Millioner af kviktest købt til skoler og plejehjem uden at ane hvor godt de virker

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Det var uden entydig kvalitetssikring af deres evne til at finde corona, at Region Midtjylland på vegne af Styrelsen for Forsyningssikkerhed indkøbte de kviktests, som er uddelt til landets kommuner til brug på for eksempel plejehjem, i folkeskolerne og til hjemmetest af elever og personale.

Ingeniørens research viser, at udvælgelsen af de fire konkrete tests, som kommunernes kviklager har modtaget ni millioner af til uddeling, skete uden klar viden om, hvor godt de virker – eller sågar et mindstemål for virkningsgrad.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Millioner af kviktest købt til skoler og plejehjem uden at ane hvor godt de virker
© Screenshot af mailudvekslning med Region Midt Indtil videre er disse fire antigenselvtest indkøbt til det nationale beredskabslager. De tre sidste indgår i det endnu uoffentliggjorte nationale valideringsstudie. Illustration: Screenshot af mailudvekslning med Region Midt

Læs også: Leder: Danske coronavacciner skal i fast lane

Global Tech News Daily

En af testene, Boson Biotechs antigentest, blev endda indkøbt imod rådgivningen fra de forskere, der snart forventer at offentliggøre et sammenlignende studie af 46 kviktests, som er eller har været tilgængelige herhjemme. Det er i øvrigt testen fra Boson, som Bestseller-familiens firma Nine United har leveret 5,2 mio. af.

»Jeg har ikke set noget færdigt, og der er ikke nogen, der har sagt; det her vil vi anbefale,« siger vicedirektør i Region Midtjylland, Dorte Christensen, som havde ansvaret for indkøbet.

Global Tech News Daily

I forvejen kunne Politiken i går fortælle, at millioner af lynanskaffede kviktest, som staten gjorde til en grundsten for omikron-strategien, er købt uden for udbud via en klausul i udbudsloven til helt ekstreme tilfælde.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor kommer covid-vaccinerne i så små glas?

Men det er altså ikke kun tildelingen af købskontrakterne, der er uigennemsigtig. Også testenes værdi som diagnostisk værktøj er helt uklar.

»Jeg har ikke kunnet finde nogen store uvildige studier at læne mig op ad. Det er derfor, jeg gerne har villet have resultaterne fra det nationale valideringsstudie. Og vi har haft løbende dialog med dem, men de kan jo ikke sige noget endeligt, før det er færdigt, så det kan kun være indikationer hen af vejen,« siger Dorte Christensen fra Region Midtjylland.

Ingen måltal for kviktests effektivitet

Dorthe Christensens henviser til politikerne, når hun skal forklare, hvorfor testene blev købt alligevel. For eksempel sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som før jul annoncerede indkøbet af 65 millioner selvtests til brug i 2022.

»Så snart vi har dem, skal de ud og gøre gavn ved at knække smittekæder og beskytte vores sårbare borgere,« lød det for eksempel på et pressemøde 22. december.

Genåbningen af skolerne efter nytår er netop baseret på en teststrategi, hvor forældre får udleveret kviktest, som de kan bruge derhjemme.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan kan en kviktest vise falsk positiv, hvis der ikke er virus til stede?

Men allerede sidste år blev kviktestene brugt til at sikre, at for eksempel hjemmehjælpere og plejehjemsansatte ikke gik smittede ind til samfundets mest sårbare, samt til at teste de skoleelever, hvis forældre tog imod skolernes testtilbud.

Alligevel havde regionen, der købte ind på vegne af Styrelsen for Forsyningssikkerhed, intet succeskriterie eller måltal for testenes evne til at finde corona, eller hvor mange falske positive eller negative de må have.

De fire tests reelle følsomhed er fortsat ukendt.

Læs også: Nyt studie: Derfor kan forkølelse beskytte mod covid-19 – også Omikron

»Jeg har ikke nogen holdning til, hvad deres effektivitet bør være. Det er et politisk spørgsmål. Vi har ikke fået udstukket noget mindstemål i vores ramme. Og jeg kan ikke lave sådan et selv, for det er ikke mig, der bestemmer det. Men jeg køber selvfølgelig det bedst mulige, ud fra de oplysninger jeg har,« lyder det fra vicedirektør Dorte Christensen.

Manglede uvildig viden til indkøb

Til Ingeniøren oplyser regionen at der i alt per 7. januar var udleveret ni millioner kviktests fra Styrelsen for Forsyningssikkerhed til kommunernes kviklager, hvor de videreuddeleles til kommunerne til fordeling på skoler, plejecentre og så videre.

Regionen har skævet til, om testene er CE-mærket – altså om producenten erklærer at leve op til EU-krav for området.

Det er også tjekket om selskaberne bag har orden i regnskabet eller har gæld til det offentlige, om de er godkendt til selvtest hos børn og om »leverandøren har kunnet levere store mængder i små forpakningsstørrelser inden for en meget kort leveringshorisont«.

Regionen har til gengæld ikke sørget for at skaffe uvildige valideringer af de valgte tests før indkøbet. Og Dorte Christensen erkender, at selskabernes egne resultater, som ofte viser en meget høj virkningsgrad, ikke er til at stole på.

»Jeg er helt klar over, at nogle af dem er afprøvet på personer, som man vidste havde corona på højeste niveau, når de var på højeste blus,« siger Region Midtjyllands Dorte Christensen.

Alligevel havde hun »reelt ikke andet end det, jeg har kunnet læse mig frem til og det som står i indlægssedlerne« da hun købte kviktestene. Dertil oplysninger fra SSI om at de kan finde både delta- og omikronvarianterne.

Og så en løbende dialog med forskerne bag det ikke-offentliggjorte studie, indledningsvist om hvilke selskaber, som tidligere har været troværdige og senere på foreløbige resultater.

»Jeg bestemmer jo ikke, om vi skal købe det her, eller om vi skal bruge dem. Det er politikerne. Min personlige holdning til, om det er godt eller skidt, er ikke relevant. Men når vi nu har skullet, har vi så vidt muligt købt de bedste, vi kan ud fra vores viden,« siger hun.

Test fra Boson indkøbt mod rådgivning

Ingeniøren har foreholdt oplysningerne fra Region Midtjylland for afdelingslæge og ph.d. Uffe Vest Schneider fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital, som står for det nationale studie.

Han vil ikke fortælle, hvordan de indkøbte tests har klaret sig, før undersøgelsens resultater offentliggøres i februar.

Men han bekræfter, at der har været en dialog med Region Midtjylland om, hvad forskerne løbende har fundet ud af om de samlet 46 test, som hver er blev testet med 200 positive og 200 negative prøver fra sammenlagt 3800 personer.

»Vi har kunne dele nogle af de resultater, vi er nået frem til, men det har været op til Region Midt selv, hvordan de forskellige parametre som økonomi, tilgængelighed eller følsomhed skulle prioriteres,« siger Uffe Vest Schneider.

Og Region Midtjylland har ikke altid hørt efter. For testen fra Boson Biotech, som er blandt de fire udvalgte, har regionen indkøbt, selv om den slet ikke indgår i det nationale studie.

Læs også: Få svaret: Så meget betyder antallet af mutationer for coronas farlighed

Det gør den ikke, fordi selskabet bag ikke har tilmeldt den – så skulle Boson nemlig også være med til at finansiere studiet, som ikke er offentligt finansieret.

»Dem, der har tilmeldt sig, er de mere seriøse selskaber, der i forvejen leverer til mikrobiologien. De ved godt, det er sådan, vi normalt arbejder. At vi skal se, om tingene virker. De selskaber, der ikke har tilmeldt sig undersøgelsen, kan vi selvsagt ikke sige noget om, men det løfter selvfølgelig ikke de tests op i hierarkiet,« lyder det fra Uffe Vest Schneider.

Region skyder aben videre til politikerne

Afdelingslægen har flere gange udtalt sig meget kritisk om brugen af kviktest generelt i pressen, blandt andet fordi deres evne til at finde corona-positive kan være meget lav.

Og han understreger, at der er stor forskel på, om en test er regulatorisk godkendt, og om den virker til at finde positive covid-19-smittede i en befolkning som den danske.

»Vi bruger milliarder på at indkøbe testene, men ingenting på at teste, om eller i hvilken grad de virker. Der står idiot på ryggen af os. For vi fortsætter med at indkøbe noget, man ikke ved om virker,« lyder det fra Uffe Vest Schneider.

Læs også: Nej, coronavacciner øger ikke smitterisikoen efter tre måneder

Resultaterne af hans eget studie kan for længst være overhalet af nye varianter og en tredobbelt vaccineret befolkning. Men det skal ikke forhindre fortsat forskning og validering, lyder det.

»Nu kommer der flere og flere data, flere og flere studier, så vi kan ikke fortsætte med at indkøbe bevidstløst. Nu er vi nødt til at tage videnskaben med ind i det. Og fylde de huller ud, der må være i forskningen,« siger han.

Hos Region Midtjylland erkender den ansvarlige vicedirektør, at indkøbet var på gyngende grund. Men hun skyder den videre til Christiansborg.

»Jeg kan godt forstå, hvis det kan virke underligt, at vi har købt ind på baggrund af meget lidt viden. Men man skal huske på, at vi kun har udført noget, som er et ønske fra politisk hold. Jeg har fået en opgave, og den har jeg løst. Jeg har ikke taget stilling til, om man skal bruge dem eller ej,« siger hun til Ingeniøren.

News Related

OTHER NEWS

Karsten Dybvad stopper som bestyrelsesformand i Danske Bank

© Liselotte Sabroe/Scanpix Karsten Dybvad har været bestyrelsesformand i Danske Bank siden 2018. Nu stopper han snart. (Arkivfoto) Danske Banks bestyrelsesformand ønsker at trække sig fra posten. Karsten Dybvad, der ... Read more »

Antallet af svin i de danske stalde falder

© Henning Bagger/Scanpix Der er blevet længere mellem grisene i de danske svinestalde. Tal fra Danmarks Statistik viser, at svinebestanden faldt med 1,8 procent i 2021. (Arkivfoto) Der er blevet ... Read more »

Flere passagerindtægter er med til at fordoble DFDS' overskud

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix DFDS har forbedret resultaterne i 2021 på trods af modvind fra flere sider. (Arkivfoto) Det danske rederi DFDS har løftet resultaterne i 2021, selv om der ... Read more »

Naturfond finder plastik i selv de mest uberørte havområder

© Munir Uz Zaman/AFP WWF Verdensnaturfonden erkender, at det vil være “ekstremt svært og ekstremt dyrt” at forsøge at rense havene for plastik. (Arkivfoto) Plastaffald har infiltreret alle hjørner af ... Read more »

Ros fra Putin til Macron kan pege i en fredeligere retning

© Pool/Reuters Emmanuel Macron og Vladimir Putin talte søndag længe om mulige løsninger på uenighederne mellem Nato og Rusland i spørgsmålet om Ukraine. Mere end fem timer brugte Frankrigs præsident ... Read more »

Biden: Hvis Rusland angriber Ukraine så lukker Nord Stream 2

© Kay Nietfeld/Scanpix Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, på besøg mandag i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus hos præsident Joe Biden. Hvis Rusland invaderer Ukraine, vil der ikke længere ... Read more »

Østrigsk skiløber skriver historie med OL-guld i Kina

© Joe Klamar/AFP Matthias Mayer triumferede tirsdag i super-G ved OL i Beijing. Dermed skrev han olympisk historie. Som den første mandlige skiløber vandt Matthias Mayer guld for tredje olympiske ... Read more »

Piger har næsten dobbelt så ofte senfølger efter corona som drenge

© Tim Kildeborg Jensen/Scanpix Et nyt dansk studie om senfølger efter coronasmitte hos unge viser, at piger næsten dobbelt så ofte som drenge har længerevarende symptomer. (Arkivfoto) Der er forskel ... Read more »

DIF-formand: Isolerede OL-atleter flyttes til nyt hotel

© Gints Ivuskans/AFP Nick Olesen har sammen med Matthias Asperup været isoleret på et særligt hotel siden ankomsten til Beijing tirsdag i sidste uge. Der er bedre forhold på vej ... Read more »

Politi modtager op til 100 opkald om 22-årig kvindes forsvinden

© Nordjyllands Politi/Free 22-årige Mia Skadhauge Stevn har ikke givet lyd fra sig, efter at hun natten til søndag var i byen i Aalborg. Overvågning viser, at hun satte sig ... Read more »

Amerikansk medie fremhæver dansk film som stærkt oscarbud

© Valerie Macon/AFP Tirsdag eftermiddag dansk tid bliver det afsløret, hvilke film der er nomineret til dette års oscaruddeling. (Arkivfoto) Når nomineringerne til dette års oscaruddeling afsløres tirsdag eftermiddag dansk ... Read more »

Dyrlæger på barrikaderne i frustration over medicinregler

© Henning Bagger/Scanpix Dyrlæge Karina Hou Larsen forudser, at den nye EU-forordning om veterinærmedicin kan øge udskrivelsen af antibiotika til for eksempel svin, selv om hensigten er at sænke forbruget. ... Read more »

Skrækskade sender ung amerikaner hjem fra vinter-OL

© Luca Bruno/Scanpix Nina O’Brien brækkede mandag benet i sit andet gennemløb i kvindernes storslalom ved vinter-OL i Beijing. Den amerikanske alpinskiløber Nina O’Brien er ude af vinter-OL i Beijing, ... Read more »

Medie: FC Barcelona indgår milliardaftale med Spotify

Fodboldklubben FC Barcelona er angiveligt tæt på at kunne annoncere en sponsoraftale i milliardklassen med musikstreamingtjenesten Spotify. Det melder den catalanske radiostation Rac1 mandag. Ifølge mediet er den spanske storklub ... Read more »

Quarterback-stjerneskud har is i maven op til Super Bowl

© Jay Biggerstaff/Scanpix Joe Burrow fejrer sejren mod Kansas City Chiefs 30. januar. (Arkivfoto) Mange ville nok tilgive Cincinnati Bengals for en smule neglebideri op til Super Bowl-opgøret mod Los ... Read more »

Bernal efter hospitalsudskrivelse: Jeg føler mig genfødt

© Handout/AFP Den colombianske cykelstjerne Egan Bernal hylder de læger, der reddede hans liv efter cykelstyrt, så han søndag kunne udskrives fra Sabana Universitetshospital i Bogota. Den colombianske cykelstjerne Egan ... Read more »

Manden bag Psychonauts 2 vil helst kaste sig over en ny IP

© Gamereactor Manden bag Psychonauts 2 vil helst kaste sig over en ny IP Den legendariske spildesigner Tim Schafer og hans studie Double Fine leverede et af sidste årets største ... Read more »

Eriksen ser frem til at lægge hjertestop bag sig hos Brentford

Christian Eriksen ser frem til at kunne lægge fortællingen om sit hjertestop bag sig og vende fokus tilbage på fodbolden, når han forhåbentlig snart får comeback for sin nye klub ... Read more »

Morten Bødskov vil drøfte dansk våbensending til Ukraine

© Liselotte Sabroe/Scanpix Forsvarsminister Morten Bødskov vil drøfte dansk våbensending til Ukraine med forsvarsforligskredsen i Forsvarsministeriet onsdag morgen. (Arkivfoto) Forsvarsminister Morten Bødskov (S) kalder situationen omkring Ukraine for “meget, meget ... Read more »

Efter knap to år åbner Australien for udenlandske turister

© Stringer/Reuters På et pressemøde mandag meddelte den australske premierminister, Scott Morrison, at landets grænser åbner for turister fra den 21. februar. Foto: Stringer Australien åbner sine grænser for færdigvaccinerede ... Read more »

3,9 millioner bor i områder der kan blive omfattet af logning

Hvis regeringens forslag om logning af borgernes teledata bliver til virkelighed, kan 3,9 millioner danskere komme til at bo i områder, hvor teledata kan blive indsamlet. Det svarer til 67 ... Read more »

Politiet beder om privat videoovervågning i søgen efter 22-årig

© /Free Søndag morgen klokken 06.09 blev 22-årig Mia Skadhauge Stevn samlet op af denne bil. I et forsøg på at spore bilens færden beder politiet nu alle med privat ... Read more »

Højgaard suser op på verdensranglisten og øjner top-50

© Andrew Medichini/Scanpix Nicolai Højgaard kysser trofæet efter sin sejr i Italian Open i september 2021. Det var hans første sejr på DP World Tour. Søndag vandt han sin anden, ... Read more »

Hasbro øger salget takket være velkendte fantasy-brands

Et større salg af spillekort og brætspil har i 2021 været med til at give vækst hos den amerikanske legetøjsvirksomhed Hasbro. Det viser selskabets årsregnskab, der er offentliggjort mandag. Samlet ... Read more »

Storbritannien opgiver VM: Vil jagte EM i 2028

Storbritannien og Irland opgiver planerne om at byde på værtskabet til VM i 2030. De vil i stedet forsøge at jagte EM-værtskabet i 2028. Det meddeler de fem involverede fodboldforbund ... Read more »

Nike skrotter aftale med voldtægtsanklaget Greenwood

© Paul Ellis/AFP Mason Greenwoods sponsoraftale med Nike er revet over, meddeler det amerikanske tøjmærke mandag. Det amerikanske tøjmærke Nike vil ikke længere associeres med den engelske fodboldspiller Mason Greenwood. ... Read more »

Politi frygter at 22-årige Mia er offer for forbrydelse

Politiet frygter, at den 22-årige Mia Skadhauge Stevn, der forsvandt i Aalborg søndag morgen efter en bytur, har været udsat for en forbrydelse. Det skriver Nordjyllands Politi mandag aften i ... Read more »

Politiet anholder mand i forbindelse med mistænkeligt dødsfald

I forbindelse med efterforskningen af et mistænkeligt dødsfald i Nr. Felding har politiet anholdt en mand, der skal afhøres i forbindelse med dødsfaldet. Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i ... Read more »

Spider-Man: No Way Home kommer hverken til Netflix eller Disney+

© Gamereactor Spider-Man: No Way Home kommer hverken til Netflix eller Disney+ Spider-Man: No Way Home befinder sig et lidt mærkeligt sted i forhold til placering på en streamingtjeneste. Selvom ... Read more »

Øl-ordbog: Guide til de forskellige øl og øltyper på markedet

© Leveret af Mandekogebogen Foto: Pexels – Øl-ordbog: Guide til de forskellige øl og øltyper på markedet Foto: Pexels Har du også nogen gange lidt svært ved at overskue de ... Read more »

Peng Shuais udtalelser ændrer intet for stålsat forbund

© Unknown/Scanpix Peng Shuai har vist sig offentligt ved vinter-OL i Beijing og har senest afvist, at hun har anklaget nogen for seksuelle overgreb. Kvindernes internationale tennisforbund, WTA, har mandag ... Read more »

Smitteopsporing skærer en tredjedel af medarbejderne fra

© Martin Sylvest/Scanpix Fra 1. februar stoppede coronavirus med at være betegnet som en samfundskritisk sygdom. Samme dag stoppede smitteopsporingen med at ringe uopfordret til nyligt smittede borgere. (Arkiv). Der ... Read more »

Evakueret afghaner brød indrejseforbud: Straf bortfalder

© Nils Meilvang/Scanpix – Hvordan kan I ikke tage situationen i Afghanistan mere alvorligt, når det handler om liv eller død. Jeg kan ikke forstå, at anklageren er så uforstående ... Read more »

Aggressive Aalborg Pirates fortsætter flyvende form

Aalborg Pirates er nyt førerhold i Metal Ligaen. Det er en realitet, efter at holdet mandag vandt topkampen på udebane mod Sønderjyske med 3-2. Sejren er Aalborgs femte i ordinær ... Read more »

Sundhedsvæsnet forlader februar med pukkel på 100.000 operationer

© Getty Når februar er ovre, vil der ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) være en pukkel på 100.000 operationer, der er blevet udskudt og mangler at blive udført. Det oplyser ... Read more »

Dortmund kaprer landsholdsspiller i Bayern München

© Martin Meissner/Scanpix Niklas Süle forlader Bayern München, hvor han har været siden 2017. (Arkivfoto) Dortmund har været på rov hos ærkerivalen Bayern München. Klubben har således skrevet kontrakt med ... Read more »

Kasper Asgreen misser sæsonåbner efter positiv coronatest

© David Stockman/AFP Kasper Asgreen må vente med at få gang i sin sæson efter en positiv coronatest. (Arkivfoto) Kasper Asgreen er et af de store danske håb i et ... Read more »

Ny teknologi gør lammede i stand til at gå og svømme igen

© Getty En banebrydende ny teknologi har givet bevægeligheden tilbage hos tre patienter, som var lammet fra benene og nedefter. Det viser et nyt studie, som mandag er blevet offentliggjort ... Read more »

Sverige fjerner alle restriktioner for rejsende fra Danmark

© Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Den svenske regering har besluttet, at fra og med onsdag ophæves alle coronarestriktioner for rejsende fra Danmark, fra det øvrige Norden og fra EU. Det ... Read more »

Derfor skal du have en Raspberry Pi

Den lille hobbycomputer Raspberry Pi er på få blevet utrolig populær – også i de nordiske lande. Det skyldes blandt andet, at den har utrolig mange formål, og så får ... Read more »