Omikron variáns: amit eddig tudunk róla

Asia's Tech News Daily

Az Egészségügyi Világszervezet november végén „aggodalomra okot adó” változatnak minősítette a koronavírus új, B.1.1.529, közismert nevén omikron variánsát. A mutáció dél-afrikai felfedezése óta még nagyon rövid idő telt el, de a fokozott érdeklődésre reagálva dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosának segítségével összefoglaljuk, amit jelenleg tudunk az omikron mutációról.

Omikron variáns: amit eddig tudunk róla
© Getty Images

Mi az aggodalom oka?

A WHO összefoglalója alapján, jelenlegi tudásuk szerint még nem világos, hogy a vírus jobban terjed, vagy súlyosabb betegséget okoz-e, mint a korábbi mutációk. Az óvatosság azonban mindenképp indokolt, hiszen az omikron változatban, a deltához képest kiugróan sok mutáció jelent meg a vírus tüskefehérjéjén.

A vírus a tüskefehérje segítségével kapcsolódik az ACE2 receptorhoz, így lép be a sejtbe – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Az omikron mutáció tüskefehérjéjén látható sok változás azért aggasztja a szakembereket, mert még nem ismert, hogy ezek pontosan milyen hatást fognak kiváltani. A változások akár a világjárvány lefolyását is meghatározhatják, de egyelőre ezzel kapcsolatban még sok a bizonytalanság.  

 

Legjobb és legrosszabb forgatókönyv

Az óvatosság indokolt, az omikron felfedezését követően a szakemberek felkészülnek egy lehetséges legrosszabb és legjobb forgatókönyvre is a vírus további terjedésével kapcsolatban. Ha a tüskefehérjén lévő változatok miatt az omikron elkerüli az eddigi oltások által biztosított immunvédelmet, akkor a járvány fokozódására kell számítani. A legjobb folytatás szerint pedig az omikron enyhébb tünetekkel lezajló, kevésbé súlyos légúti betegséggé szelídül.

Omikron mutáció: még sok a megválaszolatlan kérdés

Jelenleg az egész világ az omikronra figyel. Az országok a koronavírus tesztelés során az omikron változatot is kiszűrik, ezáltal képesek detektálni, ha valahol megjelent az újabb variáns. A kutatók követik a jelenleg omikron variánssal kezelt betegek tüneteit, a betegség lefolyását, megfigyelik, hogy jellemzőbb-e a betegség megjelenése valamelyik korosztályban. Az oltóanyag gyártók is reagálnak a változásra, és amennyiben szükséges, módosítják a vakcinák összetételét, hogy az új variánssal szemben is védelmet nyújtson. (Jelenleg még nem ismert, hogy a most használt oltóanyagok védenek-e az omikronnal szemben is.)

Az omikron tünetei

Jelenlegi ismereteink szerint az omikron változat elsősorban fáradtságot, izomfájdalmat, levertséget és fejfájást okoz. 

Dr. Potecz Györgyi a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet. a WHO tanácsait követve továbbra is lényeges a fizikai távolságtartás, a maszk helyes viselése, a gyakori kézmosás, az arc megérintésének kerülése, zárt helyeken a gyakori szellőztetés és a koronavírus elleni védőoltás felvétele.

Forrás: Tüdőközpont

Elképesztő összeesküvés elméletek a koronavírus kapcsán:

Omikron variáns: amit eddig tudunk róla
Omikron variáns: amit eddig tudunk róla
Omikron variáns: amit eddig tudunk róla
Omikron variáns: amit eddig tudunk róla

A húszfontos bankjegy

Így néz ki az új húszfontos bankjegy, amelyet az idén vezettek be. A koronavírus-5G elmélet hívei szerint a napnál világosabb az összefüggés, hiszen a bankjegyen egy jeladó torony látható, fölötte pedig – lilával – a koronavírus felnagyított képe.

A torony

Az igazság az, hogy a bankjegyen is megelevenedő torony az angliai Margate-ben található világítótorony, íme.

A fehér épület

A torony mögötti fehér épület a valóságban az új Turner Contemporary, egy kortárs művészeti galéria szintén Margate-ben.

A

A „lila foltot” pedig a Tate Modern különleges lépcsőháza ihlette.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Nemzetközi összefogás készül a globális műanyagválság leküzdésére

© Technológia: 444.hu Amennyiben továbbra sem sikerül multilaterális megállapodással rögzíteni a szennyezés mértékét, akkor 2040-re a világ tengereiben a műanyaghulladék össztömege meghaladhatja az ott élő halakét – idézi a BBC ... Read more »

Dudálós tüntetők panaszait tárgyalja az Alkotmánybíróság

© Technológia: Index.hu Kedden újra napirendjére veszi az Alkotmánybíróság teljes ülése a tavalyelőtti országos autós tüntetések ügyében született alkotmányjogi panaszokat. Az alkotmánybíráknak többek közt arra kell válaszolniuk, hogy a közösségi ... Read more »

Újabb vakcinaszállítmány érkezett a Pfizertől az 5–11 éves gyermekek oltásához

© Technológia: Index.hu Újabb 54 ezer adag Pfizer–BioNTech-vakcinát tartalmazó szállítmány érkezett Magyarországra az 5–11 éves gyermekek oltásához – tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. az MTI-t. A mostani már a negyedik szállítmány ... Read more »

Az elmúlt hétvégén 142 ezer oltást adtak be az oltási akció keretein belül

© Technológia: Index.hu Sikeresen folytatódott a januári oltási akció, amelynek második hetében több mint 142 ezer oltást adtak be három nap alatt – közölte György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért ... Read more »

Száz éven belül akár teljesen kihalhatnak a dél-amerikai tapírok

© Technológia: 444.hu A közönséges tapírokat a kihalás veszélye fenyegeti Dél-Amerika atlanti-óceáni partvidékén. A Neotropical Biology and Conservation című tudományos lapban bemutatott tanulmány szerint Brazíliában, Paraguayban és Argentínában eredeti élőhelyeiknek ... Read more »

Netanjahu ellenlábasait is megfigyelhették a Pegasusszal

© Technológia: 444.hu A volt izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu távozását követelő tiltakozó mozgalom vezetőit is megfigyelhette az izraeli rendőrség a Pegasus nevű kémszoftverrel. Rajtuk kívül egy ismert politikushoz közel álló ... Read more »

11 embert ölt meg a légitámadás Jemenben

© Légicsapás 2022. januárban Euronews Tizenegy ember meghalt a koalíció légicsapásaiban a jemeni lázadók kezén lévő fővárosban, Szanaában. Még mindig keresik az áldozatokat a romok között – mondta Akram al-Ahdal ... Read more »

Angol élvonalbeli csapatok érdeklődnek Szalai Attila iránt

© Technológia: Index.hu Az angol sajtó több forrásból is megerősítette, hogy az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő West Ham United és az immár a világ leggazdagabb klubjaként számon tartott ... Read more »

Az FIA tovább finomítja a hajlékony hátsó szárnyakra vonatkozó tesztjeit

A 2021-es szezon utolsó futamai attól is voltak hangosak, hogy a Red Bull azzal gyanúsította a Mercedest, hogy a szárnyuk jobban hajlik a kelleténél, és ezzel nyernek tempót az egyenesekben. ... Read more »

A covidigazolványok több országban is növelték az oltások számát

© Technológia: 444.hu Egy most megjelent tanulmány szerint a covidigazolványok használatát bevezető európai országokban növekedett vakcinát felvevők száma, javult a közegészségügy és nőtt a gazdasági teljesítmény, ezek együttesen pedig segítik ... Read more »

Zebrán ütöttek el egy nőt Berettyóújfaluban

© Technológia: Index.hu A zebrán ütött el egy nőt egy személyautó 2021. december 6-án Berettyóújfaluban – közölte a rendőrség. A gyalogost a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították, ahol kiderült, hogy a baleset következtében súlyos ... Read more »

Eltűnt egy négyéves belga kisfiú, már csak a holttestét találták meg

Hollandiában megtalálták annak a négyéves belga fiúnak a maradványait, aki a múlt héten tűnt el – jelentette be a holland rendőrség. Dean Verbeckmores eltűnését a családja jelentette be, miután a ... Read more »

Dugóhúzóval lopta a benzint a kocsikból

© Technológia: Index.hu Dugóhúzó segítségével lopott benzint egy 25 éves férfi Nézsán. A helyi lakos június 10-én és 23-án az éjszakai órákban egy családi ház előtt parkoló autó üzemanyagtartályát dugóhúzóval ... Read more »

Olyan hihetetlen mennyiségű hó esett le Oroszországban, hogy a garázsból is lehetetlen kiállni (videó)

© Motor1.com Magyarország Szahalin havazás A szélsőséges időjárás jóformán ellehetetleníti az autósok életét, ugyanis nem azon kell aggódniuk, hogy eljutnak-e A-ból B-be, hanem azon, hogy egyáltalán a garázsból sikerül-e kiállni. ... Read more »

A Motorsport Games és a Live Fast Motorsports kibővíti együttműködését a 2022-es NASCAR-idényben

© Motor1.com Magyarország A Motorsport Games és a Live Fast Motorsports fokozott partnerséget jelent be 2022 NASCAR szezon A Motorsport Games egy technikai partnerség révén példátlan betekintést kap a NASCAR-csapatba, ... Read more »

"60 éves vagyok és szexi" - Jim Carrey meglepő videót tett közzé

Jim Carrey élete igazi mérföldkőhöz érkezett. Legalábbis, ami az életkorát illeti, hiszen tegnap töltötte be a 60. életévét. © Aaron Rapoport/Getty Images A színész-komikus több, mint 30 éves pályafutása alatt ... Read more »

Tavaly 5,4 százalékkal nőtt az üzemanyag-fogyasztás

© Technológia: Index.hu Tavaly 3,5 százalékkal több motorbenzin és 6,6 százalékkal több gázolaj fogyott, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 5,4 százalékkal nőtt 2021-ben a megelőző évhez képest ... Read more »

Máltai elnöke lett az Európai Parlamentnek

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu A máltai Roberta Metsolát választották az Európai Parlament új elnökévé. A néppárti képviselő 458 szavazatot kapott, így nem is kellett második fordulót rendezni. Második ... Read more »

Nem tudott spanyolul az álspanyol, lebukott az újpesti bankban

Újpesti bankfiókban próbált hamis spanyol személyivel bankszámlát nyitni egy román férfi – közölte a rendőrség. Az angolul beszélő férfi 2021 februárjában egy spanyol személyi igazolványt nyújtott át az ügyintézőnek, akinek gyanús lett ... Read more »

Holttestet találtak egy Balaton-közeli erdőben

Az emberi maradványokra vadászok bukkantak Somogygeszti környékén. Előbb egy csizmára figyeltek fel, majd észrevették, hogy csontok is tartoznak a lábbelihez. Az erdőjárók értesítették a rendőrséget, amely azonnal megkezdte a vizsgálatot ... Read more »

Parlagon a termőföldek fele Albániában

© Albán farmer 2022-ben Euronews A termőföldek alig felét tudják megművelni Albániában. 1991-ben még 700 ezer hektár mezőgazdasági terület volt az országban, de ma már csak 400 ezer hektáron gazdálkodnak. ... Read more »

Szilvay Gergely (Mandiner): Ezért téved Hodász András a gyermekvédelmi népszavazás ügyében

Van nekünk egy Hodász András, a tehetséges, jófej, karizmatikus katolikus pap, az igen kiváló Papifrankójával, ami szerintem alapvetően egy jó kezdeményezés. Hodász legújabb videója szerint „van nagyobb baj, mint a meleglobbi”, mivel ... Read more »

A Real Madrid elfogadta a Newcastle ajánlatát egyik legnagyobb sztárjukért

© Technológia: Index.hu Spanyol sajtóértesülések szerint a Real Madrid elnöke, Florentino Perez elfogadta az angol élvonalbeli Newcastle United ajánlatát Eden Hazardért. A belga válogatott szélsőért 40 millió euró körüli összeget ... Read more »

Anglia: másodszor is el kellett halasztani a rangadót

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x) Koronavírusos fertőzések miatt másodszor is el kellett ... Read more »

A férjem kütyüfüggő, folyton a telefonját nyomkodja

Tönkreteszi a házasságunkat, a családunkat azzal, hogy egyfolytában csak a telefonját bújja. Ilyenkor megszűnik a külvilág; olyan, mintha nem is léteznék a számára. A legszomorúbb az, hogy már a gyerekeink ... Read more »

Infláció elleni lépéseket ígérnek

© Virginia Mayo/Associated Press Nő az aggodalom az euróövezetben a decemberben elért 5 százalékos rekordinfláció miatt. Az eurózóna Brüsszelben ülésező pénzügyminiszterei további költségvetési eszközöket ígérnek, amint próbálják kiegyensúlyozni a gyengébb ... Read more »

Vágtáznak az energiaárak Németországban: itt a szociális válság?

Németország a világ harmadik legjobb országa, vagy legalábbis ezt hozta ki egy tavaly végzett amerikai felmérés. A felmérés szempontjai alapján egyébként csak Kanadában és Japánban kellemesebb élni, mint a szövetségi köztársaságban, ... Read more »

Károly meglepő felajánlást tett Harrynek, de a dolog botrányba fulladt

A walesi herceg kétségbeesett, amiért nem láthatja unokáit… © Getty Images Az régóta köztudott, hogy mióta Meghanék úgy döntöttek, hogy visszalépnek az összes királyi kötelezettségüktől és Amerikába költöznek, a kapcsolatuk ... Read more »

A fémkötő fehérjék tették lehetővé az életet Földön

© Technológia: 444.hu Hogy miként is szerveződtek élővé a földi őslevesben úszkáló élettelen szerves molekulák, az mindmáig az élettudományok legnagyobb megválaszolatlan kérdése. A élet kialakulásának rejtélyes kezdeteihez vihet közelebb az ... Read more »

L.L. Junior volt felesége megkönnyebbült

© Technológia: Index.hu „Könnyebb a lelke” L.L. Junior volt szerelmének, Hopp Csillának, amiért nem emelnek vádat ellene a 2019-ben történt tragédia miatt, amikor a kisfia Budapest XIV. kerületében, a Vezér ... Read more »

Most egy szendvics áráért beszerezhető az elmúlt évek egyik legjobb játéka

Horrorplatformerből nincs sok, pedig sokaknak lenne igényük erre a műfajra, amely lassan 12 éve robbant egy nagyot, amikor a Limbo megjelent. A játék jó kritikákat kapott, és 7,5 millió dolláros ... Read more »

Karácsony Gergely: „Nem vagyok teljesen idióta”

© Technológia: 444.hu Karácsony Gergely főpolgármester meghallgatásával folytatódott a Városháza-ügy miatt felállított vizsgálóbizottság munkája. A főpolgármester előtt meghallgattak egy Oroszország-szakértőt is, Rácz Andrást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Kutatóintézetétől. Arra ... Read more »

Hatalmas űrszikla repül el mellettünk ma

© Technológia: Index.hu Egy akkora kisbolygó száguld el kedden a Föld közelében, hogy komoly veszélyt jelentene, ha ütközőpályán van. Szerencsénkre nincs azon, így nem kell tőle tartanunk. A szakértők azt ... Read more »

Három nőt fosztott ki a gödöllői csaló

Befejezte a XVI. Kerületi Rendőrkapitányság annak a csalás-sorozattal gyanúsítható, 49 éves gödöllői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint még 2019 tavaszán három nőt vert át azzal az ígérettel, hogy ... Read more »

A Fomula E bemutatta az új biztonsági autóját, ami különleges festést kapott

Kiváló vezethetőségének és remek biztonságának köszönhetően a nagyteljesítményű Taycan Turbo S ideális választás erre a kritikus szerepre, hiszen akár 560 kW (761 LE) erő leadására is képes. A Launch Control ... Read more »

Előkerült az egyik utolsó kép, ami Betty White-ról készült

© Technológia: Index.hu Betty White egykori asszisztense tette közzé a színésznőről a halála előtt valószínűleg utoljára készült képek egyikét. Mint megírtuk, nem sokkal 100. születésnapja előtt, december 31-én hunyt el ... Read more »

Meghalt a Real Madrid klublegendája

© Technológia: Index.hu A spanyol élvonalbeli Real Madrid labdarúgó csapata hivatalos oldalán jelentette be, hogy elhunyt a klub és a világ futballjának egyik legnagyobb legendája, Francisco Gento.  Közleményükben kiemelik, hogy ... Read more »

A Repsol és az Uber megállapodást ír alá az elektromos mobilitás fejlesztéséről

© Motor1.com Magyarország Repsol and Ibil strengthen their position in electric vehicle charging A Repsol lesz Spanyolországban a 100%-ban elektromos és plug-in hibrid járművekkel közlekedő Uber sofőrök elsőszámú energiaszállítója. A ... Read more »

Szombaton lesz a középiskolai írásbeli felvételi

© Technológia: Index.hu Szombaton 10 órától tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Arany János ... Read more »

Újabb okostelefon kap Hasselblad kamerát

A Motorola és a OnePlus után az egyik legnagyobb kínai gyártó, a magyarországi piacon egyelőre csak középkategóriás modellekkel jelen levő Oppo is úgy tűnik, licenceli a Hasselblad nevét és együttműködött ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic