Mini-Brädspelsspecial: Familjespel

Asia's Tech News Daily

© Gamereactor Mini-Brädspelsspecial: Familjespel

Som många av er spelare har märkt har vi på Gamereactor verkligen kommit igång med vår brädspelssatsning, vars industri har växt så det knakar om det och vi har märkt hur mycket det uppskattas hos er läsare. För vissa är dock dagens spel lite väl komplexa och skrämmande. Var ska man börja om man vill introducera sin familj till sällskapsspelens underbara värld? Idag packar vi alltså upp tre spelserier som fungerar som en brygga till dagens sällskapsspel: ett samarbetsspel, ett flerfaldigt prisbelönat Eurospel och en förenklad variant av en älskad klassiker.

Exit: The Forbidden Castle

Av alla “escape room”-spel är Exit favoriten tack vare sitt tajta ledtrådssystem. Utan ledtrådarna och alla pusselbitar på rätt plats är det svårt att komma vidare, vilket gör varje Exit-upplevelse till njutbara escape room-kvällar utan att ens behöva lämna hemmet! Här är det bara att bläddra, vika, vrida och vända tills geniknölarna gnuggats sönder och samman, vilket har skapat många minnesvärda stunder runt spelbordet. Det är alltid lika beundransvärt att spelmakarna kan få ut så mycket från till synes så enkla medel och sina charmiga decoder-skivor, vilket också är fallet med Forbidden Castle – den kanske svåraste av Exit-titlarna hittills.

© Gamereactor Mini-Brädspelsspecial: Familjespel

Forbidden Castle tillhör alltså ett av de knepigaste scenarierna jag har fått testa, vilket för mig faller i samma stentuffa kategori som exempelvis Pharaohs Tomb – ett av de häftigare Exit-spelen därute. Med det sagt är Forbidden Castle inte min favorit i mängden och är anpassad till familjen som inte räds en svår utmaning. Det är nämligen klurig liten rackare som bjuder på både höga toppar och djupa dalar. Vissa pussel är, precis som i många andra Exit-spel, oväntat skarpa och det finns gott om utmaningar till de små gråa. Det finns också några goda överraskningar (som man såklart inte ska spoila!) som gör Forbidden Castle till ett fräscht alternativ för de som tyckte att andra Exit-expansioner var för lätta. Samtidigt kändes andra pussel mest billiga och några pussel har mest skapat frustration för att de antingen inte följer sin sedvanliga Exit-logik, vilket gör att tillfredsställelsen av att nå ett svar uteblir något. Ändå tycker jag att Forbidden Castle tillför något unikt och engagerande, precis som majoriteten av Exit-upplevelserna, och app-funktionaliteten är återigen effektiv i sitt stämningsskapande. Är du intresserad av Exit-upplevelsen rekommenderar jag följande scenarier först: Den Glömda Ön och Den Sjunkna Skatten. Mest barnvänliga? Den Förtrollade Skogen. Bäst i serien? Döden på Orientexpressen.

© Gamereactor Mini-Brädspelsspecial: Familjespel

Ålder: 12+

Spelarantal: 1-4 (bäst med 3-4)

Längd: Ca 60min

Monopoly: Arcade Pac-Man

Det är lätt att tappa räkningen om alla cashgrab-varianter av Monopol som Hasbro har spottat ur sig, som ju har erbjudit allt från feminist-släppet Ms. Monopoly till Fortnite-utgåvan och i grunden erbjuds exakt samma spel – fast i sämre format. För samlare finns det dock kul alternativ att sätta upp på hyllan, och för gamerpubliken kan det säkert locka med en Pac-Man-version av det klassiska Parker Brothers-spelet. Pac-Man-utgåvan är utrustad med gula Pac-Man-figurer, arkadmynt och en pytteliten arkadmaskin som låter dig spela Namcos älskade klassiker och håva in high scores samtidigt som du vräker dina medspelare.

Brädet är både mindre och simplifierad för att snabba på det hela, så det är bara att lägga i ditt mynt i arkadmaskinen och börja samla poäng! Gatunamn har ersatts med Nivå-kort och betalningen sköts via spakar och knappar. Förutom arkadspelsgimmicken har Monopol-mekaniken förnyats något i form av den blåa medföljande spökfiguren, power ups-funktioner och genvägarna som ersätter tågstationer. Spöket tar sig fram med tärning, precis som spelarna, och hamnar spöket på samma plats som deltagarna tappar man dyrbara poäng och det finns power ups som exempelvis låter spelare stjäla varandras nivåer (som om Monopol inte var tillräckligt elakt). Som samlarpryl är Monopoly Pac-Man ett charmigt tillskott till gamerns spelkollektion, men som brädspel lider den på grund av sin gimmick. Enkla transaktioner måste göras via miniatyr-arkaden och det bli onödigt tillkrånglat för den som bara vill lira lite klassisk Monopol, då affärsracet flytet ständigt avbryts av den dessutom andefattiga minispelhallen – något som mest för tankarna till kortläsaren i en av Hasbros många försök att modernisera Monopol. Pac-Man-versionen är till gamerfamiljen som inte är helt redo att ta språnget till andra sidan och vill hellre piffa upp en gammal klassiker. – även om det har sina brister.

Ålder: 8+

Spelarantal: 2-6 (bäst med 3)

Längd: 40+ min

Ticket To Ride: Europe

Ticket To Ride är en modern klassiker som numera har ersatts av betydligt skarpare eurospel – spel som har mer strategi än turbaserad mekanism – men som ändå har hittat sin plats i familjers spelhylla tack vare sin oförarglighet, lättillgänglighet, mysfaktor och höga återspelningsvärde. Ska man som nybörjare introduceras till Days of Wonders familjefavorit kan jag dock starkt rekommendera Europa-varianten, som för mig är snäppet vassare än originalet och som är den mest spelade varianten i hushållet. Det fina med Ticket To Ride är att det oftast tar några minuter att lära sig och Europa är egentligen inget undantag: dra kort och gör anspråk på tågrutter mellan europeiska städer. Ju längre rutter, desto mer poäng kan man samla in. Så simpelt är det i grunden, men det som Europa introducerar – och som även implementerats i andra versioner – är att spelaren kan bygga tågstationer, som låter tågresenärer att använda sig av andras spår för att göra det hela mer flexibelt. Förutom de vanliga rutterna finns det också tunnlar och färjor att tillgå.

Europa gavs ut 2005, men står sig än idag som ett av de bättre introduktionsspelen för de som tycker att Settlers of Catan ser lite för komplicerad ut. Det är överraskande kul än idag om man vill åt ett enklare spel till den tveksamma familjen och komponenterna är som vanligt finfina. Förutom Europa kan jag också rekommendera Nordic-versionen, som är den bästa versionen för de som föredrar att spela med två spelare.

Här kan du hitta fler brädspel till familjen: Arcade Dreams

Ålder: 8+

Spelarantal: 2-5 (bäst med 3-4)

Längd: 45-60 min

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Mediemagnat döms efter ceremoni för massaker

© Tillhandahålls av Omni Den fängslade Hongkong-publicisten Jimmy Lai har dömts för att ha deltagit vid en förbjuden minnesceremoni för massakern på Himmelska fridens torg, skriver TT. Jimmy Lai har ... Read more »

Ovanligt varm november – femte varmaste hittills

© Tillhandahålls av Omni Den gångna månaden var den femte varmaste novembermånaden som någonsin uppmätts globalt, enligt EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus månatliga rapport. Medeltemperaturen var knappt 0,2 grader lägre än fjolårets ... Read more »

Resenärer på Arlanda hade ingen koll på testråd

© Tillhandahålls av Omni Inte en enda resenär som SR Ekot talar med under ett besök på Arlanda flygplats känner till rekommendationerna om att covidtesta sig vid inresa till Sverige. ... Read more »

Brutal torka slår till mot megastäder

© Ng Han Guan/AP/TT Floderna i södra Kina är bokstavligen livsviktiga pulsådror för samhället. Arkivbild från festligheter på Pärlfloden i Kanton. Akut torka drabbar nu megastäderna i södra Kina, varnar ... Read more »

Joakim Eriksson om beslutet att lämna Djurgården

© Tillhandahålls av Hockeysverige Igår kväll kom beskedet att Joakim Eriksson säger upp sig från Djurgården. För SVT Sport berättar Djurgårdens tidigare sportchef om beslutet. – Jag känner heller inte ... Read more »

Britney Spears får skriva på själv

© AP/TT Britney Spears pappa är inte längre hennes förmyndare, men hon fortsätter att slåss för sin frihet i rätten. Arkivbild. Britney Spears förmyndarskap har avslutats, men stjärnan fortsätter kampen ... Read more »

Nobelpristagare protesterar mot Kubas regering

© Henrik Montgomery/TT Författaren och Nobelpristagaren Orhan Pamuk är en av dem som nu protesterar mot Kubas regering. Arkivbild. Över 300 kulturpersoner har skrivit under en uppmaning till Kubas regering ... Read more »

87-åring är årets sparprofil: ”Vill inte tjäna på misär”

© Tillhandahålls av Omni Föreläsaren och författaren Karin Sjöblom har utsetts till Årets sparprofil av Affärsvärldens läsare. 87-åringen slog därmed andra nominerade som Nordnets och Avanzas sparekonomer Frida Bratt och ... Read more »

Jussie Smollett: Attacken var ingen bluff

© Cheryl Cook/AP/TT Jussie Smollett har vittnat i rättegången där han anklagas för falsk polisanmälan. Jussie Smollett har valt att vittna i rättegången kring den påstått fejkade attacken mot honom. ... Read more »

Coronakaos i Tottenham – kommer inte till spel

© Ian Walton/AP/TT Tottenhamtränaren Antonio Conte kommer inte till spel i EL-mötet med Rennes i dag. Torsdagskvällens match mellan Tottenham och Rennes i Europa Conference League kommer inte att spelas, ... Read more »

Ingen gripen efter skjutning i Stuvsta

© Pontus Altin/TT En man hittades skjuten i ett fordon i Stuvsta i Huddinge på onsdagskvällen. Den man som i går hittades skjuten i ett fordon i Stuvsta i Huddinge ... Read more »

Geely om granskningen: ”En helt random bombmatta”

© Tillhandahålls av Omni Geely lovade GP en intervju med svenska presskontakten Stefan Lundin men när han fick ta del av granskningen som visar militära kopplingar ställde Lundin in. GP ... Read more »

Nya Zeeland fimpar rökning för unga

© Jenny Kane/AP/TT Dagens barn i Nya Zeeland kommer aldrig att få röka lagligt, enligt ett nytt förslag från regeringen. Arkivbild. Nya Zeeland planerar att fasa ut rökning för framtida ... Read more »

Ont om munskydd första dagen i kollektivtrafiken

© Tillhandahålls av Omni Det var inte många munskydd som sågs till i kollektivtrafiken i Stockholm i början av rusningstiden på onsdagseftermiddagen, enligt DN. Tidningen skriver att många som saknade ... Read more »

Tacklade ned planstormare – fick gult kort

© Andrew Couldridge/AP/TT Sam Kerr. Arkivbild. Den australiska anfallsstjärnan Sam Kerr ledsnade rejält på en person som tog sig in på fotbollsplanen när hennes Chelsea tog sig an Juventus i ... Read more »

Lyon får poängavdrag efter flaskskandalen

© Laurent Cipriani/AP/TT Marseille’s Dimitri Payethöll till marken efter att ha träffats i huvudet av en flaska, som en supporter kastade in. Lyon får poängavdrag i Ligue 1, efter att ... Read more »

Nu börjar OKQ8 med snabbladdning – så mycket kostar det

OKQ8 har öppnat den första egna snabbladdaren. Platsen är Örebro och laddaren är först ut av 800 som ska installeras. © OKQ8 Utbyggnaden av laddinfrastrukturen har nu gått in i ... Read more »

Hopfällbara elhojen Icoma Tatamel passar under skrivbordet

© auto motor & sport Tydlig inspiration från kultklassikern Honda Motocompo – fast utan avgaser. Bakom den hopfällbara elektriska motorcykeln (eller kanske snarare mopeden) Icoma Tatamel står den japanske produktdesignern ... Read more »

TV: Nils Lundkvist med första NHL-målet – när Rangers mosades

© Tillhandahålls av Hockeysverige Backtalangen bombade in mål från sin backplats i Luleå och SHL.  Nu har Nils Lundkvist gjort mål i NHL för första gången. – Vi har spelat ... Read more »

Ministrar saknar bluffskydd – mejlade som Hultqvist

© Tillhandahålls av Omni Regeringskansliet saknar ett grundläggande skydd mot bluffmejl, visar en granskning av SR Ekot. Ekots reportrar har kunnat skicka mejl till bland annat Försvarets Radioanstalt (FRA) som ... Read more »

Cevts teknik högintressant för Kina: ”Varit länge”

Cevt har utvecklat grunden för merparten av framtidens Volvo- och Geelybilar. Nu avslöjar Göteborgs-Posten att den kinesiska staten är storägare i bolaget. Men Geely dementerar uppgifterna. © Cevt Frågan om ... Read more »

Ökat stöd för Socialdemokraterna

© Jessica Gow/TT Stödet för Socialdemokraterna med statsminister Magdalena Andersson i spetsen ökar, enligt den senaste väljarundersökningen från SVT/Novus. Arkivbild. Socialdemokraterna (S) får 29,3 procent av väljarstödet i SVT :s ... Read more »

Forbes lista: Högst värderade klubben finns i New York

© Tillhandahålls av Omni New York Rangers är NHL:s första lag som värderas till över två miljarder dollar, motsvarande 18 miljarder kronor, visar Forbes årliga rankning som publicerades på onsdagen. ... Read more »

"Myth of empires" anklagas för kodstöld

© Angela Game “Myth of empires” har plockats ned från Steam. Pressbild. Det strategiska sandlådespelet “Myth of empires” har plockats ned från distributionsplattformen Steam, till följd av anklagelser om kodstöld, ... Read more »

USA godkänner covid-cocktail från Astra Zeneca

© Astra Zeneca via AP/TT En förpackning Evusheld. Arkivbild. USA:s läkemedelsverk FDA har nödgodkänt Evusheld, ett läkemedel från Astra Zeneca som kan ges i förebyggande syfte till personer som inte ... Read more »

Volvo-ägaren samarbetar med bannlysta militärbolag

© Tillhandahålls av Omni Volvo-ägaren Geely deläger flera företag tillsammans med svartlistade militärbolag som bygger stridsvagnar och missiler och samarbetar med ett bolag som har teknik som kan användas i ... Read more »

Högern vill förhandla med S om stramare jobbinvandring

© Tillhandahålls av Omni Oppositionen vill förhandla med Socialdemokraterna om ett nytt, stramare regelverk för arbetskraftsinvandringen. På Expressens debattsida skriver representanter för M, KD och SD att den nuvarande lagstiftningen ... Read more »

Vaccinerade sprider smitta kortare tid: ”En bekräftelse”

© Tillhandahålls av Omni Vaccinerade personer som får covid-19 sprider i lägre grad smitta vidare eftersom de bär på viruset en kortare tid än ovaccinerade som insjuknar, enligt en amerikansk ... Read more »

Trots rekordnivåer – nu blir det dyrare att leda ut el på stamnätet

Nästa år höjer Svenska kraftnät stamnätstariffen, vilket gör det dyrare för elproducenter att leda ut el på stamnätet. Anledningen är att energiförlusterna ökar när mer el måste överföras längre sträckor ... Read more »

S lockar väljare från alla håll: ”Andersson-effekt”

© Tillhandahålls av Omni Socialdemokraterna ökar i popularitet, enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer. Partiet får 29,3 procent av väljarstödet, en statistiskt säkerställd ökning med 3,7 procentenheter jämfört med förra mätningen. – ... Read more »

Tunga avhopp för Apples satsning på självkörande bil

© Tillhandahålls av Omni Apples projekt för att utveckla självkörande bilar har tappat tre tunga ingenjörer de senaste veckorna, rapporterar Bloomberg. Avhoppen visar hur utmanande det kan vara till och ... Read more »

Lucka 9: ”Britt-Marie, 45” – CUF:s ord retade och roade

© Tillhandahålls av Omni LUCKA 9 | Med stort självförtroende utbrast Réka Tolnai, ny ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, att ”inga onödiga sosselagar” ska få stoppa unga vuxna på arbetsmarknaden. – ... Read more »

Rekordmånga anmälningar om lockpriser

© Tomas Oneborg/SvD/TT Antalet mäklare som anmälts för lockpriser har ökat kraftigt. Arkivbild. Antalet mäklare som anmäls för lockpriser når nya rekordnivåer. Men resultatet av anmälningarna är ytterst begränsat. Så ... Read more »

Norska fartyg på plats – "Hoppas på framgång"

© Kustbevakningen Många fartyg har arbetat i flera dygn med att försöka släcka den brinnande virkeslasten ombord på Almirante Storni, nära Vinga utanför Göteborg. Läget förvärrades under onsdagen på det ... Read more »

Robbie Shakespeare är död

© AP/TT Robbie Shakespeare, till vänster, med Sinéad O’Connor och producenten Sly Dunbar, 2005. Arkivbild. Robbie Shakespeare, ena halvan av reggiebandet Sly and Robbie, har avlidit, rapporterar jamaicanska The Gleaner. ... Read more »

Joe Biden: Inte aktuellt med soldater till Ukraina

© Tillhandahålls av Omni USA:s president Joe Biden har varnat sin ryske kollega Vladimir Putin för ”allvarliga konsekvenser” och ”aldrig tidigare skådade sanktioner” om Ukraina invaderas. Det sa Biden till ... Read more »

Högerpartier vill förhandla med S

© Anders Wiklund/TT Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard är en av dem som skrivit debattartikeln. Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) vill förhandla med Socialdemokraterna (S) om att ... Read more »

S lockar väljare efter ledarbyte: ”Andersson-effekt”

© Tillhandahålls av Omni Socialdemokraterna ökar i popularitet, enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer. Partiet får 29,3 procent av väljarstödet, en statistiskt säkerställd ökning med 3,7 procentenheter jämfört med förra mätningen. – ... Read more »

Extremväder oroar vid bostadsköp

© Fredrik Sandberg/TT Översvämmat bostadsområde vid Södra Kungsvägen i Gävle i augusti i år. Under ett dygn föll över 160 millimeter regn över staden. Massiva översvämningar, skogsbränder och jordskred som ... Read more »

Biden: Inte på kartan att sända soldater till Ukraina

© Tillhandahålls av Omni USA:s president Joe Biden har varnat sin ryske kollega Vladimir Putin för ”allvarliga konsekvenser” och ”aldrig tidigare skådade sanktioner” om Ukraina invaderas. Det sa Biden till ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic