Merkel tackar för sig – efter 107 toppmöten

Asia's Tech News Daily

Merkel tackar för sig – efter 107 toppmöten
© Maison Antoine/TT Angela Merkel smet ut från ett EU-toppmöte 2016 för att köpa pommes frites.

Inte mindre än hundrasju EU-toppmöten har Angela Merkel hunnit med under sina sexton år vid makten.

Mycket tyder på att veckans träff blir den sista. Kanske firar hon med Brysselspecialiteten pommes frites?

Tre svenska statsministrar, fyra franska presidenter och fem brittiska premiärministrar. På sexton år har Angela Merkel avverkat många europeiska stats- och regeringschefer under utdragna toppmöten och tillhörande nattmanglingar i Bryssel.

Merkel har ett omvittnat litet sömnbehov, en stor fördel i EU-sammanhang, där diskussionerna ofta pågår in på småtimmarna. Själv har hon jämfört sin förmåga att ackumulera sömn med kamelernas förmåga att lagra vatten.

Strut med sås

Trött blev hon dock vid ett toppmöte om Storbritanniens framtid i EU 2016, då maten i toppmötesbyggnaden i Bryssel tröt. När den redan uppskjutna lunchen ställdes in fick Merkel nog och gick till en pommes frites-kiosk på närbelägna Place Jourdan, där hon beställde in en strut med Belgiens gastronomiska stolthet, tillsammans med andalousesås – majonnäs med smak av tomat och paprika.

När TT:s utsände fem år senare tittar förbi samma kiosk på en strut och frågar om den tyska kanslern får gratispommes om hon kommer förbi igen blir det blankt nej. “Bien sûr” måste Madame Merkel betala, konstaterar kvinnan bakom disken, med glimten i ögat.

– Det är samma för alla.

Löfven: Merkel “enastående”

Statsminister Stefan Löfven (S), som själv gör sitt sista toppmöte, är förtegen om huruvida det blir något avskedsfirande med Merkel på tu man hand. Men han hyllar den tyska ledaren som “enastående”.

– Det är bara att buga för hennes insats för Tyskland och Europa. Hon har varit väldigt viktig, och gjort en väldigt, väldigt stark insats, säger han till TT.

– Tyskland och Sverige har en bra relation och är likasinnade i många frågor, och vi har också en bra personlig kontakt. Jag uppskattar det samarbetet väldigt mycket.

Obama: “Danke schön”

Vid torsdagens arbetsmiddag med EU-ledarna – provensalsk grönsakssoppa, havsabborre och hallonbakelse – stod en avskedsskål för både Merkel och Löfven på programmet, enligt Politico. På fredagen tackades hon av mer formellt av rådsordföranden Charles Michel, som enligt en källa inne på mötet jämförde EU utan Merkel med Paris utan Eiffeltornet.

– Du är ett monument, ska Michel ha sammanfattat Merkels gärning, innan EU-ledarna gav henne stående ovationer.

Den amerikanske expresidenten Barack Obama säger i ett förinspelat filmklipp att det är kännetecknande för Merkels karaktär att hon troligen inte är så förtjust i att stå i centrum för uppmärksamheten, utan hellre bara jobbar på.

– Jag är tacksam över att ha fått bli din vän, att få beskåda hur du använde ditt goda humör, din kloka pragmatism och din obevekliga moraliska kompass för att fatta svåra beslut genom åren, säger han, och avslutar med ett “danke schön!”.

Löfven gav ryggsäck

Av Löfven fick Merkel en Fjällräven-ryggsäck, erfar TT. Den lär komma väl till pass, då hon är förtjust i att vandra i Sydtyrolen. Till paketet hörde ett litet kort med en älg på.

Vill Merkel fira vidare på fredagen och ta en helkväll i Bryssel är det inte omöjligt att hon styr stegen mot Grand Place och restaurangen Le Roy d’Espagne, där hon trakterades av sin Luxemburgkollega Xavier Bettel efter ett toppmöte 2018.

– Vi tog ett glas kolleger emellan, förklarade Bettel då, efter att de två fångats på bild tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron och Charles Michel, som då var Belgiens premiärminister.

Lovar gratis öl

Kyparen TT pratar med tre år senare på uteserveringen vid det kullerstensbelagda torget i hjärtat av Bryssel har inte fått någon indikation på att Merkel kommer att titta förbi igen. Men skulle det bli så lovar han en gratis öl till kanslern.

Det är ju trots allt hennes sista toppmöte.

– Inga problem, säger han.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Banksy vill rädda fängelse

© Luca Bruno/AP/TT En reproduktion av Banksys väggmålning “Create escape”. Arkivbild. Konstnären Banksy har erbjudit sig att hjälpa till att köpa ett gammalt fängelse i den brittiska staden Reading, rapporterar ... Read more »

Fängelse för gisslandrama på Hällbyanstalten

© Polisen Kriminalvårdarna hölls som gisslan under flera timmar. Två morddömda fångar döms till sju års fängelse efter sommarens gisslandrama på anstalten Hällby. Beväpnade med egentillverkade stickföremål höll de två ... Read more »

Nedskalerte Nobel-arrangementer i Oslo

© (NTB scanpix) En fredsdue slippes fra Nobels Fredssenter på Rådhusplassen i Oslo 8. oktober, da det ble kjent at Nobels fredspris 2021 går til journalistene Maria Ressa og Dmitrij ... Read more »

Her var det kaldest i natt - det kjølige været fortsetter

© Faksimile (Meteorologisk institutt) KALDESTE: Det nærmet seg 40 minusgrader i Finnmark natt til mandag, og de neste dagene ser også kjølige ut. Her var det kaldest i natt – ... Read more »

Helseministeren: – Kan komme flere og strengere tiltak denne uken

© Leveres av NTB Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) varsler at det kan komme strengere koronatiltak denne uken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er ... Read more »

Politiet: Familie på fire fryktes omkommet etter brannen på Berger

Politiet tror de fire var i huset da det brant ned. – Slik det ser ut er det dessverre ikke noe håp om at noen har overlevd brannen, sier politistasjonssjef ... Read more »

Slipper nyoversettelse av «Animal Farm»

Handlingen i George Orwells satire er som kjent knyttet til et politisk landskap som ligger noe tilbake i tid, men ifølge Solum bokvennen kan boken oppleves som aktuell også i ... Read more »

MP: S gruvvurm är sorglig – det här vi oroade oss för

© Tillhandahålls av Omni När nye näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) sa att ”vi älskar gruvor i Socialdemokraterna”, och därmed kan ha öppnat för ett godkännande av järnmalmsbrytning i Kallak, blev ... Read more »

Fjärde våg i Sydafrika – men inte fler på sjukhus

© Tillhandahålls av Omni Sjukhusen i Sydafrika rustar för ett ökat antal inläggningar i takt med att omikronvarianten av viruset fortsätter att sprida sig. Det skriver presidenten Cyril Ramaphosa i ... Read more »

Porsche Vision Gran Turismo – föraning om Porsches elsportbil

© auto motor & sport Porsche har ännu inte visat sin första helt elektriska sportbil – Porsche Vision Gran Turismo ger ledtrådar till hur den kommande sportbilen kan se ut. ... Read more »

Hedersvåldsutsatta bakom lås och bom

© Marcus Ericsson/TT Unga som ska räddas undan hedersvåld i hemmet placeras i vissa fall på ungdomshem. Arkivbild. Vid minst 20 tillfällen de senaste åren har unga flickor som är ... Read more »

Ledare: Sveriges talman ska inte vara Margaux Dietz

© Tillhandahålls av Omni Det är måndag och på landets ledarsidor märks det att det är vardag igen efter den senaste tidens politiska kaos. Aftonbladets Zina Al-Dewany skriver om talman ... Read more »

Ta det lugnt – och får mer gjort på jobbet

Går det att både slappna av lite efter tuffa tider och samtidigt vara produktiv på jobbet? Ja, men då gäller det att ha en genomtänkt strategi. Här är fyra tips. ... Read more »

”Stramare penningpolitik sänker inte inflation i närtid”

© Tillhandahålls av Omni Det kan bli aktuellt att trappa ner obligationsköpen i snabbare takt 2022. Det uppgav vice riksbankschef Martin Flodén vid det penningpolitiska mötet i slutet av november. ... Read more »

"In i kaklet" om minimilönerna i EU

© Duygu Getiren/TT Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Arkivbild. Sverige och Danmark går skilda vägar i kampen om minimilönerna i EU – trots att båda har samma mål. Men några sura miner ... Read more »

Glenn Johansson om SM-guldet med Södertälje 1985

© Foto: Stig Kenne Glenn Johansson i SSK-tröjan 1977. Glenn Johansson är en av Södertäljes största spelare genom tiderna. “Glenna” var med när klubben tog sitt senaste SM-guld 1985. – ... Read more »

Norska hälsochefen: Har inte kontroll över spridningen

© Tillhandahålls av Omni Norge har inte kontroll på spridningen av omikronvarianten av coronaviruset. Det säger Espen Rostrup Nakstad, biträdande hälsodirektör i Norge, till VG. – Det kommer allt fler ... Read more »

Peter Stormare sentral i ny Viaplay-serie

Handlingen i «The Box» er satt til en politistasjon i Kansas City, men hele innspillingen foregikk i bydelen Djurgården øst i Stockholm. Den engelskspråklige serien er et psykologisk politidrama som ... Read more »

Allsvenska nykomlingen Värnamo har ny tränare

© Adam Ihse/TT Kim Hellberg, assisterande tränare i Norrköping, tar över huvudansvaret i Värnamo. Arkivbild. Värnamo har gjort klart med ny huvudtränare efter att Robin Asterhed, succétränaren som ledde laget ... Read more »

Helsedirektoratet og FHI har jobbet intensivt i helgen med nye forslag til regjeringen

© Leveres av ABC Nyheter Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at det har blitt jobbet intenst i helgen med mulige forslag til regjeringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB – ... Read more »

Stensons supermiss - slog ut från fel plats

© Fernando Llano/AP/TT Henrik Stenson (mitten) under Hero World Challenge. På turneringens sista rond slog han ut från fel plats och straffades med två slag. Svenske Henrik Stenson var först ... Read more »

Derfor bør du løpe i motbakke

Hva er det å hente treningsmessig på å løpe i motbakker? SVAR: Løping i oppoverbakker er ekstremt effektiv trening. Pulsen presses helt opp i den røde sonen, og den kraftige ... Read more »

9 julegavekupp du gjør mandag 6.desember

© nordicnest.no Skål i fine glass. 9 julegavekupp du gjør mandag 6.desember November (tidenes salgsmåned) er over, og vi er godt inne i desember. Men fortsatt glitrer en del butikker ... Read more »

Elpriset når rekordhöga nivåer – fortsätter rusa i kylan

© FREDRIK SANDBERG/TT, Henrik Montgomery/TT Rekordhöga elpriser i Sverige Den bitande vinterkylan som dragit in över Sverige innebär fortsatt stigande elpriser. Det kommer troligen svida i plånboken att leva som ... Read more »

Saab faller på börsen efter uppgifter om finsk nobb

© Tillhandahålls av Omni Saab dyker över 8 procent på börsen efter uppgifter om att Finlands försvarsmakt rekommenderar landets regering att välja stridsflygplanet F-35 från det amerikanska försvarsföretaget Lockheed Martin ... Read more »

Fler fuskkontroller från FK – hälften leder till åtgärd

© Tillhandahålls av Omni De senaste två åren har Försäkringskassans kontroller av utbetalda bidrag ökar med 35 procent, rapporterar Ekot. Kontrollerna har blivit mer effektiva och i snitt leder hälften ... Read more »

Twitters nye vd stuvar om och tillsätter flera chefer

© Tillhandahålls av Omni Twitters nytillträdde vd Parag Agrawal stuvar om i ledningen i ett försök att snabbt driva på förändring, skriver Wall Street Journal. Bolaget motiverar förändringarna med att ... Read more »

Anmälningsrekord på Skånesjukhus

© Martin Mejia/AP Trötthet efter pandemin, ont om personal och scheman som inte går ihop. Nu ligger flera arbetsmiljöanmälningar på Arbetsmiljöverkets bord. Arkivbild. Stressad personal och scheman som inte går ... Read more »

Hundratusen svenskar kan ha drabbats av långtidscovid

© Tillhandahålls av Omni Mellan 50 000 och 100 000 personer har troligen drabbats av långtidscovid i Sverige, enligt Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp. Jan Nilsson, medlem i expertgruppen, säger till SR Vetenskapsradion att ... Read more »

Holland spiller danselegenden Fred Astaire

25-åringen skal spille den legendariske danseren, skuespilleren og sangeren Fred Astaire i en film om dennes liv.  – Jeg spiller Fred Astaire, det stemmer, bekrefter han til nyhetsbyrået AP.  Filmens ... Read more »

Tom Petty blir hedersdoktor i Florida

© Amy Harris/AP/TT Tom Petty på scen 2017. Tom Petty har postumt utnämnts till hedersdoktor i musik vid universitet i Florida. Beslutet fattades av en enhällig styrelse förra veckan. Petty, ... Read more »

"Då skapar vi en ekonomi av Europaspelet"

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK gick från en niondeplats i fjol till en andraplats i år. Nu väntar kvalspel till Europa Conference League nästa sommar. – Vi har en ganska ... Read more »

Maksim Matushkin gör succé efter klubbytet

© Foto: Rasmus Kågström Maksim Matushkin. Maksim Matushkin har fått ett rejält uppsving sedan klubbytet från Admiral Vladivostok till Sparta Prag. I går stod 31-åringen för ett mål och en ... Read more »

Brittiskt larm om öppet knarkbruk i parlamentet

© Tillhandahålls av Omni Den brittiska talmannen Lindsay Hoyle lovar krafttag mot narkotika efter uppgifter om droger i brittiska parlamentet. I helgen rapporterade Sunday Times om att narkotikabruk sker mer ... Read more »

Et av Nordens største langhus funnet ved Gjellestad i Halden

© Leveres av ABC Nyheter Like i nærheten av Gjellestadskipet er et av Nordens største langhus funnet. I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke ... Read more »

Lasse Kronér börjar sjunga på Taube-klassikern – tappar hakan när dottern plötsligt dyker upp

Under söndagen tog folkkära programledaren Lasse Kronér plats i ”Hellenius hörna”, och skulle bjuda på magisks sång. Då hörs en bekant röst bakom tv-profilen och ut kommer hans dotter Mathilda ... Read more »

Uppgifter: Försvararen har tackat nej till Norrköpings förslag

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Henrik Castegren, 25, sitter på ett utgående avtal med IFK Norrköping. Enligt Sportbladet har försvararen tackat nej till en kontraktsförlängning med klubben. 25-åringen har tillhört IFK ... Read more »

Wicklin julvärd i P1: “Körde inte direkt i diket”

© Tillhandahålls av Omni Söndagsintervjuns programledare Martin Wicklin blir årets julvärd i P1. Julsändningen kommer bland annat att innehålla intervjuer med kända och okända svenskar, skriver SR Ekot. Wicklin kallar ... Read more »

Bieber spelade på kritiserad saudisk festival

© Amr Nabil Justin Bieber på scen i Jeddah på söndagen. Justin Bieber ignorerade kritiken – och genomförde sin kritiserade konsert i Saudiarabien, skriver TMZ. Spelningen hölls vid ett Formel ... Read more »

De fruktar omikronvåg – sjukhus i beredskap

© Jerome Delay/AP/TT Sjukhusen i Sydafrika förbereds för ny smittvåg. Bild från i förra veckan. Sydafrika förbereder sjukhusen i landet inför en ny våg av patienter. Den nya omikronvarianten har ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic