Norges Bank: Nok en dobbel renteøkning – nytt hopp om en måned

Styringsrenta ligger dermed nå på 1,75 prosent, framgår det av Norges Banks kunngjøring torsdag formiddag.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache varsler allerede nå at styringsrenta skal raskere opp enn signalisert i juni og at utsiktene og risikobildet tilsier at renta skal videre opp i september.

Prisveksten har vært betydelig høyere enn anslått og er klart over målet på 2 prosent. Det er høy aktivitet og lite ledig kapasitet i norsk økonomi. Arbeidsledigheten har falt litt mer enn ventet og er på et svært lavt nivå, framhever sentralbanken i sin begrunnelse.

– Det er behov for en klart høyere rente for å dempe presset i norsk økonomi og bringe inflasjonen ned mot målet, understreker sentralbanksjef Ida Wolden Bache i begrunnelsen for rentebeslutningen.

Norges Bank skal sette styringsrenta med mål om å holde inflasjonen på 2 prosent over tid. De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at konsumprisindeksen var 6,8 prosent høyere i juli enn ett år tidigere. Kjerneinflasjonen steg med 4,5 prosent fra juli i fjor til juli i år, den høyeste underliggende prisveksten som noen gang er registrert.

Les også:900.000 nordmenn har ikke råd til en stor uforutsett utgift

Raskere enn signalisert

Prisoppgangen de siste månedene har vært bredt basert og kan innebære at prisveksten holder seg høy lenger. Det tilsier en raskere renteoppgang enn anslått i juni. En raskere renteoppgang nå vil redusere risikoen for at inflasjonen fester seg på et høyt nivå, og for at det blir behov for en kraftigere innstramming i pengepolitikken lenger fram, skriver banken i begrunnelsen.

– Vi tror Norges Bank kommer til å levere nok en renteøkning på 0,5 prosentpoeng i september, før den fortsetter med økninger på 0,25 prosent i november og videre. Rentetoppen kommer til å ligge rundt 3,25 prosent, skriver sjefanalytiker Dane Cekov og sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

Rentekomiteen understreker at det er stor usikkerhet om utviklingen fremover. Det er en risiko for at lite ledig kapasitet i norsk økonomi og vedvarende prispress internasjonalt fører til at prisveksten skyter ytterligere fart. På den annen side kan renteoppgangen og den høye prisveksten gi en raskere avdemping i boligmarkedet og i husholdningenes konsum enn det vi legger til grunn. Det er også en risiko for en kraftigere oppbremsing av veksten internasjonalt.

Frykter hard landing

Også andre er opptatt av risikoen for en hard landing for norsk økonomi blant annet som følge av for aggressiv rentesetting.

norges bank: nok en dobbel renteøkning – nytt hopp om en måned

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

NTB

Partiet Rødt kritiserer rentebeslutningen i kraftige ordelag. Nestleder Marie Sneve Martinussen mener den er overilt og sier den får sentralbankesjefen til å framstå som rentehauk.

– Jeg frykter at Wolden Bache tråkker så hardt på bremsen at motoren kveles. Dette kan føre til økt arbeidsledighet. Det er dem med svakest tilknytning til arbeidslivet som vil bli kastet ut først når folk ikke lenger har råd til å gå på restaurant og kino, sier hun.

En styringsrente på 1,75 prosent, kan raskt innebære en gjengs boliglånsrente på over 3 prosent. Flere organisasjoner framholder overfor NTB at renteøkningene begynner å svi for forbrukerne. Denne siste renteøkningene alene vi bety rundt 27.500 kroner i økte utgifter etter skatt på et tomillionerslån, ifølge Huseierne.

– Samtidig er det varslet flere renteøkninger i høst. Det vil gi ytterligere press på husholdningenes økonomi, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Henrik Pihl.

Fall i boligmarkedet

Boligmarkedet merker allerede lavere etterspørsel og et omsetningsfall på 11,5 prosent siden nyttår. Meglerne venter at utviklingen kommer til å vedvare fordi lånekostnadene vil øke betydelig i månedene som kommer. En bratt renteoppgang vil treffe norske lommebøker hardt, ifølge administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Vi er bekymret for effektene av dagens renteprognose. Hensynet til sårbare husholdninger og risikoen for fall i boligverdier tilsier at sentralbanken bør gå svært varsomt fram når rentenivået skal normaliseres, sier han.

Forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank Norge mener renteprognosene kan ende i «tidenes nyttårssmell» for forbrukerne.

– Hvis rentemarkedet får rett i sine spådommer, kan nordmenn forvente seg en boliglånsrente på 4 prosent like over nyttår. Dette kan bli tidenes nyttårssmell for mange norske husholdninger, sier hun til NTB.

News Related

OTHER NEWS

Avisrunden: Klar oppfordring til de eldre: – Ha mer sex

Avisrunden: Klar oppfordring til de eldre: – Ha mer sex Klar oppfordring til de eldre: – Ha mer sex (Sogn Avis) Mandag var det foredrag på kulturhuset i Øvre Årdal ... Read more »

Ruud-fiasko i Asia: – Noe av det dårligere vi har sett av Casper

Casper Ruud har ikke fått det til i Asia. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB Spanske Munar fikk Ruud ut av rytmen nesten fra første ball og vant til ... Read more »

Hevder Real Madrid blir prioritert i Haalands City-kontrakt

BANKET UNITED: Erling Braut Haaland jubler for Citys femte mål i 6–3-seieren over Manchester United søndag. Hevder Real Madrid blir prioritert i Haalands City-kontrakt I det spanske TV-showet El Chiringuito ... Read more »

Danmark venter på at Frederiksen skriver ut nyvalg

Statsminister Mette Frederiksen er ventet å skrive ut valg denne uken. Hvis ikke risikerer hun å bli felt i et mistillitsforslag fra støttepartiet De Radikale. Det liberale sentrumspartiet Radikale Venstre ... Read more »

USA og Sør-Korea øver med skarp ammunisjon som svar på nordkoreansk rakett

Amerikanske og sørkoreanske kampfly har øvd på presisjonsbombing over Gulehavet som svar på den nordkoreanske rakettoppskytingen tirsdag morgen. – Sørkoreanske jagerfly avfyrte to såkalte JDAM-bomber mot et virtuelt mål på ... Read more »

Statsbudsjettet: Regjeringen legger fram seks tiltak for strømsparing

KUTTER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Statsbudsjettet: Regjeringen legger fram seks tiltak for strømsparing I forslag til statsbudsjett for 2023 vil regjeringen legge fram en plan med seks punkter ... Read more »

Ny saudiarabisk by til 5000 milliarder skal arrangere asiatiske vinterleker

Saudi-Arabia ved kronprins Mohammed bin Salman skal arrangere De asiatiske vinterlekene i 2029. Foto: Lewis Joly, File / AP / NTB Ny saudiarabisk by til 5000 milliarder skal arrangere asiatiske ... Read more »

Ny smell for Ruud: – Casper er litt sliten

I JAPAN: Casper Ruud tapte i Tokyo. Her fra kampen i Seoul sist fredag. Ny smell for Ruud: − Casper er litt sliten (Casper Ruud–Jaume Munar 3–6, 3–6) Verdenstreer Casper Ruud ... Read more »

Paris med storskjermboikott under Qatar-VM

Paris kommer ikke til å se sånn ut under VM-finalen i desember. Ingen storskjermer eller supportersoner blir satt opp til mesterskapet. Her fra EM-finalen i 2016 hvor Frankrike spilte mot ... Read more »

Valhammer: – Jeg beklager på det dypeste. Dere skulle blitt hjulpet lenge før

Valhammer: – Jeg beklager på det dypeste. Dere skulle blitt hjulpet lenge før (Bergensavisen) Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) redegjør mandag morgen for et utvidet Forretningsvalg om sin vurdering av situasjonen ... Read more »

Tysk energikjempe vil droppe kull i 2030

Et gasskraftverk som drives av RWE i Lingen vest i Tyskland. For å bidra til å løse energikrisen vil RWE på kort sikt fortsette å produsere kullkraft – i tillegg ... Read more »

Byrådslederen om barnevernsbråk: – Beklager på det dypeste

BEKLAGER: Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer. Byrådslederen om barnevernsbråk: − Beklager på det dypeste Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer, orienterte tirsdag om barnevernssaken i byen og beklager til barna som ikke ... Read more »

48 kvinner har status som fornærmet i saken mot kommuneoverlege i Trøndelag

Det opplyser etterforskningsleder Ellen Mari Burheim i Trøndelag politidistrikt til VG. Kvinnene er mellom 20 og 65 år. – Vi oppretter saker når vi får plassert en avhørsdato, så alle ... Read more »

Molook (52) havnet på legevakten etter Iran-demonstrasjon: – Gjorde ikke noe annet enn å rope om frihet

TÅREGASS: Molook Moradi forteller at hun ble sprayet med tåregass av politiet. Molook (52) havnet på legevakten etter Iran-demonstrasjon: − Gjorde ikke noe annet enn å rope om frihet To personer ... Read more »

Skeive får nesten doblet støtte neste år

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier at regjeringen øker støtten til skeive organisasjoner i neste års statsbudsjett. Økningen er foreslått å være på 15 millioner kroner, noe som er ... Read more »

Forsøker å selge «Mesternes mester»-villaen for fjerde gang: Nå dumpes prisen

Forsøker å selge «Mesternes mester»-villaen for fjerde gang: Nå dumpes prisen I 2020 satte koronapandemien en stopper for å spille inn «Mesternes mester» i utlandet, og produksjonen ble derfor flyttet ... Read more »

NHOs sjeføkonom spår dårligere tider i arbeidsmarkedet og høyere ledighet

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum tror arbeidsledigheten vil øke i tiden framover. I sine nye økonomiske prognose, som ble lagt fram tirsdag, spår Øystein Dørum at arbeidsledigheten vil stige i årene ... Read more »

NHO advarer låntakerne: Ingen rentenedgang i sikte

RENTEHAUK: Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO mener prisveksten blir for høy til at rentene kan settes ned. NHO advarer låntakerne: Ingen rentenedgang i sikte DNB Markets kom for en drøy ... Read more »

Karlsson skeptisk til Klæbo-forslag – frykter norsk armada i langrennssirkuset

Frida Karlsson tror ikke på profflag i langrenn. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Det var i et intervju med VG nylig at Klæbo lanserte sine tanker rundt at modellen med ... Read more »

Nytt tap for Casper Ruud i Asia – røk 0-2 i sett for Jaume Munar i første runde i Tokyo

Casper Ruud har ikke fått det til i Asia. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB Nytt tap for Casper Ruud i Asia – røk 0-2 i sett for Jaume Munar ... Read more »

Ny smell for Ruud: Utspilt av Munar i Japan Open

I JAPAN: Casper Ruud tapte i Tokyo. Her fra kampen i Seoul sist fredag. Ny smell for Ruud: Utspilt av Munar i Japan Open (Casper Ruud–Jaume Munar 3–6, 3–6) Verdenstreer ... Read more »

Netflix bekrefter «Royalteen»-oppfølger

NY KARAKTER: Sammy Germain Wadi spiller den danske prinsen i suksess-oppfølgeren. Netflix bekrefter «Royalteen»-oppfølger I «Royalteen: Prinsesse Margrethe» blir fansen introdusert for en helt ny hovedkarakter. Publisert: 04.10.22 kl. 09:00 ... Read more »

Byrådsleder Valhammer beklager til barnevernsbarn i Bergen

Byrådsleder Roger Valhammer varsler flere tiltak i barnevernstjenesten i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB Byrådsleder Valhammer beklager til barnevernsbarn i Bergen – Jeg beklager på det dypeste. Dere skulle ... Read more »

Oslo kommune opphever vannsparetiltak: – Imponert over Oslofolks innsatsvilje

VANNSTAND: Det har i vår vært unormalt lav vannstand i drikkevannskilden Maridalsvannet, som ligger nord i Oslo. Oslo kommune opphever vannsparetiltak: − Imponert over Oslofolks innsatsvilje Etter innbyggernes gode innsats og ... Read more »

Nytt sjokktap for Ruud

Nytt sjokktap for Ruud CASPER RUUD – JAUME MUNAR (3-6, 3-6) Snarøya-gutten har slitt etter han gikk til finalen i US Open tidligere i høst, og tirsdag morgen ble det ... Read more »

«25 under 25»: Det er bra å eie sin egen bolig! Bare ikke hvis du er ung.

BEKYMRET: – Mine foreldre kunne kjøpe sin første bolig til noen hundretusener på det sentrale Østlandet. Vi som er unge i dag må ut med millionsummer, skriver Anine Norén i ... Read more »

Oslo kommune opphever vannsparetiltak

Illustrasjonsfoto. – Jeg er imponert over oslofolks innsatsvilje gjennom flere måneder. Denne situasjonen har lært oss at vi ikke kan ta naturressursene for gitt. Nå bygger vi ny vannforsyning til ... Read more »

SV fremmer mistillitsforslag mot barnevernsbyråd Katrine Nødtvedt

Sosialbyråd Katrine Nødtvedt har siden slutten av august hatt ansvar for barnevernet. SV fremmer mistillitsforslag mot barnevernsbyråd Katrine Nødtvedt (Bergensavisen) – På en rekke avgjørende punkter i svært grove saker ... Read more »

Dødstallet etter stadiontragedien i Indonesia har steget til 131

Minst 131 er døde etter stadiontragedien i Indonesia i helgen. Foto: Yudha Prabowo / AP / NTB Dødstallet etter stadiontragedien i Indonesia har steget til 131 En av fotballhistoriens verste ... Read more »

Dette skriver avisene om økonomi tirsdag 4. oktober

KLAR: – Alle må ikke ha 22 grader på kontoret, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til NRK. Dette skriver avisene om økonomi tirsdag 4. oktober Regjeringen varsler seks ... Read more »

Knutsen går motstrøms om cupen – liker «koronamodellen»

Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen. Foto: Mats Torbergsen / NTB Knutsen går motstrøms om cupen – liker «koronamodellen» – Jeg liker veldig godt den splitten vi har hatt nå – vi ... Read more »

Widerøe frykter tøff høst og vinter

TØFF VINTER: Det er spesielt blant ferie- og fritidsreisende Widerøe har sett stor vekst etter pandemien. Når ser selskapet nedkjøling både blant ferie- og fritidsreisende samt tradisjonelle forretningsreisende. FLYREISER: Mens ... Read more »

Dødstallet etter stadiontragedien har steget til 131 – polititopp beklaget på TV

Minst 131 er døde etter stadiontragedien i Indonesia i helgen. Foto: Yudha Prabowo / AP / NTB En av fotballhistoriens verste stadionepisoder utspilte seg da supportere tilhørende klubben Arema FC ... Read more »

VG: Politiet har utplassert dronesensorer på oljeplattformer

Et skip fra Kystvakten patruljerer rundt Sleipner A-plattformen. Nå skal det være utplassert dronesensorer på flere plattformer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB VG: Politiet har utplassert dronesensorer på oljeplattformer – ... Read more »

Dette skriver avisene om politikk tirsdag 4. oktober

Dette skriver avisene om politikk tirsdag 4. oktober Høyre like store som regjeringspartiene på ny måling (TV 2) Høyre er fortsatt landets største parti med 26,1 prosent til tross for ... Read more »

Bergen SV fremmer mistillitsforslag mot barnevernsbyråden

Byrådsleder Roger Valhammer varsler flere tiltak i barnevernstjenesten i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB Bergen SV fremmer mistillitsforslag mot barnevernsbyråden – På en rekke avgjørende punkter i svært grove saker ... Read more »

Ny smell for Ruud: Sjanseløs i første kamp i Japan Open

I JAPAN: Casper Ruud. Ny smell for Ruud: Sjanseløs i første kamp i Japan Open (Casper Ruud–Jaume Munar 3–6, 3–6) Verdenstreer Casper Ruud var sjanseløs og røk rett ut av ... Read more »

Finanstilsynet vil stramme inn på utlånene: – Dramatisk

RAMMER UTILSIKTET: Finanstilsynets forslag vil også ramme de med god betjeningsevne, sier Endre Jo Reite i BN Bank. Finanstilsynet vil stramme inn på utlånene: – Dramatisk Finanstilsynet kunngjorde mandag at de ... Read more »

Håndball: Elverum-keeper klar for ungarsk storklubb

Elverums målvakt Emil Kheri Imsgard er klar for storklubben Pick Szeged. Foto: Geir Olsen / NTB Håndball: Elverum-keeper klar for ungarsk storklubb – Klart dette er en stor drøm. Pick ... Read more »

Guterres tenger dystert bilde over kampen mot klimakrisen: – Kamp på liv eller død

FNs generalsekretær António Guterres mener verden nærmer seg et kritisk punkt som følge av klimakrisen. – Det er en tid med enorme klimautfordringer over hele verden. Fra flom som setter ... Read more »
Breaking thailand news, thai news, thailand news Verified News Story Network