Mensenrechtenactivist Browder: 'Nederland moet Russische moordenaars sanctioneren'

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Oud-zakenman en mensenrechtenactivist Bill Browder vindt dat advocaten, belastingadviseurs en accountants die Russische oligarchen hebben bijgestaan moeten worden gedwongen hun kennis te delen met Nederlandse instanties. "De Nederlandse regering kan veel meer doen dan nu gebeurt. Jullie premier Rutte heeft zakelijke relaties met Rusland veel te lang voorrang gegeven", zegt de Brit tegen NU.nl.

Mensenrechtenactivist browder: 'nederland moet russische moordenaars sanctioneren'

Wie is Bill Browder?

  • Browder is een van de felste critici van de Russische president Vladimir Poetin.
  • Hij richtte in 1996 Hermitage Capital Management op, het grootste buitenlandse investeringsfonds in Rusland aller tijden.
  • Nadat Browder zich in 2006 kritisch had uitgelaten over corruptie in Rusland, plaatste de Russische overheid de Brit op een zwarte lijst.
  • Browder beschuldigt Poetin ervan op grote schaal geld in eigen zak te steken.
  • Hij pleit er al twaalf jaar voor om strenge sancties in te voeren tegen mensen die zich schuldig maken aan corrupte praktijken.
  • Die sanctiewetten dragen de naam van Sergei Magnitsky, zijn voormalige werknemer, die een groot corruptieschandaal op het spoor was.
  • Op 16 november 2009 werd hij na zware martelingen vermoord in een Russische cel.
  • Toenmalig Amerikaans president Barack Obama ondertekende de Magnitsky Act, een Amerikaanse wet vol maatregelen tegen hooggeplaatste Russen die betrokken waren bij corruptie.

Bill Browder kan zich ongelofelijk opwinden over de terughoudende opstelling van de Nederlandse overheid en premier Mark Rutte in het bijzonder als het gaat om sancties tegen de kliek rond de Russische president Vladimir Poetin. “De Russen schoten een vliegtuig uit de lucht met daarin 189 Nederlanders. Dat was jullie 9/11-moment”, zegt hij. “En wat deed Rutte? Hij houdt de invoering van sancties tegen, de gasbelangen waren belangrijker. Hij ging niet naar Brussel om zo’n wet te promoten.”

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Ook van het rapport van oud-minister Stef Blok over de sanctiemogelijkheden dat vrijdag verscheen, is hij niet onder de indruk. “Er is nu 600 miljoen euro in beslag genomen. Ik kan je zeggen dat er veel meer Russisch geld is in Nederland.”

Browder richt zijn pijlen op de advocaten, belastingexperts en accountants op de Amsterdamse Zuidas, die jarenlang de Russische oligarchen en het Kremlin hebben bijgestaan.

Global Tech News Daily

“De Nederlandse overheid moet die experts dwingen om al hun kennis ter beschikking te stellen, om te vertellen waar het geld is verborgen. En als ze niet meewerken, moeten ze worden gestraft. Blok plukt nu het laaghangende fruit, hij moet dieper graven.”

Browder is in Nederland om zijn nieuwe boek Achtervolgd door de staatsmaffia te promoten, dat vorige week uitkwam en meteen bovenaan de non-fictie bestsellerlijst is gekomen. “Dit boek leest als een thriller van John le Carré”, oordeelde een recensent van NRC Handelsblad deze week.

Browder wil moordenaars van medewerker achter de tralies krijgen

Global Tech News Daily

Het leven van Browder veranderde totaal na de moord op zijn medewerker Sergei Magnitsky op 16 november 2009. “Sergei was een heroïsche figuur”, zegt Browder. “Hij was een grote fraudezaak op het spoor. Hij is gearresteerd, heeft elf maanden in de cel gezeten en heeft niet toegegeven, ook al werd hij gemarteld.”

Browder werd verteerd door schuldgevoelens. “Magnitsky werkte voor mij. Als hij dat niet had gedaan, had hij nu nog geleefd”, zegt hij tijdens een gesprek in Amsterdam.

Als Magnitsky in november 2009 na martelingen overlijdt in een Russische cel, doet Browder de plechtige belofte aan zichzelf en aan de vrouw en zoon van Magnitsky om de daders achter de tralies te krijgen.

Browder, tot dat moment een succesvolle zakenman en eigenaar van Hermitage Capital Investment, stopt met zijn bedrijf en wordt wat hij noemt een fulltime mensenrechtenactivist. Hij waarschuwde de afgelopen tien jaar het Westen voor Poetin, die volgens hem alleen maar uit is op het veiligstellen van zijn gestolen miljarden.

Browder betaalde hoge prijs voor zijn strijd

Door Browders niet aflatende strijd voerden landen als Canada en de Verenigde Staten de zogenoemde Magnitsky-wet in. Op grond van die wetten kunnen sancties worden opgelegd aan mensen die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen of aan corrupte praktijken.

Voorheen konden alleen sancties worden opgelegd aan complete landen. Door de Magnitsky-wetten werd het mogelijk de daders persoonlijk te treffen zonder dat een volledige bevolking onder de strafmaatregelen leed.

De voormalige zakenman betaalde een hoge prijs voor zijn strijd tegen het Kremlin. Magnitsky werd vermoord, net als de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov, met wie Browder nauw samenwerkte. Ook werd Browder zelf bedreigd. Daarnaast werd hij op verzoek van Rusland door Interpol gezocht en in Spanje zelfs aangehouden, zoals hij in zijn boek beschrijft.

Zie ook: Kritische zakenman Browder op verzoek van Rusland opgepakt in Spanje

‘Het is voor mij nu gevaarlijker dan ooit’

“Sinds de Russische inval in Oekraïne is het voor mij gevaarlijker dan ooit”, zegt hij. “Elke remming die de Russische geheime dienst voorheen misschien nog had, is nu weg. Het enige voordeel is dat de moordenaars die werken in opdracht van Poetin nu zo druk zijn met het ombrengen van tegenstanders dat ze wellicht overwerkt zijn.”

In Nederland werkte Browder nauw samen met Kamerleden Pieter Omtzigt en Sjoerd Sjoerdsma. “Zij hebben zich echt vanaf het begin ingezet om de Magnitsky-wet in Europa in te voeren.”

Browder uit daarentegen felle kritiek op premier Rutte, die zich in de Kamer verzette tegen de invoering van zo’n wet. “Ik vind het ongelofelijk dat Rutte dat heeft gedaan. En waarom? Omdat hij bang was de zakelijke relaties met Rusland te schaden. Ongelofelijk, dit was nadat de MH17 was neergehaald.”

Volgens Browder had Rutte naar voren moeten stappen en de Magnitsky-wet moeten promoten in Europa. “Hij was met open armen onthaald, juist de Nederlandse premier, maar hij deed het niet.” Uiteindelijk kwam de Europese wetgeving er in december 2020 toch, mede dankzij de inspanningen van Omtzigt, Sjoerdsma en anderen.

Europese wet kwam er, maar draagt niet Magnitsky’s naam

In deze periode sprak Browder ook met toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, die zich namens Nederland moest hardmaken voor invoering van de wet. Daartoe was Blok opgeroepen in een door de Kamer aangenomen motie. Browder: “Blok zei tegen mij dat ik mijn toon moest matigen, anders zouden landen als Hongarije niet aan boord komen. Maar wat was dat voor onzin? Ik mijn toon matigen? Ik denk er niet aan.”

De Europese wet kwam er uiteindelijk wel, maar hij draagt niet de naam Magnitsky, omdat Hongarije daarvoor is gaan liggen. Ook kunnen op grond van de wet alleen mensenrechtenschenders gesanctioneerd worden en niet mensen die zich schuldig maken aan corruptie.

“Ik vind het ongehoord dat de EU en ook Blok de oren hebben laten hangen naar Hongarije”, zegt Browder. “Dit is het moment om de wet aan te passen. Na de inval in Oekraïne ziet iedereen waartoe Rusland en Poetin in staat zijn. Ik hoop dat we nu de wet voor de komende vijftig jaar kunnen verankeren.”

En dan is er nog iets anders waarbij Browder hoopt dat Nederland snel stappen zet: het op de sanctielijst plaatsen van de moordenaars van Magnitsky. “Hoe is het mogelijk dat jullie regering dat nog niet heeft gedaan? Zijn ze nog steeds bang om Poetin voor het hoofd te stoten?”

Zie ook: Expert over sanctiebeleid: 'Nederland heeft het rommelig georganiseerd'

News Related

OTHER NEWS

Eindhoven mag blijven hopen op Eredivisie na overtuigende zege op De Graafschap

FC Eindhoven heeft zich vrijdag ten koste van De Graafschap geplaatst voor de halve finales van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De ploeg van trainer Rob Penders won thuis met 3-1 van de club uit de Achterhoek en stuit nu op ADO Den Haag of NAC Breda. Read more »

Zo veel energie verbruikt een jacuzzi in de tuin

Of het nu midden in de winter is of hartje zomer: een jacuzzi in de tuin kan een heerlijke luxe zijn. Hoeveel stroom verbruikt zo'n bubbelbad gemiddeld en wat betekent dat voor de energierekening? NU.nl zocht het uit. Read more »

Getest: Dit is de beste stofzuiger

Wat is de beste stofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. Read more »

Amerikaanse topbasketbalster Griner nog een maand langer in Russische cel

Brittney Griner moet nog zeker een maand langer in een Russische gevangenis blijven. De 31-jarige topbasketbalster uit de Verenigde Staten zit al drie maanden vast, volgens de Amerikaanse regering op onrechtmatige gronden. Read more »

Aantal klachten over eerste eindexamendag fors opgelopen tot 50.000

Het aantal klachten dat actiegroep LAKS binnenkreeg over de eerste dag van de eindexamens voor scholieren is vrijdag opgelopen tot circa 50.000. Dat is bovengemiddeld veel, meldt een woordvoerder. Donderdagavond stond de teller nog op 31.000 klachten. Read more »

Verdachte van schietpartij in metro New York zegt onschuldig te zijn

De verdachte die in april werd opgepakt voor een schietpartij in de metro van New York, beweert onschuldig te zijn. Read more »

WNF waarschuwt voor naderend 'kantelpunt' Amazoneregenwoud door ontbossing

De ontbossing van het Amazonegebied in Brazilië is in de eerste maanden van dit jaar sterk toegenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) vrijdag. De natuurorganisatie becijfert dat in deze periode bijna 70 procent meer regenwoud is gekapt dan in de maanden daarvoor. Read more »

Vooruitblik Giro-etappe 8: Heuvels rond Napels lijken ideaal voor Van der Poel

De achtste etappe van de Giro d'Italia heeft wel wat weg van een kleine versie van de Amstel Gold Race en dus lijkt de rit van zaterdag met start en finish in Napels op het lijf geschreven van Mathieu van der Poel. Read more »

Russische inflatie naar hoogste niveau in twintig jaar

Het leven van Russen wordt sinds de oorlog in Oekraïne en de vele sancties tegen Rusland steeds duurder. Volgens het federale Russische statistiekbureau is de inflatie in het land in april opgelopen tot bijna 18 procent op jaarbasis. Daarmee lopen de prijzen het hardste op sinds begin 2002. Read more »

Rusland bombardeert scholen | Vraag naar abortuspillen gestegen

Eén keer per dag geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Russische troepen hebben scholen gebombardeerd, vrouwenrechtenorganisaties zien een stijging in de vraag naar abortuspillen en de EU komt met nog eens voor een half miljard aan zware wapens. Read more »

Steijn en Sparta dicht bij handhaving: 'De omgeving denkt al aan vakantie'

Trainer Maurice Steijn is vol vertrouwen en ziet dat vertrouwen ook bij zijn spelersgroep nu handhaving in de Eredivisie dichtbij is voor Sparta Rotterdam. De Hagenaar voelt dat hij de juiste keuze heeft gemaakt door vervroegd in te stappen bij de degradatiekandidaat, al wil hij voorkomen dat zijn ploeg denkt dat de missie al geslaagd is. Read more »

Rapport over omstreden mondkapjesdeal vermoedelijk niet voor de zomer af

Waarschijnlijk is het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden toch niet klaar voor het zomerreces van de Tweede Kamer, schrijft minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) vrijdag. Er is volgens haar meer tijd nodig voor hoor en wederhoor met een betrokken partij, wat mogelijk nog twee weken kost. Read more »

Rapport omstreden mondkapjesdeal Sywert van Lienden vermoedelijk uitgesteld

Waarschijnlijk is het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden toch niet klaar voor het zomerreces van de Tweede Kamer, schrijft minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) vrijdag. Er is volgens haar meer tijd nodig voor hoor en wederhoor met een betrokken partij, wat mogelijk nog twee weken kost. Read more »

Ministerie: Rapport omstreden mondkapjesdeal Sywert vermoedelijk uitgesteld

Waarschijnlijk is het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden toch niet klaar voor het zomerreces van de Tweede Kamer, schrijft zorgminister Conny Helder. Er is meer tijd nodig voor hoor en wederhoor met een betrokken partij. Read more »

Opnieuw vernielingen op station Europapark Groningen

Woensdagnacht hebben vandalen vernielingen aangericht op station Europapark in Groningen. De daders vernielden op perron 4 meerdere informatieborden, glazen platen en ramen. Read more »

Ontdekkingen in het Drostenhuis bij lezing in Waanders in de Broeren

Het Drostenhuis staat op vrijdagavond 20 mei centraal tijdens een lezing in de serie Verhalen over Zwolle in Waanders in de Broeren. Onder meer Gerrit Korenberg van het Monumenten Advies Bureau komt aan het woord, hij vertelt over zijn bevindingen tijdens onderzoek in het historische pand. Read more »

Kwaliteit Zwols zwemwater op orde, twee plassen wel negatief zwemadvies

Het water van de Wijthmenerplas, Milligerplas en Agnietenplas in Zwolle is bij de start van het zwemseizoen op orde. Dat blijkt uit de eerste metingen van dit jaar door Waterschap Drents Overijsselse Delta. Toch geldt er dit jaar voor die laatste twee plassen een negatief zwemadvies. Read more »

Mollema geniet ondanks tweede plek van Nederlandse kopgroep in Giro

Bauke Mollema vond het leuk dat hij vrijdag in de zevende etappe van de Giro d'Italia in een door Nederlanders gedomineerde kopgroep zat. De 35-jarige klimmer kwam in Potenza net tekort om voor het eerst een rit te winnen in de Ronde van Italië. Read more »

Harde clash in politiek over bitterballen, bloemetjes en wegwerpbekers

Alleen maar vegetarische maaltijden, geen bloemetje meer voor iemand die iets te vieren heeft en wegwerpbekers de deur uit. Zo hopen GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren de raad van Breda duurzamer te maken. Hun loon: verzet en verwijten. Read more »

Inspecties: Kinderen lopen schade op door veel te lange wachtlijsten jeugdzorg

Jongeren moeten nog altijd veel te lang wachten op jeugdzorg. Daardoor worden hun problemen erger en raken ze meer beschadigd, concluderen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid vrijdag. De lange wachtlijsten ontstaan doordat er te weinig personeel is. Read more »

Kermis in Europapark beviel goed en lijkt een blijvertje

De kermis eind vorige maand in het Alphense Europapark is volgens de gemeente zonder grote problemen verlopen en dus ziet het ernaar uit dat deze nieuwe plek een blijvertje wordt. Read more »

Inspecties: wachtlijst jeugdzorg veel te lang, kinderen lopen schade op

Jongeren moeten nog altijd veel te lang wachten op jeugdzorg, Daardoor worden hun problemen erger en raken ze meer beschadigd. De lange wachtlijsten komen doordat er te weinig personeel is, concluderen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid. Read more »

Nepwapens en politieauto's in De Ridderhof

Nepwapens en politieauto's in en rondom De Ridderhof in Alphen? Geen paniek, het gaat aanstaande maandag om filmopnames. Read more »

Jongeren moeten vertrekken uit pand voor vluchtelingen, politiek in actie

Verschillende politieke partijen gaan tóch nog proberen om het verblijf van jongeren in het complex aan de Noorderkeerkring in Alphen langer te laten duren. Read more »

Wilfred Genee kon ophef rond wel of niet doorgaan VI 'ook niet meer volgen'

Wilfred Genee kon de afgelopen week zelf "ook niet meer volgen" wat er allemaal gebeurde rond de mogelijke terugkeer van het tv-programma Vandaag Inside. Dat vertelde hij vrijdagmiddag in zijn radioshow The Friday Move op BNR. Read more »

Twee jaar cel voor overval kapsalon

Voor de overval op een kapsalon in Middelburg heeft de rechtbank in die stad vrijdag de 23-jarige Vlissinger M. K. een gevangenisstraf van twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk opgelegd. Read more »

Nu al net zoveel Zeeuwse verkeersdoden als in heel 2021

2022 is nog maar op ruim een derde, maar er zijn nu al net zoveel dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren als heel vorig jaar: 11. Bijna de helft van de ongevallen, vijf, vond plaats in Zeeuws-Vlaanderen. Read more »

Rapport Blok over sancties tegen Rusland: 'Geen aanwijzing dat er iets gemist is'

Sanctiecoördinator Stef Blok heeft vrijdag zijn eindrapport gepubliceerd over de naleving van de sancties tegen Rusland. Hij concludeert dat er minder misging bij de uitvoering van de strafmaatregelen dan eerder werd gevreesd. Wel komt hij met achttien aanbevelingen om het beleid te verbeteren. Het kabinet heeft al laten weten die aanbevelingen over te nemen. Read more »

Ongelukje met onkruidbrander in Amersfoort: brandweer moet in actie komen

Aan de Utrechtseweg in Amersfoort stond vrijdagmiddag het houtwerk van een gevel in brand door een ongelukje met een onkruidbrander. De brandweer moest uitrukken om het vuurtje te blussen. Read more »

Groep van drie kinderen in Soest schopt 10-jarige tegen het hoofd

Een geweldsexplosie gericht op een tienjarige jongen in Soest is wonder boven wonder relatief goed afgelopen. Drie jongens van dezelfde leeftijd sloegen het kind en toen hij op de grond lag, kreeg hij schoppen tegen het hoofd. Read more »

Man (51) probeert te vluchten, en wordt nu gelinkt aan vier bedrijfsinbraken

Na een achtervolging heeft de politie donderdagnacht een 51-jarige man uit Amersfoort aangehouden voor het plegen van meerdere bedrijfsinbraken. Al deze kraken vonden plaats in de Amersfoort. Read more »

Genee kon ophef rond wel of niet doorgaan VI 'ook niet meer volgen'

Wilfred Genee kon zelf de afgelopen week ook "niet meer volgen" wat er allemaal gebeurde rond de mogelijke terugkeer van het programma Vandaag Inside. Dat vertelde hij vrijdagmiddag in zijn radioshow The Friday Move op BNR. Read more »

Namen, adressen en bsn-nummers gestolen uit auto van studente politieacademie

Uit een auto van een studente van de politieacademie zijn vorige week donderdagavond in de parkeergarage 't Eindje in Eindhoven persoonsgegevens van burgers gestolen. De studente was voor haar studie werkzaam bij de politie Oost-Brabant en parkeerde haar auto in de garage in haar vrije tijd. Dat meldt de politie vrijdag. Read more »

WNF: Amazoneregenwoud nadert kantelpunt door versnelde ontbossing

De ontbossing van het Amazonegebied in Brazilië is in de eerste maanden van dit jaar sterk toegenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) vrijdag. De natuurorganisatie becijfert dat in deze periode bijna 70 procent meer regenwoud is gekapt dan in de maanden daarvoor. Read more »

Grote stroomstoring rondom PSV-stadion Eindhoven opgelost

In Eindhoven is vrijdagmiddag rond 14.55 uur een grote stroomstoring ontstaan. Daardoor kwamen 2326 adressen in de omgeving van het PSV-stadion zonder stroom te zitten. Rond 15.48 uur was de storing opgelost, meldt Enexis. Read more »

Passagier mishandelt buschauffeur in Nieuwegein

Een buschauffeur van een Qbuzz bus is in de nacht van donderdag op vrijdag in Nieuwegein mishandeld door een passagier. Dat gebeurde in de wijk Batau-Noord, op de Middenweide. Wat er precies gebeurd is, is nog niet bekend. Read more »

Jakobsen sprint opnieuw naar ritwinst in Hongarije en verovert leiderstrui

Fabio Jakobsen heeft vrijdag opnieuw een etappe gewonnen in de Ronde van Hongarije. De Nederlandse sprinter van Quick Step-Alpha Vinyl veroverde bovendien de leiderstrui. Read more »

Brand in centrum van Utrecht: vuur onder controle

In een woning aan de Lange Jufferstraat in Utrecht is vrijdagmiddag brand uitgebroken. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht sloegen de vlammen uit het dak. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Read more »

Ploegmaat Dumoulin: 'Niemand verdient deze zege meer dan Koen Bouwman'

Tom Dumoulin speelde vrijdag een belangrijke rol bij de fraaie ritzege van Koen Bouwman in de Giro d'Italia. De 31-jarige Limburger was dolblij dat zijn ploegmaat bij Jumbo-Visma de beste was in Potenza. Read more »

Aantal bewoners van explosieflat Bilthoven mogen woning even in

Een deel van de bewoners van het appartementencomplex in Bilthoven dat vorige maand deels verwoest werd door enkele explosies, kan binnenkort hun woning kort bezoeken om dierbare bezittingen op te halen. Achttien woningen aan de buitenzijden van het gebouw zijn volgens woonstichting SSW veilig genoeg om 'onder strenge veiligheidsvoorwaarden' te betreden. Read more »