Nieuwe accu gebruikt calcium: veelbelovend alternatief voor lithium

nieuwe accu gebruikt calcium: veelbelovend alternatief voor lithium

Nieuwe accu gebruikt calcium: veelbelovend alternatief voor lithium

Onderzoekers zijn erin geslaagd om een accu te ontwikkelen die calcium gebruikt in plaats van lithium. De eerste versie kan honderden laadcycli aan en werkt bij kamertemperatuur.

Momenteel worden lithium-ionaccu’s gebruikt in zowel consumentenelektronica als elektrische auto’s. Maar hoewel ze goed werken, wordt het in de toekomst moeilijk om genoeg lithium te vinden, vooral naarmate de wereld elektrificiteert. Om die reden zoeken onderzoekers volop naar alternatieven.

Eén veelbelovend alternatief is de calciumbatterij. Calcium komt veel meer voor op aarde dan lithium, volgens sommige schattingen tot wel 10.000 keer meer. Het is daardoor in theorie mogelijk om niet alleen goedkopere, maar ook milieuvriendelijkere batterijen te produceren.

Maar er zijn nog veel uitdagingen te overwinnen. Batterijen op basis van calcium hebben een lagere energiedichtheid en verliezen sneller hun capaciteit dan lithium-ionbatterijen. Bij hoge stroomsnelheden ontstaan er bovendien snel dendrieten, ophopingen van metaal die batterijen kapot kunnen maken.

Nieuw soort elektrolyt

Een team van Chinese onderzoekers denkt nu serieuze vooruitgang te hebben geboekt. In een paper in vakblad Nature wordt een calciumbatterij beschreven die 700 laadcycli aankan en bij kamertemperatuur werkt.

Cruciaal bij de ontwikkeling was een nieuw soort vloeibaar elektrolyt, het materiaal dat de twee polen van een batterij met elkaar verbindt. Dit moest in staat zijn om zowel met calcium als zuurstof te werken. Tot nu toe was het vinden van zo’n elektrolyt een van de moeilijkste uitdagingen bij de ontwikkeling van calciumbatterijen.

Ze moeten nog efficiënter worden

De wetenschappers zeggen echter dat de technologie nog niet klaar is om op de markt gebracht te worden. Daarvoor moeten de batterijen nog veel efficiënter worden. Het team is van plan om de technologie in de toekomst verder te verfijnen.

Lees meer over energie en abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

News Related

OTHER NEWS

Driekwart volwassenen bezorgd over gevolgen klimaatverandering

Een vrouw is nog bezig met herstelwerkzaamheden na de overstromingen in Limburg in 2021. Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de ... Read more »

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »
Top List in the World