Miért vonzódunk párválasztáskor a szüleinkhez hasonló emberekhez?

Asia's Tech News Daily

Arra lettél figyelmes egy idő után, hogy a férjed hasonlóan lépett fel egy helyzetben, mint ahogy anno apukád is tette? Rádöbbentél, hogy a feleséged pont annyira pedáns, mint amilyen az anyukád volt? Nem véletlen! A tudománynak erre is van válasza.

Miért vonzódunk párválasztáskor a szüleinkhez hasonló emberekhez?
© Getty Images

Evolúciós fejlődésünk során a sok “véletlen” között bizony itt-ott megbújnak még érdekességek. Párválasztásunkban is megköttetik egy-két rajtunk kívül álló döntés. Véletlen lenne, hogy hasonlít a párunk az egyik szülőnkre? Nem.

Ennek oka abban keresendő, amit a tudósok már több fajnál is megfigyeltek: a madarak, a halak és az emlősök is a szüleikhez hasonló társat keresnek maguknak. Ezt pozitív szexuális lenyomatnak nevezik.

Egy kecskékkel és juhokkal végzett vizsgálatban a mamákat megcserélték

Azok a kiskecskék, akik a juh anyával nőttek fel, ivarérett korukban a juhokat környékezték meg, szexuális célzattal, míg a kecskemamával felnövő juhok kecskéket szemeltek ki maguknak.

Az embereknél a pozitív szexuális lenyomat a következő módon jelenik meg:

  • az apához hasonló test-, vagy arcfelépítésű, hajszínű, vagy testszőrzettel (például szakállal) rendelkező párt választ magának egy nő
  • a férfi a nőben észrevétlenül meglát olyan tulajdonságot, mely az édesanyjában is megvan
  • számít továbbá az iskolázottság és a rassz is

További kutatásokat végeztek örökbefogadott nőkkel is. Esetükben is működött a pozitív szexuális lenyomat: a nevelőapjukhoz hasonló párt választottak maguknak. A párválasztást továbbá még az is befolyásolhatja, hogy melyik szülővel volt bensőségesebb a kapcsolatunk. Ez a szeretett viszony így még képes felborítani azt a rendet is, mely szerint a gyerekek az ellenkező nemű szülők mintáját keresik leendő párjukban.

A témához kapcsolódóan fontos még megjegyezni a testvéri viszonyra jellemző mintákat is. Két testvér azért nem vonzódik egymáshoz, mert a szexuális vonzódás kikapcsolódik bennünk azokkal szemben, akikkel kicsi korunk óta állandóan együtt voltunk, illetve annak emléke, hogy anyukánk ringatta, babusgatta testvérünket, szintén kiiktatja bennünk a szexuális igényt, mely erősen köthető univerzális fajfenntartási igényünkhöz.

A cikk forrása: ITT

Galáriánkban a boldogság 6 titkát áruljuk el nektek, persze szigorúan csak tudományos megközelítésben!

Miért vonzódunk párválasztáskor a szüleinkhez hasonló emberekhez?
Miért vonzódunk párválasztáskor a szüleinkhez hasonló emberekhez?
Miért vonzódunk párválasztáskor a szüleinkhez hasonló emberekhez?
Miért vonzódunk párválasztáskor a szüleinkhez hasonló emberekhez?
Miért vonzódunk párválasztáskor a szüleinkhez hasonló emberekhez?
Miért vonzódunk párválasztáskor a szüleinkhez hasonló emberekhez?

Szabadulj meg a káros szenvedélyeidtől

Persze könnyű azt mondani, hiszen azért szenvedélyek ezek. Ám a kutatás megállapította, hogy a dohányzók tízszer nagyobb valószínűséggel haltak meg idő előtt, mint a nemdohányzók. Vaillant azt is megállapítja a könyvében, hogy a legegyszerűbb út a legjobb. Boldogabb szeretnél lenni? Ne legyél rabja ártalmas szokásoknak. Csináld azt, ami boldoggá és egészségessé tesz és az eredmény hamarabb mutatkozik, mint gondolnád. Nos, sarkítva, de ez a helyzet.

Nőj fel szerető családban (kösz)

A meleg, befogadó környezetnek óriási szerepe van a boldog, kiegyensúlyozott életre,  főként gyerekkorban. Aki szerető családban nőtt fel, annak az idősebb évei is boldogabbak, állapítja meg a kutatás. Persze nem mindig rajtunk múlik, hogy kivel tartózkodunk egy légtérben; sokszor a munkatársainkat se válogathatjuk meg, a családtagokat meg pláne nem. Mindenesetre jó tudni, hogy ha több időt töltesz olyan emberekkel, akik feltöltenek, az sokat dob az általános jólléteden.

Pallérozd az elméd

A kutatás képzett, iskolázott alanyai sokkal egészségesebbeknek bizonyultak az évtizedek során, mint a képzetlenebbek. További jó hír, hogy ebből a szempontból nem számít, milyen nagy presztízsű iskolába jártál. A Harvardon végzett személyek olyan fizikai és mentális egészségi állapotban voltak, mint a középiskolát nem végzettek tíz évvel fiatalabban; de amikor összehasonlították a Harvardon végzett adatait a bármilyen más felsőoktatási intézményben végzettekével, nem találtak különbséget az egészségi állapot terén.

Ne vedd félvállról a kapcsolataidat

A magas érzelmi intelligencia a tartósan boldog, egészséges időskor egyik alappillére. Minél több társas kapcsolatunk van, annál boldogabbak leszünk, nyilván, de a Harvard kutatói azt állították, hogy ez az egyik legfontosabb szempont. Dolgoznunk kell azon, hogy a barátságaink, a rokoni kapcsolataink életben maradjanak és kiélveznünk minden pillanatot a társaságukban.

Alkalmazz bevált stratégiákat nehéz helyzetekben – itt van a négy legfontosabb:

Sokat elmond a boldogságodról, hogyan kezeled a konfliktusokat vagy a nehéz helyzeteket. Vaillant négy stratégiát sorol fel, ami hosszú távon boldogabbá tehet: 1. Ne hagyd elmérgesedni a konfliktust, próbáld meg megoldani 2. Tedd azt másokkal, amit szeretnél, hogy veled tegyenek 3. Lásd meg a dolgok jó oldalát 4. Ne vedd magad túl komolyan Hát igen, ezek közhelyek, és egyáltalán nem jelentenek garanciát arra, hogy meg is tudjuk oldani ezeket a helyzeteket; de legalább összefoglalják, hogyan keretezhetjük át a konfliktusokat, hovatovább hogyan lehet befolyásunk a saját érzelmi reakcióinkra. Ami a boldogság egyik fontos összetevője.

Bánj nagylelkűen az időddel

Az idő múlása különösen nagy hatással volt a kutatási alanyokra. Azok vallották magukat boldogabbnak, akik nem stresszeltek rá az időre, nem osztották be minden percüket és bőségesen hagytak maguknak időt pihenésre, semmittevésre, arra, amit igazán szerettek csinálni.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Az agrárminiszter szerint felbecsülhetetlen kárt okozott Bige László

© Technológia: Index.hu A magyar gazdáknak és a magyar fogyasztóknak is felbecsülhetetlen kárt okozott Bige László műtrágyakartellezése – jelentette ki Nagy István közösségi oldalán. Az agrárminiszter egy videóban úgy fogalmazott: „a ... Read more »

Holtan találtak egy férfit putnoki otthonában

Holtan találtak egy férfit a rendőrök a lakásában Putnokon. A rendőrségi portál beszámol róla, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettessel szemben. A ... Read more »

Áder János az Indexnek: Ne forduljunk magunk felé önváddal

© Technológia: Index.hu November elején tartották az ENSZ 26. klímakonferenciáját, a hónap végén kezdődik a Planet 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó Budapesten. Ezekről, a klímaváltozás elleni küzdelemről, a megújuló energiaforrásokról, ... Read more »

Betilthatják a háziállatok tartását Iránban

© Technológia: Index.hu Benyújtottak egy törvényjavaslatot az iráni parlamentben, amely megtiltaná, hogy háziállatokat tartsanak vagy tenyésszenek otthon az emberek. A „Közjogok védelméről a veszélyes és ártalmas állatokkal szemben” nevű törvényjavaslatot keményvonalas ... Read more »

Ezeket a járványügyi óvintézkedéseket kell betartani az ünnepek idején

© Technológia: Index.hu Több olyan óvintézkedésről is kiderült, hogy nem jár nagy előnyökkel, amelyeket tavaly a járvány miatt bevezettek. A MedicalXpress cikkéből kiderült, melyek azok az intézkedések, amelyeknek ezek közé ... Read more »

A Williams 10 legjobb F1-es autója

© Sutton Images Nigel Mansell, Williams Bár az elmúlt évek nehezen alakultak számukra, a Williams az F1 történetének egyik legpatinásabb és legsikeresebb konstruktőre. Az Autosport összeválogatta, melyik volt az 1978-ban ... Read more »

Kárpótlás vagy megérdemelt lenne Lewandowski Aranylabdája?

© Technológia: Index.hu November 29-én, hétfőn dől el, hogy 2021-ben melyik futballista kapja meg a France Football Aranylabdáját. Bár az utóbbi években gyakori vád volt az elismeréssel kapcsolatban, hogy inkább ... Read more »

Egy góllal kikapott a női kéziválogatott az olimpiai bajnoktól

A szerdán kezdődő spanyolországi világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott 29–28-ra kikapott az olimpiai bajnok franciáktól a Párizsban rendezett vasárnapi edzőmérkőzésen. A magyarok a pénteki meccsen egyszer sem vezettek, ezúttal viszont ... Read more »

Állami segítségre szorulhat a vendéglátóipar

© Technológia: Index.hu Az élénkebb nyári és szeptemberi forgalom után az egyre fokozódó járványhelyzet miatt visszaesett az éttermek forgalma, ami nemcsak Budapesten, hanem vidéken is megfigyelhető – írja a Portfolio. Van olyan ... Read more »

A Tesla törölheti azokat a rendeléseket, amelyek átvételét túl sokat csúsztatják az ügyfelek

© Motor1.com Magyarország tesla model s and model x refresh units ready for delivery fremont A Tesla ultimátumot küldött azon ügyfeleinek, akik régóta halasztgatják megrendelt autóik átvételét. Az Electrek szerzett ... Read more »

Viccből keresztbe tettek az úton egy autót, a rendőrök nem nevettek

© Technológia: Index.hu A rendőrség nyomozási adatai alapján B. Gergő 26 éves debreceni lakos négy társával 2021. július 25-én a hajnali órákban Szécsény belterületén, az úttest szélén szabályosan parkoló személygépkocsit ... Read more »

Győrffy Ákos (Mandiner): Sacer Mons Pannoniae – Mindennapi metafizika XXI.

© Technológia: Mandiner.hu A legritkább esetben értjük meg azonnal, mi történik velünk. Hogy mi, és hogy miért. Az eseményeknek egy bizonyos általános perspektívából nézve tényleg semmi értelmük nincs. Véletlenszerű történések ... Read more »

Kína, hosszú távon

© Technológia: 444.hu A világ második legégetőbb kérdése az – közvetlenül a klímaváltozással kapcsolatos után –, hogy mit akar Kína. Akar egyáltalán valamit? Mennyire határozottan akarja? Globális vagy regionális tervei ... Read more »

Újra meglépett Pinochet hóhéra

© SANTIAGO LLANQUIN/AP1998 former Chilean dictator Gen. Augusto Pinochet is shown in Santiago Kiengedték egy olasz börtönből a Pinochet-rezsim egykori legfőbb kínvallatóját, Reinhard Doring Falkenberget, aki már Németországban van. A ... Read more »

A svájciak népszavazáson döntöttek a védettségi igazolvány bevezetéséről

© Technológia: 444.hu Svájcban népszavazást tartottak a korlátozásokról, a svájciak többsége pedig úgy döntött, maradjanak a korlátozások, a szavazók több mint 60 százaléka támogatta, hogy pénzügyi támogatást nyújtsanak a koronavírus-válság ... Read more »

Ferenc pápa: Minden menekült halála fájdalmat okoz

© Technológia: Index.hu Fájdalmának és gyászának adott hangot a La Manche csatornán és a Földközi-tengeren átkelő, valamint a lengyel–fehérorosz határon várakozó migránsok halála és szenvedése miatt Ferenc pápa a vasárnapi ... Read more »

A Toyota után a Lexusnak is lehet B-SUV-je?

© Motor1.com Magyarország Lexus LF-SA tanulmány A Toyota magasan ülő modelljeik kínálatát az új Aygo X-szel bővítette októberben. Ez elsősorban egy európai modell lesz, de lapértesülések szerint már a Lexus ... Read more »

Horner: A Red Bull jobb csapatként, mint a Mercedes

© Jerry Andre / Motorsport Images Christian Horner, Team Principal, Red Bull Racing 2013 óta, amikor a Red Bull megnyerte az utolsó bajnoki címét, egyetlen csapat sem volt képes legyőzni ... Read more »

„Szállás kell az embereknek, közben kint dörögnek az ágyúk…” – Lehel László a Mandinernek

© Technológia: Mandiner.hu Harmincéves az Ökumenikus Segélyszervezet. Soknak vagy kevésnek érzi ezt a három évtizedet? Pillanatok alatt elment. Az ember visszatekint a múltra és egyszerűen nem érti, hogy hogyan tudott ... Read more »

Hiába Piros Zsombor újabb bravúrja, véget ért a magyaroknak a Davis-kupa

Marozsán Fábián és Nagy Péter kikapott a világelső Mate Pavictól és Nikola Mektictől, ezzel a magyar férfi teniszválogatott 2–1-re alulmaradt a már negyeddöntős horvátokkal szemben a Davis-kupa-döntő torinói csoportküzdelmeiben, így ... Read more »

A svájciak többsége a járványellenes intézkedések mellé állt

© Jean-Christophe Bott/AP A svájciak többsége, több mint 60 százalékuk támogatta a kormány járványellenes intézkedéseit a vasárnapi népszavazáson – az eredmény további szigorítások bevezetésére is lehetőséget ad. Az alpesi országban ... Read more »

Németország azt kéri az Egyesült Államok kongresszusától, hogy ne szankcionálják az Északi Áramlat 2-t

© Technológia: 444.hu A német kormány azt kérte az Egyesült Államok kongresszusának tagjaitól, hogy ne szankcionálják az Északi Áramlat 2 földgázvezetéket, mert az „gyengítené” az Egyesült Államok hitelességét, és „végső ... Read more »

Tegyél magadért! - kampányhétvégén várják HPV-szűrésre a jelentkezőket

Aggasztó számokra utalnak az egészségügyi statisztikák itthon: évente közel 1200 rosszindulatú méhnyakdaganatot diagnosztizálnak és 500 nő bele is hal a betegségbe. Te mikor voltál legutóbb HPV-szűrésen? © Getty Images Ma ... Read more »

Kettős világkupa-győzelmet arattak a magyar férfi short trackesek

© Technológia: Index.hu Liu Shaoang és Krueger John-Henry révén vasárnap kettős magyar siker született férfi 1000 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának utolsó, negyedik, dordrechti állomásán, amelyen az olimpiai ... Read more »

Őrült dráma Felcsúton, a Puskás Akadémia a 93. percben bukott el 2 pontot a Zalaegerszeg elleni rangadón

© Technológia: 444.hu Az MTI tudósítása szerint Skribek Alen kihagyott ziccerével indult a találkozó, és utána is a zalaiak játszottak veszélyesebben, azonban minden helyzetüket elpuskázták, vagy Markek Tamás védett bravúrral. ... Read more »

NNK: idehaza még nem bukkant fel az omikron-variáns

© Technológia: Index.hu Magyarországon a jelen lévő mintákban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még nem detektálta az omikron-variánst – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az MTI ... Read more »

Orbán Viktor próbálta, de a karácsonyi havazást még nem sikerült elintéznie

© Technológia: Index.hu Idén november 28-án, azaz a mai nappal veszi kezdetét az adventi időszak, a karácsonyra készülés négy héten át tartó szakasza. Orbán Viktor vasárnap délután Facebook-oldalán kívánt áldott ... Read more »

Ezek a számok 2,6 milliárd forintot értek

© Technológia: Index.hu A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 47. héten megtartott hatoslottó-számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 16 22 28 30 32 36 Telitalálatos szelvény ezen a héten sem ... Read more »

Délutáni Brahms-koncert az Indexen

© Technológia: Index.hu Ezen a hétvégén négy koncerttel tiszteleg a Concerto Budapest a Zeneakadémián Johannes Brahms zeneszerző előtt. A szombati eseményeket követően az Index olvasói 17 órától online követhetik figyelemmel ... Read more »

Új miniszterelnöke van Csehországnak

© Roman Vondrous/AP Czech President Milos Zeman, right, in a transparent cube because he tested positive to COVID-19, appoints ODS leader Petr Fiala, left, as Czech Prime Minister A cseh ... Read more »

A gyermekek között is terjed a vírus, fontos az oltásuk

© Technológia: Index.hu Jelentős mérföldkőhöz érkezett a járványkezelés azzal, hogy az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én engedélyezte az 5 és 11 év közötti gyerekek oltását Pfizer-vakcinával – mondta Kásler Miklós, az ... Read more »

Merész, de nem gyönyörű a Ferrari Daytona SP3 a cég egykori főtervezője szerint

© Motor1.com Magyarország Frank Stephenson Ferrari Daytona SP3 videó Amióta a Ferrari bemutatta a Daytona SP3-at, az Icona-sorozat legújabb darabját, sokan sokfélét mondtak róla. Most Frank Stephenson, az egykori legendás ... Read more »

NBI: szoros csatát hozott a paksiak debreceni vendégjátéka

© Technológia: GOAL Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most!   A Debreceni VSC 1-1-es ... Read more »

Wolff: „Óriási nyomás van rajtuk, nem szeretnék a helyükben lenni“

© Steve Etherington / Motorsport Images Toto Wolff, Team Principal and CEO, Mercedes AMG, is interviewed for Sky Sports F1 A Brazil és Katari Nagydíjakat részben a versenybizottság döntéseiről szóltak, ... Read more »

Meghalt Frank Williams

© Technológia: 444.hu 79 éves korában elhunyt Sir Frank Williams, a Forma–1-es Williams csapat alapítója és névadója. Az istálló bejelentése szerint a pénteken kórházba szállított egykori csapatvezető vasárnap reggel hunyt ... Read more »

Meghalt Sir Frank Williams

© Technológia: Index.hu Életének 80. évében elhunyt a Formula–1 és az egyetemes autósport történetének egyik legmeghatározóbb alakja, Sir Frank Williams. Williams több mint 50 évig volt csapatvezető az F1-ben, amivel ... Read more »

Nagy Ervin kabátja és Tarr Béla kópiája is eladó a Freeszfe jótékonysági aukcióján

© Technológia: Index.hu A Freeszfe Egyesület tartalékai már csak márciusig elegendőek, a fennmaradásért most jótékonysági aukciót tartanak. December 12-én vasárnap este 7 órakor jótékonysági aukciót rendez Zoomon a Freeszfe Egyesület, ... Read more »

Így kellene futnod, hogy tényleg eltűnjön a hasi zsír

Úgy érzed, hogy hiába edzel, amennyit tudsz, és figyelsz is az étkezésre, csak nem akar eltűnni az a fránya hasi zsír? Pedig a mozgáson nagyon sok múlik: ha a következőket ... Read more »

Soros György cége részesedést szerzett az egyik vezető lengyel lapban

© Technológia: Index.hu Soros György egyik befektetési alapjának tulajdonában lévő cég írt alá előszerződést a lengyel Gremi Media 40 százalékának megvásárlásáról. Ez a cég adja ki Lengyelország egyik vezető napilapját, ... Read more »

Először találtak neutrínókat a nagy részecskegyorsítóban

© Technológia: Index.hu Egy, a Kaliforniai Egyetem fizikusai által vezetett kutatócsoport a világon először detektált neutrínókat a Genfhez közeli, Nagy Hadronütköztető nevű részecskegyorsítóban – írta meg a phys.org. Az eredményeket ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic