Mexiko på helspänn när Popocatépetl mullrar

Muller, rök och aska. Den ökade aktiviteten i vulkanen Popocatépetl har fått mexikanska myndigheter att höja beredskapen. Omkring 25 miljoner människor bor inom en radie av tio mil från vulkanen vars askregn nu plågar invånarna.

Affärerna för caféägaren Lucero Márquez i staden Atlixco i delstaten Puebla går uselt. Orsaken är askutbrotten från Don Goyo, som vulkanen kallas, som gör att människor drar sig för att gå ut.

— Den första och största utmaningen är askan. Eftersom varje vindby fyller allt med aska måste du städa upp hela tiden. Den andra utmaningen när man har en affärsverksamhet är den minskade försäljningen. Det känns som det är pandemi igen, säger Márquez till nyhetsbyrån EFE.

Evakuering förbereds

Popocatépetl betraktas som en av världens farligaste vulkaner på grund sitt läge mellan miljonstäderna Mexico City och Puebla. Myndigheterna har utfärdat en varning på den näst högsta nivån, där nästa steg innebär evakuering. Över 7 000 soldater har satts in för att förberedda för en eventuell massevakuering och härbärgen har öppnats, rapporterar brittiska BBC. Invånarna uppmanas också att använda munskydd för att skydda sig mot den nedfallande askan.

— Problemet med askan är att den nästan är som glas med små, vassa partiklar som inte alls är bra att andas in, förklarar seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet för TT.

Popocatépetl och den intilliggande “sovande” vulkanen Iztaccíhuatl har ända sedan aztekernas tid, och troligen ännu längre tillbaka, haft en närmast mytisk betydelse. Smeknamnet Don Goyo kommer från legenden om Don Gregorio, en äldre man som förkroppsligar vulkanens ande och som kommer ner från vulkanens krater för att varna lokalinvånare för utbrott.

Den nära 5 500 meter höga vulkanen är också flitigt förekommande i konst och litteratur. Den har en framträdande roll i den brittiske författaren Malcolm Lowrys roman “Under vulkanen” och även regissören John Hustons filmatisering av boken.

mexiko på helspänn när popocatépetl mullrar

En man sopar upp aska från vulkanen i staden Atlixco efter den senaste veckans utbrott.

Kan få explosivt utbrott

Popocatépetls senaste stora utbrott inträffade för omkring 1 200 år sedan. Då begravdes två byar av aska och glödande stenar. Under decennierna före 1994 var Don Goyo inaktiv. Men därefter har flera utbrott inträffat som, liksom nu, lett till att flygplatser tvingats stänga och myndigheter gått ut med varningar.

Popocatépetl är en så kallad stratovulkan liksom Etna och Vesuvius i Italien. Till skillnad från sprickvulkanerna på Island och Hawaii, som mest ger ifrån sig lavaströmmar, kan stratovulkaner få explosiva utbrott av rök, askmoln och lavabomber.

— När det väl händer så går det fort. Det blir ett rejält askmoln som regnar ner och det kommer heta flöden av gas och sten rinnande ner för bergssluttningen i hög hastighet, säger Björn Lund.

— Då kan det vara så att områden runt vulkanen täcks av decimetertjocka lager av aska som gör att byar i närheten kan begravas, som det hände i Pompeji.

mexiko på helspänn när popocatépetl mullrar

Mexikanska myndigheter har höjt varningsnivån vid vulkanen Popocatépetl.

Aktiviteten övervakas

Experter övervakar kontinuerligt den seismiska aktiviteten vid vulkanen, liksom sammansättningen av gaser och fragment som den spyr ut.

— Det finns en massa olika sätt numera som man övervakar vulkaner på för att kunna förutsäga när ett stort utbrott är på gång, säger Björn Lund.

— Men det är svårt att exakt säga om det händer i morgon eller om en vecka. Därför är det väldigt viktigt att ha en plan så att man kör i gång evakueringen i tid.

News Related

OTHER NEWS

Bildextra: Zlatans triumfer, skador och mål

Bildextra: Zlatans triumfer, skador och mål Zlatan Ibrahimovic har lagt av och därmed avslutat en fotbollskarriär som inleddes i Superettan redan 1999 och pågick i nästan ett kvarts sekel. Här ... Read more »

Viaplays vd Anders Jensen avgår – annonsering viker

Viaplays vd Anders Jensen avgår – annonsering viker Viaplay justerar ner målen för 2023, meddelar bolaget i ett pressmeddelande i natt. Det förklaras av ”flera samverkande faktorer”, bland annat minskad efterfrågan, ... Read more »

Mammorna som föder barn i kriget: ”Explosioner utanför”

Mammorna som föder barn i kriget: ”Explosioner utanför” Den mentala stressen av den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina är en tung börda för civilbefolkningen. Bland de som har det tuffast ... Read more »

Jonatan Berggren får Bästemanspriset 2023

Jonatan Berggren vinner Bästemanspriset 2023. Hockeysverige.se:s läsare har sagt sitt. 2023 års vinnare av Bästemanspriset som Tre Kronors främsta spelare på hockey-VM går till forwarden Jonatan Berggren. Det blev ett ... Read more »

Jan Emanuel ger ut självbiografi

Jan Emanuel Johansson har varit förtroendevald för Socialdemokraterna i riksdagen. I dag är han företagare och opinionsbildare. Arkivbild. Före detta socialdemokratiska politikern, “Expedition: Robinson”-vinnaren och företagaren Jan Emanuel Johansson ger ... Read more »

Tyresö: Polisen rapporterar om rattfylleri

Envato.com. Bilden är en genrebild. “När en polispatrull stoppade en bil på Ridskolevägen i Tyresö för kontroll av föraren uppstod misstanke om drograttfylleri.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i ... Read more »

Svår match väntar prins Harry i rättssalen

Storbritanniens prins Harry. Arkivbild. För första gången på 130 år kommer en brittisk kunglighet denna vecka att ställa sig i ett vittnesbås i en brittisk domstol. Nu är det prins ... Read more »

"Sweden Rock är en nostalgifestival"

Def Leppard uppträder på Sweden Rock Festival i Norje – precis som 2019, då bilden är från. Arkivbild. Iron Maiden, Mötley Crüe och Deep Purple – de största namnen på ... Read more »

”Jag säger adjö till fotbollen – men inte till er”

”Jag säger adjö till fotbollen – men inte till er” När Zlatan Ibrahimovic vaknade på söndagsmorgonen föll regnet över Milano. ”Till och med Gud är ledsen i dag”, konstaterade Zlatan på ... Read more »

Över tre miljoner flygresenärer i maj

Antalet resenärer på Arlanda närmar sig nivåerna som var före pandemin, 2019. Arkivbild. Resandet till och från svenska flygplatser fortsätter att återhämta sig. I maj hade Swedavias flygplatser över tre ... Read more »

The Asylums Lilla Sjöjungfrun-kopia finns nu att streama

The Asylums Lilla Sjöjungfrun-kopia finns nu att streama Halle Bailey är inte den enda jungfrun i dammen, plagiat-fabriken The Asylum har nämligen förberett sin alldeles egna Lilla sjöjungfru som nu ... Read more »

Matpriserna sjunker igen: ”Väldigt snabb nedgång”

Matpriserna sjunker igen: ”Väldigt snabb nedgång” För andra månaden i rad har matpriserna sjunkit. Priserna minskade med 0,1 procent i maj jämfört med april. Enligt enligt Ulf Mazur på Matpriskollen ... Read more »

Advokat varnas – överklagade till fel tingsrätt

Advokat varnas efter att ha överklagat till fel domstol. Arkivbild. En advokat varnas efter att ha överklagat en dom till fel tingsrätt. Felet ledde till att klienten inte fick möjlighet ... Read more »

Byggstölderna ökar igen

Stölder på byggen ökar. Arkivbild. Stölderna på byggarbetsplatserna ökar igen. Nedgången i pandemin med stängda gränser verkar mest ha blivit ett hack i kurvan, befarar byggbranschen. I fjol anmäldes 4 707 ... Read more »

Ukrainsk tystnad om attack – citerar Depeche Mode

Ukrainsk tystnad om attack – citerar Depeche Mode Det finns fortfarande ingen kommentar från ukrainskt håll till det ryska påståendet att ryska styrkor slagit ned en stor ukrainsk offensiv i ... Read more »

Få misstänkta insiderbrott leder till åtal

Få misstänkta insiderbrott leder till åtal. Arkivbild. De flesta misstänkta insiderbrotten leder aldrig till åtal. Endast tre procent av anmälningarna till Ekobrottsmyndigheten har lett till åtal de senaste tio åren, ... Read more »

Miami kvitterar finalserien i NBA

Miami kvitterar finalserien i NBA [object Object] undefined Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar! Miami kvitterade och bortaslog Denver med 111–108 i den andra ... Read more »

Så många portas från badhus och bibliotek

För snart ett år sedan gjorde en ny lag det möjligt att förbjuda stökiga personer från att visas i badhus och bibliotek. Sedan dess har bara ett 20-tal personer portats. ... Read more »

Backstjärnan missar kvartsfinalen

Backstjärnan missar kvartsfinalen Tre Kronors backstjärna Rasmus Sandin missar kvällens VM-kvartsfinal mot Lettland i Riga. Skadan efter knätacklingen han åkte på mot USA stoppar spel. undefined Ladda ner Hänts nya ... Read more »

Ghostrunner 2 uppvisat med ny trailer

Ghostrunner 2 uppvisat med ny trailer Ghostrunner 2 visades upp som en av de första titlarna under Sonys ännu pågående Playstation Showcase. Vi fick inte en omfattande titt på spelet, ... Read more »

Ingen specifik kyrka utpekad som terrormål

E-post och chattar visar att bröderna planerade ett dåd mot en kyrka. Arkivbild. Det finns inget konkret mål för det planerade terrorattentatet mot en svensk kyrka, säger chefsåklagare Liddy Oechtering. ... Read more »

Gripen efter folkmordet i Rwanda

Fulgence Kayishema som anklagats för inblandning i folkmordet i Rwanda 1994 har gripits i Paarli Sydafrika efter 20 år på flykt, rapporterar CNN. Texten uppdateras. Relaterade länkar: Read more »

Robinson 2023: Tittarna i tårar efter Elins ord till Amanda: "Borde finnas en gräns, TV4"

Robinson 2023 lider mot sitt slut med den stundande finalen på söndag den 28 maj. Intrigerna i programmet har fortsatt, och deltagaren Pernilla Block tycks inte stå särskilt högt i ... Read more »

Billström om beskedet: ”Beklagar djupt”

Billström om beskedet: ”Beklagar djupt” Utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar Rysslands beslut att stänga generalkonsulatet i Göteborg: ”Beklagar djupt”, rapporterar TV4 Nyheterna. Texten uppdateras Relaterade länkar: Read more »

Kräver att olje-vd sparkas som klimatmöteschef

Sultan Ahmed al-Jaber är inte okontroversiell som klimatmöteschef. Arkivbild. En oljemagnat som chef för nästa FN-toppmöte om klimatet? En riktigt dålig idé, anser över 100 ledamöter i USA:s kongress och ... Read more »

Så enkelt slipper du mördarsniglar i sommar – knepet med vanliga föremålet kan rädda din trädgård på nolltid

Mördarsniglar är inte roliga att ha i trädgården. Men de är inte bara en otrevlig syn för ögat, de slemmiga sniglarna utgör ett fot för inhemska arter och är dessutom ... Read more »

Dödshjälpsläkare får inte legitimationen åter

Förvaltningsrätten i Stockholm meddelar i en dom att dödshjälpsläkarens legitimation även i fortsättningen ska vara återkallad. Arkivbild. Läkaren Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation. Den drogs in i höstas ... Read more »

Beyoncé och Jay-Z har enligt uppgift köpt den dyraste villan i Kalifornien. Bilder från drömvillan

Beyoncé och Jay-Z har varit ett stabilt par i flera år nu och är definitivt bland de mäktigaste i showbusiness. Allt de rör vid förvandlas till guld och det kommer ... Read more »

Jättevändningen: Zlatans avgörande beslut – som nu kan bli hans stora avsked till fotbollen

Alla har varit slående överens om att säsongen är över för Zlatan. Men nu kommer jättevändningen för 41-årige Ibrahimovic. Vilket också kan bli hans stora avsked till spelarkarriären. För drygt ... Read more »

Asllani hoppas på comeback i helgens derby

Asllani hoppas på comeback i helgens derby [object Object] undefined Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar! Kosovare Asllani har inte spelat en fotbollsmatch på ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự