Opposisjonen gir regjeringen skylden for rentehoppet

opposisjonen gir regjeringen skylden for rentehoppet
© Leveres av ABC Nyheter

– Jeg hører Støre og Vedum si at de tar dette på alvor, men politikken deres bærer ikke nok preg av det, sier Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru.

– Jeg mener regjeringspartiene og SV må ta et betydelig ansvar for at rentene nå går raskere oppover enn antatt, sier finanspolitisk talsperson i MDG Lan Marie Berg til NTB om rentehevingen.

Hun mener regjeringen har unnlatt å ta noen som helst økonomiske grep for å få ned boomen i norsk oljeindustri i revidert budsjett.

– Alle milliardene som staten nå kaster etter mer klimaskadelig oljevirksomhet, bidrar til å presse renta opp for vanlige folk og bedrifter. Det er elendig klimapolitikk, men også uansvarlig og usolidarisk økonomisk politikk, sier hun.

– Skyver renta foran seg

Frp-leder Sylvi Listhaug sier hun er bekymret for hvordan renteoppgangen vil ramme folk og bedrifter som allerede sliter med de ekstreme prisene – særlig på drivstoff, strøm og mat.

Hun sier at regjeringen burde hjulpet dem som sliter ved å sette ned avgiftene, slik at folk og bedrifter klarer å få betalt regningene.

– Jeg er lei av at regjeringspartiene og Høyre skyver renta foran seg når de skal begrunne at de ikke vil sette ned avgiftene.

– Hovedgrunnen til at renta går opp kraftig nå, er den høye inflasjonen. Den kan norske politikere få ned ved å kutte og fjerne avgifter på de varene som øker i pris, som drivstoff, strøm og mat, slik Frp har foreslått, sier Listhaug.

Små økninger gir store utslag

Også Høyre slenger seg på kritikken mot regjeringen og sier folk er bekymret for egen økonomi.

– Jeg hører Støre og Vedum si at de tar dette på alvor, men politikken deres bærer ikke nok preg av det, sier Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru.

– Det viktigste for Høyre er å bremse utgiftene til folk og dempe risikoen for at renten øker mer og raskere enn varslet. Da må vi bruke mindre oljepenger, og det er politikernes ansvar, sier Bru.

Hun sier det hviler et stort ansvar på regjeringen for å holde igjen pengebruken i årene fremover.

– Små økninger i renten gir store utslag på økonomien til folk, familier og bedrifter. Høyre prioriterer lavere oljepengebruk, og vil gi skattelette til de med lavest inntekt for å gi folk mer romslighet i hverdagen.

News Related

OTHER NEWS

Ingen er fri før alle er fri!

© Foto: Janne Møller-Hansen / VG DOBBEL STRAFF? – Vi er nå mange skeive muslimer som blir straffet dobbelt opp med både hatet mot skeive, men også rasisme og islamofobi, ... Read more »

Tips: Hvordan åpne og spise østers

Mattilsynet tilrår at man ikke spiser selvplukkede skjell om de ikke er testet for algegifter, bakterer og virus, samt miljøgifter. Produsentene som omsetter skjell kommersielt, står ansvarlige for at deres ... Read more »

Næringsministeren om klimarapport: – Vi må få opp tempoet kolossalt

– Vi skal få til tre ting samtidig: Kutte klimagassutslipp i tråd med Parisavtalen, ta vare på naturen og skape nye jobber og ny optimisme. Dette blir den største omstillingen ... Read more »

Skytingen i Oslo: Politiet ber om flere videobevis

Politiet takker publikum for å ha fått over 70 tips etter at de gikk ut med nye opplysninger om Oslo-skytingen onsdag. Nå arbeider de med å innhente videobevis før mulighetene ... Read more »

Slakter Græsviks oppførsel – Nå beklager han

© null BEKLAGER: Fredrik Græsviks (til venstre) oppførsel har vekt sterke reaksjoner, blant annet fra journalist Anders Lie Brenna (i midten) og stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp). Slakter Græsviks oppførsel – ... Read more »

MATKURS OG VINKURS: Rhône-dalens viner fra nord til sør

© Leveres av Apéritif.no Husk at du som abonnent på Apéritifs Mat og vinklubb får rabatt på dette arrangementet. Se rabatten i billettskjemaet nederst. Rhône er en av Frankrikes store, klassiske vinregioner og ... Read more »

Natos ledere utsetter pengekrangelen

Det var på Natos toppmøte i Wales i 2014 det ble vedtatt. De allierte erklærte at de skulle stoppe budsjettkuttene, snu trenden og i løpet av et tiår «ta sikte ... Read more »

Trimaran: Vill seilbåt med villere pris

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Motor. BÅT: Flerskrogsbåter har sine klare fordeler, men det er også en kamp mellom katamaraner og trimaraner om hva som egner seg best ... Read more »

Høyesterett godtar fransk datamateriale som bevis

© (NTB scanpix) Det er ikke i strid med strid med norske verdier å benytte materiale innhentet av franske myndigheter som bevis i norske straffesaker. Foto: Trond Reidar Teigen / ... Read more »

Helsedirektoratet ber kommunene ivareta berørte etter masseskytingen i Oslo

© (NTB scanpix) Helsedirektoratet ber kommunene henvende seg direkte til de rammede og tilby støtte etter masseskytingen i Oslo. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Helsedirektoratet ber kommunene ivareta berørte ... Read more »

Dette har Bugatti aldri gjort tidligere

En Bugatti-logo rundt en hestesko med 24 karats gull? Gjerne det, takk. Før vi tar fatt på det som dette skal handle om, må vi forklare et par ting. Nemlig ... Read more »

Unngå leiebilfelle på ferie

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen. LEIEBIL: Endelig er det din tur til hente ut leiebilen på den etterlengtede ferien, etter flere timer med fly, bagasje, misfornøyde unger, plutselig ... Read more »

Stoltenberg møter skandinavisk presse på Nato-toppmøtet

© AFP/Javier Sorano SJEFEN: Natos generalsekretær har ledet toppmøtet i Madrid med flere av verdens mektigste politikere. Stoltenberg møter skandinavisk presse på Nato-toppmøtet Nato-sjefen har møtt toppledere fra hele alliansen, ... Read more »

Oslo-politiet mener det er klokt å vente med pridearrangementer

© (NTB scanpix) Mange trosset anbefalingen om å ikke samles til pridearrangement og møtte opp på Rådhusplassen mandag. Oslo pride har imidlertid gjort det klart at det ikke blir noen ... Read more »

Ledere i oljebransjen går ut i streik

© Leveres av ABC Nyheter Ledere her på Oseberg går ut i streik fra 5. juli. Foto: Helge Hansen/NTB I alt vil 74 medlemmer som arbeider ved Equinors innretninger Gudrun, ... Read more »

TV 2-ledelsen beklager Fredrik Græsviks oppførsel

© Foto: Vidar Ruud / NTB TV 2 BEKLAGER: I en e-post beklager TV 2-ledelsen nå Fredrik Græsviks oppførsel i forbindelse med en intervjuforespørsel. TV 2-ledelsen beklager Fredrik Græsviks oppførsel ... Read more »

Agder-politiet vil legge til rette for arrangementer

© Leveres av ABC Nyheter Agder-politiet skal legge til rette for at pride-arrangementer kan gå av stabelen i distriktet. Her fra minnemarkeringen på Rådhusplassen etter terrorangrepet i Oslo natt til ... Read more »

Kanselleringer: Verste juni på over ti år

© Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB HARD SOMMER: Fredag 24. juni var ventet å være den travleste reisedagen i sommer. Det ironiske er dog at hvis det er mange ... Read more »

Helseministeren ble med Redningsselskapet på fjorden

© Leveres av ABC Nyheter Redningsselskapet og Røde Kors fikk torsdag besøk av helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). I snitt dør rundt 90 mennesker årlig i drukningsulykker i Norge. Så langt ... Read more »

Færre studenter enn ventet mistet inntekt grunnet korona

© (NTB scanpix) Pandemiens negative effekt på elever og studenters mulighet til å jobbe ved siden av studiene ble mindre dramatisk enn både Lånekassen og elevene og studentene selv fryktet. ... Read more »

UNN-ledelsen bekymret for cruisepasienter

© (NTB scanpix) Den ekstra belastningen på helsevesenet fra cruiseturister bør finansieres i form av økt havneavgift eller turistskatt, mener en overlege ved UNN. Her er Sea Dream 1 på ... Read more »

Færre studenter enn ventet mistet inntekt grunnet corona

© Leveres av ABC Nyheter Pandemiens negative effekt på elever og studenters mulighet til å jobbe ved siden av studiene ble mindre dramatisk enn både Lånekassen og elevene og studentene ... Read more »

Morata og Dybala forlater Juventus

© (NTB scanpix) Juventus bekrefter tirsdag at Álvaro Morata er ferdig i klubben etter to år på lån. Foto: Jose Breton/ AP/ NTB Morata og Dybala forlater Juventus Det bekrefter ... Read more »

Morata ferdig i Juventus

© (NTB scanpix) Juventus bekrefter tirsdag at Álvaro Morata er ferdig i klubben etter to år på lån. Foto: Jose Breton/ AP/ NTB Morata ferdig i Juventus Det bekrefter Juventus ... Read more »

Slik lager du det beste skalldyrfatet

Denne artikkelen ble først publisert i Kapital. VIN: Et godt oppsett av et skalldyrfat er et majestetisk syn, men det er lett å gå seg vill i valg av vin. ... Read more »

Kystvakten med uvanlig redningsaksjon

© null Kystvakten med uvanlig redningsaksjon Se video av redningsaksjonen over. Kystvakten reddet onsdag en hval som hadde surret seg fast i tauverk i Sørøysundet utenfor Hammerfest i Finnmark. En ... Read more »

Støre: – Det er trygt i Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) nedjusterte onsdag faren for terrorangrep fra nivå fem, som er høyeste nivå, til nivå fire. Nivå fire tilsier høy fare for nye angrep. Politiet har bedt folk ... Read more »

Preget av kaos og knallhard kritikk: Nå sier langrennssjefen fra seg oppgaver

© Foto: Terje Pedersen / NTB OPP- OG NEDTURER: Langrennssjef Espen Bjervig (midten), her sammen med en rekke utøvere under 2020-utgaven av Tour de Ski. Preget av kaos og knallhard ... Read more »

Citroën slår til med helelektrisk coupé-SUV

Det skal ikke stå på designet til Citroëns nye elbil. Men rekkevidden kan bli en utfordring. For et drøyt år siden kunne Citroën vise fram et nytt flaggskip kalt C5 ... Read more »

NVE starter overvåking av nytt fjellparti

© Leveres av ABC Nyheter NVE starter kontinuerlig overvåkning av fjellpartiet Skutshorn i Vang kommune i Valdres. Markeringen viser hvilken del av fjellet som kan rase ut. Foto: Reginald Hermanns ... Read more »

Støre om hackerangrep: – Vi er ikke uten forsvar

© Leveres av ABC Nyheter Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Norge har evne til å forsvare seg mot hackerangrep. Foto: Heiko Junge / NTB – Det var et angrep ... Read more »

Nordmenn vil bruke mesteparten av sommerferien i Norge

© (NTB scanpix) 84 prosent av oss skal bruke mesteparten av sommerferien i Norge, og de fleste tar ferien på hytta, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Tore Meek / NTB ... Read more »

Tom Hiddleston og Zawe Ashton venter sitt første barn

© Foto: TOLGA AKMEN / AFP Tom Hiddleston og forloveden Zawe Ashton sammen på rød løper på BAFTA utdelingen. Tom Hiddleston og Zawe Ashton venter sitt første barn På premieren ... Read more »

NRK-oppgjør til mekling – fare for streik fra midnatt

© Leveres av ABC Nyheter Illustrasjonsfoto. LO Stat tar ut 495 NRK-ansatte i streik fra fredag morgen hvis de ikke blir enige med arbeidsgiveren i meklingen torsdag kveld. Meklingsinnspurten startet ... Read more »

Norge blir med i Natos innovasjonsfond

© Leveres av ABC Nyheter Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) tror Natos innovasjonsfond blir en viktig investeringskilde for norsk, høyteknologisk næringsliv. Det kunngjorde forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på Natos ... Read more »

Forbruksfesten er over: Slik omstiller du deg

© Sara Johannessen Meek/ NTB/ Kristian Skalland Moen/Storebrand GJØR DETTE: – Mange må nå ta store grep for å få det til å gå rundt økonomisk. Dette kan du gjøre, ... Read more »

Test: Mercedes-AMG E 63 S 4Matic+ er det alle burde drømme om

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Motor. BILTEST: På 1990-tallet ble Suzuki Baleno markedsført som «Norgesbilen», da en rimelig stasjonsvogn med firehjulstrekk var det alle ville ha. Over 11.000 ... Read more »

Folk vil neppe fyre for kråka med lavere strømpriser

© Stian Lysberg Solum / NTB FORVENTE: – Analysene er klare på hva vi kan forvente oss av strømprisen framover, skriver Sofie Marhaug (R). Folk vil neppe fyre for kråka ... Read more »

Skole ansetter kun lærere som ikke trenger parkeringsplass

© Leveres av ABC Nyheter Rektoren ved Kolbotn skole i Nordre Follo kommune forteller at få parkeringsplasser har gjort at lærere har sluttet og funnet seg jobb andre steder. Foto: ... Read more »

R. Kelly dømt til 30 års fengsel for menneskehandel

© (NTB scanpix) R&B-stjernen R. Kelly, kjent for blant annet hit-balladen «I Believe I Can Fly», fikk onsdag sin straff i en føderal domstol i New York. Han er blant ... Read more »