Odlingen av vete rekordstor

odlingen av vete rekordstor

Odlingen av vete bedrivs i år på rekordstora arealer, enligt Jordbruksverket. Arkivbild.

Odlingen av vete bedrivs på rekordstora ytor i år, 518 600 hektar, enligt preliminära siffror från Jordbruksverket. Det är första gången som vete odlas på över en halv miljon hektar i Sverige, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Vetearealen har ökat med tolv procent jämfört med i fjol och består av 50 300 hektar vårvete och 468 300 hektar höstvete.

Vete har nu varit största spannmålsgrödan i Sverige i flera år på 2000-talet, främst det senaste decenniet.

Havre var fram till slutet av 1960-talet den dominerande spannmålsgrödan. Sedan tog korn över tronen, innan vete blev störst.

I år odlas korn preliminärt på 272 000 hektar och havre preliminärt på 149 900 hektar. Båda grödorna har minskat med 8 500 hektar jämfört med i fjol.

News Related

OTHER NEWS

Börsen ser ut att öppna svagt nedåt

Börsen ser ut att öppna svagt nedåt Det pekar svagt nedåt i terminshandeln inför klämdagshandeln på Stockholmsbörsen, dagen före nationaldagen – trots en överlag positiv trend på ledande Asienbörser. Utvecklingen ... Read more »

Saknaden i Rosengård: Han är vår idol, vår superhero

Saknaden i Rosengård: Han är vår idol, vår superhero I Rosengård tas beskedet om Zlatans avslutade karriär med vemod och stolthet. P4 Malmöhus har samlat upp de första reaktionerna från ... Read more »

Bra badkvalitet i svenska vatten

91 procent av Sveriges badplatser klarar värdet för bra vattenkvalitet. Arkivbild. Svenska badvatten har utmärkt vattenkvalitet. I hela 91 procent av Sveriges EU-märkta sjöar klassas vattenkvaliteten som god, visar en ... Read more »

Krönikörer: Respekterad av alla trots allt han gjort

Krönikörer: Respekterad av alla trots allt han gjort Zlatan blev ”respekterad av alla i en värld där det egentligen inte är möjligt”, skriver Expressens Therese Strömberg. Detta trots flera av ... Read more »

Lisa, 8, ska utvisas – trots svenska vårdnadshavare

Lisa, 8, ska utvisas – trots svenska vårdnadshavare Åttaåriga Lisa är född i Sverige och har bott mer än halva sitt liv hos sina vårdnadshavare i Järpås utanför Lidköping. Men ... Read more »

Från fattigdom till välfärd - grattis Sverige!

Ett halvt årtusende sedan Gustav Vasa blev kung: en borg, en bro, ett berg och en by har format Sverige. Från fattigland till välfärdsnation. Från kungamakt till demokrati, tryckfrihet och ... Read more »

Bilist har kört in i mitträcket på E6 – körfält avstängt

Envato.com. Bilden är en genrebild. “En bilist har kört in i mitträcket på E6 vid Lurmotet.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Västra Götaland rapporterar detta: Olyckan hände i ... Read more »

Viaplay vinstvarnar och byter vd

Bolaget märker av lägre efterfrågan på strömningsabonnemang. Arkivbild. Viaplay Group vinstvarnar och byter vd, skriver strömningsbolaget i ett pressmeddelande. Sedan konsumenternas efterfrågan på strömningsabonnemang sjunker till följd av ökade levnadskostnader ... Read more »

Bildextra: Zlatans triumfer, skador och mål

Bildextra: Zlatans triumfer, skador och mål Zlatan Ibrahimovic har lagt av och därmed avslutat en fotbollskarriär som inleddes i Superettan redan 1999 och pågick i nästan ett kvarts sekel. Här ... Read more »

Viaplays vd Anders Jensen avgår – annonsering viker

Viaplays vd Anders Jensen avgår – annonsering viker Viaplay justerar ner målen för 2023, meddelar bolaget i ett pressmeddelande i natt. Det förklaras av ”flera samverkande faktorer”, bland annat minskad efterfrågan, ... Read more »

Mammorna som föder barn i kriget: ”Explosioner utanför”

Mammorna som föder barn i kriget: ”Explosioner utanför” Den mentala stressen av den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina är en tung börda för civilbefolkningen. Bland de som har det tuffast ... Read more »

Jonatan Berggren får Bästemanspriset 2023

Jonatan Berggren vinner Bästemanspriset 2023. Hockeysverige.se:s läsare har sagt sitt. 2023 års vinnare av Bästemanspriset som Tre Kronors främsta spelare på hockey-VM går till forwarden Jonatan Berggren. Det blev ett ... Read more »

Jan Emanuel ger ut självbiografi

Jan Emanuel Johansson har varit förtroendevald för Socialdemokraterna i riksdagen. I dag är han företagare och opinionsbildare. Arkivbild. Före detta socialdemokratiska politikern, “Expedition: Robinson”-vinnaren och företagaren Jan Emanuel Johansson ger ... Read more »

Tyresö: Polisen rapporterar om rattfylleri

Envato.com. Bilden är en genrebild. “När en polispatrull stoppade en bil på Ridskolevägen i Tyresö för kontroll av föraren uppstod misstanke om drograttfylleri.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i ... Read more »

Svår match väntar prins Harry i rättssalen

Storbritanniens prins Harry. Arkivbild. För första gången på 130 år kommer en brittisk kunglighet denna vecka att ställa sig i ett vittnesbås i en brittisk domstol. Nu är det prins ... Read more »

"Sweden Rock är en nostalgifestival"

Def Leppard uppträder på Sweden Rock Festival i Norje – precis som 2019, då bilden är från. Arkivbild. Iron Maiden, Mötley Crüe och Deep Purple – de största namnen på ... Read more »

”Jag säger adjö till fotbollen – men inte till er”

”Jag säger adjö till fotbollen – men inte till er” När Zlatan Ibrahimovic vaknade på söndagsmorgonen föll regnet över Milano. ”Till och med Gud är ledsen i dag”, konstaterade Zlatan på ... Read more »

Över tre miljoner flygresenärer i maj

Antalet resenärer på Arlanda närmar sig nivåerna som var före pandemin, 2019. Arkivbild. Resandet till och från svenska flygplatser fortsätter att återhämta sig. I maj hade Swedavias flygplatser över tre ... Read more »

Backstjärnan missar kvartsfinalen

Backstjärnan missar kvartsfinalen Tre Kronors backstjärna Rasmus Sandin missar kvällens VM-kvartsfinal mot Lettland i Riga. Skadan efter knätacklingen han åkte på mot USA stoppar spel. undefined Ladda ner Hänts nya ... Read more »

Ghostrunner 2 uppvisat med ny trailer

Ghostrunner 2 uppvisat med ny trailer Ghostrunner 2 visades upp som en av de första titlarna under Sonys ännu pågående Playstation Showcase. Vi fick inte en omfattande titt på spelet, ... Read more »

Ingen specifik kyrka utpekad som terrormål

E-post och chattar visar att bröderna planerade ett dåd mot en kyrka. Arkivbild. Det finns inget konkret mål för det planerade terrorattentatet mot en svensk kyrka, säger chefsåklagare Liddy Oechtering. ... Read more »

Gripen efter folkmordet i Rwanda

Fulgence Kayishema som anklagats för inblandning i folkmordet i Rwanda 1994 har gripits i Paarli Sydafrika efter 20 år på flykt, rapporterar CNN. Texten uppdateras. Relaterade länkar: Read more »

Robinson 2023: Tittarna i tårar efter Elins ord till Amanda: "Borde finnas en gräns, TV4"

Robinson 2023 lider mot sitt slut med den stundande finalen på söndag den 28 maj. Intrigerna i programmet har fortsatt, och deltagaren Pernilla Block tycks inte stå särskilt högt i ... Read more »

Billström om beskedet: ”Beklagar djupt”

Billström om beskedet: ”Beklagar djupt” Utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar Rysslands beslut att stänga generalkonsulatet i Göteborg: ”Beklagar djupt”, rapporterar TV4 Nyheterna. Texten uppdateras Relaterade länkar: Read more »

Kräver att olje-vd sparkas som klimatmöteschef

Sultan Ahmed al-Jaber är inte okontroversiell som klimatmöteschef. Arkivbild. En oljemagnat som chef för nästa FN-toppmöte om klimatet? En riktigt dålig idé, anser över 100 ledamöter i USA:s kongress och ... Read more »

Så enkelt slipper du mördarsniglar i sommar – knepet med vanliga föremålet kan rädda din trädgård på nolltid

Mördarsniglar är inte roliga att ha i trädgården. Men de är inte bara en otrevlig syn för ögat, de slemmiga sniglarna utgör ett fot för inhemska arter och är dessutom ... Read more »

Dödshjälpsläkare får inte legitimationen åter

Förvaltningsrätten i Stockholm meddelar i en dom att dödshjälpsläkarens legitimation även i fortsättningen ska vara återkallad. Arkivbild. Läkaren Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation. Den drogs in i höstas ... Read more »

Beyoncé och Jay-Z har enligt uppgift köpt den dyraste villan i Kalifornien. Bilder från drömvillan

Beyoncé och Jay-Z har varit ett stabilt par i flera år nu och är definitivt bland de mäktigaste i showbusiness. Allt de rör vid förvandlas till guld och det kommer ... Read more »

Jättevändningen: Zlatans avgörande beslut – som nu kan bli hans stora avsked till fotbollen

Alla har varit slående överens om att säsongen är över för Zlatan. Men nu kommer jättevändningen för 41-årige Ibrahimovic. Vilket också kan bli hans stora avsked till spelarkarriären. För drygt ... Read more »

Asllani hoppas på comeback i helgens derby

Asllani hoppas på comeback i helgens derby [object Object] undefined Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar! Kosovare Asllani har inte spelat en fotbollsmatch på ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự