Négy keresztényt öltek meg, félezernél több bűncselekmény történt – rohamosan nő a keresztényellenesség Európában

négy keresztényt öltek meg, félezernél több bűncselekmény történt – rohamosan nő a keresztényellenesség európában

Négy keresztényt öltek meg, félezernél több bűncselekmény történt – rohamosan nő a keresztényellenesség Európában

A keresztényellenes cselekményeket monitorozó szervezet, a bécsi OIDAC Europe napokban kiadott, 2021-es adatokat összegző tanulmánya szerint az erőszakos és vandál cselekmények számának növekedésével párhuzamosan megfigyelhető az egyre erősödő cenzúra és ezzel párhuzamosan az öncenzúra megjelenése, valamint a médiában is erősödnek a kereszténységgel kapcsolatos negatív sztereotípiák. Az intézmény szerint néhány országban a tavalyi évben még erőteljesebben jelen lévő koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások is aránytalanul érintették az egyházakat.

Jelenleg többségben vannak a keresztény templomok, más épületek és szobrok elleni vandál cselekedetek, illetve templomi lopások, de a személyek elleni inzultusok is gyakoriak. A jelentésírók kiemelik, hogy a jogi környezet egyre kedvezőtlenebb a keresztények számára Európában az egyre tágabb és progresszívebb jogértelmezés miatt, másrészt hogy a döntéshozók egyre kevésbé értik a vallásosak életét és a vallásokat magukat.

Egyre súlyosabb a nyugat-európai keresztényellenesség egy jelentés szerint

 

Sokat vártak tőle, nem igazán úgy sikerült

A jelentés részeként közreadott elemzésében Todd Huizinga, a washingtoni székhelyű Vallásszabadság Intézet főmunkatársa kifejti, a

relativizmustól azt várták, hogy sokszínűséget biztosít majd a nyugati kultúrában, ám valójában egyfajta „abszolutista dogmává” alakult,

amely nem toleráns a vallási szempontokkal szemben és hamis toleranciát hirdet. Emberi mivoltunk azonban erkölcsi önrendelkezést követel, ennek szíve pedig a vallásszabadság – mutat rá a kutató.

Egy másik elemzésben Dr. Janet Epp-Buckingham, az ottawai Trinity Western Egyetem docense a szekuláris intoleranciát a társadalmi nyomás egyik formájaként mutatja be. Álláspontja szerint „ami ezekben az országokban kialakult, az már nem a minden vallással szembeni semlegesség, hanem a vallással szembeni ellenségesség formája”. A kutató szerint mindez tetten érhető számos európai kormány intézkedéseiben, a bíróságok jogértelmezési gyakorlatában és általában a társadalom attitűdjeiben. Mint írja,

Európa egyes országaiban leginkább a mindennapos társadalmi nyomás okozhat gondot a keresztény felekezetek tagjainak.

„Amikor az ember tudja, hogy veszélyeztetheti munkahelyi előléptetését keresztény hitének megvallása, az erős ösztönzést jelent arra, hogy vallási meggyőződését inkább titokban tartsa” – írja Epp-Buckingham.

Ha nem értesz egyet a progresszióval, gyűlöletkampány áldozata leszel – Theodore Dalrymple a Mandinernek

 

Amiről tudunk, az csak a jéghegy csúcsa

Az OIDAC Europe jelentése kiemeli: a tavalyi évben az öreg kontinensen 4 embert öltek meg keresztény hite miatt, további tizennégy esetben történt testi sértéssel járó bűncselekmény Krisztus követőivel szemben. A jelentés az OIDAC weboldalán dokumentált mintegy ötezer eset közül a legfrissebb példákat mutatja be a keresztényellenes gyűlölet-bűncselekmények gyakoriságát. Ezek az esetek a keresztények életét közvetlenül érintik, és – ahogy a tanulmány szerkesztői fogalmaznak – csak a „jéghegy csúcsának” számítanak.

Az intézet felhívja a figyelmet, hogy aggasztó a kereszténységgel kapcsolatos közbeszéd alakulása is, különösen a fősodratú médiában. Mint elemzésükben bemutatják, számos megdöbbentő esetet regisztráltak, amikor

politikusok, közszereplők, vezető beosztású újságírók támadták az egyházakat és a híveket.

A példák között sorolják azt az esetet, amikor egy énekest azért neveztek értelmi fogyatékosnak, mert megvallotta keresztény hitét. Korábban a Mandineren is beszámoltunk arról a spanyolországi esetről, amelynek keretében egy rádiós műsorvezető az Elesettek Völgyében található bazilika felrobbantásáról ábrándozott, „lehetőleg vasárnap”. A jelentés további eseteket is sorol, amikor újságírók tálib menetekhez hasonlítottak keresztény körmeneteket, illetve arról beszélgettek, hogy a spanyol polgárháború alatt lemészárolt hétezer keresztény „több is lehetett volna”. A dokumentum rámutat, az eset nem pusztán az Ibériai-félsziget problémája, Nyugat-Európa szerte erősödik a médiában a keresztényellenesség, miközben vezető hírforrások elhallgatják a keresztényüldözésről (akár annak európai formáiról) szóló tanulmányokat és hivatalos jelentéseket.

Korlátozott szabadságjogok

A nyolcvan oldalas dokumentum megállapítja: a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát is egyre inkább korlátozzák a gyűlöletbeszédre vonatkozó törvények és az abortuszklinikák körüli pufferzónák. E törvények tág megfogalmazása kriminalizálhatja akár a magánbeszélgetéseket, a nyilvánosan elmondott imát, de más békés tevékenységeket is. „A lelkiismereti szabadságot megkérdőjelezik, mivel az abortuszra vagy az eutanáziára vonatkozó jogszabályok megvonják a lelkiismereti okból történő megtagadáshoz való jogot ezen gyakorlatok miatt. Hasonlóképpen,

a szülői jogok összeütközésbe kerültek bizonyos LMBTQ- és abortusztörvényekkel,

amelyek autonómiát adnak a kiskorúaknak arra vonatkozóan, hogy szülői aggályok nélkül döntsenek az abortuszról vagy a nemváltásról” – hívja fel a figyelmet a jelentés.

„A toleranciát és a tiszteletet a társadalom minden csoportja számára egyformán alkalmazni és garantálni kell, ezért hangsúlyozzuk a vallásszabadság fontosságát, nemcsak a keresztények, hanem a nem hívők számára is” – nyilatkozta a jelentés bemutatásakor Madeleine Enzlberger. Az OIDAC Europe ügyvezető igazgatója szerint a keresztények és a világi csoportok közötti megosztottságot a média és a politika gyakran állandósítja és elmélyíti, ezért is szükséges rámutatni a negatív folyamatokra nemzetállami és nemzetközi szinten egyaránt.

A tavalyi jelentésről szóló összefoglalónkat itt érheti el.

 

Az LMBTQ-lobbi feljelentette, a rendőrök letartóztatták, a magyarok kiállnak mellette

Letartóztatási parancs nélkül hatoltak be a rendőrök az otthonába, majd az engedély hiányában is letartóztatták azt az ötgyermekes angol édesanyát, aki egy konzervatív-keresztény érték- és jogvédő szervezet munkatársaként dolgozik. Caroline Farrow az életvédelem kérdései mellett rendszeresen hallatja hangját a hagyományos család melletti kiállások keretében is, amivel már számos alkalommal az LMBTQ-aktivisták dühének célpontjává vált.

Nyitókép: Megrongált Szűz Mária-szobor. Fotó: PEDRO RANCES MATTEY / AFP

News Related

OTHER NEWS

A McLaren is támogatná az időmérős piros zászlókkal kapcsolatos javaslatot

Zak Brown, CEO, McLaren Racing A Ferrari pilótája azért tette a javaslatot, mert szerinte egyre több a „szándékos baleset” újabban a Forma-1-ben. A téma az utolsó előtti Brazil Nagydíjon is ... Read more »

Sovány vigasz: két német is a csoportkör legjobbja volt

Lezárult a vb csoportköre, a játékosok három meccsen mutatott teljesítményét követően pedig napvilágot látott a statisztikák alapján legjobbnak vélt futballisták listája. Érdekesség, hogy két összevetésben is annak a német csapatnak ... Read more »

Mentőkutya talált rá egy halott idős nőre a Dunában

Mentőkutya talált rá egy halott idős nőre a Dunában Péntek este egy idős nő holttestére bukkantak a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat egységei Vácon. A szolgálat Facebook-oldalán arról tájékoztatott, hogy a ... Read more »

Ma már mindennapos a drónok bevetése a háborúban

Drónképzésen résztvevő ukrán katona Kijev mellett 2022. augusztusában Drónindítást gyakorolnak a mozgósított orosz katonák – erről tett közzé videófelvételeket az orosz védelmi minisztérium. Nyáron derült ki, hogy az orosz hadsereg ... Read more »

Csúnyának titulálták, ma a brazilok legdögösebb modellje

Barbarhat azt mondja magáról, ő az, aki Moanából Ariel lett az évek során. Csúnyának titulálták, ma a brazilok legdögösebb modellje Az emberek elképesztően sokszínűek, nem csupán a bőrünk, hajunk, szemünk ... Read more »

Elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus, Orbán Viktor korábbi főtanácsadója

Elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus, Orbán Viktor korábbi főtanácsadója Szombat reggel hosszan tartó, súlyos betegséget követően, életének 76. évében elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus, Orbán Viktor korábbi főtanácsadója, a Minden gyerek ... Read more »

A tanárokért tüntetnek a Klebersberg Központ előtt

A tanárokért tüntetnek a Klebersberg Központ előtt November 30-án azonnali hatállyal kirúgtak újabb nyolc tanárt, akik részt vettek a hetek óta tartó tiltakozásokban. A Tanárok a Tanárokért csoport a Pedagógus ... Read more »

Ezért nem ér véget egyhamar az ukrajnai háború

Amikor Oroszország februárban megszállta Ukrajnát, kevés megfigyelő gondolta volna, hogy a háború még ma is dúl majd. Az orosz tervezők nem számoltak az ukrán erők kemény ellenállásával, az Ukrajna Európából ... Read more »

Kína ismét kihullott – melyik helyszín ugorhatna be a helyére?

A scenic view of the Shanghai International Circuit 2023-ban rekordszámú 24 versenyt rendeztek volna, és ezt vélhetően továbbra is tartani szeretné a bajnokság, bár nem fognak mindenáron helyettest találni a ... Read more »

"Aggodalomra okot adó szervezet" a Wagner Csoport a Biden-kormány szerint

Tárgyalás a Jevgenyin Prigozsin által alapított PMC Wagner CCentre egyik termében “Aggodalomra okot adó szervezetnek” minősítette a Biden-kormány a Közép-afrikai Köztársaságban végrehajtott akciói miatt az orosz magánhadsereget, a Wagner Csoportot. ... Read more »

Meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően, életének 76. évében szombat reggel meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus – értesült a Mandiner. A lap szerint Hegedüs Zsuzsa szombat reggel hét órakor halt meg, az ... Read more »

Több halálos tűzeset történt az elmúlt két napban

Péntek éjszaka Vas megyében, szombat reggel Békés megyében történt halálos tűzeset – tájékoztatta lapunkat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombaton. Mukics Dániel közlése szerint a Vas megyei Horvátzsidányban péntek késő ... Read more »

Elsüllyedt autót találtak a Dunában Vácnál

Az intézkedő hatóságok szombaton személyautót találtak a Dunában Vácnál – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Duna-partról mintegy tíz méterre merült el az autó, melyet a váci hivatásos tűzoltók a ... Read more »

Meghalt a Debreceni Egyetem klinikájának igazgatója

Meghalt a Debreceni Egyetem klinikájának igazgatója Életének 62. évében meghalt Szilvássy Judit egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója A gyászhírt a Debreceni Egyetem jelentette ... Read more »

„Sokkal tartozunk Rossnak” – csapatfőnökök a távozó Brawnról

Ross Brawn, Managing Director of Motorsports, FOM Brawn 46 évet töltött a királykategóriában, és ezen évek alatt hatalmas sikereket tudott elérni lényegében minden csapattal, ahol megfordult. 2017-ben egy kisebb kihagyás ... Read more »

Rasszizmussal vádolják Tim Burtont, a Wednesday rendezőjét

Rasszizmussal vádolják Tim Burtont, a Wednesday rendezőjét Tim Burton filmjei és animációi nagyon egyedi stílussal rendelkeznek, sokak szerint azért nem választ színes bőrű színészeket, mert nem illenek bele az általa ... Read more »

Őrizetbe vettek egy ismert orosz üzletembert Londonban

Egy vagyonos orosz üzletembert vettek őrizetbe Londonban pénzmosás és csalás gyanújával – számolt be a brit Országos Bűnüldözési Ügynökség szombaton. Az MTI szerint a brit szerv közölte, hogy az NCA nemrégiben ... Read more »

Leterítette a vírus a TV2 arcait

Leterítette a vírus a TV2 arcait Till Attila is elkapta a vírust, ami elmondása szerint a Sztárban sztár leszek! egész stábján végigszaladt: múlt vasárnap Köllő Babett csaknem hang nélkül tolta ... Read more »

Pelénél felfüggesztették a kemoterápiát, hospice ellátásba került

Pelénél felfüggesztették a kemoterápiát, hospice ellátásba került Mivel Pelé szervezete nem reagált a várt eredménnyel a kemoterápiára, orvosai úgy döntöttek, felfüggesztik a kezelését, és Pelé a Sao Paulo-i Albert Einstein ... Read more »

Kiderült: ő Shakira új pasija

Kiderült: ő Shakira új pasija Rátalált a szerelem Shakirára! Rátalált a szerelem Shakirára! Az énekesnő és a gyermekei apja, Gerard Piqué májusban jelentették be a szakításukat. A katalán labdarúgó egy ... Read more »

Még tart a háború, de már megkezdődött Mariupol újjáépítése

A város központi temetője márciusban és novemberben Lebontják a mariupoli ostrom alatt megsérült lakóépületek egy részét, a bevásárlóközpontokat pedig felújítják – mutatják az amerikai Maxar Technologies nemrég közzétett műholdfelvételei. A ... Read more »

Az FBI igazgatója igazat adott Trumpnak, Kína adatgyűjtésre használja a TikTokot

Az FBI igazgatója igazat adott Trumpnak, Kína adatgyűjtésre használja a TikTokot Évekkel azután, hogy Donald Trump volt amerikai elnök nemzetbiztonsági kérdéseket vetett fel a TikTok közösségi médiaalkalmazás kapcsán, amely népszerű ... Read more »

Észtország HIMARS-rakétavetőket szerez be, hogy növelje az ország védelmét

Észtország HIMARS-rakétavetőket szerez be, hogy növelje az ország védelmét Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – ... Read more »

Nem csak Andrettiék akarnak új csapatot hozni a Forma-1-be

Logan Sargeant, Williams FW44 Lo az RE Lee Internationalnak, a világ legnagyobb életbiztosítást nyújtó cégének a vezérigazgatója, vagyonát kétmilliárd dollár (azaz kb. 800 milliárd forint) köré teszik és ezt a ... Read more »

Katari tv-szakértők gúnyolódnak a német csapat kiesésén

A németeken gúnyolódó szakértők A katari Alkass sportcsatorna futballszakértői kigúnyolták a német labdarúgó-válogatottat, miután kiesett a világbajnokságról – a játékosok emberi jogi tiltakozását utánozva. A csatorna Twitter-oldalán csütörtökön közzétett videón ... Read more »

A fenyegetés és a retorzió csak olaj a tűzre: 840 tanár tiltakozott munkabeszüntetéssel

A fenyegetés és a retorzió csak olaj a tűzre: 840 tanár tiltakozott munkabeszüntetéssel Az elmúlt két nap adatainak összesítése alapján 26 vidéki és 62 fővárosi intézményben összesen 840 pedagógus kezdett ... Read more »

Itt a jóslat, lát-e havat a magyar Mikulás

Itt a jóslat, lát-e havat a magyar Mikulás Legfeljebb a Bükkben és a Mátrában hullhat havas eső. A kezdeti mínuszok után enyhülés vette kezdetét. Apró visszaesés után a jövő hét ... Read more »

Aki a közösség építésével önt lelket a felvidéki palócokba – Bódi Lászlóval beszélgettünk

Aki a közösség építésével önt lelket a felvidéki palócokba – Bódi Lászlóval beszélgettünk „A palócok a Kárpát-medence legnagyobb népcsoportja, óriási masszív erő van ebben a csökönyös népségben” – vallja Bódi ... Read more »

December 10-én adják át a felújított Blaha Lujza teret

A VIII. kerületi tér új burkolatot és rengeteg új növényt kapott, valamint számos, a korábbi Nemzeti Színházra emlékeztető utcabútort helyeztek el a területén. December 10-én, szombaton újra megnyitják a főváros ... Read more »

Mateschitz halálával oda Marko és Horner függetlensége?

Christian Horner, Team Principal, Red Bull Racing, with Helmut Marko, Consultant, Red Bull Racing Hiába nyerte meg domináns előnnyel Max Verstappen a második világbajnoki címét, és lett 2013 óta először ... Read more »

Katalin Diana emlékét idézte, vadító szettbe bújt

1993 óta most először láthattuk Diana egyik kedvenc ékszerét. Diana hercegné ékszereit fiai örökölték, így néhány darabot láthattunk már fiai feleségein. Katalin és Vilmos a napokban az Egyesült Államokba érkeztek, ... Read more »

Egyre nagyobb a baj, Pelé szervezete már a kemoterápiás kezelésekre sem reagál

Egyre nagyobb a baj, Pelé szervezete már a kemoterápiás kezelésekre sem reagál A héten szállították újra kórházba Pelét, a háromszoros világbajnok brazil labdarúgólegendát, mivel a 82 esztendős futballistánál újabb tünetek ... Read more »

A tökéletes ünnepi szettet keresed? Segítünk!

Ha inspirációra vágysz, jó helyen jársz. Közeledik az év vége, ezért a legtöbben már tervezgetjük, mit viseljünk idén a karácsonyi összejöveteleken, majd pedig a szilveszteri buliban. Egy biztos, végre eljött ... Read more »

Kerülte a céges bulikat, nem volt szórakoztató, kirúgták

Kerülte a céges bulikat, nem volt szórakoztató, kirúgták „Megalázónak és tolakodónak” tartotta a céges bulikat, ezért nem volt hajlandó részt venni rajtuk egy francia férfi. Munkáltatója arra hivatkozva rúgta ki, ... Read more »

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötőútjait

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötőútjait Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a ... Read more »

Az eddiginél tízszer több halálos áldozatot ismert el Katar

Az idei világbajnokságot óhatatlanul beárnyékolják és végig kísérik a Katar viselt dolgait firtató kérdések, melyet a helyi szervezők időről időre próbálnak elcsitítani. A világbajnokság szervezőbizottságának főtitkára, Hasszan al-Tavadi egy interjúban ... Read more »

Baj van Egerben, intézmények sora zár be a fűtési szezonra

A rezsiválság a Heves megyei megyeszékhelyt is elérte. A városi közgyűlés úgy döntött, januártól több intézményt is bezárnak, hogy spóroljanak a rezsin. Az újranyitás március közepén, végén várható. A növekvő ... Read more »

Új atomerőmű építésébe fogtak Iránban

Új atomerőmű építésébe fogtak Iránban Az iráni állami média szombaton számolt be arról, hogy az országban megkezdték egy új atomerőmű építését. A 300 megawattos erőmű építése nyolc évet vehet majd ... Read more »

Felrobbantották egy olasz diplomata autóját Athénban

Felrobbantották egy olasz diplomata autóját Athénban Felgyújtották egy magas rangú olasz diplomata autóját Athénban, ami fel is robbant és teljesen megsemmisült. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök rendkívül aggasztónak találta az esetet, ... Read more »

Összeomolhat a nyugdíjrendszer az Egyesült Államokban

Összeomolhat a nyugdíjrendszer az Egyesült Államokban Egyre súlyosabb gondban van a nyugdíjrendszer az Egyesült Államokban: míg korábban biztosítva volt a tisztességes megélhetés, addig manapság egyre nehezebb gondoskodni a megtakarításokról. Az Employee ... Read more »
Breaking thailand news, thai news, thailand news Verified News Story Network