Navracsics Tibor: Az euró bevezetése nem szükségszerűség

navracsics tibor: az euró bevezetése nem szükségszerűség
© Technológia: Index.hu Az uniós ügyekért felelős miniszter szerint gőzerőkkel folynak a tárgyalások a kormány és az Európai Bizottság között az uniós források lehívásáról. Szerinte fontos, hogy még az előző hétéves költségvetésből járó tételek lehívásával sem végeztek. Megállapodásra számít Brüsszellel. Az euró bevezetését viszont még nem tartja kardinális kérdésnek Navracsics Tibor.

A magyar államháztartás hiánya is erősen megugrott az elmúlt időszakban, a központi költségvetés 2669,7 milliárd forintos deficitet mutatott május elejéig. Ebben pedig nagy szerepe van annak, hogy az idei évben akadozik az Európai Uniótól érkező támogatások lehívása.

Az új Orbán Viktor vezette kormányban ezt a problémát kellene megoldania Navracsics Tibor EU-ügyi miniszternek, aki számára a legnagyobb kihívás az lehet, hogy megkösse a 2021-2027 közötti időszakra szóló hétéves költségvetés forrásainak lehívásához szükséges partnerségi megállapodást, valamint a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz eurómilliárdjainál is elfogadtassa a magyar terveket. Az Európai Bizottság megindította a jogállamisági mechanizmust is, amelyben a korrupciós kockázatok, valamint a gazdasági versennyel kapcsolatos brüsszeli aggályokat kellene eloszlatnia a tárgyalásokon.

Navracsics Tibor a VG-nek adott interjújában arról beszélt ennek kapcsán, hogy még a 2014–2020-as ciklus sem lezárt fejezet. „Ne feledjük, hét plusz hároméves az elszámolási időszak, azaz a jövő év végéig kell minden egyes fejlesztési számlának és eurócentnek a helyére kerülnie. Ha a legutóbbi számokat nézzük, az előző hét évből 7,1 milliárd eurót kell még hazahoznunk, ami a teljes, 27,15 milliárd eurós forráskeret 26 százaléka” – fogalmazott a miniszter.

Azt is elmondta, hogy mivel a tagállamok harmada írta még csak a partnerségi megállapodást a hétéves költségvetés lehívásához, így Magyarország nincs lemaradva semmiről. Arról is beszélt, hogy az újjáépítési források bebiztosítása is ugyanolyan fontos, itt több a politikai feltétel, élen a jogállamisági vitával.

Még áprilisban küldött levelet erről a magyar kormánynak Brüsszel, a válaszadási határidő június 27-én jár le, fontos, hogy a válaszunk hiteles legyen az Európai Bizottságnak, olyan, amely építi, és semmiképp sem rombolja a tárgyalási alapot

– tette hozzá Navracsics Tibor az interjúban.

Azt is elmondta, az, hogy hozzá se jussunk a forrásokhoz, reményei szerint csak elméleti lehetőség. „Ha a két nagy forráscsoportot vizsgáljuk, mint uniós tagországnak éppúgy jár nekünk a 2021–2027-es operatív programok alapján a 21,7 milliárd euró kohéziós támogatás (MFF), mint a 15,5 milliárd euró a Covid-válság utáni újraindítást szolgáló Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF)” – ismertette a számokat.

Erre nem érdemes bárkinek is építenie. Egyrészt a tervezési árfolyamot időről időre felülvizsgáljuk, már előkészítés alatt áll a 350-es szint felhúzása közel 375-re. Bár az árfolyammozgások következtében nominálisan több forint érkezik, azt el is viszi az infláció, hiszen jól tudjuk, májusban éves alapon már 10,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Ráadásul a magyar ipar jelentős alapanyagimport-igénye miatt sokszor inkább visszaüt a drága euró, vagyis amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon.

„Ha az év második felében valóban célba érünk, az új ciklus első uniós támogatásai már az év végén megérkezhetnek. Az extraprofitadó meghatározásakor is törekedtünk arra, hogy inkább szolgáltató cégeket érintsen, termelőket pedig kevésbé, ennek a körnek az előremenekülését segítve a magyar költségvetés is megelőlegez újabb forrásokat beruházásra, fejlesztésre” – nyilatkozta a tárgyalások várható lezárásáról, valamint a különadók kapcsán. Reméli, hogy még az idén kiírhatnak új EU-s pályázatokat, hogy élénkítsék a gazdaságot, segítsék a termelő cégeket.

A magyar válságkezelést jónak tartja, amelynek erősíteni kell a befektetői bizalmat, amely irányába már most több lépést is tett a kormányzat, például a hiány kordában tartására tett erőfeszítésekkel. „A magyar gazdaságpolitika leginkább a határozottságával rendhagyó, többek között az árstopok rendszerének bevezetésével az infláció letörése érdekében. Azoknak az országoknak furcsa ez, ahol a piaci megoldásokat minden tekintetben előnyben részesítik, az elmúlt hónapok eseményei mégis indokolttá tették ezeket a sokaknak drasztikusnak tűnő lépéseket” – fogalmazott Navracsics Tibor.

Később pedig arról is beszélt, hogy bár a forint árfolyama sokat gyengült az elmúlt időben, benézve a 400 forintos váltási szint fölé, a pályázatok lehívásánál ez érdemben nem jelent többletösszegeket, amiket befektethet. Szerinte az infláció ennek egy részét fel is emészti, másrészt jelenleg is folyik a korábbi uniós támogatások kifizetése esetében a 350-es árfolyam átszámítása a 375 forintos szintre.

„Nem szükségszerű a bevezetés, van olyan ország, amely vígan él tovább a saját valutájával, azt viszont az euróhoz kötötték, és ezzel lényegében bent is van a zónában, meg kint is, miközben megőrzi a nemzeti szimbolikát” – mondta el az uniós ügyekért felelős miniszter az euróbevezetéséről. Szerint enyhén túldimenzionált az euró magyarországi bevezetésének kérdése, mert fontos, hogy milyen árfolyamon vezetik be, valamint hogy milyen pénzügyi manőverek kísérik a folyamatot. Fontos és tisztázandó kérdésnek tartja, hogy az árfolyampolitika eltűnése az eszköztárból hogyan hat a gazdaságra.

Számomra teljesen elfogadható és vállalható a magyar kormány álláspontja, hogy most nem kell az euró

– összegezte véleményét Navracsics Tibor a magyar euróról.

(Borítókép: Navracsics Tibor 2022. május 30-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

News Related

OTHER NEWS

Mégis mit csinálsz egész nap otthon? Hisz semmi dolgod!

Te is sokszor megkaptad már ezt a kérdést, otthon levő anyukaként? A Pöttyöslabda megválaszolja. © Getty Images Ha már így kérdezed, elmesélem.. Mielőtt szülő leszel, mindenféléket képzelsz, hogy milyen lesz ... Read more »

Napi horoszkóp június 27.: a Szüzek példaértékű céltudatossága ma elhozza a sikert számukra, a Bakoknak taktikázniuk kell egy bizonyos ügyben

A csillagok a hét első napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat! © Unsplash by Kalen Emsley NAPI HOROSZKÓP JÚNIUS 27. KOS (március 21-április 20) A hét ... Read more »

6 tipp, hogy elkerüld a kajakómát

Törvényszerű, hogy egy kiadós ebéd vagy vacsora után az energiaszintünk a béka feneke alatt legyen? Egyáltalán nem, te is tehetsz ellene! © Unsplash/ Jasmin Schreiber Étkezés után a testben beindulnak ... Read more »

Elindult a meggyszezon, de rengeteg a kérdőjel

Méretproblémák keserítik a termelők, értékesítési nehézségek pedig a feldolgozók életét. A szezon elindult, de még kérdéses, végül mennyi meggy kerül a befőttbe, és mennyiért. „Egyelőre kérdéses, hogy milyen árakkal folytatódik ... Read more »

Katalin hercegné 126 milliós ruhája egy csoda: kész vagyont költött rá

Volt, amelyik a 100 millió forintos árat is átlépte! © John Phillips/Getty Images for Ascot Racecourse Katalin a királyi család egyik legnépszerűbb tagjaként megtehetné, hogy minden egyes nyilvános megjelenésre új ... Read more »

Kutyafajták, amelyek kölyöknek néznek ki felnőttkorban is

Apró méreteiknek és édes pofijuknak köszönhetően ők aztán tényleg letagadhatnák a korukat. © Fernanda Nuso on Unsplash Legyen kölyök vagy felnőtt, fajtatiszta vagy keverék, a kutyákat egyszerűen nem lehet nem ... Read more »

11 híres testvérpár, akiről sokan nem tudják, hogy valójában rokonok

Hollywood forgatagában még mindig vannak olyan híres testvérpárok, akikről kimondottan kevesen tudják, hogy valójában egy családból jöttek. © Getty Images Hollywoodban nem ritka, hogy egy családra akár több színész is ... Read more »

Visszatért a Greasy Pole verseny az USA-ban

© أ ف ب Greasy Pole verseny a Massachusetts állambeli Gloucesterben. A képen a nyertes. Visszatért a világjárvány után a Szent Péter Fiesta a Massachusetts állambeli Gloucesterbe. A buli egy ... Read more »

Reptéri utazási tippek a vakáció előtt

© Technológia: Index.hu A járvány miatt utazásra kiéhezett turisták zsúfoltságra számíthatnak a reptereken. A nyári utazások meglehetősen nehézkesen indulnak. Az európai repülőtereket elárasztották az utazók – jóval azelőtt, hogy sok ... Read more »

A férjem egy éjjel nem jött haza

Edina felhívta a rendőrséget és a kórházat, de a férfi nem volt sehol. Hogy volt? Elmeséli. © Getty Images Tamás és én boldogtalan házasságban éltünk. Noha könnyű volt őt démonizálni ... Read more »

Kezdődik az ENSZ óceánokkal foglalkozó konferenciája

© Armando Franca/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved Jason Momoa színész és az ENSZ óceánért felelős különmegbízottja, Peter Thomson a portugál tengerparton Felvonták Portugália és az ENSZ zászlaját ... Read more »

2 perc alatt megkedveltetheted magad másokkal: csak 4 dolgot kell megtenned

Jól jönne néhány tipp arra az esetre, ha új emberekkel találkozol, és leblokkolsz? Szerencsére néhány trükköt bevetve máris megkedveltetheted magad! Amikor ismeretlen emberekkel találkozol, legyen az a párod baráti köre ... Read more »

Brazília újból a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre lehet

© Fotoarena/Sipa USA Mezőgazdasági munka Brazíliában Rekordmennyiségű búza- és kukoricatermés várható Brazíliában idén a becslések szerint. A búzatermés 2022-ben eléri a 8,4 millió tonnát az előrejelzések szerint, ami 8%-os növekedést ... Read more »

Meghalt a Csengetett, Mylord? sztárja

© Technológia: Index.hu 90 éves korában elhunyt Frank Williams brit színész, aki leginkább Timothy Farthing lelkész szerepéről volt ismert Az ükhadsereg című sorozatban. A hírt a művész egyik közeli barátja ... Read more »

10 sztár, aki szerepelt a Jóbarátokban, de tuti nem tűnt fel

Hiába láttuk ezerszer az epizódokat, van, akin még most is megdöbbentünk! © Getty Images/NBC / Contributor Kétségtelen, hogy az elmúlt évek egyik legpopulárisabb sorozatává nőtte ki magát a Jóbarátok. Szinte ... Read more »

Ausztráliából lőtték fel a NASA legújabb rakétáját

© Extracted from video A rakéta kilövése előtti utolsó pillanatok Huszonhét év után először indított rakétát a NASA az ausztráliai Dhupuma-fennsíkon található Arnhem Űrközpontból. Ez az első alkalom, hogy egy ... Read more »

Jövőre már versenyezni fog, most Goodwoodban ment egy kört a Porsche 963 LMDh

1./16 DIA © Motor1.com Copyright Porsche 963 LMDH_Porsche Penske Motorsport_1 2./16 DIA © Motor1.com Copyright Porsche 963 LMDH_Porsche Motorsport_2 3./16 DIA © Motor1.com Copyright Porsche 963 LMDH_Porsche Motorsport_3 4./16 DIA ... Read more »

Hogyan pakolj be a bőröndbe, hogy még az ötödik pár szandál is beférjen

Egy utazásnak van édes és keserű része. Az édes; maga az utazás. A keserű az azt megelőző pakolás. © Pixabay.com/ Stux Legyen szó egy három napos hosszúhétvégéről vagy egy 12 ... Read more »

Károly herceg állítólag átvett a katari miniszterelnöktől egy bőröndöt, amiben 1 millió euró készpénz volt

© Technológia: 444.hu A walesi herceg egy 1 millió euró készpénzt tartalmazó bőröndöt fogadott el egy volt katari miniszterelnöktől – írja a Sunday Times, ami szerint ez egyike volt HBJ ... Read more »

Döbbenetes képek: ők a világ legnagyobb kutyái, nem is tűnnek igazinak

Az alábbi óriási kutyafajták bizonyítják, hogy nem csak a kisebb ebek lehetnek csodálatos családtagok! Noha nincs fixen eldöntött méret vagy súly, általában azokat a kutyafajtákat nevezik kimondottan nagyméretűnek, amelyek 45 ... Read more »

Egy ember meghalt a vasárnapi rakétatámadásban Kijevben

© Nariman El-Mofty/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved. Katasztrófavédelmi szakemberek takarítják el a romokat a 2022. június 26-i kijevi rakéta támadás után Egy ember meghalt és legalább öten ... Read more »

Egy végzetes szerelem története négy találkozásban

Életem szerelmével 1994 szeptemberében találkoztam először, én voltam 22, ő volt 24 éves. Lángolóan ragyogó tekintetű, gyönyörűségesen kedves mosolyú, hosszú, sötétbarna hajú amerikai szépség volt. Nevezzük most röviden N.-nek. Ez ... Read more »

A globális élelmezési válságról is tárgyalnak a G7-találkozón

© John MacDougall/AFP or licensors A G7-csoport vezetői az Elmau kastélyban, Bajorországban Az ukrajnai háború és az élelmiszerválság a két legfontosabb témája a keddig tartó G7-csúcstalálkozónak. A gazdaságilag hét legfejlettebb ... Read more »

Normális, ha nem érzek senki iránt testi vágyat?

Hiába a szép arc vagy a kockás has, vannak emberek, akiknek a külső semmit nem számít. Nincs az a dögös pasi, vagy csábító nő, aki szexuális vágyat tudna bennük kelteni, ... Read more »

Véget ért a Múzeumok Éjszakája

Sikeresen lezajlott az ország legnagyobb, legnépszerűbb kulturális eseménye, a 20. Múzeumok éjszakája. A kiemelt helyszín idén Szolnok volt, ahol több mint 30 helyszínen várták az érdeklődőket. Országszerte mintegy 430 helyszínen rekordszámú, ... Read more »

40 felett is lehet fogyni - 8 tippel sikerülhet

Sajnos 40 éves kor után sok olyan változás történik az emberi testben, ami nehezíti az optimális testsúly megtartását vagy a fölös kilók leadását… © Getty Images Az egyik ilyen, hogy ... Read more »

Pride-felvonulásokat tartottak világszerte

© Michal Dyjuk/The Associated Press Pillanatkép a varsói Pride-felvonulásról Világ- és Európa-szerte tartottak felvonulásokat a meleg büszkeség jegyében. A konzervatív Lengyelországban a főváros “szigetként” emelkedik ki, ahol a büszkeségnapi felvonulás ... Read more »

Eldőlt, még egy évig lila-fehérben marad Szerhij Rebrov

© Technológia: Index.hu A tervek szerint még egy évig az Egyesült Arab Emírségekben szereplő al-Ain vezetőedzője marad Szerhij Rebrov. A korábban a Ferencvárost is irányító ukrán szakember tavaly júniusban írt ... Read more »

A Tesla 4680-as cellájú akkumulátora zavarba hozta az első tulajdonosokat

© Motor1.com Magyarország tesla 4680 battery cells and structural pack Az akkumulátorcsomag kapacitása egy Youtuber mérése szerint 67,5 kilowattóra. De ennél többnek kellene lennie. Az első Tesla-vásárlók már megkapták a ... Read more »

A színésznő, aki megjárta a sopronkőhidai fegyházat

© Technológia: Index.hu Száztíz éve, 1912. június 28-án Budapesten született Olty Magda Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész. Bármilyen szerepet képes volt eljátszani, a hálátlan figurákból kabinetalakításokat ... Read more »

Olajár: máma már nem drágul tovább?

Van rá esély, hogy tetőzött az olaj világpiaci ára, mind keresleti, mind kínálati oldalon változások jöhetnek a közeljövőben a nemzetközi piacokon az S&P Global alelnöke, Dan Yergin szerint. Egy másik ... Read more »

A menekültek életét bemutató tárlat nyílt Dániában

© John Randeris/Ritzau Scanpix via AP Kiállítási darab a dán Menekült Múzeumban Menekült Múzeum nyílt Dániában. A 16 millió euróból megépült múzeumot Margit dán királynő nyitotta meg. A múzeum 275 ... Read more »

Ezúttal francia sztárcsapattal boronálták össze Szoboszlai Dominikot

© Technológia: Index.hu A 24-szeres magyar válogatott Szoboszlai Dominik nevét az 1993-as Bajnokok Ligája-győztes Olympique Marseille célpontjai közt emlegetik kisebb francia portálok, valamint a középpályás klubváltását már korábban is tévesen ... Read more »

Így szoktasd rá magad a reggeli futásra: 11 tipp

A reggeli futóedzések egész napra feltöltenek! Oké, ez világos, de képtelen vagy felkelni korábban csak ezért? Segítünk! © Technológia: Éva 1. A reggel menő! A színek, a zajok, az ébredező ... Read more »

Járvány kitörése fenyegeti a földrengés túlélőit Afganisztában

© Ebrahim Noroozi/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved. Destruction after an earthquake in Gayan village, in Paktika province, Afghanistan, June 23, 2022. Több ezer embernek van szüksége tiszta ... Read more »

Tudta, hogy ismerkedtek meg a világ leghíresebb sztárpárjai? Most mutatjuk!

1./11 DIA © BANG Showbiz Hungary Szerelmes sztárpárok Most megmutatjuk a legromantikusabb love storykat! 2./11 DIA © BANG Showbiz Hungary Blake Lively és Ryan Reynolds Blake és Ryan közel 10 ... Read more »

Az év végén érkezik egy újabb különleges BMW M-modell

© Motor1.com Copyright 2022 BMW M3 Touring Várhatóan az M4 CSL alapjaira épülő 3.0 CSL lesz, amelyből mindössze 50 darab készül majd, és körülbelül 750 000 euróért lesz kapható. M3 ... Read more »

A Glastonbury egyik meglepetése: Greta Thunberg

Meglepetésfellépőként szólalt fel Greta Thunberg az angliai Glastonbury Fesztiválon, ahol az éghajlatváltozás veszélyeire figyelmeztetett. A klímaharc ikonjává vált 19 éves lány hangsúlyozta: a Föld bioszférája “nemcsak változik, hanem destabilizálódik, összeomlik.” Thunberg ... Read more »

Németh Szilárd: Teljes egészében fent kell tartani a rezsicsökkentést

© Technológia: Index.hu A közszolgálatai rádió vasárnap reggeli műsorának vendége volt Németh Szilárd rezsicsökkentését felelős kormánybiztos, ahol a háborús inflációról és a rezsicsökkentésről is beszélt. A kormány célja, hogy az ... Read more »

Sokkol az utolsó: 7 jel, hogy az arcod gyorsabban öregszik, mint kellene

Szerencsére sosem késő tenni a problémák ellen! © adobe.stock/WavebreakmediaMicro Ki ne szeretne 50 évesen is 30-nak kinézni? Amikor az Instagramot bújjuk, és azt látjuk, hogy Jennifer Lopeznek még mindig nincs ... Read more »