Norwegian: Risk för ännu en stökig flygsommar

norwegian: risk för ännu en stökig flygsommar

Norwegians vd Geir Karlsen

Det kan bli störningar i europeisk flygtrafik även sommar, med risk för strejker på flygplatserna i Paris och Köpenhamn, varnar Norwegians vd Geir Karlsen. Vi är väldigt oroliga för att de ska hålla i sig över sommaren, säger han om konflikterna.

Sommaren 2022 var det akut personalbrist inom europeisk flygindustri som ställde till det. Inför årets högsäsong tornar nya hot upp sig, varnar Geir Karlsen, i samband med ett Sverigebesök.

— Det som är utmaningen är att vi har en strejk i Paris, som vi märker av. Och vi har en situation med flygledarna i Köpenhamn, som bekymrar oss. Det kan göra att det blir problem, säger han till TT.

Biljettpriser på rekordnivåer

Annars är det bra med luft under vingarna just nu. Norwegians djupa finansiella kris som tog fart när pandemin slog till är ett minne blott.

Bokningsläget ser ljust ut och biljettpriserna är på rekordnivåer. För utlandsflygningar har priset i Sverige gått upp med 33 procent på ett år, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

— Det ser bra ut, det gör det, säger Karlsen om utvecklingen.

— Bokningskurvan är i och för sig ganska kort. Det är inte mycket visibilitet in på hösten. Men vi ser inte någon stor nedgång, det gör vi inte, tillägger han.

Ökat sug efter fritidsresor driver på. Karlsen beräknar till 90–100 procent av efterfrågan före pandemin. Affärsresorna – som Norwegian ser som allt viktigare i sin nya affärsmodell – har inte kommit tillbaka lika starkt.

— De har kanske återhämtat sig med 65–70 procent jämfört med 2019, säger han.

En faktor som har påverkat biljettpriserna är kostnaden för flygbränsle, som toppade på 1 300 dollar per ton i fjol. Men det har fallit till drygt 700 dollar per ton nu.

Vi är inte vid smärtgränsen

Fast det finns annat i inflationschocken som flygbolagen måste hantera, enligt Karlsen.

— Du har en kostnadspress på det mesta du köper in, säger han.

TT: Så det är inte flygbolagen som passar på att höja priserna?

— Biljettpriserna styrs av tillgång och efterfrågan på de marknader där vi verkar.

TT: Är vi nära en smärtgräns för vad folk är beredda att betala för flygresor?

— Det vet jag inte.

TT: Vet du var den smärtgränsen går?

— Nej. Och det vill jag inte veta. Vi vet bara vad vi säljer våra biljetter för i dag och vi är inte vid smärtgränsen i dag i alla fall.

Den djupa krisen för ärkerivalen SAS – som befinner sig i rekonstruktion och jagar nytt kapital – jämför han med den kris Norwegian tog sig igenom 2020–2021.

— Vi tror att SAS tar sig ur det här i bättre form än de var i när de gick in i detta. Det både tror vi och hoppas att de gör.

TT: Varför hoppas ni det?

— Vi känner SAS väldigt väl och SAS känner Norwegian väldigt väl. Jag tror att båda kan trivas väldigt bra som konkurrenter.

Nästan inget fossilfritt bränsle

Under Sverigebesöket har han bland annat uppvaktat regeringen med ett förslag till en ny strategi för flyget, tillsammans med branschkollegor. Han är kritisk mot att inte ett öre av de fem miljarder i flygskatt som dragits in sedan 2018 har använts för att stimulera omställning till mer hållbart flygande.

Norwegian har på egen hand investerat i Norsk E-fuel, ett bolag som ska börja producera fossilfritt flygbränsle i Mosjøen, Norge, 2026.

— Du kan i dag blanda in 50 procent fossilfritt bränsle i flygfotogen. Problemet är att det nästan inte finns något att köpa. Vi blandar i dag in kanske 0,5 procent, säger Karlsen.

— Om vi inte får igång produktionen i Europa och globalt har vi inte en chans att nå klimatmålen för 2030, tillägger han.

News Related

OTHER NEWS

Kreml: Skadad ledning påverkar spannmålsavtalet

Kreml: Skadad ledning påverkar spannmålsavtalet Att ammoniakledningen Togliatti-Odesa skadats kan ”bara ha negativ inverkan” på spannmålsavtalet, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt Reuters. Ledningen, som går mellan Ukraina och Ryssland, ... Read more »

Störningar i tågtrafiken efter elfel i Östergötland

Störningar i tågtrafiken efter elfel i Östergötland Det är stora förseningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Malmö efter ett elfel mellan Norrköping och Linköping, rapporterar P4 Östergötland. Enligt kanalen förekommer ... Read more »

Tecken på nedkylning av USA:s arbetsmarknad

Oväntat stor ökning av antalet amerikaner som söker arbetslöshetsstöd. Arkivbild USA:s överhettade arbetsmarknad börjar kylas ned. Det blev ett oväntat stort lyft för ansökningarna om arbetslöshetsstöd i USA förra veckan. ... Read more »

Lars Lagerbäck avslöjar hur han var på väg att förstöra Zlatans mäktiga klassiker: ”Jag ville göra det”

Zlatan Ibrahimovic har nu avslutat karriären. Då träder Lars Lagerbäck fram med ett oväntat avslöjande. När han som svensk förbundskapten var nära att förstöra Zlatans oförglömliga klassiker. Det var tränarduon ... Read more »

Galna sommarvädret kommer tillbaka – då blir det 30 grader och sol

Galna sommarvädret kommer tillbaka – då blir det 30 grader och sol Sugen på sommarvärme och sol? Då behöver du inte vänta länge. Nästa vecka bjuder på kanonväder och höga ... Read more »

Eric Engstrand om tuffa tiden och flytten till Västerås: “Jag mådde jävligt dåligt”

Eric Engstrand om jobbiga säsongen. Eric Engstrand hade en rörig säsong med spel i Malmö, Södertälje och Färjestad och nu har han då flyttat till Västerås i jakt på stabilitet ... Read more »

Republikaner i Alabama får bakläxa av högsta domstolen

Republikaner i Alabama får bakläxa av högsta domstolen Den amerikanska högsta domstolen har beordrat Alabama att rita om sina valdistrikt eftersom den nuvarande indelningen missgynnar afroamerikanska väljare, rapporterar amerikanska medier. ... Read more »

Svårt att få ersättning för elsparkcykel – ingen ”cykel”

Svårt att få ersättning för elsparkcykel – ingen ”cykel” Det kan vara svårt att få ersättning för elsparkcykeln om den blir stulen. Eftersom de många gånger inte uppfyller kraven för ... Read more »

”Extrem risk för skogsbrand – väntas bli värre”

”Extrem risk för skogsbrand – väntas bli värre” SMHI varnar för ”stor” till ”extremt stor” risk för skogsbränder i främst södra och mellersta Sverige, skriver TT. Varningen motsvarar de tre ... Read more »

Åklagaren: Knivattacken inte ett misstänkt terrordåd

Åklagaren: Knivattacken inte ett misstänkt terrordåd Den man som på torsdagen knivhögg flera personer i en park i franska Annecy bedöms inte ha haft ”uppenbart terrormotiv”. Det uppger åklagaren Line ... Read more »

Svenske talangens jättesuccé i proffsdebuten

Svenske talangens jättesuccé i proffsdebuten Svenske golftalangen Ludvig Åberg har fått en drömstart på proffslivet på PGA-touren. Eslövssonen är tre under par efter sina elva första hål och två slag ... Read more »

Prins Daniels mysiga kramkalas med världsstjärnan

En sån mysig träff. Prins Daniel fick varma kramar av golfstjärnan Annika Sörenstam. Det blev ett kärt återseende. Prins Daniel, 49,  är som bekant en mycket sportig man med flera ... Read more »

Benjamins pinsamma miss med Björn Ulvaeus – fick ångest när han råkade göra detta mot Abba-stjärnan

I säsongsavslutningen av Benjamin’s är det ingen mindre än Abba-stjärnan Björn Ulvaeus som är en av gästerna. Nu berättar Benjamin Ingrosso om tabben med idolen under inspelningen. Benjamin Ingrosso har stått ... Read more »

Mildast tänkbara recessionen i euroländerna

Statistikbyrån Eurostat redovisar BNP-siffror för första kvartalet. Arkivbild Euroländernas ekonomier bromsade in lite mer än väntat i första kvartalet. Tekniskt innebär detta en recession, med två kvartal i rad på ... Read more »

Källor: Musk för samtal om att bygga bilfabrik i Valencia

Källor: Musk för samtal om att bygga bilfabrik i Valencia Tesla för samtal med regionalpolitiker i Valencia om att göra en stor investering i den spanska staden, enligt källor till ... Read more »

Billström om samtalet med Fidan: ”Höras snart igen”

Billström om samtalet med Fidan: ”Höras snart igen” Nya samtal om den svenska Natoansökan väntar inom kort med Turkiet. Det skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i en kort kommentar till ... Read more »

Stickskadad man hittad – misstänkt mordförsök

Polisen misstänker att en man har utsatts för ett mordförsök i södra Stockholm. Arkivbild. En man med stickskador har hittats i Solberga i södra Stockholm. Polisen utreder det inträffade som ... Read more »

Lita Ford: Rock'n'roll räddade livet på mig

Efter snart 50 år och många vedermödor sätter Lita Ford fortfarande sin tilltro till rockmusiken. Bra musik och bra musiker dör aldrig, säger den Sweden Rock-aktuella stjärnan till TT. Det ... Read more »

Över 40 döda i jordskred i Haiti

En översvämmad gata i Port-au-Prince. Bild från i söndags. Minst 42 personer har omkommit och 11 saknas efter jordskred orsakade av skyfall i Haiti. Enligt FN har omkring 13 400 personer ... Read more »

Dyr urinsanering för hyresgäst

En kvinna dömdes till att betala renoveringen av en lägenhet efter det att hon vägrat betala saneringen av katturin. Arkivbild. Falu tingsrätt dömer en kvinna att betala sammanlagt 111 000 kronor ... Read more »

Bred men måttlig nedgång på New York-börsen

Apple backade på Wall Street efter att it-jätten presenterat nya produkter. Arkivbild. Ny statistik visade på måndagen att amerikanska bolag i bygg- och bostadsbranschen går bra. Deras omsättning ökade i ... Read more »

Hugo Larsson: ”Det är klart att det är speciellt”

Hugo Larsson: ”Det är klart att det är speciellt” Ikväll var Hugo Larsson en av målskyttarna när Malmö FF besegrade Degerfors med 5–0. På fredag tar han studenten och därefter ... Read more »

Kampsportsprofil döms – polis hittade vapen

Kampsportsprofil döms – polis hittade vapen En kampsportsprofil har dömts till ett flerårigt fängelsestraff efter att polisen hittat bland annat ett skarpladdat vapen i mannens företagslokal. Det rapporterar Göteborgs-posten. Polisen ... Read more »

Zlatans stora hemlighet för sin egen familj – erkänner nu allt: ”Det var väldigt känslosamt”

En makalös fotbollskarriären har kommit till ända. Nu avslöjar Zlatan Ibrahimovic det stora hemlighetsmakeriet. – Jag berättade inte ens för min familj, säger ”Ibra” på presskonferensen. På söndagskvällen hände det ... Read more »

Datorstrul gav oppositionen fel ledare

Den tidigare försvarsministern Hans Peter Doskozil blev inte ny partiledare i SPÖ trots allt. Arkivbild. Hans Peter Doskozil kunde i lördags fira att han hade valts till ny ledare för ... Read more »

Göteborg påbörjar största spårvägsatsning på decennier

Göteborg påbörjar största spårvägsatsning på decennier På måndagen togs det första spadtaget i vad som är det största spårvägsprojektet i Göteborg på decennier, rapporterar SVT. Den nya sträckan som byggs ... Read more »

Analys: Dröjer innan vi vet om det är en ”ny era”

Analys: Dröjer innan vi vet om det är en ”ny era” Påminner närmast om skidglasögon men med en prislapp på närmare 40 000 kronor. Vision Pro är Apples första nya produkt ... Read more »

Zelenskyj hyllar soldater: ”Nyheten vi väntat på”

Zelenskyj hyllar soldater: ”Nyheten vi väntat på” Volodymyr Zelenskyj hyllar sina soldater efter de obekräftade uppgifterna om att Ukraina tagit tillbaka områden kring den krigshärjade staden Bachmut i öst. – ... Read more »

Malmö: Polisen rapporterar om farligt föremål

Google maps, Malmö “Misstänkt farligt föremål på Drottningtorget.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Skåne rapporterar detta: Polis är på plats och har spärrat en del av Drottningtorget där ... Read more »

Spionen Robert Hanssen hittad död i sin cell

FBI-agenter utanför Robert Hanssens hem i Vienna i den amerikanska delstaten Virginia efter att han gripits 2001. Arkivbild. Den före detta FBI-agenten och dömde spionen Robert Hanssen har hittats död ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự