Nem a genderkultusz miatt semmisültek meg a züllött ősvárosok

Asia's Tech News Daily

Nem a genderkultusz miatt semmisültek meg a züllött ősvárosok
© Technológia: Index.hu Egy levegőben felrobbanó meteor pusztíthatta el Szodomát és Gomorát, a két bibliai bűnös várost időszámításunk előtt 1650 körül. Legalábbis bizonyítékot találtak arra, hogy ezer hirosimai atombomba erejével tette a földdel egyenlővé egy tüzes légrobbanás a közeli ősi Tall el-Hammamnak nevezett települést a Jordán-völgy déli részén, a Holt-tengertől északkeletre.

Habár Szodoma és Gomora pontos helyét csak valószínűsítik, a bibliai leírás szerint az akkor még termékeny Jordán-völgyben helyezkedtek el. Méghozzá, feltételezések szerint, a Holt-tengertől északkeletre, egy kör alakú síkságon, pont ott, ahol ma Tall el-Hammam romjai találhatók. 

Szodoma és Gomora az erkölcsi romlottság és az érte járó súlyos ítélet és bűnhődés máig élő metaforája a zsidó-keresztény kultúrkörben. Létező közép-bronzkori városok lehettek, ám „sok panasz és jajkiáltás” érkezett ellenük a bibliai történet szerint: házasságtörés, gőg, paráznaság. Mivel „bűnük nagyon súlyos”, a haragos Isten alaposan megbüntette a kicsapongó városokat: égből érkező kénköves tűzesővel pusztította el mindkettőt és az egész síkságot.

Volt tűzeső, de nem azért

Tudósok és történészek már korábban lehetségesnek tartották, hogy egy meteorcsapáshoz hasonló természeti esemény pusztíthatta el a városokat. Az elméletnek azonban volt egy nagy hiányossága: sem a helyszínen, sem a közelben nem találtak becsapódásra utaló nyomokat.

Most sem találtak krátereket, de egy másfél méter vastag elszenesedett rétegben megolvadt kerámiát, elszenesedett maradványokat, ripityára törött csontokat igen. Na és olvadt platinát, irídiumot, nikkelt, aranyat, ezüstöt, cirkóniumot, krómot, gyémántszerű kristályokká összenyomott szenet, amelyek kataklizmaméretű meteorrobbanásra utalnak.

Kutatók szerint a detonáció pillanatok alatt kétezer Celsius-fokra hevítette a hétszáz kilométer/órás sebességgel meglóduló levegőt. Ahogyan egy modern atombomba tenné. Egy pillanat alatt felgyulladt és elporlott minden, a kardok, lándzsák, sártéglák, kerámiák elolvadtak. A környék szó szerint a földdé vált egyenlővé.

De nem lehet, hogy hihetőbb okok álltak a háttérben? Háborúskodás, tűz, vulkánkitörés vagy földrengés törölte el a föld színéről a pajzán városokat?

A válasz: nem.

Sem a tűz, sem a földrengés nem képes olyan intenzív hőt termelni, hogy megolvassza a fémet és a porcelánt. Vulkánosságnak, lávának pedig semmi nyoma. Ezért gondolják a legvalószínűbb oknak a meteorrobbanást.

Mintha atomtámadás érte volna őket

Az új tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az űrből érkező, a légkörben sok ezer fokosra izzó száguldó szikla soha nem érte el a Földet, hanem körülbelül négy-öt kilométer magasan felrobbant. Pusztító ereje nagyobb lehetett, mint az 1908-as szibériai tunguszkai eseményé, amikor is egy légkörbe belépő (vélhetően) üstökösdarab robbant szét hat-nyolc kilométer magasan, és tépte ki gyökerestül a fákat harminc kilométeres körzetben, és tarolta le a tajgát nyolcvan kilométeres körben. A modern atombombákat is úgy tervezték, hogy a célpont felett robbanjanak fel, így maximalizálva romboló erejüket.

A korabeli emberek abszolút isteni büntetésnek látták az eseményt, amelyet az Úr még azzal is megfejelt, hogy terméketlenné tette a vidéket. Ez a bibliai történet öröklődött tovább nemzedékeken át. Kutatók ezzel szemben úgy látják, hogy a gigantikus robbanás a közeli, sós vízű Holt-tengerre és partjaira is nagy hatást gyakorolt, olyannyira, hogy

sóval hintette teli a környék talaját,

amelyen évszázadokig alig nőtt növény. Nem csoda, hogy a Jordán-völgy északkeleti része hosszú időre kietlen pusztasággá vált.

Időközben az éghajlat is megváltozott, és a civilizáció bölcsőjének nevezett termékeny félhold, benne Szodoma és Gomora feltételezett helyével már régóta száraz, mezőgazdaságra alig alkalmas, kopár területté vált, és ilyen ma is. 

(Borítókép: Gomora lelőhelye, egy hatalmas város a domb tetején, amelyet Isten pusztított el, mint Szodoma Jordániában 2008. január 3-án. Fotó: Reza / Getty Images)

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Az agrárminiszter szerint felbecsülhetetlen kárt okozott Bige László

© Technológia: Index.hu A magyar gazdáknak és a magyar fogyasztóknak is felbecsülhetetlen kárt okozott Bige László műtrágyakartellezése – jelentette ki Nagy István közösségi oldalán. Az agrárminiszter egy videóban úgy fogalmazott: „a ... Read more »

Holtan találtak egy férfit putnoki otthonában

Holtan találtak egy férfit a rendőrök a lakásában Putnokon. A rendőrségi portál beszámol róla, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettessel szemben. A ... Read more »

Áder János az Indexnek: Ne forduljunk magunk felé önváddal

© Technológia: Index.hu November elején tartották az ENSZ 26. klímakonferenciáját, a hónap végén kezdődik a Planet 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó Budapesten. Ezekről, a klímaváltozás elleni küzdelemről, a megújuló energiaforrásokról, ... Read more »

Betilthatják a háziállatok tartását Iránban

© Technológia: Index.hu Benyújtottak egy törvényjavaslatot az iráni parlamentben, amely megtiltaná, hogy háziállatokat tartsanak vagy tenyésszenek otthon az emberek. A „Közjogok védelméről a veszélyes és ártalmas állatokkal szemben” nevű törvényjavaslatot keményvonalas ... Read more »

Ezeket a járványügyi óvintézkedéseket kell betartani az ünnepek idején

© Technológia: Index.hu Több olyan óvintézkedésről is kiderült, hogy nem jár nagy előnyökkel, amelyeket tavaly a járvány miatt bevezettek. A MedicalXpress cikkéből kiderült, melyek azok az intézkedések, amelyeknek ezek közé ... Read more »

A Williams 10 legjobb F1-es autója

© Sutton Images Nigel Mansell, Williams Bár az elmúlt évek nehezen alakultak számukra, a Williams az F1 történetének egyik legpatinásabb és legsikeresebb konstruktőre. Az Autosport összeválogatta, melyik volt az 1978-ban ... Read more »

Kárpótlás vagy megérdemelt lenne Lewandowski Aranylabdája?

© Technológia: Index.hu November 29-én, hétfőn dől el, hogy 2021-ben melyik futballista kapja meg a France Football Aranylabdáját. Bár az utóbbi években gyakori vád volt az elismeréssel kapcsolatban, hogy inkább ... Read more »

Egy góllal kikapott a női kéziválogatott az olimpiai bajnoktól

A szerdán kezdődő spanyolországi világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott 29–28-ra kikapott az olimpiai bajnok franciáktól a Párizsban rendezett vasárnapi edzőmérkőzésen. A magyarok a pénteki meccsen egyszer sem vezettek, ezúttal viszont ... Read more »

Állami segítségre szorulhat a vendéglátóipar

© Technológia: Index.hu Az élénkebb nyári és szeptemberi forgalom után az egyre fokozódó járványhelyzet miatt visszaesett az éttermek forgalma, ami nemcsak Budapesten, hanem vidéken is megfigyelhető – írja a Portfolio. Van olyan ... Read more »

A Tesla törölheti azokat a rendeléseket, amelyek átvételét túl sokat csúsztatják az ügyfelek

© Motor1.com Magyarország tesla model s and model x refresh units ready for delivery fremont A Tesla ultimátumot küldött azon ügyfeleinek, akik régóta halasztgatják megrendelt autóik átvételét. Az Electrek szerzett ... Read more »

Viccből keresztbe tettek az úton egy autót, a rendőrök nem nevettek

© Technológia: Index.hu A rendőrség nyomozási adatai alapján B. Gergő 26 éves debreceni lakos négy társával 2021. július 25-én a hajnali órákban Szécsény belterületén, az úttest szélén szabályosan parkoló személygépkocsit ... Read more »

Győrffy Ákos (Mandiner): Sacer Mons Pannoniae – Mindennapi metafizika XXI.

© Technológia: Mandiner.hu A legritkább esetben értjük meg azonnal, mi történik velünk. Hogy mi, és hogy miért. Az eseményeknek egy bizonyos általános perspektívából nézve tényleg semmi értelmük nincs. Véletlenszerű történések ... Read more »

Kína, hosszú távon

© Technológia: 444.hu A világ második legégetőbb kérdése az – közvetlenül a klímaváltozással kapcsolatos után –, hogy mit akar Kína. Akar egyáltalán valamit? Mennyire határozottan akarja? Globális vagy regionális tervei ... Read more »

Újra meglépett Pinochet hóhéra

© SANTIAGO LLANQUIN/AP1998 former Chilean dictator Gen. Augusto Pinochet is shown in Santiago Kiengedték egy olasz börtönből a Pinochet-rezsim egykori legfőbb kínvallatóját, Reinhard Doring Falkenberget, aki már Németországban van. A ... Read more »

A svájciak népszavazáson döntöttek a védettségi igazolvány bevezetéséről

© Technológia: 444.hu Svájcban népszavazást tartottak a korlátozásokról, a svájciak többsége pedig úgy döntött, maradjanak a korlátozások, a szavazók több mint 60 százaléka támogatta, hogy pénzügyi támogatást nyújtsanak a koronavírus-válság ... Read more »

Ferenc pápa: Minden menekült halála fájdalmat okoz

© Technológia: Index.hu Fájdalmának és gyászának adott hangot a La Manche csatornán és a Földközi-tengeren átkelő, valamint a lengyel–fehérorosz határon várakozó migránsok halála és szenvedése miatt Ferenc pápa a vasárnapi ... Read more »

A Toyota után a Lexusnak is lehet B-SUV-je?

© Motor1.com Magyarország Lexus LF-SA tanulmány A Toyota magasan ülő modelljeik kínálatát az új Aygo X-szel bővítette októberben. Ez elsősorban egy európai modell lesz, de lapértesülések szerint már a Lexus ... Read more »

Horner: A Red Bull jobb csapatként, mint a Mercedes

© Jerry Andre / Motorsport Images Christian Horner, Team Principal, Red Bull Racing 2013 óta, amikor a Red Bull megnyerte az utolsó bajnoki címét, egyetlen csapat sem volt képes legyőzni ... Read more »

„Szállás kell az embereknek, közben kint dörögnek az ágyúk…” – Lehel László a Mandinernek

© Technológia: Mandiner.hu Harmincéves az Ökumenikus Segélyszervezet. Soknak vagy kevésnek érzi ezt a három évtizedet? Pillanatok alatt elment. Az ember visszatekint a múltra és egyszerűen nem érti, hogy hogyan tudott ... Read more »

Hiába Piros Zsombor újabb bravúrja, véget ért a magyaroknak a Davis-kupa

Marozsán Fábián és Nagy Péter kikapott a világelső Mate Pavictól és Nikola Mektictől, ezzel a magyar férfi teniszválogatott 2–1-re alulmaradt a már negyeddöntős horvátokkal szemben a Davis-kupa-döntő torinói csoportküzdelmeiben, így ... Read more »

A svájciak többsége a járványellenes intézkedések mellé állt

© Jean-Christophe Bott/AP A svájciak többsége, több mint 60 százalékuk támogatta a kormány járványellenes intézkedéseit a vasárnapi népszavazáson – az eredmény további szigorítások bevezetésére is lehetőséget ad. Az alpesi országban ... Read more »

Németország azt kéri az Egyesült Államok kongresszusától, hogy ne szankcionálják az Északi Áramlat 2-t

© Technológia: 444.hu A német kormány azt kérte az Egyesült Államok kongresszusának tagjaitól, hogy ne szankcionálják az Északi Áramlat 2 földgázvezetéket, mert az „gyengítené” az Egyesült Államok hitelességét, és „végső ... Read more »

Tegyél magadért! - kampányhétvégén várják HPV-szűrésre a jelentkezőket

Aggasztó számokra utalnak az egészségügyi statisztikák itthon: évente közel 1200 rosszindulatú méhnyakdaganatot diagnosztizálnak és 500 nő bele is hal a betegségbe. Te mikor voltál legutóbb HPV-szűrésen? © Getty Images Ma ... Read more »

Kettős világkupa-győzelmet arattak a magyar férfi short trackesek

© Technológia: Index.hu Liu Shaoang és Krueger John-Henry révén vasárnap kettős magyar siker született férfi 1000 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának utolsó, negyedik, dordrechti állomásán, amelyen az olimpiai ... Read more »

Őrült dráma Felcsúton, a Puskás Akadémia a 93. percben bukott el 2 pontot a Zalaegerszeg elleni rangadón

© Technológia: 444.hu Az MTI tudósítása szerint Skribek Alen kihagyott ziccerével indult a találkozó, és utána is a zalaiak játszottak veszélyesebben, azonban minden helyzetüket elpuskázták, vagy Markek Tamás védett bravúrral. ... Read more »

NNK: idehaza még nem bukkant fel az omikron-variáns

© Technológia: Index.hu Magyarországon a jelen lévő mintákban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még nem detektálta az omikron-variánst – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az MTI ... Read more »

Orbán Viktor próbálta, de a karácsonyi havazást még nem sikerült elintéznie

© Technológia: Index.hu Idén november 28-án, azaz a mai nappal veszi kezdetét az adventi időszak, a karácsonyra készülés négy héten át tartó szakasza. Orbán Viktor vasárnap délután Facebook-oldalán kívánt áldott ... Read more »

Ezek a számok 2,6 milliárd forintot értek

© Technológia: Index.hu A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 47. héten megtartott hatoslottó-számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 16 22 28 30 32 36 Telitalálatos szelvény ezen a héten sem ... Read more »

Délutáni Brahms-koncert az Indexen

© Technológia: Index.hu Ezen a hétvégén négy koncerttel tiszteleg a Concerto Budapest a Zeneakadémián Johannes Brahms zeneszerző előtt. A szombati eseményeket követően az Index olvasói 17 órától online követhetik figyelemmel ... Read more »

Új miniszterelnöke van Csehországnak

© Roman Vondrous/AP Czech President Milos Zeman, right, in a transparent cube because he tested positive to COVID-19, appoints ODS leader Petr Fiala, left, as Czech Prime Minister A cseh ... Read more »

A gyermekek között is terjed a vírus, fontos az oltásuk

© Technológia: Index.hu Jelentős mérföldkőhöz érkezett a járványkezelés azzal, hogy az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én engedélyezte az 5 és 11 év közötti gyerekek oltását Pfizer-vakcinával – mondta Kásler Miklós, az ... Read more »

Merész, de nem gyönyörű a Ferrari Daytona SP3 a cég egykori főtervezője szerint

© Motor1.com Magyarország Frank Stephenson Ferrari Daytona SP3 videó Amióta a Ferrari bemutatta a Daytona SP3-at, az Icona-sorozat legújabb darabját, sokan sokfélét mondtak róla. Most Frank Stephenson, az egykori legendás ... Read more »

NBI: szoros csatát hozott a paksiak debreceni vendégjátéka

© Technológia: GOAL Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most!   A Debreceni VSC 1-1-es ... Read more »

Wolff: „Óriási nyomás van rajtuk, nem szeretnék a helyükben lenni“

© Steve Etherington / Motorsport Images Toto Wolff, Team Principal and CEO, Mercedes AMG, is interviewed for Sky Sports F1 A Brazil és Katari Nagydíjakat részben a versenybizottság döntéseiről szóltak, ... Read more »

Meghalt Frank Williams

© Technológia: 444.hu 79 éves korában elhunyt Sir Frank Williams, a Forma–1-es Williams csapat alapítója és névadója. Az istálló bejelentése szerint a pénteken kórházba szállított egykori csapatvezető vasárnap reggel hunyt ... Read more »

Meghalt Sir Frank Williams

© Technológia: Index.hu Életének 80. évében elhunyt a Formula–1 és az egyetemes autósport történetének egyik legmeghatározóbb alakja, Sir Frank Williams. Williams több mint 50 évig volt csapatvezető az F1-ben, amivel ... Read more »

Nagy Ervin kabátja és Tarr Béla kópiája is eladó a Freeszfe jótékonysági aukcióján

© Technológia: Index.hu A Freeszfe Egyesület tartalékai már csak márciusig elegendőek, a fennmaradásért most jótékonysági aukciót tartanak. December 12-én vasárnap este 7 órakor jótékonysági aukciót rendez Zoomon a Freeszfe Egyesület, ... Read more »

Így kellene futnod, hogy tényleg eltűnjön a hasi zsír

Úgy érzed, hogy hiába edzel, amennyit tudsz, és figyelsz is az étkezésre, csak nem akar eltűnni az a fránya hasi zsír? Pedig a mozgáson nagyon sok múlik: ha a következőket ... Read more »

Soros György cége részesedést szerzett az egyik vezető lengyel lapban

© Technológia: Index.hu Soros György egyik befektetési alapjának tulajdonában lévő cég írt alá előszerződést a lengyel Gremi Media 40 százalékának megvásárlásáról. Ez a cég adja ki Lengyelország egyik vezető napilapját, ... Read more »

Először találtak neutrínókat a nagy részecskegyorsítóban

© Technológia: Index.hu Egy, a Kaliforniai Egyetem fizikusai által vezetett kutatócsoport a világon először detektált neutrínókat a Genfhez közeli, Nagy Hadronütköztető nevű részecskegyorsítóban – írta meg a phys.org. Az eredményeket ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic