Na El Niño volgt dit jaar waarschijnlijk La Niña: dan kan het op aarde juist tijdelijk wat kouder worden

na el niño volgt dit jaar waarschijnlijk la niña: dan kan het op aarde juist tijdelijk wat kouder worden

ANP/ AFP Photo/ Torsten Blackwood

Terwijl El Niño nog over de wereld raast, zien wetenschappers alweer de vrouwelijke tegenhanger van het weerfenomeen opkomen: La Niña. Na een periode van hevige hitte, kenmerkend voor El Niño, zal La Niña in veel werelddelen tijdelijk zorgen voor ietwat kouder weer.

Het Amerikaans meteorologisch instituut National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gaf eind vorige week aan dat er een kans van 55 procent is dat La Niña zich komende zomer aandient. De kans op La Niña in het najaar is zelfs bijna 80 procent, voorspelt het instituut.

In het voorjaar is de kans op een overgangsperiode groot, denkt NOAA. De wereld zou dan tijdelijk een pauze hebben van zowel El Niño als La Niña.

Bij El Niño warmt zeewater langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan op, terwijl La Niña er juist voor zorgt dat het zeewater bij de evenaar kouder wordt.

Warmer weer tijdens huidige ‘super El Niño’

El Niño zorgt voor warmer weer. 2023 was het warmste jaar ooit gemeten. Het is waarschijnlijk dat El Niño daarbij een rol speelde, naast de algehele opwarming van de aarde. Tijdens een El Niño in 2016 werden wereldwijd ook al temperatuurrecords gebroken.

Het weertype zorgt daarnaast voor droogte in Indonesië en hevige regenval in grote delen van Zuid-Amerika. In West-Europa leidt El Niño dikwijls tot een nat voorjaar, aldus het KNMI.

Volgens de Amerikaanse omroep CNN zitten we momenteel in het staartje van een “super El Niño”. Het water in de Stille Oceaan was tussen november en januari 2 graden warmer, citeert CNN het NOAA. Een dergelijke temperatuurstijging zou nog maar zes keer eerder zijn gemeten.

El Niño zorgt niet alleen voor natuur-, maar ook voor financiële rampen, concludeerden onderzoekers van het Amerikaanse Darthmouth College afgelopen jaar. Volgens hen bedraagt de schade door het weerverschijnsel doorgaans duizenden miljarden dollars.

La Niña spiegelt weerseffecten El Niño

Dat de wereld volgens het NOAA dit jaar afstevent op La Niña, sluit aan bij de drie jaren vóór 2023, toen het weerfenomeen ook al de revue passeerde. La Niña vertoont vaak een omgekeerd effect aan dat van El Niño. Op de plaatsen waar het tijdens El Niño droog was, is het tijdens La Niña juist natter en vice versa.

Het koelere zeewater aan de westerzijde van Zuid-Amerika tijdens La Niña zorgt in grote delen van dat continent doorgaans voor droger weer. Ook in het zuidwesten van de Verenigde Staten is het tijdens La Niña doorgaans droog.

Doordat het warme zeewater richting Australië en Indonesië wordt gedreven, is het in dat werelddeel juist vaak natter tijdens La Niña-periodes.

De gevolgen van de vorige La Niña waren volgens Weer.nl “enorm”. Het droeg bij aan onder meer “extreme droogte in de westelijke helft van de VS, droogte in de hoorn van Afrika, in het westen van Zuid-Amerika en in Europa”.

La Niña zorgt in Nederland doorgaans voor een iets droger voorjaar, aldus het KNMI dat zich baseert op 150 jaar aan weerdata. Wel is het effect volgens het weerinstituut “gering”. De kans op een nat voorjaar neemt van 33 procent af naar 20 procent.

LEES OOK: Een cruciale oceaanstroom valt deze eeuw ‘vrijwel zeker’ stil door klimaatverandering: dat kan leiden tot extreme winters in West-Europa

News Related

OTHER NEWS

Driekwart volwassenen bezorgd over gevolgen klimaatverandering

Een vrouw is nog bezig met herstelwerkzaamheden na de overstromingen in Limburg in 2021. Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de ... Read more »

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »
Top List in the World