Minimumloon rijksambtenaren gaat naar 14 euro per uur

minimumloon rijksambtenaren gaat naar 14 euro per uur
© Copyright ANP 2022 Minimumloon rijksambtenaren gaat naar 14 euro per uur

DEN HAAG (ANP) – Het minimumloon van rijksambtenaren gaat naar 14 euro per uur. Verder gaan de lonen de komende twee jaar in drie stappen omhoog, komt er een structurele loonstap van 75 euro per maand en wordt er 900 euro bruto uitgekeerd. Dat staat in de afspraken die het Rijk heeft gemaakt met vakbonden FNV, AC, CMHF en CNV, zo meldt FNV. Leden van de bonden moeten nog wel akkoord geven. De looptijd van de cao die geldt voor 130.000 ambtenaren is van 1 april dit jaar tot en met 30 juni 2024.

De salarissen van ambtenaren gaan per 1 juli met 2,5 procent omhoog. Ook wordt per deze datum het minimumloon vastgesteld op 14 euro per uur. Op 1 december krijgen ambtenaren eenmalig 450 euro. Per 1 april 2023 gaan de lonen nog eens met 3 procent omhoog. Dan wordt nogmaals 450 euro uitgekeerd. Op 1 januari 2024 volgt een loonstap van 1,5 procent.

Samen met de andere maatregelen kunnen de salarissen van de mensen in de laagste schaal met wel 20 procent toenemen. Dan gaat het bijvoorbeeld om schoonmakers in dienst van het Rijk. Bij de modale inkomens is de loonstijging zo’n 9 procent. De hoogste inkomens moeten het doen met bijna 8 procent meer.

Stevige onderhandelingen

FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand spreekt van stevige onderhandelingen. Hij is het meest trots op het verhogen van het minimumloon. Dat is volgens hem geen wettelijke vereiste, maar vooral een lobby van onder andere FNV.

Verder zijn er ook afspraken gemaakt over verlofregelingen, roosters en het inrichten van de thuiswerkplek. Bij dat laatste mag het vijfjaarlijkse budget van 750 euro ook gebruikt worden voor verduurzaming van de woning, ongeacht of je thuiswerkt of niet. Ook is sociale veiligheid een belangrijk aspect van de cao. Op ieder departement komt een onafhankelijke integriteitscommissie. Ook de taken van de vertrouwenspersoon worden uitgebreid.

Ambtenaren hebben tot 7 juli om te stemmen over het onderhandelingsresultaat.

News Related

OTHER NEWS

Youp van 't Hek fan van Ik Ga Zwemmen: fantastisch gerijmd

© ANP Youp van ‘t Hek fan van Ik Ga Zwemmen: fantastisch gerijmd Youp van ‘t Hek is een fan van het liedje Ik Ga Zwemmen van Mart Hoogkamer. Die ... Read more »

Kang is nu al een ergere schurk van Thanos in het Marvel Cinematic Universe

© Aangeboden door Filmtotaal De implicaties van reizen door het multiversum zoals we die zagen in Doctor Strange in the Multiverse of Madness laten zien waarom Kang the Conquerer vermoedelijk ... Read more »

Kuijt verwacht binnen enkele dagen nieuwe spelers bij ADO

Transferupdates Read more »

'Anderlecht haalt vervanger Zirkzee weg bij Inter'

© ProShots ‘Anderlecht haalt vervanger Zirkzee weg bij Inter’ Anderlecht lijkt de vervanger van Joshua Zirkzee in huis te hebben. Sebastiano Esposito wordt gehuurd van Internazionale. Dat meldt Het Nieuwsblad ... Read more »

Schutter Oslo weigert te praten 'tenzij opname in z'n geheel naar buiten komt'

© ANP Inwoners van Oslo leggen bloemen op de plek van de aanslag. De verdachte van de schietpartij in Oslo weigert met de politie te praten. Hij ontkent niet de ... Read more »

'Marcelo slaat Amerikaans avontuur af en blijft in Spanje'

© ProShots ‘Marcelo slaat Amerikaans avontuur af en blijft in Spanje’ Marcelo heeft na zijn afscheid bij Real Madrid de clubs voor het uitzoeken. De Braziliaanse linksback won met De ... Read more »

Hanneke Groenteman is tevreden met oud zijn

© ANP Hanneke Groenteman is tevreden met oud zijn Hanneke Groenteman is ondanks haar negatieve zelfbeeld heel tevreden met zichzelf. Dat komt onder meer omdat ze geaccepteerd heeft dat ze ... Read more »

Boerderij van Dorst krijgt derde seizoen

© ANP Boerderij van Dorst krijgt derde seizoen Boerderij van Dorst krijgt dit najaar een derde reeks. Het BNNVARA-programma keert eind oktober terug op de buis, zo maakte presentator Raven ... Read more »

Poolse tennisser Hurkacz doneert per ace 100 euro aan Oekraïne

© ANP Poolse tennisser Hurkacz doneert per ace 100 euro aan Oekraïne LONDEN (ANP) – Hubert Hurkacz hoopt op Wimbledon veel geld in te kunnen zamelen voor hulpacties voor Oekraïne. ... Read more »

De Bachelorettes Jethro deelt emotioneel bericht op Instagram

Hoewel Jethro Galung normaal gesproken schattige kiekjes van zoontje Bodie en vriendin Kelly deelt, komt hij vanavond met een ander soort bericht op Instagram. De voormalig Bachelorette-deelnemer laat namelijk weten ... Read more »

Tv-programma Boerderij van Dorst krijgt dit najaar derde seizoen

Boerderij van Dorst krijgt dit najaar een derde reeks. Het BNNVARA-programma keert eind oktober terug op de buis, zo maakte presentator Raven van Dorst zondag bekend in de laatste aflevering van de huidige serie. Read more »

Jeep is nu een hybridemerk. Hoe rijdt de Jeep Compass E-Hybrid?

© Aangeboden door TopGear Nederland Jeep Compass E-Hybrid Bijzondere realisatie: in Nederland is geen enkele auto van het oer-Amerikaanse Jeep leverbaar met een V8-motor of een zescilinder. Zelfs de nieuwe ... Read more »

Dit verandert er op 1 juli voor je portemonnee

De btw op energie is tijdelijk lager, het minimumloon gaat (iets) omhoog, verhuurders mogen de huur verhogen en pensionado's krijgen er iets bij. Per 1 juli zijn er weer enkele wijzigingen die invloed hebben op jouw portemonnee. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij. Read more »

Hurkacz doneert voor elke ace op Wimbledon 100 euro aan Oekraïne

Hubert Hurkacz hoopt op Wimbledon veel geld in te kunnen zamelen voor hulpacties voor Oekraïne. De Poolse tennisser liet aan de vooravond van het Grand Slam-toernooi weten dat hij voor elke ace die hij slaat 100 euro overmaakt. Read more »

De cryptomarkt is ingestort: een goed moment om in te stappen?

De waarde van digitale munten is de laatste weken sterk gedaald, wat moet je dan doen als cryptobelegger? Is dit juist een goed moment om in te stappen of kun je beter wachten? En wat zijn handige tactieken als je wil beleggen in crypto's? Read more »

Na Severodonetsk nu Lysytsjansk: 'Russen zullen steden kapot blijven maken'

© EPA Burgers hebben barricades opgeworpen bij Lysytsjansk Nu de Russen Severodonetsk in handen hebben, richten ze zich op de volgende stad: Lysytsjansk. “Ik verwacht dat de Russische manier van ... Read more »

Villeneuve vergelijkt Alonso met Verstappen: "Hij is meedogenloos"

© Aangeboden door GPblog NL Jacques Villeneuve is nog altijd onder de indruk van Fernando Alonso. De coureur in dienst van Alpine mag dan al 40 jaar oud zijn, impact ... Read more »

Di María denkt na over Juve en had graag bij Barcelona gespeeld

© ProShots Di María denkt na over Juve en had graag bij Barcelona gespeeld Angel Di María weet nog niet waar zijn toekomst ligt. Na zijn transfervrije vertrek bij Paris ... Read more »

Dode en gewonden in Kyiv door Russische kruisraketaanval

Eén keer per dag geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met dit keer: de Oekraïense hoofdstad Kyiv is zondagochtend bestookt met kruisraketten. Eén persoon kwam daarbij om het leven en zes mensen raakten gewond. Verder bereiden Nederlandse gemeenten zich voor op een nieuwe toestroom van Oekraïense vluchtelingen die uit gastgezinnen komen. Read more »

Open dagen op de Wallen moeten iets aan imagoprobleem doen: "Leuk om een keer te zien"

Dit weekend heeft het bekendste stukje stad in het teken gestaan van de Wallen Open Dagen. Bezoekers konden op verschillende plekken binnenkijken: bij winkeltjes van lokale ondernemers, maar ook in de peeskamers en bij de bananenbar. Met de open dagen hopen de ondernemers iets te kunnen doen aan het verslechterde imago van de Wallen. Read more »

Dode en gewonden in Kyiv na Russische kruisraketaanval

Eén keer per dag geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met dit keer: de Oekraïense hoofdstad Kyiv is zondagochtend bestookt met kruisraketten. Eén persoon kwam daarbij om het leven en zes mensen raakten gewond. Verder bereiden Nederlandse gemeenten zich voor op een nieuwe toestroom van Oekraïense vluchtelingen die uit gastgezinnen komen. Read more »

Nederlandse schoonspringster Praasterink plaatst zich voor WK-finale

Schoonspringster Guurtje Praasterink heeft bij de wereldkampioenschappen zwemmen in Boedapest de finale gehaald op de 10 metertoren. De negentienjarige Nederlandse zette zondag in de halve eindstrijd de elfde score neer. Read more »

Van 't End woedend om maatregel judobond bij weigeren partijen tegen Russen

Noël van 't End is woedend op de internationale judofederatie (IJF) vanwege een omstreden maatregel bij het Grand Slam-toernooi in de Mongolische hoofdstad Ulaanbaatar. De bond besloot dat een heel team wordt gediskwalificeerd als een judoka uit dat land weigerde te strijden tegen Russen. Read more »

Wielrenners Cavendish en Sagan rijden naar nationale titel

© ANP Wielrenners Cavendish en Sagan rijden naar nationale titel CASTLE DOUGLAS (ANP) – Mark Cavendish is Brits kampioen op de weg geworden. De 37-jarige wielrenner van Quick-Step Alpha Vinyl ... Read more »

Moet je in de zomer ook vitamine D bijslikken?

In de zomer is er – als het goed is – veel zon. Je zou denken dat iedereen dan voldoende vitamine D binnenkrijgt, maar het tegendeel blijkt waar te zijn. ... Read more »

Wolff na opmerking Marko: "Dat is Helmut, hij plaagt altijd"

© Aangeboden door GPblog NL Helmut Marko gaf verleden week aan dat Mercedes nu een Niki Lauda goed had kunnen gebruiken. Volgens de adviseur van Red Bull Racing ontbreekt er nu iemand ... Read more »

Dad's Army-acteur Frank Williams (90) overleden

© ANP Dad’s Army-acteur Frank Williams (90) overleden De Britse acteur Frank Williams is zondag op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend van zijn rol in de sitcom Dad’s ... Read more »

Opening tentoonstelling Minerva trekt bijna tweeduizend bezoekers

Stralende zon, pizza's, uitgelaten studenten en bijna tweeduizend bezoekers waren zaterdag onderdeel van de opening van FUTURE, de eindexamententoonstelling van Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen). commissaris van de Koning René Paas en dean Dorothea van der Meulen openden gezamenlijk de omvangrijke tentoonstelling op het terrein van fabriek De Toekomst in Scheemda. Read more »

Tientallen arrestaties bij verboden Pride-optocht in Istanboel

Meer dan tweehonderd mensen die demonstreerden voor de rechten van lhbtiq+'ers in Turkije zijn opgepakt, meldt de lokale lhbtiq+-organisatie KAOS GL zondag. De plaatsen waar de optocht zondag zou zijn werden afgegrendeld door de politie en mensen die toch een poging waagden, werden verjaagd of aangehouden. Read more »

Tijdlijn gaswinning Groningen: Geheime stukken, harde rapporten en veel zorgen

Met de gasbel die in 1959 is ontdekt bij Slochteren had Nederland een schat in handen: er stroomden honderden miljarden de staatskas binnen. Maar het succesverhaal is omgeslagen in een probleemdossier van ongekende proporties. Hoe heeft het zover kunnen komen? Om deze vraag te beantwoorden blikt de enquêtecommissie vanaf maandag ruim zestig jaar terug in de tijd. Een tijdlijn van de cruciaalste gebeurtenissen en ontwikkelingen. Read more »

Trekkertrek Axel gaat los tijdens 25e editie

Eindelijk kan trekkertrek Axel, even als veel ander evenementen, weer doorgaan. Na twee jaar wachten, vierden ze vandaag de 25e editie van het evenement. Read more »

NASA lanceert voor het eerst in 27 jaar een ruimteraket vanuit Australië

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor het eerst in 27 jaar een ruimteraket gelanceerd vanuit Australië. Het ging om de eerste van drie lanceringen vanaf het Arnhem Space Centre. Read more »

Ook Go Ahead Eagles toont interesse in transfervrije Locadia

© ProShots Ook Go Ahead Eagles toont interesse in transfervrije Locadia Naast NEC Nijmegen heeft ook Go Ahead Eagles interesse getoond in Jürgen Locadia. De spits is transfervrij en staat open ... Read more »

Mazepin: 'F1 een kampioenschap voor constructeurs, niet voor coureurs'

© Aangeboden door GPblog NL Nikita Mazepin vindt het ergens jammer dat je als coureur in de Formule 1 relatief weinig invloed hebt op welke positie je rijdt. De voormalig ... Read more »

In galop: Queen Elizabeth zoekt iemand die haar paarden gaat verzorgen

Zit jij regelmatig in het zadel en zijn woorden als ‘bekappen’, ‘cavaletti’ en ‘strengen’ jou niet onbekend? Goed nieuws, want de royal family zoekt iemand om fulltime de paarden te ... Read more »

Mogelijk maandag nieuwe boerenacties

© Copyright ANP 2022 Mogelijk maandag nieuwe boerenacties DEN HAAG (ANP) – Maandag gaan boeren mogelijk opnieuw actievoeren. Op welke plekken en hoe groot de acties zullen zijn, is onbekend. ... Read more »

Man (26) in Vlissingen aangehouden voor rijden onder invloed na een ongeval

Een 26-jarige man uit Vlissingen is gistermiddag aangehouden nadat hij tegen een geparkeerd auto aan was gereden. Een speekseltest voor drugs sloeg daarna positief uit. Read more »

Auto belandt op zijn kop bij botsing in Breda

Een automobilist is met zijn auto op de kop beland nadat hij tegen een lantaarnpaal is gebotst in Breda. Dat gebeurde zondag rond 04.20 uur aan de Emerparklaan. Read more »

Automobilist aangehouden na korte vluchtpoging in Breda

Een automobilist is zondagmiddag aangehouden na een korte vluchtpoging voor de politie aan het Van Sonsbeeckpark in Breda. Read more »

'Weggestuurde' Babette van Veen keert alweer terug in GTST

Babette van Veen maakt een half jaar na haar gedwongen vertrek in Goede Tijden, Slechte Tijden alweer haar rentree in de langlopende RTL 4-soapserie. Haar personage Linda Dekker is vanaf volgende week weer te zien, zo maakte de actrice zondag bekend in RTL Boulevard. Read more »