Norges tidligere forsvarssjef om Taiwan-krisen: - Jeg tror USA vil stå ved løftet sitt

Asia's Tech News Daily

Norges tidligere forsvarssjef om Taiwan-krisen: - Jeg tror USA vil stå ved løftet sitt
© Lise Åserud (NTB Scanpix) VIL TROLIG HOLDE LØFTET: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen tror USA er nødt til å gripe inn militært ved en eventuell militær invasjon av Taiwan, hvis amerikanerne skal kunne beholde sin stormaktstatus. Norges tidligere forsvarssjef om Taiwan-krisen: – Jeg tror USA vil stå ved løftet sitt

Den politiske og militære spenningen mellom Kina og Taiwan har nådd nye høyder den siste tiden, og taiwanske selvstyremyndigheter har nylig uttalt at Kina er i stand til å gjennomføre en fullskala invasjon på øya innen 2025.

I august – like etter den ydmykende uttrekningen fra Afghanistan – kom president Joe Biden med et løfte om at USA var forpliktet til å bistå Taiwan militært ved en eventuell kinesisk invasjon av den selvstyrte øya. Kina anser Taiwan for å være kinesisk territorium.

Les også: BBC-avsløring: – Flaut at Norge er en del av dette

Torsdag gjentok president Biden løftet om å komme Taiwan til unnsetning og poengterte at amerikanerne har en forpliktelse til å forsvare øyas suverenitet mot Kina.

– Ja, vi har en forpliktelse til å gjøre det, sa Biden uten å nøle på et folkemøte torsdag.

– Jeg ønsker ikke en kald krig med Kina. Jeg vil bare at de skal forstå at vi ikke vil tre tilbake, og at vi ikke kommer til å endre våre synspunkter, sa Biden.

Les også: USA tatt på sengen av Kinas supervåpen: – Ingen andre land har dette i sitt arsenal

Utspillet ble møtt med kraftfulle reaksjoner fra kinesisk hold. Talsperson for kinesisk UD, Wang Wenbin, rykket raskt ut og sa at en ikke bør undervurdere Kinas vilje og evne til å forsvare sitt territorium.

Et verst tenkelig scenario er en fullskala krigssituasjon i Stillehavet der Kina invaderer Taiwan militært og at USA kommer taiwanerne til unnsetning med bruk av militær makt.

Norges tidligere forsvarsjef, Sverre Diesen, sier man må forstå Bidens utspill på følgende vis:

– Det er to ting som spiller inn her. Det ene er det generelle ønsket om å markere USAs forsterkede interesse for Stillehavsområdet og ønsket om å bremse Kinas ekspansjon. Det andre er selvfølgelig at amerikanernes troverdighet har fått en knekk etter Afghanistan. Det er et behov for å markere og gjenreise amerikanernes globale troverdighet i slike sammenhenger. Og da er dette selvfølgelig en mulighet de bruker i den forbindelse, sier Diesen til Nettavisen.

USAs troverdighet som en global sikkerhetsgarantist slo sprekker etter at amerikanerne og andre vestlige styrker trakk seg ut av Afghanistan i august, og lot Taliban gjenerobre makten uten særlig store anstrengelser.

Norges tidligere forsvarssjef om Taiwan-krisen: - Jeg tror USA vil stå ved løftet sitt
© Leveres av Nettavisen Oslo 20090924. Sverre Diesen under sitt siste pressemøte før han går av som forsvarssjef i Oslo torsdag. Diesens innlegg innholdt hans tanker om forsvarets fremtid, bl.a. økonomi og dagens vernepliktsordning. VIL TROLIG HOLDE LØFTET: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen tror USA er nødt til å gripe inn militært ved en eventuell militær invasjon av Taiwan, hvis amerikanerne skal kunne beholde sin stormaktstatus. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

– Jeg tror amerikanerne ville stå ved det løftet

– Tror du USA vil overholde sine sikkerhetsgarantier overfor Taiwan hvis Kina gjør alvor av å invadere, Diesen?

– Det vil helt sikkert komme an på en rekke kontekstuelle forhold, som for eksempel hvilken måte Taiwans uavhengighet ble utfordret på av Kina. Hvis det skjedde som et direkte militært angrep, tror jeg amerikanerne ville stå ved det løftet. Da ville de egentlig ikke ha noe valg hvis ikke USAs rennommé og globale troverdighet skulle få en så alvorlig knekk – at det ville stå om USAs stormaktstatus helt og holdent, sier Diesen.

– Men jeg tror ikke Kina vil velge å utfordre USA på en måte hvor amerikanerne ikke har noe valg. De ville heller gjøre det på en måte hvor de setter USA i en form for dilemma, som gjør det vanskelig for amerikanerne å ta denne typen beslutninger, sier han.

Les også: Er du fortsatt skeptisk? Nå er forskerne 99,9 prosent enige

Diesen understreker at det ikke er noen umiddelbar krigsfare.

– Jeg tror tross alt ikke det er en umiddelbar krigsfare knyttet til Taiwan eller til en amerikansk-kinesisk konflikt generelt. Kina og USA har et litt for sterkt interessefellesskap i andre sammenhenger, først og fremst økonomiske, sier Diesen.

Diesen mener omveltninger i de interne anliggende i Kina er den største krigsfaren.

– Den største faren for at det skulle skje noe sånt, ligger ikke i et tilspisset forhold mellom USA og Kina, men i faren for en indre oppløsning i Kina. Hvis det kommunistiske partiet står i fare for å miste sitt maktmonopol og det skjer en form for destabilisering i det interne maktapparatet, er det en velkjent historisk løsning at man griper til en ytre konflikt for å skape nasjonal enhet, sier Diesen.

Norges tidligere forsvarssjef om Taiwan-krisen: - Jeg tror USA vil stå ved løftet sitt
© Leveres av Nettavisen PRIO-direktør Henrik Urdal. UTENKELIG: PRIO-direktør Henrik Urdal tror det er utenkelig at det kan bryte ut krig mellom USA og Kina på grunn av Taiwan-krisen. Foto: Prio

PRIO-direktør: – Jeg tror det er utenkelig

Direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO), Henrik Urdal, mener det er utenkelig at det skal bryte ut en skarp væpnet konflikt mellom stormaktene USA og Kina på grunn av Taiwan-konflikten.

– Det er ingen tvil om at Kina er noe som kommer til å være ett av de store stridstemaene framover. Kina anser Taiwan som en del av sitt territorium. Hvor sterkt det signaliseres fra Kina, vil være med på å definere forholdet mellom Kina og Vesten i lang tid framover. Det er et høyst reelt scenario at Kina vil kunne forsøke å stramme det grepet ytterligere. De har den siste tiden hatt en økning i overflyvninger over taiwansk territorium. Dette er noe Vesten i utgangspunktet har problemer med, sier Urdal til Nettavisen.

Les også: USA tatt på sengen av Kinas supervåpen: – Ingen andre land har dette i sitt arsenal

– Hvis du tenker verst tenkelig scenario, hvor Kina invaderer Taiwan, er det vanskelig å se for seg at USA går inn militært. Det tror jeg er utenkelig. Men en kinesisk invasjon vil føre til enorme reaksjoner vis-à-vis Kina, som vil være enda sterkere enn reaksjonene som ble utløst av Russlands annektering av Krimhalvøya i 2014, sier PRIO-direktøren.

Høsten 1962 var supermaktene USA og Sovjetunionen helt på randen av atomkrig som følge av sistnevntes militære opptrapping på Cuba. Cuba-krisen var det nærmeste supermaktene kom en «varm» krig under hele Den kalde krigen.

– Er det en reell fare for at USA og Kina kjører seg fast i et spor tilsvarende Cuba-krisen, som igjen øker sannsynligheten for militær konflikt, Diesen?

– Det er alltid en fare for en form for utilsiktet eskalering av slike konflikter. Men nettopp fordi man har opplevd sånne ting som Cuba-krisen, er man på begge sider meget oppmerksomme på det. Man har prosedyrer for å unngå å havne i en situasjon hvor man tar skjebnesvangre beslutninger på sviktende grunnlag, sier den tidligere forsvarssjefen.

Norges tidligere forsvarssjef om Taiwan-krisen: - Jeg tror USA vil stå ved løftet sitt
© Leveres av Nettavisen Civita-rågiver Eirik Løkke følger dramaet i USA med argusøyne. AVKREKKING: Civita-rågiver Eirik Løkke sier at avskrekking overfor Kina er en av flere hensikter bak president Joe Bidens siste utspill. Foto: Civita

Det hvite hus rykket ut for å presisere

Bidens uttalelser på torsdag vekket stor global oppsikt, noe som førte til at Det hvite hus rykket ut og presiserte at presidentens uttalelser ikke innebar en endring i amerikansk sikkerhetspolitikk.

– USAs forsvarsrelasjon overfor Taiwan er veiledet av Taiwan Relations Act. Vi vil opprettholde våre forpliktelser i henhold til den loven, vi vil fortsette med å støtte Taiwans selvforsvar og vi vil fortsette å motarbeide enhver ensidig endring i status quo (uforandret tilstand red.anm.), sa en talsperson for Det hvite hus torsdag kveld.

USA er i henhold til amerikansk lovgivning forpliktet til å forsyne Taiwan med nødvendige midler til å forsvare seg selv. Amerikanerne har imidlertid lenge ført en politisk linje som innebærer såkalt «strategisk tvetydighet» over hvorvidt de faktisk vil blande seg inn militært ved en eventuell kinesisk invasjon av Taiwan.

– Det som er avgjørende her, er hva de politiske realitetene tilsier, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til Nettavisen.

Taiwan Relations Act er en lov som ble vedtatt i Kongressen i 1979. Loven har definert USAs ikke-diplomatiske relasjoner overfor Taiwan helt siden amerikanerne anerkjente Den kinesiske folkerepublikken og etablerte diplomatiske forbindelser til kineserne.

Loven gir ingen garantier om at USA vil intervenere militært dersom Kina angriper eller invaderer Taiwan. Derimot stadfester loven at «USA vil stille forsvarsutstyr og forsvarstjenester til rådighet for Taiwan i en mengde som kan være nødvendig for å gjøre Taiwan i stand til å opprettholde en tilstrekkelig selforsvarskapasitet».

Les også: Fakta om Kina og Taiwan

Avskrekking

Løkke sier at Bidens siste utspill tyder på at han prøver å gjenreise USAs troverdighet som en sikkerhetsgarantist etter Afghanistan-uttrekningen, samtidig som han bedriver en form for avskrekking for å unngå en storkonflikt i Stillehavsområdet.

– Biden prøver å vise at han mener alvor. Alle typer avskrekking er basert på viljen til å bruke militær makt. Og det er et åpent spørsmål om USA er villig til å gjøre det. Når Biden går langt i å si at de vil forsvare Taiwan, og endte opp med ikke å gjøre det, ville det vært katastrofalt for USAs troverdighet som en sikkerhetsgarantist, sier Løkke.

– Så lenge Taiwan ikke foretar seg noe som provoserer Kina, kan Taiwan og Kina i utgangspunktet leve lenge med en slags status qou. Men når Kina blir relativt mektigere, Vesten trekker seg ut av Afghanistan og interne kinesiske forhold ønsker å prosjektere makt i det som de oppfatter som sine områder, kan det forandre dynamikken. Dette er et politisk spill som lett kan få sin egen dynamikk, sier Løkke.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Uppgifter: Demokraterna siktar på riksdagen 2026

© Tillhandahålls av Omni Partiet Demokraterna i Göteborg siktar på att ta sig in i riskdagen efter valet 2026, enligt Dagens Nyheters uppgifter. Samtidigt pågår ett bråk i partiets topp ... Read more »

Lasteskip utenfor Göteborg har brent i over et døgn

© Leveres av ABC Nyheter Slokningsarbeidet på tørrlastskipet Almirante Storni har pågått i nesten et døgn. – Vi vil ikke si at brannen er under kontroll, men den har i ... Read more »

Sverige körde över Puerto Rico – Hagman historisk

© Tillhandahålls av Omni Även den andra gruppspelsmatchen i handbolls-VM blev en ren överkörning från svensk sida när Puerto Rico besegrades med hela 48–10. Bästa svenska målskytt blev Nathalie Hagman ... Read more »

Japans prinsessa blir vuxen

© Yuichi Yamazaki/poolfoto via AP/TT Japans prinsessa Aiko har fyllt 20 och är därmed en myndig japansk medborgare. Här framträder hon vid palatset i Tokyo på söndagen. Japans prinsessa Aiko ... Read more »

Hagman historisk i Sveriges VM-kross

© Björn Larsson Rosvall/TT Nathalie Hagman jublar efter ett av sina många VM-mål mot Puerto Rico. Det var aldrig något snack om segern. Sverige krossade Puerto Rico i handbolls-VM med ... Read more »

«Love Island»-vinnerne går fra hverandre

© @norahaukland (Instagram) «Love Island»-vinnerne går fra hverandre – Jeg skriver dette med et veldig tungt hjerte. Jeg og Johannes har valgt å gå fra hverandre. Det har vært to ... Read more »

Tidig studie: Omikron är mycket smittsam – men tycks ge mildare symptom

© Tillhandahålls av Omni Tidiga data från Sydafrika tyder på att coronavirusets omikronvariant är mycket smittsam, men att risken att smittas om man har varit sjuk tidigare är mindre än ... Read more »

Sittande presidenten mot seger i Gambia – leder stort

© Tillhandahålls av Omni Gambias sittande president Adama Barrow ser ut att vinna helgens presidentval med bred marginal. Enligt AFP ledde Barrow stort när 40 av 53 valkretsar hade räknats. ... Read more »

Briljant Chelsea vann FA-cupen – och trippeln

© Zac Goodwin/PA/TT Fran Kirby, till vänster, var en av matchens lirare när Chelsea tog hem FA-cupen efter finalseger mot Arsenal. Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Zecira Musovic är FA-cupmästare. ... Read more »

Hadde bilen i én uke – så kom sjokk-regningen

© Leveres av ABC Nyheter Jeg kan jo ikke ta igjen en bil som er verdiløs? Hva mener du, Benny ? Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på ... Read more »

Christiansen avgjorde på skytebanen og vant i Östersund

© Leveres av NTB Vetle Sjåstad Christiansen den tette kampen mot Emilien Jacquelin (t.v.) og Sebastian Samuelsson. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen tok sin ... Read more »

RESTAURANT: Her serveres fransk velsmak med humoristisk tvist

© Leveres av Apéritif.no Tvillingparet Nicolas og Jules Selukovs vei til Vestlandet er lang og med flere omveier, tross deres unge alder. De kommer fra en liten fjellandsby i franske ... Read more »

Nettavisens lesere har talt: Denne deltakeren vinner «Farmen» 2021

Nettavisens lesere har talt: Denne deltakeren vinner «Farmen» 2021 Søndag er det duket for finale i «Farmen» 2021, der Heidi Lereng (24), Tonje Frigstad (21) og Daniel Godø (30) skal ... Read more »

9 julegavekupp du gjør søndag 5.desember

© Anton Sport Clifton 8 er en lettvektig joggesko-serie 9 julegavekupp du gjør søndag 5.desember Vi har samlet noen fine og bra ting, satt ned i pris, vi selv gjerne ... Read more »

183 omikronfall bekräftade i Danmark: ”Oroande”

© Tillhandahålls av Omni I Danmark har nu 183 fall av corona-virusets nya omikron-variant konstaterats, uppger danska medier med hänvisning till hälsomyndigheten SSI. Det innebär att fallen har tredubblats på ... Read more »

Villsmitte i Danmark: 183 omikron-tilfeller påvist

© Leveres av ABC Nyheter Så sent som fredag var det 18 bekreftede tilfeller av omikronvarianten av coronaviruset i Danmark. I Danmark er det nå påvist 183 tilfeller av omikronvarianten, ... Read more »

«Norsk» Packard med fascinerende historie

© Leveres av ABC Nyheter GJENNOM KVINNAFOSSEN: Harald Nissen-Lie er ikke redd for å bruke sin praktfulle Packard, og her har han akkurat passert gjennom vannkaskaden fra Kvinnafossens 120 meters ... Read more »

Allt färre över 75 behöver sjukhusvård i Norge

© Tillhandahålls av Omni Den nya omikron-varianten tycks vara på gång att få rejält fäste i Norge. Men samtidigt läggs nu allt färre personer över 75 in på sjukhus för ... Read more »

Samuelsson brände segerläge – kom tvåa

© Fredrik Sandberg/TT Sveriges Sebastian Samuelsson i herrarnas 12,5 km jaktstart vid världscupen i skidskytte på skidstadion i Östersund. Det kunde ha blivit ännu en seger för Sebastian Samuelsson i ... Read more »

Prins William hyllar AC/DC

© Winslow Townson/Invision/AP Kungliga måndagsfavoriterna i AC/DC, Angus Young och Brian Johnson. Arkivbild. Även prinsar kan tydligen känna måndagsångest. För att råda bot på den och kickstarta veckan brukar Prins ... Read more »

Spøker for hvit jul i Sør-Norge - men kulden holder seg i nord

© Foto: Naina Helen Jaama HVITT: Snøen ligger fortsatt i Oslos gater. Her fra snøfallet tidligere i uken. Spøker for hvit jul i Sør-Norge – men kulden holder seg i ... Read more »

Fossesholm måtte støttes ut av stadion etter stafettdrama

Ungjenta tok ut absolutt alt i kampen mot Veronika Stepanova fra Russland og Moa Olsson fra Sverige. Til slutt måtte hun strekke våpen og ta til takke med 3.-plassen. En ... Read more »

Sverige mot Japan i Davis Cup-kvalet

© Bernat Armangue/AP/TT Sveriges Mikael Ymer under Davis Cup-kvartsfinalen mot det ryska laget häromdagen. Nästa år inleder Sverige turneringen med kval mot Japan. Sveriges tennisherrar har lottats att spela mot ... Read more »

Tio stora NHL-talanger med utgående kontrakt

© Foto: Icon Sportswire & USA TODAY Sports Erik Brännström, Kaapo Kakko och Rasmus Sandin ska alla ha nya kontrakt. Stortalanger som Jack Hughes, Adam Fox och Nick Suzuki har ... Read more »

Många samtal om omikron – 1177 hinner inte med

© Tillhandahålls av Omni I helgen har det varit svårt att nå fram till sjukvårdsrådgivningen på telefonnumret 1177 i Region Stockholm, rapporterar TT. Vissa har kopplats bort med uppmaningen att ... Read more »

Det blir mer snø i Sør-Norge

© Leveres av ABC Nyheter Sørlandet kan vente seg mer snøvær etter to dager med vanskelige kjøreforhold og flere trafikkulykker. Arkivfoto fra 1. januar 2021: Stian Lysberg Solum / NTB ... Read more »

MSB på plats vid Vinga – varnar för oljeläckage

© Tillhandahålls av Omni Branden på fartyget Almirante Storni utanför Vinga i Göteborgs skärgård forsätter. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skriver i ett pressmeddelande att de under natten har ... Read more »

Svensk IS-kvinna fråntas barn: ”Traumatiserade”

© Tillhandahålls av Omni En kvinna i 30-årsåldern i Göteborg, som levt med terrorsekten IS i Syrien under åtta år, förlorar rätten till sina två barn, rapporterar GP. Barnen omhändertogs ... Read more »

TV-anmeldelse «Beforeigners sesong 2»: Ingen tid å miste

© Foto: Lars Olav Dybvig/HBOMAX HEI OG TAKK FOR AT DU VENTER: Olav Haraldsson (Tobias Santelmann) er frustrert over offentlig sektors sendrektighet. TV-anmeldelse «Beforeigners sesong 2»: Ingen tid å miste ... Read more »

Riiber vant kombinertrennet i Lillehammer – tredje seier for sesongen

© Leveres av ABC Nyheter Jarl Magnus Riiber leder i Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB Riiber knallet til med 143 meter i hoppdelen og gikk ut med en solid ... Read more »

Svensk IS-kvinna fråntas sina barn: ”Traumatiserade”

© Tillhandahålls av Omni En kvinna i 30-årsåldern i Göteborg, som levt med terrorsekten IS i Syrien under åtta år, förlorar rätten till sina två barn, rapporterar GP. Barnen omhändertogs ... Read more »

Operachefen slår ifrån sig fortsatta köranklagelser

© Tillhandahålls av Omni Kritiken mot Malmö Operas chef Michael Bojesen fortsätter – och han fortsätter att bedyra sin oskuld, skriver Sydsvenskan. I danska Politiken anklagades Bojesen i somras för ... Read more »

Askan förvandlar byarna till ”dödszoner” – 14 döda

© Tillhandahålls av Omni Dödssiffran har nu stigit till 14 efter vulkanutbrottet på ön Java i Indonesien, rapporterar TT. Räddningsarbetare söker efter överlevande, men insatsen har fått avbrytas eftersom ett ... Read more »

Hundratals avbokningar – krogar vill ha vaccinpass

© Tillhandahålls av Omni Återigen drabbas restaurangbranschen av smittspridningen. På restaurang Gillet har man haft hundratals avbokningar till julborden, skriver DN. Restaurangen ser nu en möjlig lösning i vaccinationspassen. – ... Read more »

Test: Apple-utfordrer med lang batteritid

Huawei bruker musklene i sin nye smartklokke, som er i solid kvalitet, har flust av treningsfunksjoner og god batteritid. Men den har også noen utfordringer. Konklusjon  Stor og flott smartklokke ... Read more »

Mattias, 17, försvann för ett år sedan – det här har hänt

© Privat Ett år har gått sedan Mattias Borg, då 17 år gammal, försvann efter en hemmafest utanför småländska Ljungby. Trots flera sökinsatser har pojken ännu inte kunnat hittats. Nyheter24 ... Read more »

Hedenmos barnfråga får kritik: ”Känns som 80-talet”

© Tillhandahålls av Omni När Magda Gad intervjuades i SVT:s ”Min sanning” frågade programledaren Anna Hedenmo om det var ett val att krigskorrespondenten inte har några egna barn. Frågan har ... Read more »

Smittotalen efter julbordet ökar – 120 fall bekräftade

© Tillhandahålls av Omni 120 personer har nu bekräftats smittade med covid-19 efter det julbord som hölls på Aker brygge i Oslo den 26 november, rapporterar NRK. Alla tester analyseras ... Read more »

Svensk pallplats efter ny spurtrysare mot Norge

© Tillhandahålls av Omni Sverige säkrade en bronsplats i skidskyttestaffeten i Östersund – med två tiondelars marginal. Två straffrundor för Mona Brorsson såg inte ut att båda gott för en ... Read more »

Elvira Öberg körde upp Sverige på pallen

© Fredrik Sandberg/TT ELvira Öberg var snabbast i spåret i stafetten och förde upp Sverige på pallen. Sverige säkrade en tredjeplats i skidskyttestafetten efter att Elvira Öberg varit snabb i ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic