Norgesgruppen: Stortingsforslag kan gi høyere matpriser

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

norgesgruppen: stortingsforslag kan gi høyere matpriser
© Foto: Terje Pedersen / NTB VINNERE OG EN TAPER: Tre store kjeder regjerer dagligvarehandelen i Norge. To har foreløpig vunnet frem i vårens maktkamp.

Norgesgruppen: Stortingsforslag kan gi høyere matpriser

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Dagligvaregiganten Norgesgruppen tilbakeviser at Stortingsflertallets matmakt-kompromiss vil gi lavere priser. – Det kan tvert imot gi høyere priser, sier deres talsperson, Bård Gultvedt.

Publisert: 13.05.22 kl. 19:30

Global Tech News Daily

VG skrev fredag at Høyre, SV, Frp, Venstre, KrF, Rødt og MDG har kommet til en historisk enighet om regulering av dagligvarehandelen.

– Sentralt står våre forslag som skal hindre prisdiskriminering, altså at leverandørene av mat gir ulike innkjøpspriser til de ulike dagligvarekjedene, sa Høyres Lene Westgaard-Halle.

Global Tech News Daily

Virkemiddelet er å innføre et krav om at matleverandøren må begrunne hvorfor de gir ulike priser på den og den dagligvaren.

Målet er at det grepet vil gi lavere priser.

– Feil

Gultvedt rister på hodet av det.

– Vi tror det er feil at dette forslaget vil gi lavere priser, sannsynligheten er mye større for at det vil gi økte priser.

Han sier tidligere gjennomganger har vist at de har god støtte for den påstanden.

– De fleste fagøkonomene, bortsett fra de som jobber for Rema, mener det er sannsynlig at slike inngrep vil bidra til økte priser for kundene.

norgesgruppen: stortingsforslag kan gi høyere matpriser
© Foto: Terje Pedersen / NTB MAT TIL BESVÆR: Det er dyp uenighet om prissettingen av dagligvarer i Norge.

Han forklarer det slik:

– Det vil reduserer våre muligheter til å forhandle hardt med matvareleverandørene, for å presse prisen mest mulig. Vi må ha reelle forhandlinger med leverandørene, ikke forhandlinger med armen i fatle, som vi opplever at dette vil medføre.

Han sier en konsekvens er at det er store matvareprodusenter som kan øke sine inntekter ytterligere.

Norgesgruppen, med Kiwi som sin lavprisaktør, har 44 prosent av dagligvaremarkedet, mens Coop har 29,7 prosent og Rema 22,9 prosent.

norgesgruppen: stortingsforslag kan gi høyere matpriser
© Foto: Norgesgruppen / Norgesgruppen GLAD FOR EN TING: Bård Gultvedt er glad for at saken skal til høring.

Gultvedt er fornøyd med en ting:

– Det er lagt opp til en høring, slik at vi og andre kan komme med innspill. Vi håper at politikerne vil lytte til ekspertene og faginstansene i den høringsprosessen.

Vant frem

Myndighetskontakt Kårstein Eidem Løvaas i Reitan Retail, som eier Rema 1000, har drevet lobbyvirksomhet mot en rekke partier i denne saken, og vunnet frem.

– Vi ser veldig positivt som det ser ut til å være veldig bred enighet om på Stortinget. Vi mener konkurranse på likere vikår vil gi bedre og riktigere priser.

– Lavere priser?

– Ja, rett utvalg til rett pris betyr lavere priser.

Han sier at vi i dagens situasjon opplever økte priser på viktige varer i maten, som gjør at prisene fremover kan komme til å øke noe.

– Disse forlagene kan bidra til at prisveksten blir lavere.

norgesgruppen: stortingsforslag kan gi høyere matpriser
© Foto: Vidar Ruud / NTB AVVISER: Kårstein Eidem Løvaas avviser Gultvedts påstander.

Gultvedts påstand om at forslagene vil kunne bidra til økte priser kommenterer han slik:

– Vi er uenige i den tolkningen. Det finnes i økonomisk teori dem som er enige i det han sier og det finnes økonomisk teori som hevder det motsatte.

– Vi er også knallharde

Han sier at de heller ikke gir ved dørene når de skal forhandle pris med de som leverer mat til deres butikker.

– Vi er også for knallharde forhandlinger og vi er for har konkurranse, men det må være på like vilkår.

– Det kan hende Norgesgruppen kjører mye tøffere enn dere gjør og derfor får en bedre pris?

– Da er det betimelig å gjenta et spørsmål som konkurransedirektøren har stilt: Når vi vet at den største aktøren får betydelig bedre innkjøpsbetingelser enn de andre, hvorfor ser man ikke det på prisen i butikk?

– Gode grunner, men..

Han sier det er viktig å skille mellom legale og diskriminerende prisforskjeller.

– Det kan være mange gode grunner til at en aktør får bedre betingelser, blant annet knyttet til volum du bestiller og antall hyllemetere du får i butikken.

Han sier det er dette de endrer å endre.

– Men når slike forhold er hensyntatt og det fortsatt er forskjell i prisen som er gitt, da må leverandørene få beskjed av konkurransetilsynet at de ikke har lov til det – eller at de må tilby den samme prisen til andre.

Bondelaget er fornøyd

Arthur Salte, styremedlem i Norges Bondelag er ansvarlig på dagligvarehandel/kjedemakt.

– Vi er fornøyd med at det tas tak i forslag som har vært diskutert lenge.

Han trekker frem egne markevarer (EMV), som konkurrerer mot produktene til de etablerte matvare-produsentene.

– Vi håper forslaget om EMV vil gi bedre merking av kjedenes egne merkevarer og av opprinnelsen til produktet; hvem som har produsert varen.

Han legger til:

– Bedre merking som hjelper forbruker å skille mellom EMV og andre varer og forteller hvor og av hvem varen er produsert er viktig både for bonde og forbruker.

Publisert: 13.05.22 kl. 19:30

News Related

OTHER NEWS

Fire fisketurister hentet opp i helikopter utenfor Hitra

© (NTB scanpix) En båt med minst fire utenlandske fisketurister har kantret utenfor øya Hitra i Trøndelag. Det opplyser Hovedredningssentralen (HRS) som fikk melding om kantringen ved 11-tiden. Foto: HRS ... Read more »

Sommerværet lar vente på seg – kjølig langhelg i vente

© (NTB scanpix) Det er få dager til det offisielt kan erklæres sommer i Norge. Men det blir en stund til man kan bytte ut paraply med solkrem og shorts. ... Read more »

«Partygate»-rapport med massiv kritikk

«Partygate»-rapport med massiv kritikk Rapporten som etterforsker «partygate» kommer med knallhard kritikk av statsminister Boris Johnsons dømmekraft. Publisert: 25.05.22 kl. 12:50 Oppdatert: 25.05.22 kl. 13:13 Onsdag formiddag ble rapporten om ... Read more »

Drapssiktet i Oslo erkjenner å ha stukket med kniv

© (NTB scanpix) Politiets etterforskere på stedet etter den dødelige knivstikkingen på Dælenenga i november i fjor. Foto: Terje Bendiksby / NTB Drapssiktet i Oslo erkjenner å ha stukket med ... Read more »

Forsvarer om ny Tengs-rapport: Sår tvil om verdien av DNA-funn

© Foto: PRIVAT NEKTER STRAFFSKYLD: 1. september i fjor ble en mann i 50-årene fra Haugalandet pågrepet og siktet for drapet på Birgitte Tengs (17). Han bestrider anklagen som rettes ... Read more »

Paven uttrykker sjokk etter Texas-skyting

© Leveres av ABC Nyheter Paven er sjokkert av skoleskytingen i Texas, USA der 21 personer ble skutt og drept. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB Paven sier hans ... Read more »

Pfizer vi selge medisiner til fattige land uten profitt

© (NTB scanpix) Pzifer forplikter seg til å selge medisiner til verdens fattigste land uten profitt, kunngjorde konserndirektør Albert Bourla onsdag. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP) Pfizer vi selge medisiner ... Read more »

Slik forklarer Espen Andersen Bråthen de fem Kongsberg-drapene

Slik forklarer Espen Andersen Bråthen de fem Kongsberg-drapene BUSKERUD TINGRETT, HOKKSUND (Nettavisen): – Jeg beklager til alle jeg har skutt en pil mot og kastet kniv mot. Jeg skulle ønske ... Read more »

Boris Johnson har mottatt partygate-rapporten

© (NTB scanpix) Statsminister Boris Johnson har mottatt den endelige rapporten om partygate-skandalen. Foto: AP / Matt Dunham / NTB Boris Johnson har mottatt partygate-rapporten – Vi kan bekrefte at ... Read more »

Spesialenheten henlegger sak mot Agder politidistrikt

Spesialenheten viser til at politiet påla biblioteket å stenge av sikkerhetsmessige årsaker. Det ble ikke startet etterforskning da det var usannsynlig at ansatte i politiet hadde opptrådt straffbart. På ettermiddagen ... Read more »

Store mengder ulovlige fiskeredskaper beslaglagt i aksjon på Vestlandet

Aksjonen, som strakte seg over fire dager tidligere i mai, ble gjennomført i samarbeid mellom politiet, Fiskeridirektoratet, Kystvakten og Statens Naturoppsyn, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding. Blant beslagene er 110 ... Read more »

Bjørn Arild Gram om varslene i Forsvaret: – Det skal være nulltoleranse

© Leveres av ABC Nyheter Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i den muntlige spørretimen på Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB – Jeg ser alvorlig på de sakene som er ... Read more »

Hardkjør mot Jan Christian Vestre i Stortinget

© Leveres av ABC Nyheter Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) rister av seg kritikken fra Frp om at regjeringen farer med store ord og lite handling i næringspolitikken. Foto: Javad ... Read more »

Fire gruvearbeidere funnet døde i Burkina Faso

De fire var blant åtte gruvearbeidere som har vært savnet siden gruvegangen de var i, ble oversvømmet 16. april. Letingen etter de øvrige fire fortsetter. Ulykken skjedde i en sinkgruve ... Read more »

Fastlegedag med bismak

© Foto: Gorm Kallestad / NTB MANGSLUNGENT: – Det er ikke lett å skjønne og forstå hva en fastlege jobber med, sitter med og innehar av kunnskap, erfaring, og verdi ... Read more »

Kongsberg-saken: Espen Andersen Bråthen forklarte seg detaljert om drapene

© Leveres av ABC Nyheter Forsvarer Fredrik Neumann spurte onsdag ut sin klient Espen Andersen Bråthen i Buskerud tingrett. 38-åringen er tiltalt for å ha drept fem personer i et ... Read more »

Palestinsk tenåring drept på Vestbredden

© Jaafar Ashtiyeh (AFP) MISTET SØNNEN: Moren til Ghaith Yamin sørger over sin døde sønn. 16-åringen ble drept i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker i Nablus på Vestbredden. Palestinsk tenåring drept ... Read more »

Skal kjøre fra pol til pol ‒ med en elbil!

Noen er litt mer eventyrlystne enn andre. Chris Ramsey skal kjøre fra pol til pol i en Nissan Ariya. De som har levd en stund og på samme tid husker ... Read more »

Det selges stadig mer oppdrettsfisk

© (NTB scanpix) Salget av oppdrettsfisk stiger stadig, og det er laks som er den dominerende oppdrettsarten. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Det selges stadig mer oppdrettsfisk Salget av oppdrettsfisk ... Read more »

Drapsdømte Makaveli Lindén skal overleveres til Belgia

© (NTB scanpix) Øystein Storrvik er forsvarer for Makaveli Lindén. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Drapsdømte Makaveli Lindén skal overleveres til Belgia – Det har ligget i kortene helt siden ... Read more »

Biden: – Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen?

Biden: – Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen? – Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen, spurte Biden i en tale da han ... Read more »

Nytt oljefunn på norsk sokkel

Nytt oljefunn på norsk sokkel Equinor har gjort et nytt funn av olje i undersøkelsesbrønnen Snøfonn Nord, ved Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Ifølge Equinors beregninger er funnet i størrelsesorden 37-50 ... Read more »

NRK: Jonas Wille blir ny landslagssjef i håndball

© (NTB scanpix) Norges landslagssjef Christian Berge (t.v.) og assistenttrener Jonas Wille etter håndballkampen mellom Sverige og Norge på Ondrej Nepela Arena i Bratislava under EM 2022 i Slovakia og ... Read more »

Andreas «Tix» Haukeland taper millioner på «Paradise»-rollen

© Tuva Mathilde Løland / Nettavisen NY ROLLE: Andreas «Tix» Haukeland har begitt seg ut på en helt ny rolle som programleder for «Paradise», noe som ikke var vanskelig å ... Read more »

Ønsker stemmerett for 16-åringer

© Foto: Vidar Ruud / NTB Kontroll- og konstitusjonskomiteen går inn for stemmerett til 16-åringer, men trolig faller forslaget i Stortinget. Stortingskomité ønsker stemmerett for 16-åringer Kontroll- og konstitusjonskomiteen på ... Read more »

Dette er ofrene i skoleskytingen i Texas

Dette er ofrene i skoleskytingen i Texas Minst 19 barn og to lærere er bekreftet drept i skoleskytingen i Uvalde i delstaten Texas tirsdag. 18-åringen som er den mistenkte i ... Read more »

Viken-politikere gir seg selv millioner i oppløsningshonorar

© Leveres av ABC Nyheter Om få år skal Viken fylkeskommune være historie. På veien dit utbetales det imidlertid store honorarer til politikerne. Foto: Javad Parsa / NTB Alle fylkestingspolitikere, ... Read more »

Nytt oljefunn i Barentshavet

© (NTB scanpix) Equinor er operatør for utvinningstillatelsen. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Nytt oljefunn i Barentshavet Funnet er gjort i Snøfonn Nord, undersøkelsesbrønn 7220/8-2 S, opplyser Equinor. Den ... Read more »

Stortingskomité-ja til stemmerett for 16-åringer

© Leveres av ABC Nyheter Kontroll- og konstitusjonskomiteen går inn for stemmerett til 16-åringer, men trolig faller forslaget i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB Komiteens tilråding ble fremmet av ... Read more »

Dette er ofrene etter Texas-massakren

© Foto: Hand out DREPT: Amerie Jo Garza (10). Dette er ofrene etter Texas-massakren 10 år gamle Amerie Jo Garza skal ha prøvd å ringe 911 før hun og 18 ... Read more »

Må svare på spørsmål om PST-sjefens ulovlige våpen

© Foto: Mattis Sandblad / VG SVAR: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) må på Stortingets talerstol for å svare på spørsmål om Sjøvold-saken. Må svare på spørsmål om PST-sjefens ulovlige ... Read more »

Ikke gjør disse feilene på flyplassen

1/33 LYSBILDER © Shutterstock Ikke gjør disse feilene på flyplassen Mange kommer til de kritiske timene som fører opp til en tur, og så mye kan gå galt hvis du ... Read more »

FHI: Folk over 65 år kan bli tilbudt fjerde dose coronavaksine til høsten

© Leveres av ABC Nyheter Flere kan bli tilbudt en fjerde vaksinedose til høsten. Foto: Heiko Junge / NTB Kommunene kan bli bedt om å tilby en fjerde dose coronavaksine ... Read more »

Politidirektoratet skal gå gjennom varslingsordningen

© (NTB scanpix) Politiet skal få et eget varslingsombud. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Politidirektoratet skal gå gjennom varslingsordningen Ifølge Stavanger Aftenblad har Justis- og beredskapsdepartementet også nylig besluttet at ... Read more »

Laveste arbeidsledighet på 14 år

© (NTB scanpix) Arbeidsledigheten er den laveste siden 2008, ifølge Statistisk sentralbyrå. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Laveste arbeidsledighet på 14 år Onsdag ble sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrås (SSB) ... Read more »

Morten Hegseth gjør comeback som TV 2-programleder

Morten Hegseth gjør comeback som TV 2-programleder – Det er som fønvind for sjela. Det har vært som å lede hundenes svar på «Mesternes mester» Det har vært veldig gøy, ... Read more »

Skoleskytingen i Texas – Biden vil ha handling mot våpenlobbyen

Skoleskytingen i Texas – Biden vil ha handling mot våpenlobbyen – Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen, spurte Biden i en tale da han ankom Det ... Read more »

Kjendiser som er venner med kongelige

1/28 LYSBILDER © Getty Images Kjendiser som er venner med kongelige Hvem hadde ikke digget å kunne ta en kopp te med dronningen eller gå på handletur med Meghan Markle? Men hvis ... Read more »

Forsvaret vil gå gjennom alle varslingssaker på nytt

© Leveres av ABC Nyheter Forsvarssjef Eirik Kristoffersen under øvelsen Cold Respons tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB NRK skrev tirsdag om over 70 varslingssaker mot offiserer i ... Read more »

Klopp kåret til årets manager i Premier League

© (NTB scanpix) Liverpool-manager Jürgen Klopp ble kåret til årets manager av sine kollegaer. Foto: Jon Super / AP / NTB Klopp kåret til årets manager i Premier League Klopp ... Read more »