Tim Marshall/Unsplash.com Voor de tweede week op rij hebben geldverstrekkers massaal de hypotheekrente verhoogd. Dat meldt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep maandag in zijn nieuwsbrief. De druk van ... Read more »

'Structureel kankerverwekkend gas geloosd in meren Flevoland'

Tussen de 100 en 400 keer per jaar worden grote hoeveelheden kankerverwekkende stoffen uit binnenvaarttankers vrijgelaten op het Marker- en IJsselmeer. De cijfers komen van de Inspectie Leefomgeving en Transport. ... Read more »

Tien jaar cel voor Duitse IS-bruid vanwege dood yezidi-meisje

© AFP Archieffoto van een groep yezidi’s. In München is een Duitse IS-bruid veroordeeld tot tien jaar cel voor onder meer deelname aan een terroristische organisatie en de dood van ... Read more »

Makers film met dodelijk schietincident sluiten hervatting opnames niet uit

© Aangeboden door NU.nl De producenten van de film Rust sluiten niet uit dat de opnames, die sinds donderdag stilliggen na een dodelijk schietincident, later worden hervat. Dat laten ze ... Read more »

Nederland gaat klimaatverandering harder voelen, verwacht KNMI

© Copyright ANP 2021 Nederland gaat klimaatverandering harder voelen, verwacht KNMI DE BILT (ANP) – Ook voor Nederland zijn de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt groter geworden, waarschuwt het ... Read more »

FIA last overleg met coureurs in na gevecht Alonso en Raikkonen

© Aangeboden door GPblog NL In de Grand Prix van de Verenigde Staten raakte Fernando Alonso verzeild in gevechten met de Alfa Romeo’s. Wedstrijdleider Michael Masi merkt dat er meer ... Read more »

Mercedes bezorgd: 'Er zijn problemen die we niet goed hebben uitgezocht'

© Aangeboden door GPblog NL De hoop van Lewis Hamilton op de wereldtitel liep een flinke deuk op toen hij het tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten moest afleggen ... Read more »

Rossi ‘beetje boos' op Bagnaia: “Hij had titelstrijd kunnen verlengen”

© Gold and Goose / Motorsport Images Valentino Rossi, Petronas Yamaha SRT, Francesco Bagnaia, Ducati Team Francesco Bagnaia en Jack Miller waren de enige coureurs die op een koele middag ... Read more »

Jasper Stuyven toont begrip voor Van Aert na WK, haalt uit naar Evenepoel: 'Je weet pas ná de koers of je superbenen had, Remco was niet bij debriefing'

© André van den Ende Jasper Stuyven toont begrip voor Van Aert na WK, haalt uit naar Evenepoel: ‘Je weet pas ná de koers of je superbenen had, Remco was ... Read more »

Ook wereldvoetbalbond FIFA geniet van ‘Puskás Award-kandidaat' Ngonge

© Aangeboden door Voetbalzone Als het aan ESPN ligt, komt Cyril Ngonge in aanmerking voor de Puskás Award. De aanvaller zette FC Groningen zondagavond met een weergaloze hakbal op voorsprong ... Read more »

Aramco wil over drie decennia min of meer klimaatneutraal zijn

© Zuma Press Aramco is ook sponsor van de Formule 1. Ook het grootste energiebedrijf ter wereld, Saudi Aramco, moet eraan geloven. De fossiele reus heeft zichzelf tot doel gesteld ... Read more »

Mercedes geeft toe: 'Dan was Verstappen aan de horizon verdwenen'

© Aangeboden door GPblog NL  Tegen alle verwachtingen in bleek Austin Red Bull-terrein. Dat kwam ook voor Mercedes als een verrassing, en dus gaat het team onderzoeken wat de reden ... Read more »

SsangYong waarschijnlijk gered van ondergang

Het noodlijdende SsangYong wordt zeer waarschijnlijk overgenomen door Edison Motors. Daarmee wordt een mogelijke ondergang van het merk voorlopig afgewend. © Aangeboden door AutoWeek Het gaat SsangYong al een heel ... Read more »

KNMI: zeespiegel aan Nederlandse kust kan sneller stijgen dan eerder verwacht

Ook voor Nederland zijn de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt groter geworden, waarschuwt het KNMI in een onderzoeksrapport. Zo kan de zeespiegel aan de Nederlandse kust sneller stijgen dan ... Read more »

Skoda schetst herboren 200 RS en rally-Kamiq

In Tsjechië heeft men weer enthousiast achter de tekentafel gezeten. Skoda schotelt ons designschetsen voor van een als rallymonster uitgedoste Kamiq en van een moderne interpretatie van de 200 RS. ... Read more »

Intelligent Speed Assistance weer stapje dichterbij

© Randy Tarampi / Unsplash Mercedes tellers autobahn 204 km/u Volgend jaar wordt Intelligent Speed Assistance (ISA) verplicht voor alle nieuwe auto’s binnen de EU. De nieuwe maatregel moet hardrijden ... Read more »

Prinses Mako neemt afscheid van keizerlijke status en grootouders

© Aangeboden door NU.nl Prinses Mako van Japan heeft maandag, een dag voor haar huwelijk met Kei Komuro, een bezoek gebracht aan haar grootouders keizer-emeritus Akihito en keizerin-emerita Michiko. De ... Read more »

Ook Van Bommels assistent Hofland moet vertrekken bij VfL Wolfsburg

© Aangeboden door NU.nl Een dag na het ontslag van hoofdtrainer Mark van Bommel is ook zijn assistent Kevin Hofland vertrokken bij VfL Wolfsburg. Dat maakte de nummer negen van ... Read more »

Normale Bugatti Chiron uitverkocht

© Bugatti Normale Bugatti Chiron Eindelijk de laatste centjes bij elkaar gespaard voor een Bugatti Chiron? Pech, dan moet je nog even een slordige miljoen extra sparen. De normale Bugatti ... Read more »

Het beste tijdstip om je planten water te geven

© Shutterstock Voorkom zieke planten met de juiste aandacht Je kamerplanten verzorgen vergt wat kennis. Helemaal wanneer je een huiskamer vol met verschillende soorten planten hebt die allemaal andere aandacht ... Read more »

Duits ondernemersvertrouwen op laagste niveau in zes maanden

© ANP Duits ondernemersvertrouwen op laagste niveau in zes maanden MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) – Het vertrouwen van Duitse ondernemers is in oktober voor de vierde maand op rij gedaald en staat ... Read more »

Elftal van de Week: Ajax domineert, Sambissa schittert

© ProShots Elftal van de Week: Ajax domineert, Sambissa schittert Ajax is hofleverancier van het VI Elftal van de Week. Meer dan de helft is in Amsterdamse dienst. Het overtuigende ... Read more »

Aandeelhouder eist ingreep Just Eat bij aankoop Grubhub

De activistische aandeelhouder Cat Rock Capital Management roert zich bij maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl. Cat Rock is ontevreden over de sterk gedaalde beurskoers van ... Read more »

Betalingsbedrijf PayPal wil Pinterest voorlopig toch niet overnemen

© Aangeboden door Business Insider Nederland REUTERS/Brendan McDermid Betalingsbedrijf PayPal streeft “op dit moment” geen overname na van digitaal prikbord voor afbeeldingen Pinterest. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf laten weten ... Read more »

Banken investeren nog altijd voor honderden miljarden in fossiele energie

© Aangeboden door NU.nl Banken verstrekken wereldwijd nog steeds veel geld aan projecten voor fossiele energie, ondanks zorgen over het klimaat. Volgens berekeningen van persbureau Bloomberg trokken banken daar dit ... Read more »

Gebroeders Van de Kerkhof zagen aan stoelpoten van Roger Schmidt

© Aangeboden door Voetbalzone Willy en René van de Kerkhof zijn niet te spreken over de huidige prestaties van PSV. Na de vernedering tegen Ajax van zondagavond (0-5) adviseren de ... Read more »

Ouderenbond ANBO wil coronamaatregelen terug

© Copyright ANP 2021 Ouderenbond ANBO wil coronamaatregelen terug WOERDEN (ANP) – Ouderenbond ANBO vindt dat het kabinet zo snel mogelijk maatregelen moet nemen om het aantal coronabesmettingen terug te ... Read more »

De Jonge: ziekenhuisopnames lopen sneller op dan verwacht

© Copyright ANP 2021 De Jonge: ziekenhuisopnames lopen sneller op dan verwacht DEN HAAG (ANP) – Het aantal coronapatiënten dat opgenomen moet worden in het ziekenhuis loopt harder op dan ... Read more »

Zien: de foto's van de Griekse royal wedding!

© Marlieke van Marrewijk Zien: de foto’s van de Griekse royal wedding! Voor de derde keer gaf prins Philippos het jawoord aan zijn Nina. Waarom één keer met je grote ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic