MTV seuraa: Viranomaisen mukaan omikronissa viitteitä taudin nopeasta leviämisestä – eteläisestä Afrikasta ei pääse nyt Suomeen edes rokotetodistuksella

Asia's Tech News Daily

MTV Uutiset seuraa uusia uutiskäänteitä Etelä-Afrikasta löydetyn uuden koronavariantista tähän artikkeliin. Tietoa omikroniksi nimetystä virusmuunnoksesta löytyy myös täältä.

Lue myös: Uusi koronavirusmuunnos sai nimen – tämä pelätystä Omikronista tiedetään nyt

Omikrontapauksia on todettu Belgiassa, Saksassa, Britanniassa, Italiassa ja Itävallassa. Lisäksi muunnosta epäillään löytyneen myös ainakin Tanskassa ja Tshekissä. Etelä-Afrikan ohella uutta muunnosta on todettu Euroopan ulkopuolella ainakin Botswanassa, Hongkongissa, Israelissa ja Australiassa. 

Useat EU-maat ja esimerkiksi Yhdysvallat ja Kanada ovat keskeyttäneet lennot eteläisestä Afrikasta. Maat, joista lennot on keskeytetty ovat Botswana, Eswatini (entinen Swazimaa), Lesotho, Mosambik, Namibia, Etelä-Afrikka ja Zimbabwe.

Tästä muunnoksessa on kyse

Koronamuunnos tunnettiin aluksi nimellä B.1.1.529, ja WHO nimesi sen omikroniksi Kreikan aakkosten 15. kirjaimen mukaan. 

Etelä-Afrikassa havaitun uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi. Huolta aiheuttaa myös, voiko muuntunut virus kiertää myös koronakorotteen tuoman suojan.

EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC on arvioinut omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

Hetki hetkeltä -seuranta: 

Sunnuntai 28.11.

16.14: Yhdysvaltain johtava tartuntatautiviranomainen Anthony Fauci koronaviruksen omikronmuunnos on antanut selkeitä viitteitä siitä, että se kykenee leviämään nopeaan tahtiin. Faucin mukaan uusi muunnos on hälytyssoitto ihmisille, että he ottaisivat rokotteen.

14.43 Tanskassa tutkitut kaksi koronavirusnäytettä ovat paljastuneet omikronmuunnoksiksi, kertoo terveysministeriön alainen SSI-instituutti. Asiasta kerrotaan instituutin tiedotteessa.

Insituutin johtaja Henrik Ullum pitää lopputulosta odotettuna.

Tartunnat todettiin ihmisillä, jotka olivat saapuneet Tanskaan Etelä-Afrikasta. Tanska on ensimmäinen Pohjoismaa, josta uutta virusmuunnosta on löydetty. Esimerkiksi Norjan viranomaiset ovat aiemmin todenneet pitävänsä mahdollisena, että virusta on jo maassa.

14.33 Valtioneuvosto on päättänyt rajoittaa maahantuloa eteläisten Afrikan maista. Suomeen ei näistä maista pääse nyt edes rokotetodistuksella. Tänään kello 15 voimaan tuleva päätös ei koske Schengen-alueen liikennettä. Lue lisää tästä artikkelista.

12.48 Alankomaihin Etelä-Afrikasta palanneilta lennoilta löytyi hiljattain 61 koronavirustartuntaa. Norjalaismedia VG kertoo, että 13 näistä tartunnoista on omikron -varianttia. Lue lisää tästä artikkelista.

12.03: Ranskan terveysministerin mukaan omikron-muunnos leviää jo Ranskassa, vaikka maassa ei ole todettu vielä yhtään kyseisen variantin koronatartuntaa. – Kyse on tunneista, Oliver Veran kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Myös Britannian terveysministeri Sajid Javidin mukaan maassa on melkoisella varmuudella useampia kuin kaksi vahvistettua omikron-muunnoksen tartuntaa.

11.31: Etelä-Afrikasta on tullut Suomeen tähän mennessä yksittäisiä testattuja tulijoita, jotka ovat olleet oireettomia, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi STT:lle sunnuntaiaamuna.

Testitulokset lauantaina testatuista saadaan vasta tänään, mutta Aronkydön mukaan oletuksena on, että tulokset ovat negatiivisia.

Helsinki-Vantaan lentokentällä aloitettiin uuden omikronvirusmuunnoksen vuoksi lauantaina pakollisia terveystarkastuksia. Kahden viikon aikana tietyissä eteläisen Afrikan maissa olleille matkustajille tehdään koronatestit ja karanteenimääräykset.

Aronkytö kertoo, että ensi viikolla on jo tiedossa kymmeniä Etelä-Afrikasta Suomeen tulijoita, joista osa on jatkamassa matkaansa Helsingistä muualle.

11.27: Ruotsin suurlähettiläs Etelä-Afrikassa Håkan Juholt kannustaa kaikkia Etelä-Afrikassa lomailevia ruotsalaisia palaamaan kotimaahansa mahdollisimman pian.

–  Ei ole mitään syytä jäädä katsomaan, mitä seuraavaksi tapahtuu, hän painottaa. Kotiinpaluu ei kiristyvien matkustusrajoitusten vuoksi ole välttämättä helppoa.

Uutistoimisto TT:n mukaan Ruotsin ja eteläisen Afrikan välillä ei ole suoria lentoja, joten matkaajat ovat välilaskumaiden tai lentoyhtiöiden sääntöjen armoilla. Juholtin mukaan minkäänlaisia kotiutuslentoja ei ole suunnitteilla. Suurlähettiläs painottaa, että kyse ei kuitenkaan ole ulkoministeriön muodollisesta ohjeistuksesta. Hänen antamansa neuvo ei perustu terveyssyihin vaan siihen, että lentojen peruuntumisten vuoksi ihmiset voivat jäädä jumiin Etelä-Afrikkaan.

Ruotsin ulkoministeriön mukaan eteläisessä Afrikassa on joitakin tuhansia ruotsalaisia, joista suurin osa on juuri Etelä-Afrikassa. Suomessa ulkoministeriö on kehottanut välttämään matkustamaan eteläisen Afrikan maihin omikronmuunnoksen vuoksi.

10.47: Alankomaissa on alustavasti todettu yksi tai enemmän omikrontartuntaa Etelä-Afrikasta palanneiden matkustajien keskuudessa, kertoo paikallinen De Telegraaf -lehti. Maahan saapui viikonloppuna yli 600 henkilöä Etelä-Afrikasta ja heillä 61 todettiin koronatartunta. Algemeen Dagblad, toinen paikallinen media, kertoo, että varmat tiedot mahdollisista omikrontartuntoista saadaan todennäköisesti tänään laboratoriotutkimuksissa. 

8.54 Koronaviruksen omikronmuunnosta on löytynyt nyt myös Australiasta. Maa on vahvistanut kaksi muunnostartuntaa eteläisestä Afrikasta Sydneyyn eilen lentäneillä matkustajilla.

Aiemmin monet Euroopan maat ovat kertoneet havainneensa omikronmuunnostapauksia. Uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi.

06.05 Itävallassa on todettu ensimmäinen omikron-tapaus. Tartunta raportoitiin Tirolin osavaltiossa. Tartunnan saanut henkilö oli saanut kaksi annosta koronarokotetta, mutta viimeisimmästä annoksesta oli kulunut jo yhdeksän kuukautta. Asiasta uutisoi Kronen Zeitung.

Itävallassa on tällä hetkellä koko maan kattava 10-päiväinen koronasulku, jota arvioidaan uudelleen ensi viikolla. 

Lauantai 27.11.

23.58 Israel aikoo sulkea rajansa kokonaan estääkseen Omikron-virusmuunnoksen leviämisen. Asiasta kertoo Reuters. Päätös vaatii vielä maan hallituksen hyväksynnän. Israel on ensimmäinen maa, joka on kertonut aikovansa estää ulkomaalaisten maahantulon kokonaan Omikron-virusmuunnoksen vuoksi.

Israelissa on todettu yksi uuden virusmuunnoksen aiheuttama tautitapaus Malawista saapuneella naisella. Uutta varianttia epäillään myös seitsemällä muulla ihmisellä maassa, mutta asiaa ei ole vielä vahvistettu.

23.30 Tanska kertoo havainneensa todennäköisesti maan ensimmäiset omikron-tapaukset kahdella Etelä-Afrikasta palanneella ihmisellä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tanskan terveysministeri Magnus Heunicken mukaan varmuus asiasta saadaan muutaman päivän sisällä.

20.40 Italiassa on vahvistettu yksi omikron-tapaus Mosambikista saapuneella. Italian lisäksi myös Britanniassa, Saksassa todettiin lauantaina ensimmäiset tapaukset.

19.41 Valtioneuvoston on tarkoitus päättää huomenna iltapäivällä maahantulon rajoituksista, jotka koskevat eteläisessä Afrikassa oleskelleita, kirjoitti sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) Twitterissä. 

Mikkonen ei kertonut tviitissä, minkälaisista maahantulon rajoituksista voisi olla kyse.

18.28 Lapin aluehallintovirasto on määrännyt Kemin, Rovaniemen ja Tornion kaupungit, Inarin, Kittilän, Kolarin, Pellon, Sallan, Ylitornion ja Utsjoen kunnat sekä Muonion ja Enontekiön osalta Lapin sairaanhoitopiirin järjestämään alueillaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta Suomeen saapuville henkilöille, jotka ovat viimeisen 14 vuorokauden aikana oleskelleet  B.1.1.529-virusmuunnoksen riskimaissa.

18.21 Uuden koronavirusvariantin riskimaista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen myös Pohjois-Suomen avin alueella. Avi on määrännyt Oulun kaupungin, Kuusamon kaupungin ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. 

17.23 Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila arvioi Ilta-Sanomien haastattelussa, että omikron-muunnoksen saapumista Suomeen on lähes mahdotonta estää.

– Vaatisi koko Suomen sulkemisen, että voisimme olla varmoja, että uusi muunnos ei meille tule – tai ei täällä jo mahdollisesti ole, Varhila totesi IS:lle.

Varhilan mukaan tilanne on tällä hetkellä viranomaisten hallussa. (Katso aluehallintovirastojen toimenpiteet alempana artikkelissa)

Varhila muistuttaa myös, että rajalle saapuvien matkustajien on kannettava vastuunsa ja pysyttävä karanteenissa toiseen testiin saakka – oli oireita tai ei.

17.06 Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Naantalin, Porin, Rauman ja Turun kaupungit järjestämään terveystarkastuksen kaikille maahan saapuville henkilöille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikron-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset maahantulijat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

16.41 Myös Britanniassa on todettu ensimmäiset koronaviruksen omikronmuunnostapaukset. Viranomaisten mukaan tapauksia on todettu kaksi ja ne on yhdistetty Etelä-Afrikasta matkustaneisiin.

Aiemmin omikronmuunnostapauksia on todettu Euroopassa ainakin Belgiassa. Epäiltyjä tapauksia on Hollannissa, Tshekissä ja Saksassa.

14.46: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että kaikki 14 vuorokauden sisällä Etelä-Afrikasta, Namibiasta, Botswanasta, Zimbabwesta, Lesothosta, Eswatista (Swazimaa), Mosambikista ja Malawista tulleista hakeutumaan koronavirustestiin riippumatta siitä, ovatko he ottaneet koronaviruksen. Heidän kehotetaan myös välttämään sosiaalisia kontakteja negatiiviseen testitulokseen saakka. Myös näiden henkilöiden lähipiiriä kehotetaan haketuumaan koronatestiin saaduista rokotteista riippumatta, jos he saavat edes lieviä koronavirusinfektioon viittaavia oireita.

THL kehottaa välttämään kaikkea matkustamista lueteltuihin maihin.

14.12 THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan omikron-variantin vaikutuksia on vielä lähes mahdoton arvioida. Salmisen mukaan voi mennä kuukausia, että tiedämme, kuinka tarttuva omikron on ja miten se vaikuttaa koronarokotettujen vastustuskykyyn.

14.00 Tartuntalain 16. pykälän perusteella Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää tietyistä eteläisen Afrikan maista Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta Suomeen saapuvat henkilöt osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys pakolliseen terveystarkastukseen osallistumisesta koskee henkilöitä, jotka ovat viimeisen 14 vuorokauden sisällä oleskelleet jossakin seuraavista maista:

•    Namibia

•    Botswana

•    Zimbabwe

•    Lesotho

•    Eswatini (Swasimaa)

•    Mosambik

•    Malawi

13.02 Saksan Hessenin osavaltion sosiaaliministeri Kai Klose uskoo variantin rantautuneen myös Saksaan. Virus on todennäköisesti kulkeutunut Saksaan Etelä-Afrikasta palanneen matkustajan mukana. Henkilö on asetettu karanteeniin.

Klose kertoi Twitterissä, että matkaajalle tehdyistä testeistä on todettu useita omikronmuutokselle tyypillisiä mutaatioita.

12.48 Tshekissä on todennäköisesti tavattu omikron-variantin tartuntatapaus, kertovat Tšekin terveysviranomaiset. Henkilölle tehdään vielä lisätestejä, viranomaiset tiedottavat.

11.32. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkydön mukaan tiedossa on, että eteläisestä Afrikasta on tulossa joitakin ihmisiä, jotka ovat olleet siellä työssä. Heitä tarkastetaan hänen mukaansa ohjeen mukaan.

–  Prosessit vetää lentokentällä siellä oleva terveysturvallisuushenkilöstö sekä Huslabin henkilöstö. Heidät on valjastettu tähän jo aamulla.

Aronkytö on kertonut asiasta myös Twitterissä. Hän tviittaa, että riskimaista kuten vaikkapa Etelä-Afrikasta tulijoita voidaan kyltein ja kuulutuksin ohjata testiin kentällä, mutta täysin aukottomasti kaikkia jatkolentojen kautta tulijoita ei pystytä testaamaan vaikka haluttaisiin.

Ulkoministeriö on kehottanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksesta välttämään kaikkea matkustamista eteläisen Afrikan maihin. Suositus koskee matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin eli entiseen Swazimaahan.

11.27 Nopeasti Etelä-Afrikassa levinnyt uusi koronamuunnos omikron on aiheuttanut uusintasairastumisia jonkin verran enemmän kuin koronan aiemmat variantit, kertoi ylilääkäri Asko Järvinen Ylen Ykkösaamussa tänään. Vielä ei tiedetä, kuinka hyvin rokote suojaa tältä variantilta. Lue lisää tästä artikkelista.

11.11: 

Britannian oppositio vaatii kolmannen koronarokotteen antamisajan aikaistamista kuukaudella uuden huolestuttavasti leviävän omikron-muunnoksen takia. Toisen ja kolmannen annoksen väli on nyt puoli vuotta, mutta Labour toivoo väliksi viittä kuukautta, sillä tehosterokotteen teho uhkaa hiipua.

– Uusi variantti on herätys kaikille, Labour-puolueen Alex Norris totesi.

– Pandemia ei ole ohi. Meidän on viipymättä kiihdytettävä puolustustamme, jotta virus pysyisi loitolla.

10.27: Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö: Lentokentällä ohjataan kaikki eteläisestä Afrikasta tulevat pakolliseen testiin ja karanteeniin avin päätöksen jälkeen. Münchenin ja Frankfurtin koneet tarkistetaan. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi jo perjantaina, että sosiaali- ja terveysministeriö edellyttää eteläisestä Afrikasta Suomeen saapuneita karanteeniin ja koronavirustesteihin.

9.39: Joka kymmenennellä Etelä-Afrikasta Alankomaihin saapuneella todettiin korona, kertoo alankomaalaislehti Algemeen Dagblad.

Lehti kertoo, että yhteensä 61 kaikista kahdella KLM-lentoyhtiön koneella Etelä-Afrikasta Alankomaihin palanneesta 600 matkustajasta on todettu positiiviseksi koronavirukselle.

Vielä ei tiedetä, onko jollain heistä uusi omikronvariantti. Matkustajat ovat karanteenissa.

Perjantai 26.11.

21.55: Ensimmäisen omikron-varianttitartunnan Euroopassa vahvistanut virologi kertoo uutistoimisto Reutersille, että sairastunut nainen on saanut tartunnan todennäköisemmin Belgiasta kuin Euroopan ulkopuolelta. 

Virologi Marc Van Ranstin mukaan omikron-tartunnan saanut nainen oli vieraillut Egyptissä aiemmin marraskuussa, mutta hän sai oireita vasta 11 päivää sen jälkeen, kun oli palannut Belgiaan. Nainen on rokottamaton.

20.43: WHO on antanut uudelle virusmuunnokselle nimen Omikron, kreikkalaisten aakkosten perusteella. Lue tietopaketti: tämä Omikronista nyt tiedetään.

18.06: Euroopan lääkeviraston (EMA) mukaan vielä on liian aikaista sanoa, tarvitseeko rokotteita päivittää uuden koronavirusvariantin takia. EMA kertoo kuitenkin seuraavansa tiiviisti tilannetta.

Aiemmin lääkeyhtiö Biontech kertoi tutkivansa, kuinka hyvin sen Pfizerin kanssa kehittämä koronavirusrokote suojaa uutta virusmuunnosta vastaan. Yhtiön mukaan tuloksia laboratoriotesteistä on odotettavissa viimeistään kahden viikon kuluttua.

15.25: Belgiassa on todettu Euroopan ensimmäinen tapaus Etelä-Afrikan koronamuunnosta. Belgialaisen La Dernière Heure -sanomalehden mukaan terveysministeri Frank Vandenbroucke kertoo, että muunnosta on todettu henkilöltä, joka oli hiljattain saapunut ulkomailta. Hänellä todettiin positiivinen testitulos maanantaina ja tulos vahvistui Etelä-Afrikan muunnokseksi sekvensoinnissa tänään.

Tartunnan saanut on rokottamaton henkilö.

Asiasta kertoo lisäksi uutistoimisto Reuters.

15.02:  Ulkoministeriö suosittelee THL:n suosituksen mukaisesti välttämään kaikkea matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin (Swazimaa). Taustalla ovat Etelä-Afrikassa ja Botswanassa havaittu uusi koronavirusmuunnos, jolla on useita muunnoksia piikkiproteinissa. Sen takia sen pelätään leviävän aiempaa tehokkaammin.

14.14 THL suosittelee välttämään tästä päivästä (26.11.2021) alkaen kaikkea matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin. Asiasta kertoi aikaisemmin MTV:lle THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

 Lue lisää: Ylilääkäri Nohynek kertoo MTV:lle, mikä uudessa virusvariantissa huolestuttaa ja miksi niitä syntyy juuri Etelä-Afrikassa

THL kehottaa kaikkia maista saapuneita hakeutumaan koronatestiin.

Toistaiseksi Suomessa ei ole havaintoja uudesta virusmuunnoksesta.

13.54 Lääkeyhtiö Biontech kertoi perjantaina tutkivansa, kuinka hyvin sen Pfizerin kanssa kehittämä koronavirusrokote suojaa uutta virusmuunnosta vastaan. 

Yhtiön mukaan tuloksia laboratoriotesteistä on odotettavissa viimeistään kahden viikon kuluttua. Tällöin myös selviää, onko nykyistä rokotetta mahdollisesti säädettävä virusmuunnoksen takia.

13.26 Uutta koronavirusmuunnosta koskevalta riskialueelta ei ole suoria lentoja Suomeen, kertoo liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki STT:lle. 

Saarimäen mukaan Traficom seuraa koko ajan sitä, miten Suomeen tehdyt lentosuunnitelmat kehittyvät. Jos lentojen rajoituksia haluttaisiin tehdä, virasto olisi yhteydessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen (THL). THL:n lausunnon nojalla lentoja Britanniasta Suomeen rajoitettiin koronaviruksen alfavariantin vuoksi viime vuodenvaihteessa.

12.49 Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan menee muutama viikko, jotta ymmärrämme variantin vaikutukset. Tutkijat työskentelevät nyt ymmärtääkseen, kuinka tarttuva muunnos on, ja kuinka se vaikuttaa rokotuksiin. 

12.43 Ranska kieltää kaikki eteläisestä Afrikasta tulevat lennot 48 tunniksi.  

12.42 Myös Japani ottaa käyttöön tiukempia rajatoimia. Matkustajat Etelä-Afrikasta, Lesothosta, Botswanasta, Zimbabwesta, Mozambikista, Namibiasta tai Eswatinista joutuvat kymmenen päivän karanteeniin valtion osoittamassa asumuksessa. 

12.37 WHO:n koronaerikoislähettiläs David Nabarro sanoo BBC:lle, että on soveliasta olla huolissaan uudesta variantista.

Hänen mukaansa huoli liittyy siihen, että muunnos näyttää läpäisevän paremmin rokotteita kuin aiemmat muunnokset. 

11.48: Virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta toteaa, että vielä on liian aikaista sanoa, kuinka vaarallinen Etelä-Afrikasta löytynyt uusi koronavirusvariantti on.

Hänen mukaansa variantissa on iso joukko mutaatioita, jotka viittaavat viruksen parempaan tartuttavuuteen ja kykyyn väistää immuniteettia. Osa mutaatioista on täysin uusia, osa on havaittu jo aiemmissa varianteissa.

Vapalahden mukaan toistaiseksi ei ole syytä olettaa, että nykyiset koronarokotteet eivät tehoaisi uuteen muunnokseen. Hän arvioi, että variantista kertyy tarkempia tietoja laboratoriotutkimuksissa seuraavien viikkojen aikana.

11.11 Euroopassa osakemarkkinat avautuivat tänään jyrkkään laskuun uuden koronavirusmuunnoksen aiheuttamien pelkojen vuoksi.

Frankfurtin ja Lontoon pörssien keskeiset osakeindeksit ovat yli kolmen prosentin laskussa.

Etelä-Afrikassa havaittu uusi virusmuunnos on vetänyt myös Helsingin pörssin tuntuvasti pakkaselle. Pörssin yleisindeksi oli aamupäivällä noin 2,5 prosenttia miinuksella.

Taustalla on se, että huolestuttavaksi luonnehditun uuden virusmuunnoksen leviäminen voisi aiheuttaa iskun maailmantalouden elpymiselle pandemiasta.

11.00 THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo MTV Uutisille, että THL kehottaa välttämään matkustamista ainakin Etelä-Afrikkaan ja mahdollisesti lähialueille. Suositus asiasta tulee hänen mukaansa julki tänään.  

10.58 Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo muistuttaa Kauppalehden haastattelussa, että uusi koronavariantti näyttää pahalta vasta paperilla. 

Hänen mukaansa leviämisestä ja immuunisuojan väistämisestä ei ole vielä tutkimustietoa. 

Aivelo pitää mahdollisena, että varianttia saattaa löytyä jo nyt myös Suomesta. 

10.36 Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoo Aftonbladetille, että virusmuunnosta ei todennäköisesti ole mahdollista pysäyttää, kun muunnos on alkanut liikkua. 

Tegnellin mukaan lentojen perumisella voi ostaa hieman aikaa. 

– Mutta jos käy ilmi, että kyseessä on hyvin sopeutunut variantti, historia näyttää, ettei mikään voi pysäyttää sitä pitkässä juoksussa. Kun se on alkanut liikkua maiden välillä, sitä ei luultavasti ole mahdollista pysäyttää, Tegnell sanoo. 

10.17 Israelissa on vahvistunut yksi uutta koronavirusmuunnosta oleva koronatartunta, maan terveysministeriö kertoo.

10.16 Saksan terveysministeri Jens Spahn on ilmoittanut Saksan rajoittavan matkustamista Etelä-Afrikasta virusmuunnoksen takia perjantai-illasta lähtien. Aiemmin myös Britannia kertoi lentojen rajoittamisesta.

10.13 Myös Aasiassa ollaan tiukennettu rajakäytänteitä variantin vuoksi. Esimerkiksi Intia ja Singapore ovat tiukentaneet toimiaan. 

10.06 Italia ilmoittaa kieltävänsä pääsyn maahan kaikilta, jotka ovat vierailleet Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Botswanassa, Zimbabwessa, Mozambikissa, Namibiassa tai Eswatinissa viimeisen 14 päivän aikana.  

10.00 EU suunnittelee pysäyttävänsä kaiken lentoliikenteen eteläiseen Afrikkaan siellä havaitun variaation vuoksi. Aikomuksesta kertoi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tänään.

Lue myös: Tarttuuko herkemmin, kiertääkö rokotesuojaa? Tämä uudesta koronamuunnoksesta tiedetään nyt

Uusi koronamuunnos havaittu Afrikassa – mahdollisesti deltaakin tarttuvampi

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Jättiyllätys Afrikan mestaruuskisoissa – piskuinen debytantti lähetti Ghanan kotimatkalle

© Tiedotekuva Afrikan mestaruusturnauksessa Africa Cup of Nationsissa nähtiin tiistaina suuren luokan yllätys, kun neljä kertaa maanosan mestariksi kruunatun Ghanan kisat päättyivät alkulohkovaiheeseen. Ghanan lähetti kotimatkalle kisojen ensikertalainen, FIFA-rankingin sijalla ... Read more »

Kovasti koeteltu Flyers-hyökkääjä taas leikkauspöydällä – joutuu sivuun viikoiksi

© Tiedotekuva NHL:n nettisivuilla kerrottiin varhain keskiviikkoaamuna, että lähimenneisyydessä kovia kokenut Philadelphia Flyersin keskushyökkääjä Kevin Hayes joutuu sivuun viikoiksi lonkkavamman takia. Pelaaja leikattiin tiistaina ja huili kestäneen kuukauden verran. Leikkaus ... Read more »

Lauri Markkanen ei ole uudessa kotikaupungissaan ehtinyt juurikaan käymään ulkona - "Suosikkiravintolani on joukkueen kotihalli"

Lauri Markkanen siirtyi kesällä NBA:ssa Chicago Bullsista Cleveland Cavaliersiin. Suomalaistähti pelasi ensimmäiset neljä kauttaan taalaparketeilla Chicagossa. Nyt hän on ehtinyt viettää muutaman kuukauden Clevelandissa. Markkanen vieraili tiistaina Wine & Gold ... Read more »

Toistakymmentä metriä korkea tsunami kylvi ennennäkemätöntä tuhoa Tongalla ja ainakin kolme kuoli, kertoo saaristovaltion hallinto

© AFP / Lehtikuva Satelliittikuvissa näkee, kuinka kylät ovat pyyhkiytyneet tsunamin jälkeen näkyvistä. LEHTIKUVA/AFP/European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery AFP Tyynellämerellä sijaitsevan Tongan hallinto kertoo, että lauantaina sattuneen merenalaisen tulivuoren purkauksen ... Read more »

Carolina pyyhki Bostonilla jäätä – Teräväinen ja Kotkaniemi siivittivät joukkueensa 7–1-vierasvoittoon

© AFP / Lehtikuva Carolina Hurricanesin suomalaishyökkääjä Jesperi Kotkaniemi teki kaksi maalia ottelussa Boston Bruinsia vastaan. LEHTIKUVA/AFP Arttu Mäkelä Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes pyyhki Bostonissa kotijoukkue Bruinsilla jäätä ja otti ... Read more »

Tänään tv:ssä: Mies pakenee valloittajia synkässä dystopiassa

IMDb-arvosana 6,9. Georg pakenee valloittajia halki Ranskan henkensä hädässä vuoden 2018 saksalaiselokuvassa Transit. Hän on luvannut toimia samalla kuriirina ja huomaa pitävänsä hallussaan korvaamattoman arvokkaita asiakirjoja, jotka takaavat pääsyn pois ... Read more »

Voi voi sentään: Teuvo Teräväinen ja tulikuuma Jesperi Kotkaniemi tykittivät Tuukka Raskin vaihtoon – suomalainen kuittasi viileästi

© Tiedotekuva NHL-kauden toisen ottelunsa pelanneen Boston Bruinsin Tuukka Raskin urakka ei Carolina Hurricanesia vastaan sujunut millään tavalla nappiin. Canes voitti peräti 7-1, ja Rask antautui avauserässä viidesti. Voi voi ... Read more »

Lukuisat maat koviin toimiin Pekingin olympialaisten alla – näin Suomi reagoi: "Ei varmaan kukaan turhan takia"

© Lintao Zhang Tietoturvallisuus on yksi suurimmista puheenaiheista Pekingin talviolympialaisissa. Urheilijoiden ja taustahenkilöiden tietoturvallisuus huolettaa Pekingin talviolympialaisten alla. Suomen Olympiakomitean viestintäjäjohtaja Mika Noronen kertoi MTV Urheilulle, kuinka Suomi aikoo toimia tulevissa ... Read more »

Aleksandr Ovetshkin yksin NHL:n piste- ja maalipörssin kärkeen

© Toimittanut Sport Content Ikä on todellakin vain numero Aleksander Ovetshkinille. 36-vuotias venäläistähti siirtyi tiistaina yksin NHL:n piste- ja maalipörssin kärkipaikoille. Ovetshkinin Washington Capitals löi Winnipeg Jetsin kotonaan jatkoajalla 4-3. ... Read more »

Teuvo Teräväinen ja Jesperi Kotkaniemi rankoivat urakalla – Tuukka Rask pommitettiin vaihtoon, näin suomalainen kommentoi

© Tiedotekuva NHL-kauden toisen ottelunsa pelanneen Boston Bruinsin Tuukka Raskin urakka ei Carolina Hurricanesia vastaan ottanut sujuakseen. Canes korjasi pisteet peräti lukemin 7-1, ja Rask antautui avauserässä viidesti. Samalla katkesi ... Read more »

Futsalmaajoukkueen EM-avausottelu lähestyy - "Ei heillä ole mitään ylivoimaista mihin emme pystyisi vastaamaan"

© Toimittanut Sport Content Suomi aloittaa urakkansa Futsalin EM-kisoissa Hollannissa torstaina. Klo 21.30 käynnistyvässä ottelussa vastaan asettuu Italia. – Italia on suhteellisen tuttu joukkue ja pelasimme heitä vastaan kolme kertaa ... Read more »

Suomalaispuolustaja tykitti NHL-uran avausmaalinsa – "Tuntuu uskomattomalta"

© Tim Nwachukwu Robin Salo teki ensimmäisen maalinsa NHL:ssä. New York Islandersin suomalaispuolustaja Robin Salo avasi maalihanansa NHL:ssä, kun Islanders löi Philadelphia Flyersin voittomaalikilpailun jälkeen 4-3-lukemin. Salo onnistui maalinteossa jo ... Read more »

Islandersin suomalaislupaus avasi NHL-uran maalihanat maraton-pelissä – nousi tähdistöön

© Tiedotekuva NY Islandersin takalinjoilla luutiva Robin Salo avasi NHL-uransa maalihanat keskiviikon vastaisena yönä maratoniksi venyneessä Philadephia Flyers -ottelussa. ‌‌Jos tweetti ei näy voit katsoa sen täältä Voittomaalikisan peräti yhdeksänteen ... Read more »

Hyundain rallitähti myöntää rajun onnettomuutensa syyn – kaikki tallit samoissa ongelmissa: "On selvää, että jouduimme yllätetyksi"

© imago sport Hyundain Thierry Neuville pitää alkavaa kautta arvoituksellisena. Hyundain MM-rallitähti Thierry Neuville jakaa monen muun kuljettajan ja rallitoimijan huolen siitä, että uusien hybridiautojen kanssa voidaan nähdä vielä useita ... Read more »

Uran avausmaali ja NHL-pelin tähdistöön – Pikkuleijonien maailmanmestarilta nappisuoritus tarunhohtoisessa

© Tiedotekuva NY Islandersin suomalaispakki Robin Salo avasi NHL-uransa maalihanat keskiviikkoyönä ottelussa Philadephia Flyersia vastaan. ‌‌Jos tweetti ei näy voit katsoa sen täältä Voittomaalikisan peräti yhdeksänteen pariin venyneen ottelun hanat ... Read more »

Tuukka Raskilla karmiva ilta NHL:ssä – Jesperi Kotkaniemi ja Teuvo Teräväinen tykittivät suomalaisvahdin tylysti vaihtoon

© Steve Babineau Tuukka Rask joutui vaihtoon avauserän jälkeen. NHL:n suomalaisvahti Tuukka Raskilla oli haastava ilta, kun hänen edustama Boston Bruins koki tylyn 1-7-tappion Carolina Hurricanesille. Toista kertaa tällä kaudella ... Read more »

Melkoinen niksi joka kotiin – jalkapallotähti Robert Lewandowskin oivallus riemastuttaa

© FRIEDEMANN VOGEL Robert Lewandowski antoi ovelan niksin poninhännän laittoon. Bayern Münchenin hyökkääjä Robert Lewandowski valittiin Fifan äänestyksessä vuoden 2021 parhaaksi jalkapalloilijaksi. Äänestystulos julkaistiin maanantaina. Puolalaistähti on nyt kerännyt huomiota ... Read more »

Tanska ensimmäistä kertaa mukana olympialätkässä - joukkueessa nykyinen ja entinen Jokerit-tähti sekä pari NHL-veteraania

© Toimittanut Sport Content Tanska osallistuu Pekingissä ensimmäistä kertaa olympiakisojen miesten jääkiekkoturnaukseen. Tuo juhlallinen joukkue julkistettiin tiistaina. Tanskan ryhmään tuo maalintekovoimaa Jokereiden tähtihyökkääjä Nicklas Jensen. Mukana on myös Jokereiden entinen ... Read more »

Pikavippien korkokaton pysyvää madaltamista pohditaan oikeusministeriössä – koronasääntelyn päättyminen toi monelle ikävän yllätyksen

© Lehtikuva Väliaikaisen sääntelyn tarkoituksena oli ehkäistä velkaongelmia koronakriisin aikana. Se oli voimassa heinäkuusta 2020 viime vuoden syyskuuhun. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen Susanna Jääskeläinen, Elias Peltonen Pikavippien korkokaton alentaminen pysyvästi ... Read more »

Yhdysvallat pelkää Venäjän olevan aikeissa viedä ydinaseita Valko-Venäjälle – myös pelko Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä Ukrainaan on lisääntynyt

© AFP / Lehtikuva Valko-Venäjän ja Venäjän yhteisistä sotaharjoituksista kertoi maanantaina Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtava Aljaksandr Lukashenka. LEHTIKUVA/AFP AFP Yhdysvallat on huolissaan, että venäläisjoukkojen saapuminen sotaharjoituksiin Valko-Venäjälle voisi johtaa pysyvään sotilaalliseen ... Read more »

Juho Lammikko maalin makuun - Nashvillen alamäelle jatkoa

© Toimittanut Sport Content Hyökkääjä Juho Lammikko pääsi maalin makuun NHL:ssä tiistaina. Lammikon Vancouver Canucks kukisti Nashville Predatorsin vieraissa 3-1. Nashville meni toisen erän alussa 1-0 -johtoon, mutta siihen isäntien ... Read more »

Tänään tv:ssä: ”Loukkaus sarjakuvan ystäville” – Ehkä huonoin Batman-elokuva, mitä on ikinä tehty

IMDb:n bottom-listalla sijalla 85. Arvosana 3,8. George Clooney ja Chris O’Donnell esittävät Batmania ja Robinia, jotka kohtaavat hyytävän haasteen. Katkeroitunut tiedemies (Arnold Schwarzenegger) uhkaa jäädyttää Gotham Cityn kunnes onnistuu tavoitteissaan. ... Read more »

Suomalaispuolustaja laukoi ensimmäisen NHL-maalinsa

© Toimittanut Sport Content Robin Salo teki ensimmäisen NHL-maalinsa tiistaina. Suomalaispuolustajan New York Islanders kukisti Philadelphia Flyersin vieraissa voittolaukauskilpailun päätteeksi 4-3. Salo vastasi ottelun ensimmäisestä maalista reilun kahden minuutin pelin ... Read more »

Nyt oli tylyä - Kotkaniemi ja Teräväinen ajoivat Raskin vaihtoon Bostonin juhlaillassa

© Toimittanut Sport Content Boston Bruins ja NHL viettivät juhlailtaa tiistaina. Bruins nosti Willie O´Reen numeron 22 TD Gardenin kattoon. O´Reestä tuli päivälleen 64 vuotta sitten tammikuussa 1958 ensimmäinen mustaihoinen ... Read more »

Yhdysvaltain ulkoministeri tapaa tänään Ukrainan presidentin

© AFP / Lehtikuva Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin matkan tarkoitus on osoittaa tukea Ukrainalle Venäjän uhkaavien toimien lisääntyessä. LEHTIKUVA/AFP AFP Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tapaa tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. ... Read more »

Varo liukastumista – "Erityisen varovainen ulkona kannattaa olla, kun..."

© Shutterstock Vaarallisen liukkaat kelit voivat johtaa tapaturmiin. Lue, kuinka estät liukastumiset! Sää on lähipäivinä vaihtelevaa: paikoin ollaan plussan puolella ja välillä taas pakkasella. Siinä missä liikenteessä autoilijoiden tulee olla varoillaan, on ... Read more »

Suomalaistutkimus: Harvinaiset geenimuutokset voivat lisätä lievään sepelvaltimotautiin liittyvän äkkikuoleman riskiä

© pathdoc Harvinaiset geenimuutokset voivat lisätä lievään sepelvaltimotautiin liittyvää äkillisen kuoleman riskiä, kertoo Oulun yliopiston tekemä tutkimus. Sepelvaltimotautiin sairastuu vuosittain tuhansia suomalaisia, ja Sydän.fi-sivuston mukaan sydän- ja verisuonitaudit tappavat joka päivä ... Read more »

Tehokeino selättää iltapäiväväsymyksen – parasta pian lounaan jälkeen!

© Pressmaster Kesken työpäivän iskevä iltapäiväväsymys on monelle tuttu ilmiö. Iltapäivään sijoitettu pieni liikuntatuokio auttaa selättämään kesken työpäivän iskevän väsymyksen. Aamu alkaa energisesti ja työpäivän ensimmäiset tunnit sujuvat tuottavasti. Lounaan ... Read more »

Sanna Marin: Hallitus pohtii koronan poistamista yleisvaarallisten tartuntatautien listalta

© Toimittanut Uusi Suomi Koronastrategia. Pääministeri Sanna Marin (sd). Hallitus käy tänään linjauskeskustelua koronastrategian päivittämisestä Helsingin Säätytalolla. Tuleeko sellainen aika nopeastikin, että korona poistettaisiin yleisvaarallisten tartuntatautien listalta, pohtii pääministeri Sanna ... Read more »

Täyslaidallinen hallituksen rajulle kiristykselle – VATT: ”Epärealistista”, 25 000 työntekijää jäi jo palkkaamatta

© Toimittanut Uusi Suomi Takulla hoitoon? Hallituksen esityksessä perusterveydenhuollon hoitotakuuta kiristettäisiin nykyisestä 90 päivästä seitsemään päivään. Hallituksen valmistelema esitys perusterveydenhuollon hoitotakuun kiristämisestä nykyisestä 90 päivästä seitsemään päivään ei ole nykymuodossaan ... Read more »

Rajoituksia halutaan jatkaa pääkaupunkiseudulla – kuntosalit ja uimahallit pysymässä kiinni helmikuulle

© Toimittanut Uusi Suomi Jenni Gästgivar Sairaalahoidon tarve kasvaa edelleen, joten pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa tilarajoitusten jatkamista. Koronatartuntojen määrä nousee koko pääkaupunkiseudulla edelleen ja sairaalahoidon kuormitus on kasvussa, pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti ... Read more »

Valtiovarainministeri Saarikko latasi suorat sanat hoitajien palkoista: "Minä en ole luvannut palkankorotuksia hoitajille"

© Toimittanut MTV MTV Uutisten aluevaalitentissä keskusteltiin hoitajien palkkojen harmonisoinnista tulevien hyvinvointialueiden myötä. Tulevat 21 uutta hyvinvointialuetta tuovat valtionvarainministeri Annika Saarikon mukaan haasteita alueellisesti, sillä hoitajien palkoista neuvotellaan paikallisesti. Tämä johtuu ... Read more »

Aluevaalien ennakkoäänestys päättyi – noin joka neljäs äänioikeutettu äänesti

Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa äänensä antoi ennakkoon hieman yli miljoona ihmistä eli 26,3 prosenttia äänioikeutetuista. Ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta. Aluevaaleissa valitaan edustajat 21 hyvinvointialueen aluevaltuustoihin. Vilkkaimmin ... Read more »

Pääministeri Marin kiihtyi MTV:n aluevaalitentissä: Kokoomus ei ole tehnyt yhtään mitään ongelmien ratkaisemiseksi ja arvostelee nyt hallitusta

© STEPHANIE LECOCQ / POOL Suomen pääministeri Sanna Marin kuvattuna EU-huippukokouksessa Brysselissä ennen joulua. Oppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja pääministeri Sanna Marin ottivat yhteen MTV Uutisten vaalitentissä. Kokoomuksen puheenjohtaja ... Read more »

Vihreiden Heidi Hautala uusi paikkansa EU-parlamentin varapuhemiehenä

© Lehtikuva Hautala on toiminut varapuhemiehenä vuodesta 2017 lähtien. EU-parlamentissa on yhteensä 14 varapuhemiestä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala on valittu uudelleen Euroopan parlamentin varapuhemieheksi. Hautala valittiin ... Read more »

Vieläkö Marvel-sarjat kiinnostavat? Uusimman tulokkaan traileri julki – alkaa maaliskuussa

Lisää Marvelia. Moon Knight on uusin Marvel-sarja, joka saa ensi-iltansa Disney+-kanavalla. Sarjan pääosassa nimihahmona nähdään Oscar Isaac, joka on näytellyt myös Star Wars –elokuvissa, Alex Garlandin Annihilation- ja Ex Machina ... Read more »

WHO: Pandemia ei ole ohitse, eikä omikronia pidä vähätellä

© AFP / Lehtikuva WHO:n johtaja Tekros Adhanom Ghebreyesus sanoo, että nyt ei ole oikea aika antaa periksi koronan suhteen. LEHTIKUVA/AFP AFP Koronaviruspandemia ei ole läheskään ohitse, eikä omikronmuunnoksen aiheuttamaa ... Read more »

Brighton pelasi mahtavan ottelun kotonaan Chelseaa vastaan – Lokeille ansaittu piste ja lontoolaiset pettyneenä kotimatkalle

Brighton ja Chelsea iskivät yhteen tiistain ainoassa Valioliiga-ottelussa. Alun perin ohjelmassa olisi ollut myös Burnleyn ja Watfordin välinen kamppailu, mutta se päätyi pitkälle siirrettyjen ottelujen listalle. Kotijoukkueella oli alla kova ... Read more »

Lopullinen kuolinisku mestaruushaaveille? Chelsea pettyi Valioliigassa

© Toimittanut Sport Content Chelsea saattoi kokea lopullisen kuoliniskun Valioliigan mestaruushaaveilleen tiistai-iltana, kun se pelasi 1-1-tasapelin Brightonin kanssa vieraskentällä. Vielä avausjaksolla näytti Chelsean kannalta hyvältä, kun se pääsi johtoon. Pelin ... Read more »

Erling Hålandin maali laiha lohtu - Borussia Dortmund muni pahasti

© Toimittanut Sport Content Jalkapallon Saksan Cupissa nähtiin merkittävä yllätys tiistaina, kun suurseura Borussia Dortmund putosi jatkosta. Dortmund lähti jättimäisenä suosikkina otteluun 2. Bundesliigassa pelaavaa St. Paulia vastaan, mutta kotijoukkue ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic