Ministerier kæmpede om hjemmel til aflivning af mink

Asia's Tech News Daily

Da regeringen havde besluttet at aflive alle mink, opstod der i et døgns tid tvivl om, hvorvidt der var lovhjemmel til at aflive alle minkene.

Tvivlen var klimakset på flere måneders kamp mellem det daværende Miljø- og Fødevareministeriet og Sundhedsministeriet om, hvem der havde lovgrundlag til at aflive alle mink.

Kampen stod på, i flere uger op til at regeringens top den 3. november besluttede, at alle mink skulle aflives.

Fredag så Minkkommissionen en intern mail fra september 2020 fra specialkonsulenten Niels Torpegaard Christensen i Sundhedsministeriet.

Heri skriver han, at der i hans øjne var hjemmel i lov om hold af dyr, der hørte under det daværende Miljø- og Fødevareministerium.

– Jeg forstår ikke, hvorfor vi skal ind i epidemiloven. I lov om hold af dyr er der hjemmel til aflivning, står der i mailen.

Modsat var man i Miljø- og Fødevareministeriet af den opfattelse, at en aflivning af alle mink skulle høre til i epidemiloven, der hører Sundhedsministeriet.

Tidligere har afdelingschef Tejs Binderup fra Miljø- og Fødevareministeriet forklaret, at hans ministerium aldrig har ment, at der var hjemmel til at aflive alle mink i lov om hold af dyr.

– Så har der været en kort periode fra 4. (november) ved middagstid til 5. (november) ved middagstid, hvor der er nogen, der siger, at vi tror, at vi kan bruge jeres hjemmel alligevel, lød det fra Binderup i hans afhøring.

Den “nogen” er tilsyneladende Sundhedsministeriet.

Regeringens koordinationsudvalg med en række topministre – herunder statsminister Mette Frederiksen (S) – besluttede om aftenen 3. november, at alle mink skulle aflives.

Formiddagen efter talte de forskellige ministerier sammen. Her rejste Tejs Binderup, at Miljø- og Fødevareministeriet ikke mente, at der var lovgrundlag til aflivningen.

Men den udlægning blev ikke delt i Sundhedsministeriet. Her spurgte afdelingschef Dorthe Søndergaard, om det ikke bare handlede om at stille de rigtige spørgsmål til sundhedsmyndighederne, og så kunne der findes et lovgrundlag.

Hun forklarede fredag for Minkkommissionen, at hun tidligere havde oplevet, at Miljø- og Fødevareministeriet kunne ombestemme sig.

– Jeg har ligesom lært, at deres første udgangspunkt er: Det kan vi ikke håndtere inden for vores rammer. Og det kan de så alligevel, sagde hun fredag.

Det fremførte hun også senere på formiddag 4. november i en samtale med to embedsfolk fra Justitsministeriet.

Her blev Niels Torpegaard Christensens mail, der på det tidspunkt var over en måned gammel og var udarbejdet i en anden sammenhæng, hevet frem.

Niels Torpegaard Christensen selv havde i mellemtiden skiftet job. Han forklarede fredag, at hans mail i september byggede på omkring 10 minutters arbejde.

Efter samtalen skriver den ene af Justitsministeriets embedsfolk, afdelingschef Anne-Mette Lyhne Jensen, at det er “arbejdstesen”, at der er hjemmel i en af Miljø- og Fødevareministeriets love.

Derefter er der i cirka 24 timer udvekslinger frem og tilbage, inden Justitsministeriet må konstatere, at det ikke har grund til at tilsidesætte Miljø- og Fødevareministeriets vurdering.

Derefter begynder der et arbejde på at lave en ny lov.

I mellemtiden havde regeringen om eftermiddagen 4. november på et pressemøde fortalt offentligheden, at alle mink i Danmark skulle nedlægges.

/ritzau/

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Mia Rej forlader VM med ledbåndsskade i knæet

© Liselotte Sabroe/Scanpix Mia Rej kom til skade i kampen mod Tunesien, men slap med en mildere skade end frygtet. Det var ikke så slemt som frygtet, men håndboldspilleren Mia ... Read more »

Ti demonstranter sigtet for at trænge ind på hotel

Ti personer er fredag blevet anholdt i forbindelse med en demonstration i København, oplyser politiet. De ti er sigtet for ulovligt at være trængt ind på Palace Hotel på Rådhuspladsen. ... Read more »

Skoleskibe får penge til dobbelt så mange togter

36 millioner kroner skal sikre to årlige togter i stedet for bare ét med skoleskibene “Danmark” og “Georg Stage”. Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse fredag. De ekstra ... Read more »

Dommer fængsler to mænd for drab på 43-årig i Randers

Efter et retsmøde ved Retten i Randers fredag eftermiddag er to mænd blevet varetægtsfængslet for at have dræbt en 43-årig mand med knivstik. Den ene af de fængslede har kæret ... Read more »

Mette F. afventer proces om slettede sms'er

Der skal være en dialog imellem Minkkommissionen og bisidderne for statsminister Mette Frederiksen og tre topfolk i Statsministeriet, om hvorvidt Forsvarets Efterretningstjeneste skal forsøge at genskabe slettede sms’er fra de ... Read more »

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

Midt i myldretiden fredag eftermiddag, hvor mange folk var på vej hjem fra arbejde og andre måske på vej ud i bylivet, gik metrolinjerne M3 og M4, som kører på ... Read more »

Silas Holst hårdt ramt af corona: ‘Sjældent har jeg været så afkræftet som i dag'

Danseren Silas Holst er blevet ramt af corona, og er nu i isolation, hvor han kæmper mod sygdommen. Sidste fredag dansede Silas Holst i Vild med dans-finalen sammen med dansepartneren ... Read more »

FAKTA: Nu er 76 procent færdigvaccineret

Det seneste døgn har 8327 personer fået det første eller andet stik med en coronavaccine. Imens har 32.254 personer fået det tredje stik – et såkaldt booster-stik – de seneste ... Read more »

Folketingets partier enige om Afghanistan-undersøgelse

Et bredt flertal af Folketingets partier er enige om at sætte gang i en uvildig historisk udredning af Danmarks indsats i Afghanistan de sidste 20 år. Det skriver Udenrigsministeriet i ... Read more »

Fire nye Omikron-tilfælde fundet siden torsdag

Yderligere fire tilfælde af coronasmitte ved den nye Omikron-variant er konstateret i Danmark. Det fortæller Statens Serum Institut, som ved hjælp af såkaldt helgenomsekventering nu har fundet i alt 18 ... Read more »

4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

© Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix Intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital har i hele coronaperioden tilset patienter med alvorlig coronasygdom (Arkiv). Der er det seneste døgn konstateret 4559 nye coronatilfælde, skriver Statens Serum ... Read more »

Hundeejer sigtet efter hundeangreb på fem gymnasielever

Ejeren af to hunde, der torsdag angreb fem gymnasielever på Tårnby Gymnasium, er blevet sigtet for overtrædelse af hundeloven. Det oplyser Københavns Politiet, skriver B.T. Angrebet torsdag resulterede i, at ... Read more »

Antallet af coronaindlagte kan stige til op mod 750

De næste uger ventes antallet af coronaindlagte i Danmark at ligge i spændet mellem 550 og 750. Det estimerer ekspertgruppen for matematisk modellering i et nyt notat. Til sammenligning er ... Read more »

Én person er død efter skudepisode i Rødovre

© Philip Davali/Scanpix Politiindsats omkring Islevbrovej i Rødovre fredag den 3. december 2021. Politiet oplyser, at de er massivt til stede på Islevbrovej i Rødovre i forbindelse med skyderi. Politiet ... Read more »

Efter lidt tovtrækkeri skal plejehjemsansatte nu bruge mundbind

© Signe Goldmann/Scanpix Der vil inden længe komme krav om, at besøgende og ansatte på sociale tilbud og plejehjem skal anvende mundbind eller visir. Kravet vil ikke gælde for beboere ... Read more »

USA skaber langt færre job end forventet i november

© Frederic J. Brown/AFP Antallet af nye job uden for landbruget steg med 210.000 i november i USA. Det er lavere end analytikernes forventninger. (Arkivfoto) Der blev skabt 210.000 job ... Read more »

Rangnick åbner for længere trænertjans i Manchester United

© Phil Noble/Reuters Ralf Rangnick er ny manager i Manchester United. Foreløbigt frem til sommer. Godt seks måneder får den 63-årige tysker Ralf Rangnick som manager for Manchester United. Det ... Read more »

Én person mister livet efter skudepisode i Rødovre

© Philip Davali/Scanpix Politiindsats omkring Islevbrovej i Rødovre fredag den 3. december 2021. Politiet oplyser, at de er massivt til stede på Islevbrovej i Rødovre i forbindelse med skyderi. Politiet ... Read more »

Højesteret stadfæster fængselsdom til ulveaktivist

En 34-årig ulveaktivist har i Højesteret fået stadfæstet sin dom på 40 dages fængsel for hærværk og trusler. Det oplyser Højesteret på sin hjemmeside fredag. Aktivisten, der er kendt under ... Read more »

Omikron kom ud af det blå - sandsynligvis fra dyr, siger internationale forskere

Read more »

WHO har ikke fået nogen meldinger om døde med Omikron

© Fabrice Coffrini/AFP Omikron ser ud til at være en meget smitsom udgave af coronavirus, siger WHO’s chefforsker, Soumya Swaminathan (Arkivfoto). Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har endnu ikke fået nogen meldinger om ... Read more »

To danske film er på fornem liste over årets 13 bedste

© Emil Helms/Scanpix “retfærdighedens Ryttere” fik premiere i november sidste år og har herhjemme vundet flere Robert- og Bodilpriser. (Arkivfoto). © Liselotte Sabroe/Scanpix “Druk”, som er instrueret af Thomas Vinterberg, ... Read more »

To personer fængsles i sag om skuddrab på ung mand på Nørrebro

To personer, der torsdag blev anholdt i forbindelse med et skuddrab på en yngre mand i midten af 20’erne på Nørrebro i København, er blevet varetægtsfængslet i sagen. Det er ... Read more »

Jesper Vollmer i højt humør: Skal til julefest i et helt døgn

Tv-kokken Jesper Vollmer kan se frem til et sjovt døgn sammen med sine venner. Møde op, få velkomstdrink, sætte sig til bords, drikke og spise gode ting, danse i nogle ... Read more »

Psykolog idømt fængsel for seksuelt overgreb på 15-årig pige

Retten i Holstebro har fredag idømt en 33-årig mandlig psykolog ti måneders fængsel for at begå et seksuelt overgreb mod en dengang 15-årig kvindelig klient. Det skriver Midt- og Vestjyllands ... Read more »

Europæiske klubber er bekymret før afrikansk slutrunde

© Amr Abdallah Dalsh/Reuters Liverpools egypter, Mohamed Salah, er blandt Premier League-stjernerne, der om en måned rejser til Cameroun for at spille Africa Cup of Nations. Om godt en måned ... Read more »

Nielsen nyder stor succes på belgisk sensationshold

© Kurt Desplenter/Scanpix Casper Nielsen er noteret for tre mål og fire assister i den belgiske liga i denne sæson. Midtbanespilleren Casper Nielsen var i årene fra 2013 til 2019 ... Read more »

Tre personer er blevet ramt af skud under skyderi i Rødovre

© Philip Davali/Scanpix Politiindsats omkring Islevbrovej i Rødovre fredag den 3. december 2021. Politiet oplyser, at de er massivt til stede på Islevbrovej i Rødovre i forbindelse med skyderi. Politiet ... Read more »

FAKTA: Håndbolden får flest penge af Team Danmark

© Henning Bagger/Scanpix Feltet passerer Dybbøl Mølle under 2. etape af cykelløbet PostNord Danmark Rundt i 2021. Cykelforbundet er det forbund, der oplever størst stigning i Team Danmark-støtte fra 2021 ... Read more »

Bramsen afviser eksperters påstand om fodslæberi i giftsag

© Nils Meilvang/Scanpix – Myndighederne i Norge har vurderet, at det udgør en akut sundhedsrisiko. Det er altså ikke tilfældet i Danmark, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S). Forsvarsminister Trine Bramsen ... Read more »

Team Danmark belønner cykling med flere støttekroner

© Thibault Camus/Scanpix Lasse Norman og Michael Mørkøv har med guld ved både OL og VM været med til at hive store resultater hjem for Danmark i 2021. Dansk cykling ... Read more »

Viktor Axelsen kåret som den bedste badmintonspiller: ‘Virkelig lykkelig'

Viktor Axelsen har god grund til at smile stort for tiden. Sidste uge kunne badmintonstjernen juble over at have vundet Indonesia Open, som er en af badmintonsportens største turneringer. Og ... Read more »

Jesper Jensen indkalder Team Esbjerg-playmaker til VM

© John Randeris/Scanpix Team Esbjergs Michala Møller rejser til Spanien fredag for at slutte sig til Danmarks VM-trup. (Arkivfoto) Team Esbjerg-bagspilleren Michala Møller er blevet indkaldt til kvindelandsholdets VM-trup i ... Read more »

To personer sigtet for at skyde og dræbe ung mand på Nørrebro

To personer, der torsdag blev anholdt i forbindelse med et skuddrab på Nørrebro i København, er sigtet for at have skudt og dræbt en yngre mand i midten af 20’erne. ... Read more »

Politiet er massivt til stede ved skyderi i Rødovre

Politiet er massivt til stede i forbindelse med et skyderi på Islevbrovej i Rødovre. Det skriver Københavns Vestegns Politi på Twitter. Politiet har ikke yderligere at tilføje til sagen på ... Read more »

Bekræftet: Dronning Margrethe aflyser sin juletur

I dag fredag skulle dronning Margrethe have været i England, men hun har aflyst den tur. Dronning Margrethe er kendt som en pligtopfyldende dronning, der ikke aflyser en aftale med ... Read more »

49-årig tidligere soldat er udpeget som Østrigs nye kansler

© Leonhard Foeger/Reuters Karl Nehammer er udpeget til fremover stå i spidsen for det østrigske regeringsparti, ÖVP (Arkivfoto). Østrigs konservative regeringsparti, ÖVP, har udpeget den 49-årige indenrigsminister Karl Nehammer som ... Read more »

Stabschef genkender ikke Heunickes håndskrevne noter fra minkmøde

© Philip Davali/Scanpix Martin Justesen fra Statsministeriet ankommer til sin afhøring i Granskningskommissionen om sagen om aflivning af mink i Retten på Frederiksberg fredag den 3. december 2021. Statsministerens rådgiver, ... Read more »

Grønne biler på kurs mod gigantsalg

© Leveret af FDM Kia Ceed-familien lagde sig i november forrest i det danske bilsalg. Det går hastigt opad for salget af elbiler og plugin-hybrider. Med en måned tilbage af ... Read more »

DBU optager Lars Høgh i Fodboldens Hall of Fame

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Lars Høgh holdt i sidste måned bogreception efter udgivelsen af “Der er antal på alt”. Målmandslegenden og A-landsholdets målmandstræner Lars Høgh er blevet optaget i Fodboldens ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic